05 iulie 2014

"Duda zilei", iulie-august 2014


 iulie

1. Vocea Rusiei vorbeşte despre o cooperare UE-Rusia, cu Germania în rol principal în UE. Devine clar că Băsescu minţea când vorbea despre aşa-zisa axă Washington-Londra-Bucureşti, în timp ce-i făcea jocurile lui Merkel.
   Un alt motiv pentru care Axa lui Băsescu nu putea exista este că până în 2010 la Londra guvernau laburiştii (stânga), iar din 2009 la Washington, Administraţia Obama - ambii, orice altceva decât aliaţi loiali.

   Se conturează un scenariu în care tentativele Washingtonului de a rupe relațiile dintre EU și Rusia vor eșua total, iar problemele continentului european vor fi rezolvate prin acordul jucătorilor europeni, fără imixtiuni transatlantice. Cei mai deștepți dintre aliații americani, gen Radoslaw Sikorski, simt că se apropie momentul în care binomul Berlin–Moscova va deveni forța principală în Europa. Restul continuă să pupe papucii diplomaților americani.
 


2. Panică la Hotel Majestic. 
   Se trezeşte bizonu'...
    Timpul este scurt. Atât pentru Uniunea Europeană în general, cât şi pentru România în particular, nu a mai rămas prea mult din răbdarea oamenilor. Ultimii ani de aşteptare înaintea furtunii politice devastatoare de pe continent, ultimii ani de credit politic acordat partidelor tradiţionale, se scurg repede în Europa iar soluţiile generatoare de speranţe reale întârzie să apară. Este, probabil, ultima legislatură europeană care mai are şansa unei conduceri pro-europene. Dacă noua Comisie Juncker şi Uniunea în ansamblu ratează recuperarea economică şi socială sau măcar începutul revenirii iar situaţia se deteriorează, alegerile din 2019 vor marca deplorabilul triumf al eurofobilor şi al naţionaliştilor, care vor dezintegra rapid construcţia supranaţională postbelică din Europa şi vor recrea, prin viziunea lor protecţionistă şi xenofobă, spectrul confruntărilor între statele-naţiune.

3. Iohannis şi noua garnitură PnL lucrează pentru Ponta şi PSD, pregătind fuziunea PnL-PFC: la ce bun să-ţi iei gratuit eticheta de partid băsist, când electoratul lui "MRU" (2-3%) s-ar reorienta spre PMP ? De ce înainte de alegerile prezidenţiale ? Se pare că ordinul extern este "să iasă Ponta preşedinte !".
   Potrivit surselor citate, senatorul PNL Crin Antonescu s-a împotrivit, iniţial, unei colaborări cu Ungureanu, în timp ce actualul preşedinte al partidului, Klaus Iohannis, a optat pentru fuziune.
   De altfel, în cadrul reuniunii PNL, MRU i s-a adresat lui Iohannis în limba germană şi i-a transmis prietenia sa. 
   "Casa părintească pentru mine este PNL", a mai spus MRU, emoţionat.

4. Dovada că "MRU" lucrează pentru Ponta, ca şi noua garnitură PnL care vrea fuziunea cu PFC (Antonescu se opusese, ca preşedinte de partid). Scopul - ajutor dat lui Ponta şi PSD-ului, prin asumarea etichetei de partid băsist. Ordinul extern pare a fi "să iasă Ponta preşedinte !". Cu "MRU" prestând pro-Băsescu (de data asta din PnL), e ca şi făcut. 
Scrisoarea deschisă către Udrea este în realitate o pledoarie pro-Băsescu ! 
   "Văd că strategia permanentă este să strigaţi la duşmani din spatele lui Traian Băsescu, dar decontaţi în vreun fel şi faptul că aţi adus electoratul Preşedintelui la un scor extrem de mic? Cred că sunteţi unul dintre cei responsabili de această situaţie şi ar fi un gest necesar să vă retrageţi. Dacă nu pentru binele dreptei, măcar pentru a-i oferi posibilitatea lui Traian Băsescu de a-şi recâştiga un rol politic bine meritat."
 
5. Partidul Băsesc (PMP) dă şi el o mână de ajutor PSD-ului la alegerile prezidenţiale. Cerându-i lui Antonescu să se dezică de "lovitura de stat din 2012" îi cere, de fapt, să se delegitimeze în faţa electoratului non- şi antibăsist, mult mai numeros decât cele câteva procente obţinute de PMP. În cealaltă variantă, induce ideea boicotului la turul doi, care ajută direct PSD. 
  Udrea: "Dacă ar ajunge domnul Antonescu, cel care a fost părtaş la lovitura de stat de acum doi ani şi toată lumea se face că a uitat că domnul Antonescu era cel care trona la Cotroceni preşedinte interimar după ce-l dăduse afară din palat pe Traian Băsescu printr-o lovitură de stat parlamentară dată în trei zile, deci dacă domnul Antonescu ajunge în turul doi ca să obţină votul nostru măcar atât trebuie să facă, să se dezică de ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă, să se dezică şi să regrete asocierea şi parteneriatul cu Victor Ponta."
Simultan, PSD joacă sceneta "Ieşirea de la guvernare a UDMR", scăpând astfel de o piatră de moară în campanie.

6. "Legislaţia europeană", asumată şi ratificată şi de USL/PSD, este servită ca argument împotriva unei măsuri de guvernare deja votată. Măsură ipocrită, din moment ce reducerea s-ar fi făcut la angajator, şi deci nu s-ar fi văzut în venitul net al salariatului. Încă o dovadă că se continuă politica de austeritate, deşi în campanie s-a susţinut exact contrariul. Încă o dovadă că partidele actuale ascultă de oricine altcineva decât de electorat. 
   Consiliul Fiscal apreciază că adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, deşi în mod cert dezirabilă din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibilă în condiţiile respectării angajamentului de consolidare fiscală asumat (ce incumbă din tratatele europene). 
   Proiectul de lege privind reducerea CAS a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 18 iunie 2014 şi ulterior adoptat de Senat în data de 24 iunie 2014 şi de Camera Deputaţilor în data de 2 iulie 2014, fără a avea avizul Consiliului Fiscal, obligatoriu potrivit articolului 13 al Legii responsabilităţii fiscal-bugetare.

7. Democraţie UEistă.
   "Parlamentul european" are 22 de comisii, fiecare cu câte un preşedinte şi câte patru vicepreşedinţi. Aceste funcţii (22+88) se atribuie la începutul mandatului după mărimea grupurilor europarlamentare, conform regulamentului. Astfel, ar reveni doi preşedinţi pentru ECR (conservatori), şi câte unul pentru GUE/NGL (eurocomunişti), Greens-EFA (verzi+separatişti) şi EFD (eurosceptici).
   Cum însă trebuie şi votul plenului, coaliţia PPE-S&D-ALDE a respins nominalizarea din partea grupului EFD, alegând un membru ALDE pe poziţia ce revenea EFD. Tocmai la Comisia pentru petiţii, adică interfaţa oficială cu problemele cetăţenilor. Doi europarlamentari (de la ECR) nu au fost admişi în alte două comisii.
   Eurocartelul n-are probleme decât cu dreapta şi cu euroscepticii, stânga şi-a putut ocupa poziţiile.

8. EuroBăse îşi depune ouă şi larve la PDL, cu destinaţia finală "noul PnL". 
   Blaga: "Suntem în discuții avansate cu Mihai Răzvan Ungureanu, dar abia când rezultatul va fi cert, probabil luni, vom anunța oficial acest lucru. Vom avea nevoie de convenție, inclusiv pentru o fuziune prin absorbție pentru că despre asta va fi vorba dacă vom ajunge la o înțelegere... și sper să ajungem la acest lucru." 
   Până acum, zvonul era că "MRU" se duce la PnL. Oricum, fuziunea "mare" devine mai dificilă.

9. Momeala cu 10%, când de fapt chestia asta nu acoperă nici pe departe daunele produse prin înstrăinarea activelor statului sau lichidarea lor. Şi totuşi, Băsescu o foloseşte ! 
   "Un alt risc pe care îl avem, îl avem legat de deraierea acordului cu Fondul. Și n-ar fi mare problemă că deraiază acordul cu Fondul. Marea problemă este că, în lipsa acordului cu Fondul, pierdem top-up-ul - acel adaos de zece procente, pe care Uniunea Europeană îl pune la proiectele de pe fonduri de coeziune și care, în mod normal, sunt susținute de Uniunea Europeană în procent de 75 la 85%, în funcție de tipul de proiect, iar cât timp suntem în acord cu Fondul și, implicit, cu Uniunea Europeană și cu Banca Mondială, se mai adaugă 10% la contribuția Uniunii Europene." 

10. Germania recurge la un act de provocare - expulzarea unui diplomat american prin care se efectuau consultări reciproce în domeniul securităţii. Mutarea este apreciată de Rusia, şi anunţă paşii unui plan UE-Rusia (având Germania ca vârf de lance) spre dizolvarea NATO şi spre aşa-zisa "Armată UE".
   Partidele din România sunt puse în încurcătură. "Dreapta" cu subordonare Berlin-Bruxel (PPE), care trâmbiţează că este garantul valorilor europene "şi euroatlantice", şi stânga cu dublă subordonare, eurosocialistă şi obamistă. Deocamdată vectorii lor mediatici nu comentează situaţia, probabil că nu au primit încă instrucţiunile.

11. Guvernul PSD nu face nimic pentru a valorifica oportunitatea ca statul să-şi reia controlul în domeniul energiei, după ce Enel a anunţat că intenţionează să-şi vândă participaţiile din România (34% cotă de piaţă şi 1,118 miliarde euro venit anual). Dimpotrivă, vinde şi ceea ce mai are statul, ajungând acţionar minoritar la Electrica. Merita chiar vândută o parte din rezerva de aur (care şi-aşa nu mai este integral în România) pentru această achiziţie.
   Preţul cu care Enel va vinde (companiei germane RWE sau uneia de stat din R.P. Chineză) va fi, desigur, peste suma totală plătită la achiziţia iniţială. Ministrul delegat pentru energie spune că guvernul "îşi propune" ca Enel să-şi respecte "integral în continuare" obligaţiile din contractele de privatizare. N-a făcut-o, şi are procese pe rol cu statul român.

12. Standardele de legitimitate, după EuroBăse.
   Când preşedintele Ucrainei, Ianukovici, trimisese (cam nedecis...) forţele de ordine să contracareze insurecţia de inspiraţie Soros-UE, EuroBăse făcea apel să nu se recurgă la forţă şi să nu se ordone reprimarea protestatarilor: "Dezastrul în domeniul securităţii ar fi ca în Ucraina să intervină armata pentru a calma situaţia. Fac un apel la preşedintele Ucrainei să nu trimită armata pe străzi”. 
   Acum, când "noul preşedinte" Poroşenko ordonă atacuri contra zonelor urbane populate, bombardamente de artilerie cu sute de morţi civili şi peste 100.000 de refugiaţi (în Rusia), adică genocid şi epurare etnică, EuroBăse vede "acţiuni legitime" şi menţionează un atac (separatist) "asupra cetăţenilor ucraineni": 
   Domnul președinte Traian Băsescu l-a felicitat pe președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenco, pentru succesele obținute de armata ucraineană în efortul de lichidare a teroriștilor din estul țării și a condamnat ferm atacul nejustificat cu rachete GRAD asupra trupelor și cetățenilor ucraineni. 
   Președintele României, domnul Traian Băsescu, l-a asigurat pe domnul președinte Petro Poroșenco de faptul că România înțelege și susține deplin acțiunile legitime ale autorităților pentru apărarea integrității teritoriale a Ucrainei.

13. Punerea în scenă a "neînţelegerilor" dintre UDMR şi PSD. În studioul Antenei 3, ministrul de externe (Corlăţean) şi Frunda, consilierul lui Ponta (dar funcţia sa nu este menţionată în emisiune !).
   PSD trebuie să apară în faţa electoratului majoritar ca "naţionalist", şi UDMR în faţa votanţilor săi ca "negociind la sânge" participarea la guvernare. Responsabilitatea pentru iniţierea "memorandumului minorităţilor din UE" şi susţinerea la Curtea Europeană de Justiţie a acţiunii împotriva Comisiei Europene (care a respins memorandumul) este pasată către Ungaria şi Viktor Orban, încercându-se scoaterea din cauză a UDMR, care este co-semnatar al ambelor.
   Frunda declară în emisiune că memorandumul va fi respins de CEJ, dar prevederile sale "vor figura printre noile clauze din tratatele europene, după revizuirea acestora" (care ar urma să fie ratificată şi de România). Şi Corlăţean nu-l contrazice !   

15.   
#1. Vot secret pentru alegerea preşedintelui Comisiei Europene, deşi era clar cine va fi ales: Juncker (şi a şi fost). Totuşi, cu o majoritate nu atât de mare, 422 de voturi din 729 exprimate, mai puţine decât numărul europarlamentarilor grupurilor care-l susţin (PPE, ALDE şi S&D). Vot secret, pentru a se ascunde opţiunea eurosocialiştilor pentru un susţinător al austerităţii. 
#2. Ce are de gând Rusia, invitând observatori OSCE la graniţa sa cu Ucraina ? Ajutorul dat separatiştilor (prin porţiunea de frontieră aflată în afara controlului Kievului) va deveni imposibil, ori va fi observat.

16. "Standardele de integritate" (atât de invocate de EuroBăse) sunt ignorate în cazul Cioloş, propus oficial pentru funcţia de comisar european care revine României.
   Împotriva lui Cioloş a început urmărirea penală în dosarul Voiculescu-ICA, pentru abuz în serviciu. Intervenţia din 2008 a lui Cioloş l-ar putea ajuta pe Voiculescu, acum.
   Şi Ponta susţine aceeaşi persoană. Cioloş a fost ales prima dată în urma unei înţelegeri Băsescu-Sarkozy, fiindcă este şi cetăţean francez şi urma să promoveze interesele franceze sub firma de "comisar desemnat de statul român".
   N-aş exclude totuşi o retragere a nominalizării, pentru a masca scandalul sub forma de "asigurarea echilibrului de gen în Comisia Europeană". Juncker insistă pe acest punct ("mai multe femei în Comisie") la cererea stângii europene, care l-a şi votat.

17. False flag. Un avion malayezian cu 295 de persoane la bord, prăbuşit ("doborât de o rachetă") în Ucraina, zburând spre Rusia (direcţia de zbor i-ar acuza pe separatişti, aparent). Nu există supravieţuitori.
   Variante: 1) o facţiune anti-Putin (globalistă) din Rusia; 2) la ordinul lui Putin (... globalist, deci, dacă compromite Novorossia !); 3) opera Kievului, ca să iasă vinovată Rusia (riscant, dar posibil); 4) opera unei facţiuni "gri" (globaliste) de-a separatiştilor: se va spune că a fost "o confuzie"; 5) bombă la bord, detonată "de cineva"; 6) O facţiune din cadrul regimului de la Kiev. Efectul imediat (Indonezia este stat musulman): furia musulmanilor contra aliatului lor (al unora...), Rusia. 
   Vocea Rusiei: "separatiştii nu dispun de arme (rachete) care să atingă ţinte aflate la 10.000 m altitudine". De asemenea, autorităţile de la Kiev au închis spaţiul aerian în acea regiune.

18. Führerprinzip-ul pe stil nou, enunţat de Macovei: "Ce zice Obama/NATO/UE/SUA" - aia e !" A te lua de Ponta&Co fiindcă joacă (în interes electoral, să fie clar !) "cartea sceptică", nu-i decât un tembelism care-i ajută tot pe cei "criticaţi".
   Macovei şi cei din aceeaşi specie n-au avut prea multe dubii când a fost doborât avionul prezidenţial polonez (Smolensk, 2010), în cooperare Rusia - Polonia - UE pentru eliminarea unor politicieni patrioţi, incomozi: "A, da, un accident nefericit...". La fel, nicio indignare faţă de acţiunile "guvernului ucrainean", soldate cu sute de victime civile. 
   În Ucraina a avut loc a crimă. 298 de oameni au fost uciși când avionul în care erau a fost lovit de o rachetă trasă de pe teritoriul Ucrainei controlat de separatiștii pro-ruși. Președintele SUA a spus astăzi că nu ar fi fost posibil ca separatiștii pro-ruși să doboare un avion fără a avea armament venit din Rusia și fără ajutorul Rusiei. Tot Președintele SUA a spus „vrem adevăr și justiție”. Uciderea celor 298 de oameni este o crimă împotriva umanității și un act de terorism. Românii, însă, nu au auzit asta de la Ponta și PSD.
    Ponta și PSD au avut reacții slabe şi penibile, la polul opus reacțiilor SUA și altor state NATO, ceea ce arată încă odată că intenția lor este să ne ducă spre ruși. Ministrul Apărării Dușa şi PSD s-au bâlbâit, au spus prostii și au mimat o “neutralitate” favorabilă Rusiei. Așa au reacționat și în februarie 2014, când ucrainenii mureau pentru libertate la Kiev.

19. EuroBăse a scăpat porumbelul. Îl omologhează pe Antonescu drept antibăsist (nu şi pe Iohannis !) şi dezvăluie debandada care este la PDL (care-i permite să-şi mai bage nasul pe-acolo şi după ce i-a spus "Adio !").
 "Ieri mi-am luat arhiva, să ştiţi că până ieri am avut arhiva personală de la Ministerul Transporturilor şi Primăria Capitalei în Modrogan 1. Dar fiindu-mi teamă că acolo ajunge Crin Antonescu m-am văzut nevoit s-o iau. Arhiva încă mai era o legătură a mea cu partidul şi ştiam c-o s-o iau cândva, dar nu eram hotărât s-o iau aşa repede."

20. E ordin extern să iasă Ponta preşedinte, de-aia se agită "conservele" băsiste din PDL cu propria candidatură, să fie haos în opoziţie. La PnL, se încearcă a fi dat la o parte Antonescu (singurul cu şanse reale) şi e târât de lanţ în ţarc luzărul Iohannis.
   "Unguent" declară că nu renunţă la candidatura prezidenţială, cere şi Macovei includerea în procesul de selectare a candidatului, iar Predoiu amplifică scandalul, cu acest prilej.
   O mascaradă ordinară.

21. Jocurile sunt făcute pentru alegerile prezidenţiale. "Dreapta" va veni cu Iohannis (omul Berlinului), iar stânga - cu Ponta (omul eurosocialiştilor şi al lui Obama). Cei doi fiind interschimbabili, de altfel, pentru sponsorii lor. Pentru români este o falsă opţiune, între doi candidaţi de-ai Sistemului. 
   Antonescu - care a pierdut partida la PnL - nu-i chiar atat de inocent. În 2012 a torpilat referendumul, promulgând imediat reintroducerea pragului de validare de 50% (re-votat de USL, de altfel). Dacă returna legea sau o contesta la CCR, referendumul trecea pe prag de 30%, iar el devenea preşedinte ales "pe eticheta USL". Anunţul retragerii candidaturii în cazul unui scor slab pentru PnL la europarlamentare a fost un alt pas prestabilit, foarte probabil în urma unor înţelegeri de culise sau unor presiuni din direcţia Berlin-PPE. 
   În ce mă priveşte, n-am ce căuta la aceste alegeri, n-am cui da votul. Fiindcă e clar cine va intra în turul doi ! Dacă ar fi candidat Antonescu, ar fi fost pentru ultima dată când aş fi votat ceva ce conţine PnL şi care aparţine de PPE. Dar aşa... "Not my circus, not my monkeys !"

22. Corlăţean, cu faţa aia a lui, porcină: "România va contribui substanţial" - trimiterea de consilieri "civili" la Kiev, în cadrul programului EU Advisory Mission / EUAM Ukraine. 
   În acest context, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a indicat hotărârea României de a contribui substanţial la activitatea EUAM Ucraina, proiect pe care l-a susţinut puternic încă din etapele sale incipiente.

23. Au trecut mai mult de 48 de ore de la incidentul în care o româncă aflată în Italia a fost violată de doi militari americani, iar guvernul şi MAE nu reacţionează public faţă de intenţia autorităţilor americane de a-i repatria "pentru a fi judecaţi în SUA" (şi nu în Italia). Unul dintre cei doi a mai fost implicat într-un incident similar acum câteva luni şi avocaţii victimei cer ca procesul să aibă loc în Italia.
   Ponta declarase recent că europarlamentarii PSD îşi vor coordona poziţia la nivelul "parlamentului european" cu cea a europarlamentarilor socialişti italieni, fiind încheiat şi un protocol în acest sens. 
   UPDATE: S-a trezit MAE, dar tot nu cere în mod expres ca procesul să aibă loc în Italia (cum cer primarul localităţii şi unii parlamentari italieni): "situația persoanei de cetățenie română din Italia, care acuză doi militari americani de presupuse abuzuri", "așteptarea părții române ca la finalizarea anchetei și funcție de rezultatele investigației judiciare, actul de justiție independent și imparțial să fie înfăptuit".

24. Elveţia (stat nemembru UE) este presată de UE să-şi modifice politica migraţiei în sens contrar rezultatului unui referendum recent, care a arătat că populaţia cere o restricţionare a accesului străinilor în ţară (acum sunt peste 23%, şi totuşi şomajul este de numai 3%).
   Confruntare între dictatura birocratică supranaţională şi ţara democraţiei directe.

25. MAE avertizează despre posibile "inconveniente" în traficul rutier din zona Cernăuţi (Ucraina) în urma unor "manifestaţii de protest", dar nu catadicseşte să spună şi despre fel de manifestaţii este vorba: protestează familiile soldaţilor mobilizaţi (mulţi dintre ei, români !), în urma pierderilor mari din luptele cu separatiştii şi împotriva practicii Kievului de a trimite minoritari (deci, şi români) în zona de război într-o proporţie mult mai mare decât cea etnică. De asemenea, mass-media din România (cu puţine excepţii) este complice la ascunderea adevărului.
   Servilism greţos faţă de forţele care au destabilizat Ucraina şi dispreţ faţă de minoritatea românească de acolo. Băsescu declarase recent: "Noi nu am recunoaşte niciun referendum al minorităţii româneşti din Ucraina, care ar cere alipirea la România".

26.
#1. "PnL-ul mare" rezultat din fuziunea PnL cu PDL îşi merită "n"-ul mic. Cheia noului program politic rămâne tot EUroconformismul: 
   Valorile naționale pot coexista armonios cu valorile europene comune care trec dincolo de granițele statelor naționale. În viziunea noastră, Europa are nevoie să se bazeze pe o reconciliere între identitate și pluralitate, între ideea de națiune și cea de Europa.
   Susținem o reformă fiscală care să aibă în centrul său încurajarea muncii și deopotrivă menținerea deficitului bugetar în limitele necesare trecerii la moneda unică europeană. 
#2. Europeiştii (în cazul de faţă, cei băsişti) caută să extindă şi asupra guvernului Viktor Orbán / FIDESZ genul de antipatie atins de Rusia şi de Putin. Tehnica "bau-bau". Atacul, de fapt, este contra liniei politice pro-naţionale a lui Orbán. La fel şi în cazul PSD (Bogdan Diaconu). 
   Cristian Diaconescu (PMP): "Indiferent care sunt opțiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere al autorităților de la București, axa Moscova-Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României vreodată și cred că acest lucru trebuie clar înțeles și nu există nicio altă variantă de compromis."

28. Directorul SRI pledează pentru guvernarea tehnocrată (scoasă de sub controlul partidelor - şi, deci, al electoratului). Dar cine ar trebui să atesteze expertiza "inamovibililor"? 
   "Nu există stat democratic modern unde se negociază funcţiile de cea mai mare expertiză în sens politic. Mai grav, în domeniul securităţii naţionale se aşază oameni pe criterii politice. A existat problema asta la MAI. Cum să funcţioneze bine aplicarea legii dacă se petrec asemenea lucruri?"

29. Ponta îşi începe oficial campania prezidenţială anunţând că este pentru revizuirea Constituţiei în forma propusă de USL.
   Adică, cu subordonarea totală a BnR faţă de Banca Centrală Europeană, cu regionalizarea, cu punerea bazelor pentru "căsătoriile" persoanelor de acelaşi sex, cu "monarhia" menţionată pozitiv într-o constituţie republicană, cu "liberalizarea" exploatării resurselor naturale, eliminând prevederea constituţională unde apare formularea că acestea "fac obiectul exclusiv al proprietății publice". Această ultimă propunere de revizuire (ca şi altele) a fost declarată neconstituţională. 
   "Vă anunţ de pe acum că voi sprijini, voi promulga o modificare a Constituţiei aşa cum a fost propusă de noi toţi, de USL în 2012, o Constituţie care să stabilească foarte clar ce face preşedintele, ce face Guvernul, ce face Parlamentul, ce are de făcut un primar, un preşedinte de CJ, o Constituţie care să ne ajute să evităm conflictele, nu să ajungem în fiecare zi sau săptămână la o luptă."

30. După două săptămâni de la incidentul cu avionul companiei Malaysia Airlines n-au apărut dovezile, iar cei care erau siguri că este "opera" Rusiei (prin separatiştii din Novorossia), acum bălmăjesc mesaje gen "s-ar putea să fi fost ei". 
   David Cameron: "Nu putem fi sută la sută siguri că a fost un atac al separatiştilor comis cu armament rusesc, dar aceasta pare a fi cea mai plauzibilă explicaţie."

august

1. În loc să arate motivul principal pentru care persoana desemnată de UDMR să ocupe funcţia de ministru al culturii nu este indicată, Băsescu citează chestiuni secundare, precum o farsă radio. 
   "De la doamna Rozalia Biro a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi am aflat tot zilele acestea că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Avem o problemă complicată de înţelegere perfectă a limbii române pentru un membru al guvernului." 
   Rozalia Biro îşi trecuse în CV limba română ca "limbă străină". Iar când i s-a atras atenţia, a dat vina pe cel care a redactat CV-ul la calculator, şi a spus că limba română este limba sa "de cetăţean".

2. UE ridică pe ascuns restricţiile la livrarea de armament către Ucraina. Restricţiile erau impuse în februarie 2014, înainte de preluarea puterii de către echipa Europuci. UE a impus restricţii şi contra Egiptului, care va procura arme din Rusia pentru a face faţă islamiştilor (probabil noul regim din Egipt nu agrează schema Euro-Med). 

   "Am remarcat că, în cursul recentei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, liderii țărilor membre UE s-au înțeles, pe ascuns, asupra ridicării restricțiilor la exportul în Ucraina de armament ce poate fi folosit în represiunile interne. Ei au autorizat astfel exportul (în Ucraina) de tehnologii și de echipamente militare", se arată în declarația Ministerului rus de Externe.

3. Ponta, "patriot&ortodox", întâmpinat de aliaţii lui din UDMR cu imnul Ungariei. Chiar dacă nu era-n temă cu protocolul, ar fi trebuit să ia atitudine. Dacă nu imediat ("fiindcă nu a înţeles exact"), măcar post factum. Fanfara UDMR "nu a putut" interpreta şi imnul de stat al României. 
   La începutul manifestării, fanfara din comuna Cozmeni a intonat întâi imnul Ungariei, iar apoi a fost pusă o înregistrare cu imnul de stat al României.

5. Meleşcanu (SIE) întreţine paranoia "războiului iminent" şi vede competenţe ale NATO într-o zonă care nu aparţine vreunui membru al alianţei, şi într-o situaţie care nu este cea prevăzută de Articolul 5 (ajutorul în caz de atac împotriva unuia dintre aliaţi): 
   "Tipul de război hibrid care acum loc în Ucraina nu trece această linie roşie. Nu am avut un atac, am avut diverse acţiuni, forţele care luptă nu au uniforme, nu se consideră că depind de un stat sau de altul. Este important, printre altele, la summit-ul care va avea loc în Marea Britanie să se discute şi acest lucru, pentru că eu cred, totuşi, că putem stabili nişte elemente care să facă şi din războiul hibrid, de fapt, o componentă care să cadă sub incidenţa articolului 5 din Tratatului de la Washington." 

6. Ponta a folosit ocazia oferită "întâmplător" de Băsescu, spre a denunţa aşa-zisul pact de coabitare. Dar nimic nu-i întâmplător, nici măcar întrebarea-cheie plasată în interviul lui Băsescu pentru B1 TV şi Evenimentul zilei, când a spus despre pact c-ar fi fost "o păcăleală" de-a lui.
   Prin declaraţia publică în legătură cu "ruperea" pactului (facilitată de Băsescu !), Ponta se reafirmă ca "antibăsist" pentru cei care votaseră cu USL dar care cam mirosiseră cum stau lucrurile şi n-ar fi venit la toamnă la vot.
   Mişcările cu "candidatura-surpriză" a lui Macovei şi cu amânarea anunţării candidatului comun PnL-PDL (va fi Iohannis şi nu Antonescu, care avea şanse mai mari) au acelaşi scop - îndeplinirea ordinului extern "Să iasă Ponta preşedinte !".

7. Ludovic Orban dezvăluie articolul "secret" al aşa-zisului "pact de coabitare", girat - ba poate chiar impus - din afara României (numai acest fapt ar fi trebuit să-i compromită definitiv pe cei doi ipochimeni !). 
   "Cred că singurul rol al acestui pact de coabitare sau să-i spunem singura anexă secretă a acestui pact de coabitare este aceea din care Băsescu se angajează să-l sprijine pe Victor Ponta să ajungă preşedintele României, iar probabil Victor Ponta se angajează să-i asigure imunitate deplină lui Traian Băsescu, aşa cum de fapt Victor Ponta asigură atât cât poate imunitate pentru toţi baronii cercetaţi de corupţie din PSD." 
   "Se ştie foarte bine că e vecin în vacanţă cu Traian Băsescu, nu este altceva decât un joc murdar pe care îl face întâiul mincinos al ţării, este o păcăleală dată populaţiei cu unicul scop de a se legitima în mod fals ca adversar al lui Traian Băsescu. Victor Ponta nu este altceva decât o clonă a lui Traian Băsescu, decât o clonă care vrea să-l înlocuiască pe Traian Băsescu şi nu doreşte să lupte împotriva mizeriei aduse în viaţa publică de Traian Băsescu. Victor Ponta s-a constituit ca un lider politic exact ca şi Traian Băsescu bazându-se pe minciună, pe trădare, pe impostură."

8. Ucraina anunţă dublarea redevenţelor la petrol şi gaze: de la fostul nivel de 28% la 55%, iar cele pentru producția internă de (gaz) condensat, de la 42% la 45%. Pentru a finanţa războiul.
   Alt anunţ: guvernul ucrainean are în vedere interzicerea tranzitului de resurse naturale (petrol, gaze) din Rusia. Jumătate din gazul rusesc exportat în Europa trece prin Ucraina.
   Începe exportul de gaze din România în Repmoldova, la un preţ sub cel la care importăm gaze din Rusia. Diferenţa negativă de preţ înseamnă presiune pe buget.
   Ponta vorbea din 2012 despre o majorare "imediată" a redevenţelor (maximul actual este de 13-14%), apoi a spus că cele noi vor intra în vigoare abia din 2015. Până acum nu s-a stabilit nimic, oficial ("redevenţe aliniate la media europeană" - adică sub cele actuale ucrainene, de 28-42% !).

10.  Antena 3 este o oficină de propagandă globalistă - dovadă că este în reţeaua CNN.
   Pe fondul condamnării patronului său vine un semnal de sprijin din SUA: Gâdea şi Badea sunt invitaţi în juriul unui "club" al televiziunilor. 
   "Recunoaştem rolul important pe care dumneavoastră şi compania dumneavoastră îl reprezintă în industrie, şi vom fi onoraţi să avem compania dvs. din nou în competiţie. Vă scriu pentru a vă invita să faceţi parte din marele juriu al New York Festivals."

11. ACL (PnL+PDL) mimează lansarea candidaturii lui Kraut Iohannis. Nici măcar nu s-au silit să salveze aparenţele, organizând un miting cu această ocazie.
   Ordinul extern fiind "trebuie să iasă Ponta preşedinte !", nici nu-i de mirare...

13. OMV îşi face planuri de export în UE cu gaze extrase din România, iar Ponta pregăteşte terenul, menţionând ca posibilă destinaţie pentru export numai Repmoldova.
   “Politica OMV Petrom este de a satisface în primul rând piaţa internă. Dacă, după aceea, vor mai rămâne cantităţi disponibile, vor fi şi posibilităţi de export. Dar, şi în acest sens, cele mai importante sunt pieţele din regiune, din ţările vecine. O altă posibilitate este de a utiliza şi alte rute de export, dar numai dacă nu avem desfacere pe piaţa locală.“

14. Ponta a scăpat porumbelul: guvernul "nu trebuie să se bage" în procesarea datelor statistice ale României, ci numai UE, prin Eurostat. În Ungaria a avut loc o anchetă la Banca Naţională fiindcă s-a descoperit că presta activităţi de spionaj pentru FMI. În România, asasinii economici au acces direct atât la datele strategice finale, cât şi la detaliile prin care acestea se obţin (adică se monitorizează tot-tot-tot !). 
   "INS-ul este şi lucrează în coordonarea Eurostat-ului. Dacă sunt probleme, cu siguranţă Eurostat-ul ne va spune şi vom lua orice măsură, dar nu trebuie să intervină Guvernul, pentru că tocmai cerinţa Eurostat-ului este ca Guvernul să nu interfereze în activitatea institutelor naţionale de statistică." 
   Iar îngrijorarea lui Băsescu cu privire la "creşterea deficitului" după aplicarea reducerii CAS-ului este pentru că s-ar îndepărta data trecerii la euro.

15. Ungaria (numită de europeişti "aliatul din UE al Rusiei") ajută regimul de la Kiev vânzându-i tancuri la preţ de fier vechi. Ar urma avioane MiG 29 şi elicoptere. 

   Ungaria a intrat într-o frenezie a demilitarizării, prin vânzări de tehnică şi reducerea efectivelor (15% faţă de cele din 1990; România a reuşit să ajungă "doar" la 25%). 
   Devine dubioasă linia lui Viktor Orbán, care îşi menţine partidul (Fidesz) în PPE şi Ungaria în UE. Poziţia sa "nealiniată" începe să nu mai fie nici măcar un alibi. 

17. Iaca luna de la doborârea zborului MH17, şi autorităţile din Ucraina nu dau publicităţii convorbirile dintre echipaj şi controlorii de zbor (pe care au avut grijă să le ridice la câteva minute de la producerea evenimentului). Raportul preliminar de la decriptarea cutiilor negre mai aşteaptă până spre "sfârşitul lunii august".
   Pe acest fond, junta de la Kiev cere ajutor militar de la NATO şi UE. Imediat au sărit şi "cutiile de rezonanţă" din România.
   Macovei: "Lui Ponta îi e frică însă să aibă o reacție demnă și curajoasă în fața invaziei rusești în Ucraina, acționând împotriva intereselor României". 
   Predoiu "constată cu îngrijorare lipsa oricărei reacții a lui Victor Ponta pe tema situației tot mai grave din Estul Ucrainei". 
   Ponta este discret, fiind în campanie electorală. Încolo, guvernul urmează întocmai linia pro-Kiev. Electoratului nu-i plac zurbagiii care ar putea aduce belele (o confruntare cu Rusia este profund impopulară), şi din acest punct de vedere cei citaţi mai sus îl ajută pe Ponta - candidatul real al "controller"-ilor pentru spaţiul RO.

18. Isărescu, cel re-reales de partidele parlamentare cu doar 9 voturi contra din 386 (pe vot secret și fără contracandidat propus !) și care era avut în vedere drept candidat prezidențial, dă indicații despre ce-i de făcut în perspectiva trecerii la euro. 
   "Ţinta de adoptare a euro, 2019, este încă verbală. Credem că ar fi bine să fie cel puţin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca în anul 2000, pentru că intrarea în UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui să te abată de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Cel mai bine ar fi să avem o lege în Parlament, cu discuţii despre ce înseamnă adoptarea euro, obiectiv strategic, şi partidele parlamentare să se angajeze." 
   Dacă Băsescu și Boc au făcut praf PDL prin măsurile prezentate drept "anticriză" dar care aveau drept scop real obținerea parametrilor pentru "calificare" la zona euro, acum se așteaptă o nouă propagandă care să evite același lucru. În ideea că bizonu' o va înghiți și nu vor fi partide noi care să apere statul român și economia sa, nu moneda euro.

20. Borbely (UDMR) declară la RFI că "dacă e nevoie să se modifice Constituţia, cu 66% în Parlament se va modifica". Spre a se legaliza autonomia teritorială, conform unui proiect de lege care va fi dezvăluit de UDMR.
   Interviul a apărut de dimineaţă, până seara nicio reacţie de la vreun partid sau politician. Cu o excepţie.
   Sistemul simte pericolul apariţiei unui partid real-patriotic, eurosceptic şi naţionalist, aşa că după epuizarea operaţiunilor de dezinformare numite PUNR, PRM şi PP-DD, cloceşte acum o alta. Prin deputatul Bogdan Diaconu (cu articole publicate la Vocea Rusiei), care va demisiona din PSD şi - ce să vezi - taman ce i s-a suspendat blogul. ;-) Diaconu: "UDMR nu renunţă la autonomie, iar PSD nu renunţă la UDMR".

22. PnL şi PSD se calcă pe picioare - "cine este mai monarho-dudist". 
   Klaus Iohannis: "Cu ocazia zilei de 23 august, adresez din partea mea și a Partidului Național Liberal, cele mai distinse omagii şi gânduri frumoase Majestății Sale, Regele Mihai I al României."
   Gabriela Firea: "Atitudinea lui Klaus Iohannis față de Regele Mihai, duplicitară și electorală."

23,24. Pe faţă. Coropişniţele nu se mai mulţumesc să roadă pe dedesubt, acum vor să acţioneze en titre, la lumină.
  Arielle Malard de Rothschild (da, "din acea familie" !) apare pe o listă de patru nume propuse pentru ocuparea unui loc în CA de la Electrica. Individa a mai apărut p-aci când cu privatizarea BCR, în 2006. "Consultant" pentru Erste Bank din Austria (beneficiarul "privatizării"). 
   Statul român este cel mai mare acţionar... minoritar de la Electrica. 
UPDATE: Ştirea era de sâmbătă, 23 august. Duminică (24) statul român anunţă că O SUSŢINE (putea opta pentru unul dintre celelalte nume din lista de patru). 
   Statul român, care controlează prin Ministerul Economiei 48,7% din capitalul grupului de distribuţie Electrica (EL), a anunţat duminică dimineaţă că o susţine pe baro­neasa Arielle Malard de Rothschild, vice­preşedinte pentru Europa de Est la banca de investiţii Rothschild & Cie din Franţa, pentru funcţia de membru independent în consiliul de administraţie al Electrica.

25. Momentul adevărului: EUROSOCIALIŞTII SUSŢIN AUSTERITATEA.
   Din noul guvern socialist francez - care va fi condus de acelaşi prim-ministru - nu va mai face parte actualul ministru al Economiei, care a criticat linia guvernului în chestiunea austerităţii ("Prioritatea trebuie să fie ieşirea din criză, iar reducerea dogmatică a deficitelor ar trebui să fie lăsată pe plan secund") şi care a criticat şi Germania (“Germania este prinsă în capcana politicii austerităţii pe care a impus-o întregii Europe. Franţa nu are vocaţia de a se alinia axiomelor ideologice ale dreptei germane.”).
   Salvarea monedei euro este obiectivul austerităţii, iar stânga se vede demascată, încălcându-şi propriile "principii" şi promisiuni.
   În România s-au câştigat alegerile din 2012 tocmai pe o platformă anti-austeritate (nu a fost vot ideologic), iar de atunci Ponta, USL şi PSD au continuat integral linia BăsescuBoc (care în mod real este linia UEFMI).

28. PSD recunoaşte de ce a dat OUG care legalizează migraţia primarilor: ieşirea PnL din USL i-a cam stricat majorităţile din teritoriu. 
   "În realitate, principalul motiv pentru care este necesară adoptarea unei noi reglementări cu privire la aleșii locali este tocmai migrația masivă a aleșilor locali ai PNL, care acum sunt obligați de partid și de lege să se alieze cu cei împotriva cărora au câștigat alegerile. Ruptura USL a generat perturbări majore în funcționarea administrațiilor locale, care sunt în multe locuri paralizate, iar în alte locuri instabilitatea politică a condus la blocarea proiectelor aflate în curs sau propuse de primarii din coaliția de guvernare. De aici rezultă și caracterul de urgență al acestei măsuri, mai ales că se apropie perioada în care trebuie aprobate bugetele locale."

29. EuroBăse are mâncărici... undeva. După ce în două mandate n-a găsit soluţii pentru dotarea armatei române, acum e preocupat de cea a juntei de la Kiev. În loc să meargă pe frontul din Novorossia - unde şi-ar găsi zgărmăniciul - preferă să implice România în conflict. Ponta fusese mai prudent, ceruse doar o bază permanentă NATO. 
   "Este timpul, dacă vrem să ajutăm democrația din Ucraina, dacă vrem să dăm o șansă poporului ucrainean să-și continue drumul spre UE, trebuie să acționăm la fel ca și Federația Rusă, adică să punem la dispoziția armatei ucrainene orice mijloace care pot fi disponibilizate pentru a-i putea ajuta în această luptă care poate deveni inegală."

30.  S-au inversat rolurile: "Ponta cel atent la interesul naţional" este la-ncasare, iar EuroBăse marchează puncte.
   Conform agendei grupului eurosocialist (însuşită de Juncker !), Ponta a desemnat şi o femeie ca posibil comisar european din partea României, pe lângă varianta oficială, Cioloş. Aşa au cerut eurosocialiştii, "un mai bun echilibru de gen în Comisie" (adică să fie "destui" eurocomisari-femei).
   Aşadar, eurocomisarul din partea României nu este desemnat de România, ci este ales de unii dintre mai multe propuneri.
   EuroBăse face degeaba pe misteriosul, nedezvăluind cea de-a doua propunere ("Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care"), nu poate fi decât în linie cu "cerinţa", foarte posibil Rovana Plumb. UPDATE: este Corina Creţu.
   "Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: