22 mai 2012

De ce nu vrea cartelul vot uninominal cu două tururi de scrutin


Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi ?
(întrebarea de la referendumul din 2007)
Să luăm ipoteza că în unele colegii (în 20-30% dintre colegii, aș zice) nu se nimeresc la departajare în turul doi partidele sistemului/cartelului (adică PSD, PDL, PnL, PC, UNPR; UDMR, deși din cartel, e caz special), ci un partid al cartelului și Partidul Ics. Partid nou: Partidul Poporului (DD), Partidul Naționalist, (Partidul) Noua Republică, etc., ori un independent. La întărâtarea acumulată din propaganda îngurgitată de ani de zile de bizonu'-votant-de-partid-al-cartelului (categorie din care eu, unul, am ieșit destul de recent), partidul cartelului ar ieși de cele mai multe ori pe locul doi (adică ar pierde alegerile la acel colegiu; deh, bizonu' nu știe de blatul transpartinic și dă cu bățul pe "adversarul adversarului").

Aia e.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: