05 noiembrie 2017

Era doar o tehnică de a stârni ţărănimea, "inertă politic"


Cine zice că atunci Ceauşescu era urât majoritar şi la sate, bate câmpii (a recunoaşte care era adevărata stare de spirit de acolo n-are legătură cu propria evaluare a cuiva asupra lui Ceaşcă...). "Sistematizarea satelor" o fi fost pe agendă, dar nu mai existau resurse pentru o aplicare imediată. Forţa de muncă necesară era deja detaşată la două canale şi la Centrul Civic din Bucureşti (inclusiv militari în termen şi rezervişti concentraţi) şi la alte proiecte secundare dar numeroase precum sistematizarea unor "muncipii". Cum ar zice angloamericanu', too many irons in the fire right now. După inaugurarea din 1984, la Canalul Dunăre-Marea Neagră se mai făcea doar protecţia malurilor împotriva prăbuşirii (taluzare-terasare şi plantare de piese din beton armat care să reţină "materialul" ca să n-o ia la vale), pe toată lungimea (unde era necesar); nu cred că s-a continuat după 1989, cel puţin nu cât ar fi trebuit.

Deci, o fi intrat pe agenda secretă şi sistematizarea satelor, dar numai atât. Nu a apucat să pornească, nu s-a anunţat nimic. Nu că n-ar fi fost şi acest wishful thinking, dar nu s-a oficializat (însă pentru ascultătorii Europei Libere... "ameninţarea exista"). O fi fost (dac-o fi fost, "în Sistem") o tentativă de a mai da o gaură prin care să se scurgă inutil resursele şi-aşa puţine, şi de a mai antagoniza o categorie nu tocmai ostilă regimului (ţărănimea). Tentativă ajutată de apariţia unor blocuri pentru funcţionarii de stat care veneau din afara localităţii (medici, învăţători, profesori, miliţieni...), P+3/P+4 fără lift şi cu încălzire cu lemne, iar în unele cazuri chiar şi cu o canalizare... problematică. Iar din partea celor care au iniţiat propaganda tip Opération Villages roumains, o tehnică de a stârni ţărănimea şi de a deschide un canal de... "dialog social" între "disidenţi" şi "talpă". De fapt, a fost un psyop.

Cotidianul:

Propaganda neagră

Încă nu știm care serviciu de informații străin a elaborat campania de propagandă neagră despre demolarea satelor din România ceaușistă. Poate că nici nu are importanță. Important a fost că, deși nu era demolat niciun sat din România, propaganda a prins în țară. Doina Cornea a scris un protest care a fost citit la „Europa Liberă“, iar așa au aflat românii nu ce făcea regimul ceaușist, ci ceea ce ar fi fost în intenția lui Ceaușescu. Nemulțumirile populației erau mari, așa că minciuna despre demolarea satelor a dat un temei forte. Multe minți cu o bună onestitate intelectuală au ales să creadă minciuna și abia așa au trecut în trupul firavei disidențe românești.

Așadar, Ceaușescu a început să fie demolat cu o minciună credibilă despre intențiile lui… demolatoare. Nu recunoașteți acest model de propagandă neagră în actualitatea zilei de azi? Nu se spune, azi, că intențiile PSD urmăresc să subordoneze Justiția (de parcă ar fi deja independentă!). Și această minciună este credibilă și prinde la o bună parte a românilor care moștenesc multă ură față de istoria PSD-ului lui Ion Iliescu.

Extraordinar de eficient în propaganda neagră este modul în care se profită de acest fond de ură. În anii imediat anteriori lui 1989, minți bune ale intelighenției noastre au ales, din ură, să creadă o minciună, ca și cum nu erau suficiente evidențele spre a-și întemeia disprețul pentru ceaușism. La fel, azi, multe minți bune pe domeniul lor cultural aleg să nu mai distingă adevărurile evidente de minciunile propagandei care se pune în slujba sentimentelor lor de ură.

Trebuie să-ți fi curățat sufletul de asemenea sentimente ca să poți scăpa de capcanele propagandei negre. Această curățenie sufletească e numită, în Coran, Jihadul mare. Dacă n-ai trecut prin Jihadul mare, vei greși când treci la Jihadul mic, adică la curățarea lumii de păcătoși. Cele mai multe suflete deformate de propaganda neagră sunt, azi, cele ale credincioșilor Islamului.

La noi, are să fie o mare ­mirare a istoricilor cum au ­putut mințile bune ale ­intelighenției noastre să nu vadă asemănările între lupta de clasă și lupta contra corupției. Nici măcar nu au putut să vadă – vor constata istoricii – că în democrațiile normale se vorbea, în vremea acestei impotențe intelectuale românești, despre prevenirea și combaterea corupției.

La noi, nicio vorbă despre ­prevenție (prin educație, prin legislație etc.).

8 comentarii :

Riddick spunea...

Cine mai ştie cam "cum mergea darul" la nunţile de la ţară ştie şi că ţăranii o duceau mai bine decât orăşenii.

"Cum mergea darul" - un naş... de la oraş vroia să vină la dar cu cinci mii de lei (aproape două salarii) dar socrul vorbise cu el înainte şi i-a dat 15.000 ca să apară "cu 20.000 din partea naşului", ca să "stimuleze" nuntaşii (socrul a pus pe masă 50.000 şi cheile de la un ARO 243 care valora "peste rând" cel puţin 100.000 de lei).

Anonim spunea...

Ce mai dezgropam mortii !
Totul A FOST POSIBIL CU PARTICIPAREA ENTUZIASTA A ROMANILOR, INEPTI IN MASA, CARE ACUM SE PLING CA NU MAI AU DREPTURI, SAU NU AU DREPTURI DESTULE, SI IES IN PIATA CA SA, NU SE STIE CE !
Romanii sint inepti genetic, un popor expirat,si asta le va aduce , curind, pieirea ca stat(i se potriveste ORICARE definitie de mai jos : https://dexonline.ro/definitie/inept) !
Deja ue mictioneaza pe Romania de cite ori poate !
Cititi asta, dar nu are sens sa va mai zgiriati pe fata de ciuda :http://www.stiripesurse.ro/candidatura-romaniei-la-ema-victima-jocurilor-de-culise-i-blaturilor-europene_1229526.html.
Mai bine incarcati-va bateriile cu ura ca veti avea nevoie de ea !
Dupa parerea mea romanii vor suporta in continuare orice mizerie, in timp ce vecinii nostri, ungurii, bulgarii, cehii, slovacii s.a. incep sa se reorienteze in directia mai avantajoasa !
Oare ne va apuca 1 decembrie 2018 in ''geografia'' actuala ?
M-as mira nespus !

Riddick spunea...

Mă nelinişteşte în cel mai înalt grad pasivitatea asta generală, care s-a manifestat şi în alte vremuri, nu doar acum...

Gabriel spunea...

Nu e chiar aşa. Nu se poate spune că nu există spirite lucide sau rezistență ... vezi apelul academicienilor de pildă. Există opoziție şi în presă. Poporul nu mai pune botu' la prpaganda colonială şi votează din 2012 încoace forțele politice cu discursul cel mai suveranist. Dar totul este înabuşit de securişti, care au capturat toate forțele politice şi lucrează pentru puterile coloniale, ca în anii '50. Şi de slăbiciunile politicienilor cu discurs suveranist. Nu se poate face nimic, nu s-a putut nici când tehnologia de supraveghere nu era aşa avansată, darămite acum. Singura posibilitate este intervenția externă, apariția unor schimbări geopolitice independente de activitatea structurilor coloniei România.

Riddick spunea...

Pâi aici e problema, că se opreşte totul... la discurs.

Tot vagabondând pe net am dat peste o stire de acum o săptămână. Iohannis a vizitat Târgul Indagra (organizat de Romexpo) fiind însoţit (întâmpinat?) de... ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea. Care nici acum n-a clarificat chestiunea dublului standard la alimentele importate/produse pentru România de firme din UE (o lălăie din primăvară, "vişegrazii" au făcut deja întâmpinări la Comisia Europeană pe acest subiect; "acţiunea" RO a fost declanşată - la mişto - după a ălora, doar fiindcă a început lumea să vorbească). La deschiderea anului şcolar şi apoi a celui universitar, Iohannis a fost acompaniat de primari şi rectori PSD (parcă zisese că "porneşte un război total împotriva PSD-ului"?!).

Gabriel spunea...

Păi de ce se opreşte totul la discurs? Pentru că atunci când se încearcă şi fapte intervine binomul ... părerea mea. Dar şi din conformism.
Chiar zilele trecute îl citeam pe Gelu Vişan, extatic ca un şcolar că va fi schimbat Klemm.
Omul are în general un discurs OK. Dar nu poate asimila ideea că problema nu a fost Klemm, că nu a elaborat el politicile SUA față de România. Că problema e chiar relația româno-americană, care ar putea fi similară cu aceea cu Iranul Şahului, că noi am devenit victime ale unui relații de tip neocolonial, care poate deveni şi brutală dacă sluga îşi uită locul, că America nu este dezinformată ci chiar susține, conştient şi neabătut, sistemul de poliție politică din România care îi slujeşte interesele. Majoritatea românilor încă nu pot accepta lucrurile astea, după decenii de autoîndoctrinare pro-occidentală. Nu-i uşor să recunoşti că o viață ai trăit cu nişte convingeri greşite.

Riddick spunea...

E greu. Cu actualul sistem de partide nu mai este nimic de făcut sau de sperat. Trebuie altceva.

M-am prins destul de repede şi cu "alternativa Trump" - nu-i nicio alternativă. Sunt curios pe cine numeşte ambasador la UE (post vacant din ianuarie), umbla zvonul c-ar urma un eurosceptic - nu mai reţin cine - şi-au sărit bruxelezii "oh, no!" apoi "surse apropiate Casei Albe au declarat că niciodată nu s-a avut în vedere nominalizarea respectivă". Deci...

Riddick spunea...

Gelu Vişan cred că-i damage control-ul de la PMP, într-o strategie "catch all". Dacă era de capu' lui îl dădeau pepeiştii afară: Siegfried Mureşan (europarlamentar PMP) este purtătorul de cuvânt al PPE.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: