28 noiembrie 2017

Vom vedea în orele şi zilele următoare cum stăm


Adică, dacă... stăm sau ripostăm. 

Folosesc pluralul fiindcă e vorba de un atac la parlament (care fie că ne place sau nu, "pe-ăsta-l avem"). Este "îndemnat" de Departamentul de Stat al SUA ce să nu voteze. Adică un minister de externe, parte a executivului, dă indicaţii legislativului, adică organului reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării (conform Constituţiei). Uzanţele impun "comunicări" doar între structuri similare (executiv-executiv, legislativ-legislativ).

Dacă majoritatea PSD-ALDE nu le va pune mâna-n gât lătrăilor interni şi externi va dovedi că este complicele lor.

Nu-mi închipui un Klemm făcând ce face-n România, prin Polonia sau Ungaria. Ar fi luat la şuturi urgent. Instituţional, desigur, via ministerul de externe.

Văd demersul respectiv fie drept un gest de disperare, fie drept o regie. Adică, ori nu mai au mijloace discrete de a bloca evenimente neconvenabile, nu mai au (destui) oameni în poziţii-cheie; ori recurg la intimidare pe faţă (a dat înapoi ditamai parlamentul, ce-am putea noi face doar "pe persoană fizică"?).

MAE şi Parlamentul vor riposta?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: