03 aprilie 2014

Mascarada "divergenţelor" va dura până după alegerile prezidenţiale


Pentru revizuirea Constituţiei ori pentru o nouă Constituţie trebuie 2/3 din voturile de la parlament (adică minim 66,67%, iar guvernul Ponta 3 a avut doar 60,17%). Adevărata majoritate acolo s-ar arăta, indiferent cât de convingător ar susţine unele partide că "fac opoziţie".

Apare din nou tema adunării constituante, care ar "scurtcircuita" restricţiile impuse de CCR şi ar impune acele amendamente respinse prin decizia Curţii. Amânare până după alegerile prezidenţiale, "să apară consensul" şi să se dea mesajul adecvat bizonului votant.
Vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, a declarat, joi seară, că în prima şedinţă a Comisiei de revizuire a Constituţiei se va discuta posibilitatea ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă dacă se doreşte o modificare de substanţă.
Donţu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că revizuirea Constituţiei nu se face în grabă pentru a prinde un scrutin electoral şi că nu mai este un proiect politic, ci unul tehnic.

El a menţionat că acest proiect rămâne comun al PSD şi PNL şi că liderul PNL, Crin Antonescu, rămâne în continuare preşedintele Comisiei de revizuire.

Ovidiu Donţu a mai spus că în următoare şedinţă a comisiei, care va avea loc miercuri, va trebui discutat, în primul rând, dacă se doreşte adoptarea tuturor măsurilor care s-au propus, caz în care este nevoie ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă, iar procesul de revizuire să fie transformat în proces de modificare a Constituţiei, sau dacă se continuă procesul de revizuire, ceea ce înseamnă ca această comisie să se limiteze doar la ce a admis Curtea Constituţională.

El a adăugat că ţinând cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia, tot în prima şedinţă va trebui stabilită forma de guvernământ, dacă România va fi republică semiprezidenţială sau republică parlamentară, pentru că de această decizie va depinde modul în care se vor formula multe articole ale textului constituţional.

"Noi am făcut o mixtură între republica semiprezidenţială cu republica semiparlamentară pentru a rezolva incidenţele create de regimul Traian Băsescu în statul român", a spus Donţu.

Senatorul PSD a mai declarat că referendumul pentru adoptarea noii forme a Constituţiei ar putea fi organizat în anul 2015, care nu este an electoral.

"Sperăm la o modernizare a Constituţiei pe care nici Comisia de la Veneţia nu o anticipa", a mai declarat Donţu.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei îşi va relua activitatea miercurea viitoare, a anunţat, marţi, vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD, Ioan Chelaru.

El a precizat că membrii acestei comisii vor reanaliza toate propunerile de modificare a Legii fundamentale, astfel încât textul proiectului să fie corelat cu observaţiile Curţii Constituţionale şi de experţii Comisiei de la Veneţia.

Un comentariu :

Riddick spunea...


Legea de fier a distribuţiei: "Cine obţine, are."

(The Murphy's Laws)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: