04 iunie 2014

România - "pe telecomandă". Oficial.


Adică, ce "lucrăm cu Banca Mondială" ?! Nu poate guvernul să revizuiască sistemul de redevenţe fără "indicăţii" externe ? USL a anunţat în 2012 că o va face "în perioada imediat următoare". Trece şi 2014 şi tot nimic.
 
Acum aflăm că "lucrăm împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem diferenţiat de redevenţe", că "nu vor fi creşteri spectaculoase", şi că "noul sistem de redevenţe nu se aplică concesiunilor existente" !

 

Ponta: Lucrăm împreună cu Banca Mondială la un nou sistem de redevențe petroliere onshore și offshore 

Guvernul lucrează împreună cu Banca Mondială la stabilirea unui sistem nou de redevențe, care vor fi diferențiate în funcție de zăcămintele onshore și offshore, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, într-o conferință pe teme energetice.
 
"De la 1 ianuarie 2015, vom avea o nouă lege a petrolului, cu noi redevențe. Ideea nu este să iei foarte mult din puțin, ci puțin din foarte mult. Ne gândim la o stabilitate pe 15 — 20 de ani", a spus Ponta.


Potrivit acestuia, redevențele trebuie diferențiate pentru zăcămintele de pe uscat, onshore, și pentru cele de pe mare, offshore, întrucât diferă foarte mult nivelul investițiilor.

"Cu siguranță, nu poți avea aceleași redevențe pentru zăcămintele onshore și offshore, întrucât există diferențe uriașe de investiții. Am vorbit cu reprezentanții Exxon și Petrom, care spun că vor depăși bine un miliard de euro investiții (în perimetrul Neptun din Marea Neagră — n.r.). Orice companie trebuie să-și recupereze costurile", a explicat premierul.

Șeful Guvernului a subliniat că noile redevențe se vor aplica doar viitoarelor concesiuni.

"Nu poți să aplici o lege nouă la acordurile vechi", a arătat el.

Conform legii de privatizare a Petrom, adoptată în 2004, revedențele petroliere nu au putut fi modificate timp de zece ani, perioadă care expiră la finele acestui an.

Americanii de la ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde primele estimări arată existența unor zăcăminte de gaze care, la momentul producției, în 2019 — 2020, vor permite României să-și asigure întregul necesar de gaze din producție internă și să exporte surplusul.  -link

 
ANRM: Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos
 
Nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, spune preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

"Pentru viitoarele acorduri petroliere redevenţele vor fi diferenţiate pentru zăcămintele on-shore, off-shore şi deep off-shore", a declarat miercuri preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), prezent la Bucharest Forum Energy 2014, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi. Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV.

Duţu a adăugat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte.
-link


Ponta: "Noul sistem de redevenţe petroliere nu se va aplica concesiunilor existente"
     

      Update 11:05 ANRM: "Pentru concesiunile în derulare, analizăm un nou sistem de taxare"
     Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a declarat, în urmă cu puţin timp, că, împreună cu Ministerul de Finanţe, se lucrează la un nou sistem de taxare care urmează să fie aplicat companiilor care au concesiuni în derulare pentru resursele de petrol şi gaze şi cărora nu le poate fi aplicat noul sistem de redevenţe.
     Domnia sa a ţinut să sublinieze că acest sistem fiscal amplu va trebui să fie unul echilibrat, astfel încât să nu descurajeze investiţiile în domeniu.
     ---
  Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu puţin timp, că noul sistem al redevenţelor petroliere nu se aplică contractelor de concesiune existente. Domnia sa a explicat că autorităţile au încă în lucru acest nou sistem de redevenţe, care va intra în vigoare anul viitor, şi că nu poate fi aplicat retroactiv concesiunilor aflate în derulare.
     Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu puţin timp, că noul sistem al redevenţelor petroliere nu se aplică contractelor de concesiune existente. Domnia sa a explicat că autorităţile au încă în lucru acest nou sistem de redevenţe, care va intra în vigoare anul viitor, şi că nu poate fi aplicat retroactiv concesiunilor aflate în derulare.
     Prim-ministrul nu a explicat dacă pentru concesiunile existente se va pune la punct un nou cadru fiscal, dar a ţinut să menţioneze că viitoarele redevenţe vor fi separate pentru concesiunile pe mare şi cele pe uscat.

-link

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: