20 octombrie 2014

"Nici nu se pune problema" - un ministru (demisionar) din guvernul României pledează pentru militarizarea UE şi (implicit !) slăbirea NATO


Din nou, un baubau este folosit. La Tratatul de la Lisabona acesta era criza economică mondială, iar acum la noua mutare - Rusia.

Hunor Kelemen:

"Rusia va încerca să mărească zona de influență din punct de economic, politic. Și aici rămâne, în continuare, pentru anii care urmează, o problemă reală. UE va avea capacitatea de a forma o Uniune mai puternică atât din punct de vedere economic și politic, dar și din punct de vedere militar, la un moment dat, pentru că va fi o provocare uriașă. Oamenii nu prea vorbesc despre acest aspect și nu le place să se abordeze problemele militare în afara Alianței Nord Atlantice. Dar, până la urmă, continentul, UE ar trebui să se gândească și la o integrare militară mai puternică. Asta nu înseamnă că ești împotriva NATO, nici nu se pune problema. Altfel vom pierde, vom pierde din această competiție care este și competiție economică și politică. (...) Deci, eu cred că am avut și am luat o decizie foarte corectă când am semnat acest parteneriat strategic și nu trebuie să schimbăm direcția în niciun fel."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: