02 mai 2018

pastila R (9)


M-am ginit de manevră. Este resuscitat UnPR şi demontat PMP fiindcă al doilea rupea din voturile de (centru-)dreapta. Rol pe care-l va avea din nou UnPR pe (centru-)stânga. L-au "legendat" niţel pe Oprea ca "atacat de Sistem" (în cazul Gigină*) dar când l-am văzut invitat la Insolvenţa TV şi recurgând la un fals fotografic grosolan doar ca să fie "atacat de Băsescu", m-am lămurit. "Acu'-i bun, frecventabil, folosibil".
de n-o fi fost provocat şi accidentul... în orice caz, Oprea a jucat conform regiei, plecând de-acolo imediat ("amorsarea indignării publice")

Zvonurile privind iminenta rupere a coaliţiei de către Tăriceanu (ALDE) trebuie să ne semnaleze ceva:
- începând cu Alianţa D.A. însă mai ales cu USL, anumite forţe vor să-i înveţe pe români că nu ei decid majorităţile
- scena politică, încă de prin anii '90, este monopolizată de 4-5 actori, care se tooot scindează şi se recompun, mimând pluralismul
- ne cam facem iluzii că unii care şi-au pus stelele UE pe semnul electoral, precum ALDE (dar şi PnL) ar putea servi interesul naţional

- Yo! Embassies! Check this:
hi seek tear!
take a hike!
hair trigger

Go ahead. Make my day...
(Inspector 'Dirty Harry' Callaghan)

Kraut Iohannis, în continuare la butoane. Convoacă CSAŢ, merge la Bruxel cu un mandat necunoscut. Orăcăie, orăcăie, orăcăie. Imaginea care-mi vine-n minte este o broască strivită de-un pantof, cu maţele ieşindu-i pe gură.

Sesiune parlamentară extraordinară pentru o foarte mică parte din ce trebuia încheiat încă din 2017. Nu tu suspendare, nu tu Fond Suveran, nu tu referendum pro-familie. Iar la toamnă, cică ar urma ceva ("guvern de uniune naţională" - una dintre variante). Şi de va urma, să ne gândim serios ce avem de făcut fiindcă ar deveni clar că ăştia sunt toţi înţeleşi.

Greşeli imagologice (mai) grave comise de PSD-ALDE:
- lasă să apară "lupta cu statul paralel" drept o strategie pro-Dragnea (sau pro-"penali")
- au cedat "permanent" Piaţa Victoria haitelor stradale, care o ocupă ilegal
- i-au lăsat timp "de lectură" lui Iohannis şi mai şi anunţă asta!
- lasă votul la moţiunea de cenzură înaintea unui vot de suspendare; "bazaţii" ar fi atacat din prima, n-ar fi aşteptat să vadă "ia, cum stăm?"
- evită să avertizeze lumea că de fapt statul paralel este interfaţa Factorului Extern (nu mai pot folosi termenul "băsism", deh)

Umblă vorba că n-ar exista în parlament majoritate "pentru suspendare". Deocamdată lansată de către deontologi. Dar dacă nu se produce suspendarea, ar trebui lămurită chestiunea chiar de către majoritate. Fiindcă astfel, am avea o majoritate... pro-Iohannis.

It's now or never. Ăi de vor Maidan în România au cam ultima ocazie. La Bucureşti ar/va fi dârdora, şi prevăd că ar/vor fi întâmpinaţi în mod ehem-ehem... "adecvat" de către bucureştenii... utili.

Surse credibile semnalează o densitate suspect de mare de agenţi (operatives) germani în Bucureşti, dar nu numai acolo. De dată recentă. Şi care coc un Maidan. Săltarea "ziaristului" german în Piaţa Victoriei să fi fost un avertisment dat haitei ("Halt!")?

"Whatever happens, if he's still standing in the end, gun him down."
(John Herod, The Quick and the Dead, 1995)

Pentru atacarea bruscă din spate a unui demnitar (străin?) protocolul security detail-ului aplicabil în RO prevede inclusiv focuri în plin. În caz că sunt izolaţi, "acţionează" astfel chiar demnitarii, fiind înarmaţi (de ce doar ei şi nu şi cetăţeanul obişnuit? bună întrebare, dar nu tratăm aici răspunsul). Ia să fi avut Bacalbaşa măcar un pistol cu bile de cauciuc, şi să-i fi tras una în genunchi derbedeului ăla.

Cred că nu s-a înţeles clar. Indivizii care au semnat, urmat, girat, instigat sau formulat "protocoalele" dintre servicii şi instituţii de stat nesubordonate legal sau constituţional celor dintâi, nu mai au ce căuta în sistem, şi unii chiar trebuie anchetaţi şi judecaţi*. A, mai cred unii că serviciili au acţionat de capu' lor, ca "beneficiari unici"? Tot aceiaşi mai cred că aceleaşi servicii sunt... româneşti. Nu vă râdeţi, e grav.
ca agenţi străini (şi trădători), evident!

Să ai buldozerul* cu care-i poţi strivi durabil pe viermii ăştia, şi să te uiţi ce zic haştagii-n online, sau ambasadili, sau Uia...
* organizaţional, parlamentar, legislativ, curent popular

Una din două. Dacă Vlase tace şi nu refuză numirea din partea lui Iohannis "dar fără acordul partidului", atunci:
- Vlase este de pe la PSD, nu de-al PSD-ului
- nu i s-a cerut să refuze, partidul fiind ori complice cu Iohannis ori mizează greşit pe o strategie "de conciliere"

Am găsit o reprezentare a stării actuale a societăţii româneşti. Văzând imagini - nu tocmai recente - la TV, cu lume adunată în număr destul de mare la un concert... de-al lui Dan Bittman. Acest cocalariat urban, complementarul manelizaţilor. Cu pretenţii, cu ifose, dezolant, autosuficient, inutil...

În condiţiile în care până şi iniţiativele legislative ale parlamentarilor coaliţiei trebuie declarate "la centru" (şi aprobate?) înainte de depunerea la parlament, apare unu' ca propus de Iohannis şef la SIE. Aşa, out of the blue, fără ca individul (vicepreşedinte PSD) să fi zis din vreme la partid/e c-ar fi fost ofertat-contactat de Cotroceni. Diverşi implantaţi de la PSD s-au şi deconspirat - "procedura s-a declanşat", goarnele Binomului vin cu versiunea "e jocul lui Iohannis, Dragnea vrea să vândă post-factum povestea cum că ar fi fost agreat un om de-al lui". Să mai vedem, după o zi de tăcere Dragnea şi Tăriceanu au exprimat îndoieli. Dar... doar atât.

Cică ar urma ca ALDE(.ro) "să păţească marea ruşine" de a fi exclus din eurogrupul ALDE(.eu). Pâi ruşinea este că se află acolo, în acel mediu pro-poponauţi şi eurofederalist, că i-a preluat iniţialele, că şi-a pus stelele UE pe siglă şi că trage de cadavrul "liberalismului", doctrină moartă electoral, rămasă doar prin manuale. Presiuni de înlocuire în ALDE(.eu) face USR, pseudopartid neo(crypto)marxist cu doar 3-4000 de membri.

"Instanţa îl favorizează pe Dragnea" zic nişte zmecheri. Cu componenţa completului, cu amânările, etc. Şi?! Care-i relevanţa, efectul, asupra majorităţii PSD-ALDE? Pozitiv? Cu un Dragnea "clarificat juridic" s-ar fi clarificat care-i jocul: e recuperat (ţinut în joc) de Sistem prin achitare, ori se elibera o poziţie la vârf, ocupată de unul care a tergiversat şi sabotat permanent.

Pâi ce, ar urma ca după înlăturarea piedicii Iohannis, PSD-ALDE să nu mai aplice linia UEFMI? E-he-he-heee. Ehe...

Aparent, "şase" judecători CCR susţin revocarea lui Chioveşi. Privind mai atent, vedem că doar patru; din nouă. Dintre cei şase, doi au ei "anumite dubii" şi au emis opinii concurente (adică nişte rezerve, nu chiar împotriviri - da'-nţelegi matale...). Dintre ceilalţi patru, unuia (Petre Lăzăroiu) îi expiră mandatul cam la anul pe vremea asta, şi alt mandat întreg de 9 ani poate acorda doar preşedintele în funcţie atunci (postul lui PL revine Cotrocenilor). Nu merge şmecheria cu demisia în mandatul preşedintelui interimar, în timpul suspendării, "reluarea" ar fi doar pentru un rest de mandat de vreun an. Personal cred că deja CCR e "basculată" înspre Binom dar nu se arată, rămâne în stand by.
"Situaţia este foarte gravă. Trebuie să luăm o altă hotărâre." (Semaca, Cu mâinile curate)

Nu-i nicio controversă, să nu căutăm red herrings. Cu sau fără decizie (favorabilă sau nu) a CCR în cazul Chioveşi, PSD-ALDE pot face două lucruri: suspendare Iohannis (cu o probabilă demitere prin referendum) urmată de revocare la CCR de către interimarul Tăriceanu, şi/sau independent de suspendare, comasarea DNA+DIICOT cu o nouă lege de funcţionare şi numire a procurorului-şef , care să excludă Binomul.

Ce "Maior"?! Poate Mayer sau Meyer, că prea are nasu' coroiat. Eschimos. Cum, "care"? Ăla care lucrează cu Ponta şi cu Grupul de la Cluj (încă "din PSD"), şi-i acum ambasador în Pindostan.

Miza nu mai este "cu sau fără Chioveşi", ci dacă măcar formal mai suntem o democraţie constituţională. Ies diverşi cu tot felul de idei - "contestarea în justiţie" a deciziei CCR, sau reţete de neaplicare a acesteia. În subsidiar, se ridică întrebarea: PSD-ALDE vor să exercite real puterea sau se mulţumesc - ca până acum - să se joace cu lopăţelele în nisip în timp ce direcţia este trasată şi urmată ocult?

Nu merge doar cu desecretizarea protocoalelor SRI. La milioane de interceptări (6-7?), pentru care în mod evident s-a angajat suplimentar personal, se impune o reducere semnificativă de buget şi de personal, chiar începând cu prima rectificare de buget. Negativă. Să se descurce Hellvig cu salariile dacă vrea să mai ţină acelaşi număr de oameni. În ipoteza că PSD-ALDE încă nu s-au hotărât... dacă-l mai ţin acolo. Destul cu vrăjeala, it's time for action.

Soluţia este cea tip Orbán-Erdogan: uşor-uşor să se creeze un ţarc de izolare. Un "lazaret" în care să fie adunaţi "defectaţii" - cu ong-uri, media, interese de afaceri, loje, grupuri de lobby, tot-tot-tot. Şi lăsaţi să intre în descompunere. Bine, ar mai fi o soluţie şi-i cea pe care aş aplica-o, dar... n-o dezvălui că vine CNA-ul.  ;-)

Mascarada s-a încheiat. Din acest moment PSD-ALDE nu mai au niciun fel de alibi spre a încerca să-şi justifice inacţiunea. Care ar deveni complicitate cu Sistemul.

Criza politică din Italia este un atac pe faţă la democraţie iar mizele sunt enorme. Cu o majoritate solidă, coaliţia se lasă blocată de un preşedinte europeist. Greşeli grave, succesive: Lega Nord se aliază iniţial cu BEUrlusconi/PPE (la care renunţă cu greu), coaliţia vine cu un premier de paie (via M5S) care demisionează prompt când preşedintele îi refuză un ministru, după care apar divergenţe privind calea de urmat. M5S propune demiterea preşedintelui, iar Lega Nord este împotrivă, cerându-i... organizarea de noi alegeri. Ar guverna "interimar" tot eurosocialiştii care au pierdut iar apoi s-ar relua blocajul aceluiaşi preşedinte. De ce n-au acceptat "tactic" un alt om la Finanţe, ca apoi să contraatace în forţă, având guvernarea şi nu cerând una-alta?!

Ponta nu reuşeste să fie decât un alt Cioloş*. Sau un "maimuţoi implementat", expresie lansată cândva de Marian Vanghelie. Încearcă să plaseze o stângă progresistă care de fapt este o mantră a big business-ului corporatist tradusă grosier "pour l'Orient", acum când în Vest acest tip de mesaj pur şi simplu nu mai trece, lumea face legătura - între "mai multă Europă" şi mai mult nivel de trai şi mai multe libertăţi există o contradicţie fundamentală, o incompatibilitate.
* se adresează aceluiaşi electorat, canibalizând centrul-dreapta  ("austerizanţii") - ceea ce nu-i deloc rău!

Mă întreb câţi or fi sesizat falsul subiect al mutării-nemutării ambasadei României la Ierusalim. O chestiune care n-are de-a face cu problemele imediate ale României, ci se raportează la opţiunile SUA Administraţiei Trump şi - respectiv - ale UE. Probabil că destui. Mult mai important este subiectul Kosovo, unde deşi în mod legal există linia nerecunoaşterii*, ea este mai mult îngânată la nivel de guvern, şi ignorată de Cotroceni.
* ei, aici suntem în răspăr şi cu UE şi cu SUA, şi este una din rarele ocazii în care chiar facem bine (deşi nu se ştie pentru cât timp)

Erau perfect previzibile "defecţiunile" răgăliilor strecurate pe locurile eligibile de la PSD (mai puţin, la ALDE). Absolut previzibile! După autodeconspirarea lui Ponta, oare de ce conducerea PSD le-a admis accesul pe liste? Până la complicitate, să fi fost tembelismul temerii că o eventuală epurare n-ar fi fost înţeleasă la "talpă"? Ea tot are loc acum, "unilateral", şi cu costuri imprevizibile. Se pare că asistăm la o reunificare a "PSD-ului lui Ilici, Ponta şi Năstase" cu burtăverzimea ex-CDR, gen turul doi 2000. Preluarea controlului în PSD de către naţionalişti (?) este însă mai importantă decât o eventuală opoziţie de 2-3 ani prin puci parlamentar.

Comisia internaţională de anchetă* "a stabilit" cauzele prăbuşirii din 2014 a avionului Malaysia Airlines MH-17, peste "o zonă disputată" din Ucraina: o rachetă BUK "trasă de ruşi".
Numai că pattern-ul unui tir cu BUK nu se vede, apar orificii de intrare şi de ieşire pe ambele laturi ale cabinei piloţilor, semn că s-a tras din două părţi şi numai în cabină. BUK-ul ar fi lovit tot avionul dar "asimetric". Există relatări despre două avioane militare ucrainene care ar fi urmărit MH-17.
* deşi avionul era... din Malaiezia, grosul comisiei este format din olandezi şi australieni; iar până acum nu avem poziţia guvernului malaiezian, care se pare că nu pune botu' la bullshit (în comisie sunt totuşi câţiva malaiezieni, acolo...).

Pe-asta n-o mai anchetează nimeni? Ce-i cu plăcuţele bilingve Sibiu / Hermannstadt la intrările în oraş, când recensământul cel mai recent care dădea românii sub 80% este cel din 1977? Toate celelalte (1992, 2002, 2011) arată minorităţi sub 20% adică neîndeplinirea criteriului minim (20%) de la care "se impune" amplasarea plăcuţelor bi(tri?)lingve. Minoritatea germană este sub 2%!

Aşa cum este (până) acum, Pilonul II de pensii este mai degrabă o afacere extrem de lucrativă pentru nişte băeţi de-afară, cărora statul le pune la dispoziţie în mod forţat "clienţi" şi banii acestora. Uitaţi-vă cu atenţie cine zbiară "vor să-l desfiinţeze!", când de fapt s-ar sista implicarea statului - ca zapciu şi poştaş-cu-banii. "Binevoitorii" tinerilor viitori pensionari urmând a-şi administra... privat mustăria, alergând după clienţi şi nu colectând rente.

P.R.-ul mass-mediei oficioase pro-guvernamentale la subiectul suspendare (demitere) Iohannis, spre a justifica inacţiunea PSD-ALDE: "nu vor să cadă în capcana lui Iohannis, abia aşa* îl fac mai popular". Traducerea este: "nu sunt şanse de demitere**, în schimb Iohannis ar avea şanse mai mari la următoarele alegeri". Deci de-aia nu vor ăştia să facă demiterile-cheie prin preşedintele măcar-interimar... Tăriceanu, fiindcă aşa ar avea ei şanse mai... mari, cu oamenii lui Iohannis la butoane încă un an jumate?!
* teama de eşec, Iohannis ar rămâne-n funcţie - axiomă defetistă ca ipoteză de bază!
** invalidarea sau respingerea referendumului

Cum ar veni, au trădat unii "o dată" în favoarea Israelului, iar restul* trădează de decenii, de la un timp în favoarea UE. Şi "nu-i nimic anormal de semnalat".
* vorba vine, că se suprapun grupările

Dacă PSD-ALDE având acum cam tot ce trebuie la nivel de coaliţie de guvernare, "pierd" majoritatea altfel decât prin vot, va veni mai repede momentul "debranşării" votanţilor antisistem de o iluzie precum a fost şi PP-DD (crescut din entuziasm dar sabotat din interior). Nu că nu s-ar putea fără ei. Ei, asta-i! Sunt exasperanţi, falşi, contradictorii - dar îndeplinesc un rol esenţial: ţin în loc o maşinărie care altfel ar toca sistematizat ce-a mai rămas din România. Fiindcă rolul pe care-l recită presupune un minim deghizament, alternativa fiind UEausterizanţii.

Dacă PSD-ALDE făceau deja comasarea DNA cu DIICOT şi puneau omul lor la noua entitate, mai era acum incertitudinea privind "înalta trădare" sesizată de L. Orban? Şi nici nu era nevoie să se rostească numele lui Chioveşi sau al grăsăteiului de la DIICOT ("comasăm pentru... eficientizare"). Da' aşa-i când n-ai cap, sau poate doar mimezi "lupta".

Dorneanu (PSD->CCR) to Romanian Ministry of Foreign Affairs (MAE): "Take a hike!" - şi s-a dus acolo.
O reacţie sănătoasă faţă de "recomandarea" MAE de a nu se deplasa la o dezbatere pe teme juridice în Rusia, la Sankt Petersburg. Semn că mai este mult de defrişat prin şobolănimea din aparat. Adică, cum ai tu Executiv tupeu să faci recomandări unora care nu ţi-s subordonaţi, ba încă şi în mod public (pe surse, mă rog...)?! Ce, credeai cumva că s-ar conforma, la şantaj? Băăă! (dilemă pentru deontologi: ei! sunt "comunişti" şi/sau "pro-ruşi" PSD-ALDE? sau... "doar parţial"?!)

Vedeţi Dvs., dacă n-am şti că majoritatea şi opoziţia sunt ghidonate de agenţi străini infiltraţi la vârf, doar atunci ar avea sens să remarcăm că este momentul unei riposte devastatoare împotriva conspiraţiei care încearcă modificarea rezultatelor votului. Oricum, semne sunt că ea nu se va produce, fiindcă... aşa-s ordinele. Externe.

Indignarea PnL-ului faţă de "antieuropenismul" PSD-ALDE este la fel ca indignarea PSD-ALDE faţă de "antiamericanismul" PnL-ului. Ambele nu au obiect, "faptele neexistând", dar parcă propaganda PSD-ALDE o face mai cu talent.

O a doua condamnare a lui Dragnea (posibil a fi anunţată pe 29 mai) ar schimba datele problemei. Ar cădea teoria cu "prima condamnare atacabilă" (ca garanţie că scapă dacă "face ce trebuie"). A doua poate fi doar cu executare, dacă apare înainte de eventuala revizuire (anulare) a celei dintâi. Nu ar fi totuşi dovada supremă că Dragnea ar fi pe bune contra Sistemului, ci doar valorificarea oportunităţii de a muta agenda politică de la suspendarea lui Iohannis şi referendumul pro-familie, la "reconfigurarea" majorităţii guvernamentale. Deci devine secundară eventuala nerespectare a "deal-ului" Dragnea-Sistem.

La nivelul ăsta nu există mână moartă, ca la poker. Pâi dacă PSD-ALDE (Dragnea!) "beneficiază de susţinere pe axa Washington - Londra - Ierusalim", nu văd de ce susţinere ar mai beneficia Iohannis şi de ce mai e lăsat la butoane în loc să fie dat de-a berbeleacul. De-l prinde-n post Anul Nou, e mult mai greu de deşurubat în 2019 (preşedinţia UE, alea-alea...).

Dentologii zic că este un eşec al DNA, Pleşoianu - că dimpotrivă, şi-a atins scopul. După achitarea lui Ponta (şi Şova). Nu-i doar atât. Ponta a fost inculpat la mişto, pentru credibilizare (sanchi...) ca "incomod pentru Sistem". La fel și Dragnea, cu o primă condamnare atacabilă, deci - garanţie că scapă... dacă face ce trebuie. Adică sabotarea PSD! Achitarea lui Toni Greblă "de la CCR" arată cât de rudimentar a fost "construit" cazul. Însă şi aici s-a atins obiectivul - înlocuirea lui Greblă cu un pion plasat de Ponta pe locul rămas vacant.

Se va găsi cineva care să ceară investigarea fraudării "referendumului Constituţiei europene" din 2003? Referendum validat în fals, "participare 55,7%" (sunt indicii că nu s-a depăşit 43%, cumulat pe două zile). Şi care a "constituţionalizat" subordonarea statului român faţă de UE.
Zic asta fiindcă un ONG monarhist a avut tupeul să sesizeze DIICOT pe chestiunea "răsturnării ordinii constituţionale în intervalul 6 martie 1945 - 30 decembrie 1947". Adică, în mod real: atac la republică (la Constituţie!). Sesizare însuşită şi căreia i s-a dat curs. Semn bun totuşi: ONG-ul reclamă "presiuni din zona militară" pentru închiderea dosarului.

Reducând la esenţă "soluţia" care reiese din toată scremerea opoziţionistă-şi-nu-prea*, ea ar putea fi intitulată guvernarea fără parlament sau guvernarea împotriva majorităţii parlamentare (electorale!). Nu mai detaliez denumirea, se poate găsi în manualele de politologie la litera "T" (sau "D").
* unii o fac din poziţii de putere în stat, deci iată o anomalie: cumulează ambele ipostaze (şi aici ar trebui lucrat)

După omagierea lui Marx de către Juncker-UE, dilemă mare la anticomuniştii europeişti*: dacă critici UE-a "faci jocul ruşilor", deci eşti... comunist! 
Însă, vorba cuiva: "My attitude – hardening more and more in recent months – will, I know, dismay some people. But it is, simply, whatever lunacy they want to try next, bring it on. The dafter things get, the sooner they and their creators will be gone for good."
* da, este un oximoron, cei doi termeni se exclud reciproc dar nu toată lumea îşi dă seama de asta

Patron de firmă cu capital românesc, la televizor: "În România, toate băncile sunt bănci comerciale. De ce nu avem în România nicio bancă de investiţii?" 
Şi cred că se referea în cunoştinţă de cauză şi la CEC "Bank" şi la EximBank, nu era în eroare.

Donald Tusk este audiat (deocamdată doar) ca martor în "afacerea Smolensk 2010". Premier al Poloniei atunci, acum preşedinte al Consiliului European*. Autorităţile poloneze au ajuns la concluzia că fostul preşedinte Lech Kaczynski şi alţi oficiali au murit în urma unui atentat (explozii la bordul avionului chiar înainte de aterizare). Programat astfel încât să aibă loc "în curtea ruşilor". Nu cunosc regimul imunităţilor PL sau UE dar, nevertheless, ce bine ar fi dacă ar fi arestat preventiv, ca suspect.
ales în acea funcţie de "reprezentanţii" statelor UE însă fără a fi propus de Polonia, care a venit cu un alt candidat!

Ding dong! The witch is dead!

Da, Tăricene. "Era de aşteptat" ce face Iohannis. Era de aşteptat să facă tot ce face, din moment ce voi... l-aţi lăsat să facă. Cum? Vă gândiţi să intraţi în vacanţa parlamentară fără referendumuri? (pro-familie + demitere preşedinte).

Ochii pe Armenia, unde unii caută să implementeze o revoluţie colorată, împotriva unei majorităţi (recent validată prin vot) şi împotriva aliatului rus al Armeniei. Nu cred că Ivan şi factorii responsabili armeni vor face non-combat gen Kiev 2014. Dimpotrivă - sunt şanse mari ca premierul wannabe al puciului, care tocmai a pierdut votul de învestitură în parlament şi acum instigă la rebeliune, să sfârşească ventilat.

Desfăşurarea de militari români în "teatre" externe este discutabilă. Însă când ei sunt în zone unde este evident vorba despre conflicte de durată şi de uzură, sare imediat în ochi lipsa vreunui interes naţional real pe care ei ar trebui să-l apere... acolo. Rămâne doar motivaţia salarială, şi uneori autojustificarea propriei prostii, rostită stângaci dintr-un scaun cu rotile. Ori textul-standard de pe hârtia înmânată de MAp"N", urmaşilor.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Motto-urile pe care le pun pe blog. Cele mai recente din listă sunt cele din partea de sus. Din formulări se pot deduce (retroactiv) "momentul şi subiectul tratat".

(mai-iunie 2018)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: