28 decembrie 2014

"Încă puţină guvernare germană"


"A bit more German Ruled", un articol despre Iohannis apărut pe 20 noiembrie 2014 la German-Foreign-Policy.com.

Sub președintele ales Klaus Iohannis, Germania îşi va întări foarte mult influența asupra României. Acest lucru a fost confirmat de un purtător de cuvânt guvernamental, care a explicat cum cancelarul Angela Merkel l-a asigurat în mod explicit pe Iohannis de "sprijinul său", în "consolidarea orientării europene a României" și a fost de acord "să îşi coordoneze în viitor cu el punctele de vedere pe subiectele importante de politică externă". Acest lucru va viza în special politicile care implică Rusia. Întrucât Traian Băsescu, președintele actual, aflat la final de mandat, a fost considerat un aliat al Statelor Unite, iar Victor Ponta, cel care a pierdut alegerile prezidențiale de duminica trecută, a fost văzut mai mult ca fiind pro-Rusia, în timp ce Klaus Iohannis, de mult timp demnitar "germano-român", este văzut în mod indubitabil drept pro-german. El are contacte bune în birocrația de la Berlin, precum și în comunitatea economică germană, și, de ceva timp, se mândreşte cu relațiile sale personale cu cancelarul Angela Merkel. Această nouă constelație îi oferă Berlinului posibilitatea de a-şi consolida în mod semnificativ strânsoarea asupra Europei de sud-est.

Virtuțile germane
La începutul săptămânii, politicienii și mass-media din Germania au salutat euforic alegerea lui Klaus Iohannis ca nou președinte al României. Victoria sa electorală uimitoare este în general văzută ca rezultat al imaginii sale de "om cinstit", aflat în afara rețelelor corupte ale "tartorilor" politici. Această imagine este un derivat direct al presupuselor virtuți secundare germane. De exemplu, parlamentarul CSU Bernd Fabritius, originar din România, este citat că ar fi spus: "Noi, ardelenii din Saxonia, avem toate motivele să fim mândri că un compatriot de-al nostru, Klaus Iohannis, care împarte cu noi aceleaşi virtuți precum încrederea, incoruptibilitatea, devotamentul și determinarea, a câștigat aceste alegeri". [1] Importante ziare germane relatează că "în România, germanii" au "în special, reputația hărniciei, onestităţii, și a competenței". [2] Iohannis reprezintă "corectitudinea germană". [3] "Alegătorii români" au apreciat "virtuți germane, cum ar fi hărnicia și integritatea" [4], arată un ziar regional important. Fabritius, de la CSU, prezice că "virtuțile germane reprezentate de Klaus Iohannis vor transforma România". [5]

O comunitate strâns unită
Berlinul a început imediat să folosească legăturile strânse cu Iohannis pentru a spori influența politică a Germaniei. În timpul activităţii sale sa ca președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (2002 - 2013), o asociație a minorității vorbitoare de limbă germană, Iohannis, care în Germania este pur și simplu considerat drept "german" [6], a menținut contactul cu ministerul german de interne, în parte prin intermediul "Grupului de Lucru al Minorităților Germane" (AGDM) din cadrul Uniunii Federale a Naționalităților Europene (FUEN). (articol german-foreign-policy.com. [7]) Acesta întreține, de asemenea, legături strânse cu Liga Germană a Expulzaţilor (BdV) - în care "Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania" este o organizație membră. Bernd Fabritius, președintele asociației începând din 2007, a fost ales președinte al BdV cu câteva zile în urmă. Referindu-se la Iohannis, Fabritius spune: "Ne cunoaştem foarte, foarte bine, de zeci de ani. Am mers la aceeași școală, la Liceul Brukenthal din Sibiu. Noi, cei de la Brukenthal, suntem o comunitate strâns unită". [8 ] În 2010 Iohannis a fost decorat de către BdV cu "Insigna de Onoare" pentru că ar fi "un constructor de poduri în slujba bunei înțelegeri internaționale într-o Europă a confluenţelor". În timpul mandatelor sale ca primar al Sibiului ("Hermannstadt"), Iohannis a stabilit, de asemenea, relații bune cu companii germane care au întreprinderi în Sibiu și prin împrejurimi.

O relație specială
Iohannis mai spune că se cunoaşte cu cancelarul Angela Merkel de ceva timp. "Ne cunoaştem personal", a declarat recent, și se mândrește cu "caracterul special al relației lor". [9] El este citat c-ar fi spus că România "profită în mod deosebit de pe urma investițiilor germane", că "este important să se continue întreţinerea relațiilor bilaterale cu Germania, cea mai mare putere economică a Europei, și în viitor". Cancelarul german l-a sprijinit deschis pe Iohannis. "Vă doresc determinare și energie și sper că veți avea succes", potrivit unei scrisori din 28 Octombrie - doar cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, și semnată "cu sinceritate, a dumneavoastră, dr. Angela Merkel". Scrisoarea a fost făcută publică chiar înaintea turului doi, de duminica trecută. Ieri, miercuri, cancelarul Angela Merkel l-a felicitat pe Iohannis prin telefon și a formulat primele cerinţe ale Germaniei. Merkel și-a exprimat "opinia" că "victoria categorică a lui Iohannis" exprimă aspirațiile României pentru o orientare europeană consolidată", și "în special în domeniul statului de drept și al transparenței". Ea l-a asigurat pe preşedintele ales de "sprijinul său" în eforturile în această direcție, conform purtătorului de cuvânt al guvernului german.

Nici Moscova nici Washington
Ieri, conform purtătorului de cuvânt, Merkel și Iohannis au vorbit "despre situația actuală din Ucraina și Republica Moldova" - ambele țări fiind implicate direct în conflictul actual dintre Occident și Rusia - și au căzut de acord "să-și coordoneze în viitor punctele de vedere  subiectele importante de politică externă". Acest lucru asigură Berlinului loialitatea necondiționată a Bucureștiului în lupta pentru putere împotriva Moscovei. Adversarul lui Iohannis din cursa prezidențială, Victor Ponta, căuta o cooperare mai strânsă cu Rusia și a fost considerat la Berlin a nu fi de încredere. Președintele la final de mandat, Traian Băsescu, pe de altă parte, a fost văzut ca având legături strânse cu Statele Unite ale Americii. Cu inaugurarea lui Iohannis, relațiile cu Germania și cu UE vor fi acum "mult mai bune", a anunțat președintele BdV, Fabritius. [11]

Imitaţi Germania
Berlinul mai foloseşte victoria lui Iohannis pentru a curăţi imaginea Germaniei, care, în special în Europa de Sud-Est, a suferit daune în urma dictatului german de austeritate. Referindu-se la imaginea des menţionată a lui Iohannis, ca nefăcând parte din reţelele corupte ale "tartorilor" din capitala României, cancelarul Merkel menționa în scrisoarea sa din 28 octombrie că "cetăţenii români recunosc în candidatura dumneavoastră o serie de virtuți care sunt deosebit de prețuite în Europa". [12] Acest lucru a fost acum preluat de mass-media. "Germania are o bună reputație" printre români, "unde, spre deosebire de situaţia de la greci sau italieni, cancelarul Merkel este popular. Ei nu demonizează Germania, ci mai degrabă o imită", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. [13] Faptul că "Angela Merkel și alți politicieni CDU din Germania au susținut candidatura lui Iohannis, pare să fi mulţumit decisiv electoratul român", potrivit unui alt articol. "Chiar dacă în Grecia au loc des demonstrații împotriva dictatului de austeritate al lui Merkel, în România electoratul nu are nimic împotrivă să fie un pic mai multă guvernare germană". [14] Campania de PR despre virtuțile germane a eclipsat strânsoarea crescândă, directă, a Berlinului asupra puterii politice [din România].

[1] Verband gratuliert Klaus Johannis zum Wahlsieg. www.siebenbuerger.de 19.11.2014.
[2] Karl-Peter Schwarz: Bürgerpräsident. Frankfurter Allgemeine Zeitung 18.11.2014.
[3] Boris Kálnoky: Rumäniendeutscher Johannis wird neuer Staatschef. www.welt.de 17.11.2014.
[4] Rudolf Gruber: Klaus Johannis... wird Präsident von Rumänien. www.rp-online.de 18.11.2014.
[5] Karsten Kammholz: "Deutsche Tugenden werden Rumänien verändern". www.welt.de 17.11.2014.
[6] Thomas Schmid: Der Quereinsteiger. www.berliner-zeitung.de 22.10.2014.
[7] See Cultivating Relationships and Das "Deutschtum" als Brücke.
[8] Karsten Kammholz: "Deutsche Tugenden werden Rumänien verändern". www.welt.de 17.11.2014.
[9], [10] Deutsche Bundeskanzlerin unterstützt Klaus Johannis. www.siebenbuerger.de 14.11.2014.
[11] Karsten Kammholz: "Deutsche Tugenden werden Rumänien verändern". www.welt.de 17.11.2014.
[12] Deutsche Bundeskanzlerin unterstützt Klaus Johannis. www.siebenbuerger.de 14.11.2014.
[13] Karl-Peter Schwarz: Präsident Johannis. Frankfurter Allgemeine Zeitung 18.11.2014.
[14] Boris Kálnoky: Rumäniendeutscher Johannis wird neuer Staatschef. www.welt.de 17.11.2014.



Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: