25 iunie 2012

Numai mâine nu-i poimâine



Vreți părerea mea ? Curtea Constituțională nu va respinge legea. 

E blat, e cacealma la nivel mare, iar omul UDMR de la CCR va fi "de partea USL". PDL a făcut la mișto contestația, iar ce nu se contestă explicit nu prea are cum fi declarat drept neconstituțional. Și se contestă orice, numai votul într-un singur tur - nu (în mod explicit).

hydepark.ro: “Uninominalul pur" şi victoria USL
În cazul în care miercuri 27 iunie CCR va considera constituţională legea, preşedintele are termen de 30 de zile să o promulge sau să o trimită înapoi la Parlament. În ultima situaţie, partidele aflate la putere ar trebui să organizeze o sesiune extraordinară pentru a o rediscuta în mijlocul verii. Parlamentarii majorităţii pot să o retrimită în aceeaşi formă la preşedinte. El nu mai are cum să o respingă a doua oară, conform prevederilor constituţionale.
În cazul în care CCR, în care Traian Băsescu, are majoritatea voturilor magistraţilor, respinge legea în forma actuală, Legislativul trebuie să ţină cont de motivarea Curţii, care poate veni într-o săptămână. Exact când parlamentarii sunt deja în vacanţă. Argumentele împotriva sistemului propus de USL sunt şi articolele 62 şi 63 din Constituţia României. Unii constituţionalişti susţin că legea în formula sa (tip franţuzească) reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare şi ar putea ridica probleme legate de egalitatea votului.
P.S.  Autorul se întreabă la final : 
Şi eu ca şi liberal din 1990 voi fi nevoit să aleg soluţia democratică. Veşnicia în politică este anticamera dictaturii. Ce vor face liberalii după ce PSD va obţine 50 plus 1 din voturi? O întrebare întrebătoare.
O întrebare inutilă. Cine mai este acum alături de PnL este și lângă PSD și PC, și nu are nicio scuză că se mai află în această situație după 2007. Nu prea mai au scuze nici simpatizanții PDL, UNPR și UDMR, când văd cum trec legi dubioase cu unanimitate de voturi (eurodiktatul fiscal, legea Big Brother...).

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Da, si eu cred la fel.
E jale, jale..

Singura intrebare este ce putem face noi ,concret ca sa putem impiedica dezastrul ?

Riddick spunea...

La faza asta, nimic. Partide noi și luat de la zero ce nu s-a putut face bine în 1990.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: