14 octombrie 2016

Pentru "Stat" *, eşti un potenţial suspect

 
* ... Dar mai ales pentru The Powers that be / "Factorul Extern", din spatele Statului, pe care l-a/u "capturat". Că doar n-om fi naivi să credem că datele alea nu ies din România, fie şi "by request", de nu integral. A, şi reciproca: pentru mine, cel puţin, Sistemul/"Statul" nu-i doar suspect, ci de-a dreptul făptaş, "by default".

Legea "Big Brother", votată cu 187 de voturi pentru şi doar 12 împotrivă şi 22 de abţineri - nu ştiu dacă măcar un partid (ALDE ?) o fi declarat că n-o susţine, par mai degrabă voturi "de disidenţă" ale unor parlamentari din diverse partide. În cele din urmă s-a renunţat la mascarada respingerii/neconstituţionalităţii, Sistemul şi-a trecut legea, exact aşa cum o voia (în punctele esenţiale, modificările de pe parcursul legislativ sunt cosmetice).

Fluierul:

Legea Big Brother este constituțională. Curtea Constituțională cedează la presiuni.

În mod normal, orice înregistrare trebuia permisă doar din momentul în care exista un mandat judecătoresc. Dar ce mai e normal în țară ăsta?

Nota Redacției:

Ce e Neconstituțional în Lege şi în Decizia Curții? Neconstituțional e faptul că toate comunicațiile (mailuri, mesaje, telefoane) a Tuturor Oamenilor din țară asta SE ÎNREGISTREAZĂ pentru MAI MULȚI ANI fără mandat de la un Judecător. Acest lucru încalcă Constituția care garantează că viața privată şi comunicațiile private sunt protejate. Ori când cineva te înregistrează fără voia ta şi fără mandat de la judecător, nu mai poate fi vorba de "viață privată", de "secretul corespondenței" sau de "siguranța persoanei".

Libertatea individuală ARTICOLUL 23 (1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.

Viaţa intimă, familială şi privată ARTICOLUL 26 (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

Secretul corespondenţei ARTICOLUL 28 Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

Legea "promite" apoi, fără a garanta cetățeanului CU NIMIC, că "nimeni nu se va uita în acele înregistrări", până când nu va veni un mandat de la judecător.

Legea nu spune nici cine garantează şi nici cum se garantează acest lucru, legat de datele care sunt înregistrate la niște operatori privați (unii spun că de fapt sunt înregistrate direct la Servicii)

Ne așteaptă zile triste din partea CCR. Epoca Zegrean,cel atât de înjurat, a apus.

CCR a judecat joi două excepții de neconstituționalitate ridicate în instanță la legea 203/2015, așa-numita lege Big Brother. Actul normativ a fost atacat la CCR în noiembrie 2015 în cadrul unor procese pe rolul Judecătoriilor Sector 3 și Sector 6, dar până acum judecătorii constituționali nu au reușit să ia o decizie.

Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, așa-numita lege Big Brother, a fost promulgată de președintele Iohannis p 9 octombrie 2015, după ce pe 23 septembrie fusese adoptată de Camera Deputaților cu 187 voturi "pentru", 12 "împotrivă" și 22 abțineri, proiectul.

Proiectul de lege, asumat de liderii partidelor parlamentare în baza unor consultări care au avut loc la Cotroceni în mai, prevede că datele de trafic referitoare la abonați și utilizatori, prelucrate și stocate de către furnizorul unei rețele publice de comunicații electronice sau de către furnizorul unui serviciu de comunicații electronice destinat publicului vor fi șterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani de la data efectuării comunicării. - Mediafax.ro

Potrivit legii, prelucrarea datelor de trafic, în scopul stabilirii obligațiilor contractuale ce privesc abonații serviciilor de comunicații cu plata în avans va fi permisă până la împlinirea unui termen de 3 ani de la data efectuării comunicării.

Accesarea datelor se va putea face într-un cadru precis delimitat, de către instanța de judecată sau cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Legea mai stabilește că atunci când sunt transmise în format electronic, solicitările și răspunsurile se semnează cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, pentru asigurarea integrității datelor.

Cea mai importantă și contestată prevedere stabiliește că, la solicitarea instanțelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și al securității naționale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de rețele publice de comunicații de rețele electronice destinate publicului pun la dispoziția acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția informațiilor cu caracter personal.

Din 2009 au fost promovate mai multe variante ale legii privind datele personale - așa-numita Legea Big Brother - acestea fiind însă respinse de Curtea Constituțională pe motiv că încalcă drepturile și libertățile individului. De altfel, fostul șef al SRI George Maior a demisionat în ianuarie 2015, susținând ulterior că motivul demisiei sale a fost respingerea legilor Big Brother de către CCR.

7 comentarii :

Anonim spunea...

Constitutionala, neconstitutionala (cui ii mai pasa de constitutie in zilele noastre?), legea e o porcarie de care orice roman conectat la internet ar trebui sa-si bata joc si asta se poate face destul de usor, doar instalindu-si (cu mare grija, verificind semnaturile) citeva piese software care il transforma intr-un "om invizibil" in internet (sau o naluca gen OZN), ale carui comunicatii nu pot fi decriptate nici de mama soacrei bunicii NSA-ului.

Puteti sa le faceti securistilor viata imposibila si legea Big Brother inutila luind doua masuri simple:
1. Criptati, criptati, criptati!
2. Surf the web in stealth mode!

Mic si foarte sumar ghid de criptare, comunicare criptata, auto-aparare si stealth mode surfing pentru Windows OS (selectie personala de unelte pe care le consider fiabile):

1. Instalati masina de criptare GPG4Win (Kleopatra + GPA)
2.1 Instalati Thunderbird (email client).
2.2 Instalati in Thunderbird add-on-ul Enigmail (by Patrick Brunschwig).
3. Daca cele de mai sus vi se par complicate, sign-up pentru o adresa de email la
https://protonmail.ch/
E, dupa parerea mea, cel mai bun serviciu gratuit de email criptat (End-to-End Encryption = "This means even we cannot decrypt and read your emails. As a result, your encrypted emails cannot be shared with third parties.").
4. Pentru a va pierde in multime cind cititi stirile sau comentati, folositi TOR sau TAILS (include TOR).
5. Protejati-va de spionajul Google, de ransomware, de botnets, de malware files, de phishing sites si de multe altele folosind:
https://www.opendns.com/
6. Evitati Google Search, BING etc. (folositi duckduckgo.com in loc - e un motor de cautare foarte bun, foloseste secure connection si esti anonim), evitati produsele si site-urile Microsoft, Apple, Yahoo, Facebook, Twitter. Toate astea sint unelte de spionaj. Evitati Windows 10, despre care se zice ca e un urias virus. Folositi, mai bine, Linux Mint de exemplu.
7. Add-ons pentru Firefox care te protejeaza de tot felul de agresiuni in internet: Better Privacy, Calomel SSL Validation, NoScript, Privacy Badger, RequestPolicy, uBlock Origin.
8. Folositi fisierul HOSTS pentru protectie (Blocking Unwanted Connections with a Hosts File).
http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm
9. Pentru verificarea autenticitatii fisierelor (software) downloadate:
- File Checksum Integrity Verifier:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/841290
- HashTab
http://www.files32.com/HashTab-i64096.asp
10. Folosirea uneltelor din lista de mai sus poate sa iti dea un fals sentiment de siguranta daca la calculatorul tau mai are acces si altcineva decit tine. Posibilitatile de a intra in calculatorul cuiva, al oricui din lumea asta, sint atit de numeroase incit unii specialisti in encryption, desi nu se ocupa de gainarii politice, au un calculator care nu a fost niciodata conectat la internet, pe care il tin doar ca sa cripteeze si decripteze.

Anonymous

Riddick spunea...

Mulţumesc mult !

Cu DuckDuckGo eşti oare "invizibil" şi pentru providerul de net (... şi pentru IT-istul de la serviciu*, etc.) ?

* dacă ŞTII că nu ţi-a instalat un program de "vizionare" gen Team Viewer, bineînţeles

Ştiam de Windows 10 ;-)

Anonim spunea...

Cei de la duckduckgo ("The search engine that doesn't track you"), spre deosebire de Google (care te stie de cum te vede si iti furnizeaza publicitate pe baza profilului pe care ti-l tot actualizeaza de cite ori treci pe la ei), nu iti inregistreaza vizitele si nu te stiu de client vechi.

Prin urmare, nimeni nu tine evidenta cautarilor tale pe duckduckgo.com, iar ISP-ul tau, sau oricine altcineva care ti-ar intercepta comunicatiile, vede doar pachete criptate pe care nu are cum sa le decripteze, insa stie cine esti (IP, MAC address etc.) si vede ca esti conectat la duckduckgo.com (184.72.106.52) - United States (US). In momentul in care dai un search pe duckduckgo.com, intri pe o conexiune securizata (deci privata, adica fara ca altcineva sa vada ce termeni ai cautat), apoi duckduckgo.com iti ofera o pagina web (tot securizata) cu rezultatele cautarii, pe care doar tu o poti citi, fiindca pina la tine vine criptata. E ceva similar comunicatiilor cu un site bancar.

Insa, evident, atunci cind ai dat click pe unul din link-urile furnizate de duckduckgo, parasesti pagina duckduckgo securizata si aterizezi pe pagina pe care vrei sa o vizitezi, iar ISP-ul tau inregistreaza miscarea asta.

Daca folosesti Firefox, exista un add-on (Flagfox)
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/flagfox/reviews/?src=api
care "displays a flag icon indicating the current webserver's physical location.", adica te ajuta sa vezi rapid unde ai aterizat. Daca pozitionezi pointer-ul mouse-ului pe steag, iti apar imediat Domain Name, IP Address si Server Location.

Daca vrei ca ISP-ul tau sa nu stie nimic despre locurile pe care le vizitezi si nici cei vizitati cine esti si ce IP ai, foloseste TOR sau TAILS = (TOR + Sistem de operare Linux). Cu TOR sau TAILS, absolut totul e criptat, iar IP-ul din reteaua TOR la care te conectezi (de fapt e un circuit) se schimba automat la anumite intervale de timp si e un server oarecare din lumea larga. Atit TOR cit si TAILS se pot instala pe un memory stick pe care il introduci in USB-ul oricarui computer si poti sa intri in internet ca anonim. Daca folosesti TAILS, e nevoie sa re-bootezi calculatorul cu stick-ul in USB. Cei pe care ii vizitezi (servere internet) nu iti vor vedea niciodata IP-ul (si nici altceva care te-ar putea identifica), dar pot detecta ca esti un utilizator de TOR.

In varianta standard de TOR, ISP-ul tau poate sa afle (daca tine o lista a circuitelor TOR) daca folosesti TOR. Unii provideri din tari cretine blocheaza conectarea la circuitele TOR. Asta insa se rezolva usor folosind "Obfuscated TOR + bridges".

P.S.
Sysinternals Suite = o lada cu scule foarte puternice si utile pentru a detecta eventualele intruziuni sau probleme de functionare a sistemului de operare Windows:
https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb842062
Folosesc in mod curent: Autoruns, TCPView, Sysmon, Process Explorer, Process Monitor, PsFile, BgInfo.

Anonymous

Riddick spunea...

Din nou, mulțumiri! :)

Riddick spunea...

Am publicat o postare cu "instrucţiunile", mi se par foarte utile:

http://riddickro.blogspot.ro/2016/10/primim-de-la-cititori.html

Anonim spunea...

Foarte bine. Sa afle lumea si sa inceapa sa invete sa cripteze tot ce trimite prin internet si tot ce tine pe propriul calculator ( = fisiere cu date personale importante, care nu trebuie sa incapa pe miini straine).

Reteaua TOR devine cu atit mai sigura cu cit sint mai multi utilizatori, asa ca nu exista motive sa nu ii facem publicitate. Dimpotriva.

Daca toata lumea ar incepe sa comunice criptat si sa foloseasca TOR (sau alte produse similare), legile Big Brother ar valora mai putin decit hirtia pe care au fost tiparite, iar sistemele (hardware + software) de colectare de date, procesare ETL, data warehousing si data mining cumparate pe bani grei de la marele licurici ar mai fi bune doar de jucat Solitaire 7/24.

Anonymous

Riddick spunea...

E la fel ca la feisbuc, sunt atâtea "siteuri de socializare" dar numai ăsta e promovat, "fiindcă aşa trebuie" (= aici e mai bine făcută monitorizarea), şi "the sheeples" dau buluc să îşi facă profile în care pun aproape tot...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: