19 iulie 2014

Paşii pregătitori


Pasul Nr. 1. Cum-necum, au ajuns la separatişti nişte instalaţii antiaeriene mobile (Buk). "Rămase" la o unitate militară ucraineană care a fost "preluată" de separatişti. Instalaţiile sunt mobile (autopropulsate), deci puteau fi retrase (ori sabotate/distruse) "while the going was good" - dar n-au fost nici retrase, nici distruse. Separatiştii au făcut o mare greşeală că au negat (după "incident") c-ar deţine aşa ceva, deşi pe internet apăruseră deja imagini cu ei la acea bază, şi cu minim două Buk-uri la vedere (8 rachete, 4+4). Nu este clar dacă instalaţiile erau funcţionale, şi dacă aveau şi radarele mobile aferente (pentru detectarea de la distanţe mai mari).

Ucrainenii au trecut la Pasul Nr. 2: au trimis un avion (mai multe, de fapt...) "care a fost doborât de la mare altitudine" (circa 10 mii de metri, taman plafonul de zbor al avioanelor de linie). S-a spus că "de către un avion rusesc, care a tras din Rusia". Aşadar, s-a indus ideea posibilităţii doborârii de avioane la mare altitudine, în zona de conflict.

 
Pasul Nr. 3. "Separatiştii obţin propriul lor avion (SU-25)". Aici, chestiunea este controversată: ori pilotul ucrainean a primit instrucţiuni să mimeze o "avarie" şi să "aterizeze forţat", ori paşii următori sunt construiţi pe baza unui incident real - separatiştii au făcut reparaţiile minore necesare şi au utilizat avionul împotriva unor ţinte militare ucrainene.

Pasul Nr. 4. "Trebuie asigurată apărarea antiaeriană împotriva 'aviaţiei' separatiste". Aşa că ucrainenii trimit instalaţii antiaeriene, printre care şi Buk-uri (27 de instalaţii, se pare, identice cu cele pe care le-au obţinut deja separatiştii). Dar şi altele mai performante. Ulterior incidentului aflat în stadiul de pregătire, prezenţa atâtor instalaţii antiaeriene va avea o minimă "justificare".

Pasul Nr. 5. "Aducerea vânatului în bătaia puştii". Spaţiul aerian de deasupra zonei de război "este închis", însă nu şi culoarele aeriene de la mare înălţime ! Deşi separatiştii au deja instalaţii Buk (care pot lovi ţinte aflate la peste 10.000 de metri), procurorul general al Ucrainei afirmă că "nu au". Se deviază culoarul de zbor al avionului Boeing 777 aparţinând companiei Malaysian Airlines mai înspre nord, exact prin zona cu "spaţiu aerian închis".

Pasul Nr. 6. "Cineva a tras". Întrebare: "Cui îi foloseşte incidentul ?"

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: