27 august 2014

Ponta când spune "susţinerea poziţiei României" înţelege recitarea după instrucţiunile date de alţii. De alte state şi de "actori non-statali".


Ponta, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. La care n-aveau ce căuta Catherine Ashton şi alţii - miniştrii de externe din Repmoldova şi Georgia.
"Vreau să vă rog ca dumneavoastră, reprezentanții diplomatici ai statului, să prezentați de fiecare dată în mod foarte clar poziția României, atitudinea noastră față de cele mai importante teme și în același timp să promovați așa cum este normal, așa cum o fac în mod legitim și foarte bine reprezentanții altor țări la București, să promovați interesele legitime ale României, ale UE și ale partenerilor noștri strategici."
Câtă deosebire faţă de ce înţelege Václav Klaus prin diplomaţia naţională ! Din discursul ţinut în faţa ambasadorilor cehi (în 2011):
"Diplomaţia înseamnă serviciu. Aceasta înseamnă un serviciu pentru cetăţenii ţării noastre şi pentru nimeni altcineva. Nu serveşte o instituţie supranaţională. Ştiu că vorbesc în faţa unui corp profesionist de diplomaţi şi nu a unor politicieni, dar politicienii, precum şi ambasadorii cehi, trebuie să simtă cea mai mare responsabilitate faţă de ţara lor şi faţă de cetăţenii săi."

2 comentarii :

Riddick spunea...


Václav Klaus (2012): "Am încercat să fac din politica externă a țării noastre o politică de stat suveran și încrezător, conștient, nu care dă din cap iresponsabil la tot ce spun statele mari"

http://riddickro.blogspot.ro/2012/09/vaclav-klaus-am-incercat-sa-fac-din.html

Riddick spunea...


Tot Ponta, tot acolo: "România a dovedit că nu este doar o țară care urmează decizii luate în altă parte, ci că participă la luarea acestor decizii și le asumă în mod conștient și că uneori mai mult decât în trecut putem să venim cu soluții și propuneri care să fie acceptate pe plan cât mai larg și care să dea încredere că diplomația românească poate să facă mai mult decât doar să alinieze România la decizii și strategii întocmite în altă parte."

Zi, Ponto: "Aşa este, mă jur - să moară mama !"


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: