30 iunie 2014

Atac la familia tradiţională ("extinsă"), acum sub alt pretext


Dan Alexe considera "familia extinsă" ca fiind ... izvorul fascismului (comunismul e băgat doar pentru efectul retoric): "Familia comunitară ar justifica importanţa fascismului şi a comunismului în Italia, Grecia şi Europa de Est".

Acum, Sabina Fati (tot din reţeaua Soros), asociază familia extinsă cu corupţia ("Băsescu, tribalismul autohton și Noua Revoluție"):
România continuă să fie tribală în secolul 21, iar familiile extinse vor să câștige de pe urma parvenirii oricăruia dintre membrii ei, potrivit tradiției autohtone. Dincolo de faptul că justiția se dovedește funcțională, iar președintele se delimitează de fratele lui profitor, imaginea care se vede din afară este cea a unei țări rămase în urmă, care nu-și poate recupera modernitatea cu una, cu două.

România e plină de clanuri familiale. Premierul face, la rândul lui, parte dintr-un trib pe care îl conduce socrul, Ilie Sârbu, aranjor de primă mână și parlamentar vechi cu avere extinsă, care și-a trimis fata, plină de merite politice, la Bruxelles. Familia Mazăre, care controlează Constanța, are propria rețea, la fel Mircea Cosma la Prahova și mulți alții. Baronii de toate culorile lucrează după aceleași vechi principii, potrivit cărora mai întâi se ocupă de bunăstarea propriilor clanuri și abia apoi de cea a comunităților pe care le conduc.
Trimiterile la militanţii de stânga (Petre Pandrea şi Constantin Dobrogeanu-Gherea) nu-s deloc întâmplătoare:
Poate că Marea Revoluție de care vorbea Dobrogeanu-Gherea acum mai bine de un secol e pe cale să se întâmple, de vreme ce fratele președintelui a fost reținut fără ca Traian Băsescu să știe și fără ca șeful statului să încerce să intervină.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: