16 februarie 2017

E bun, dar nu "pentru România"


"Parlamentul european" a votat ieri Acordul comercial UE-Canada (CETA). Toţi europarlamentarii din România au votat pentru proiectul globalist, cu o singură excepţie, Laurenţiu Rebega (care explică de ce-i periculos CETA). Trump a blocat acordul similar TPP, periculos pentru SUA.

Siegfried Mureşan (PMP, purtător de cuvânt PPE) poartă cuvintele mincinoase ("De ce este acordul bun pentru România?"):
  • oferă posibilitatea cetățenilor români să călătorească fără vize în Canada;
  • presupune eliminarea și reducerea taxelor pentru numeroase categorii de bunuri și servicii pe care România le exportă în cantități mari în Canada;
  • îmbunătățește și securizează accesul companiilor românești pe piața serviciilor canadiene, a treia cea mai mare piață din afara UE pentru exporturile României de servicii;
  • permite IMM-urilor din România să concureze mai bine cu companiile internaționale mari, mai ales în domeniul comerțului digital;
  • facilitează investițiile companiilor canadiene în România;
  • facilitează libera circulație a forței de muncă și recunoașterea calificărilor.
Să luăm la bani mărunţi afirmaţiile propagandistice:
  • Cam câţi cetăţeni români călătoresc în Canada, şi cât de mult ar fi ei jenaţi de procedura obţinerii vizelor? De ce s-ar lega chestiunea (in)existenţei vizelor de un acord comercial?
  • "Le exportă România"... de fapt le exportă multinaţionalele, care trag chiulul când e vorba de taxe plătite în România. Prevalându-se de... alte acorduri, şi de directive europene. Iar reducerea taxelor înseamnă şi invers: scăderea cotei interne de piaţă a produselor româneşti.
  • De când un acord de liberalizare "extern" ajută IMM-urile în faţa "mamuţilor"?! Trebuie să ai "probleme" serioase să crezi aşa ceva.
  • În sfârşit, un punct adevărat: ajută firmele străine ("canadiene"), să prospere pe cheltuială mică-n Românica.
  • Facilitează altceva: exodul de creiere şi în general de forţă de muncă, facilitat deja prin politica de sub-salarizare.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: