01 februarie 2014

"Duda zilei", ianuarie-februarie 2014


ianuarie 

1. Ce înseamnă "dreptul la muncă în interiorul UE": scoaterea de sub controlul statelor membre UE a domeniului imigrării, o presiune de a se ţine jos salariile mici în statele-ţintă ale "imigraţiei interne", şi o neaşteptată mână de ajutor pentru un guvern precum cel din România, interesat să vadă plecaţi nemulţumiţii şi oamenii activi. 
   Mai are un tâlc: "unde-i bine, acolo e patria ta" - ideologia UE de destatalizare. 


2.
Germania dă semnale că ar dori România ca aliat (= subordonat !) al său în interiorul UE.
   Deutsche Welle: "Are România relaţii speciale cu Franţa? Cu ani în urmă, românii îşi imaginau că francezii învăţaseră cu toţii la şcoală „Ginta latină”, dar se înşelau amar. Are relaţii privilegiate cu Germania? Ar fi greu de spus, deşi Germania ar fi cea mai bună promisiune de consecvenţă şi stabilitate. Cu ţările din centrul Europei nu a reuşit să dezvolte relaţii de solidaritate poate mai mult din cauza acestora. Axa Washington-Londra-Bucureşti nu mai e nici ea de actualitate, aşa încât România are în faţa ei totul de făcut."


3.
"Ruperea USL" este doar o dezinformare? 

   Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat vineri seară că în opinia sa PSD şi PNL vor fi unite la prezidenţiale de interesul comun: resursele.
   Întrebat dacă liberalii şi pesediştii vor rămâne împreună, consilierul prezidenţial a declarat la Realitatea Tv: "Cum să nu! Pentru că ce contează? Ziua alegerilor. În ziua alegerilor ai nevoie de resursă. Vor fi împreună şi la prezidenţiale, cu chiu cu vai, cu ură, cu ce vreţi dumneavoastră, dar vor fi absolut împreună, nicio grijă”.

   Şi, totuşi: Mugur Isărescu - candidatul prezidenţial al USL? Ipoteză lansată de Bogdan Chirieac. Oricum, cu un candidat unic al USL cresc şansele intrării lui Dan Diaconescu în turul al doilea.


5.
PnL este "colorat" ca partid antiregionalizare. Ca să momească fraierii, să-i ia de la PP-DD. De văzut care va fi hotărârea CCR pe "legea Dragnea", săptămâna viitoare. De văzut dacă se va forţa regionalizarea prin comasarea de judeţe (variantă agreată de PDL). Că 2/3 la parlament - mai greu. Şi nici referendum nu mai vor, nici chiar cu prag de 30%.
   „Pentru că s-au opus descentralizării promovată de Dragnea, pentru că s-au opus descentralizării Portului, deşi în campanie susţineau contrariul, pentru mine sunt doar nişte mincinoşi care îşi doresc cât mai multă putere sub controlul lor. Ca atare, indiferent dacă Ponta se împacă cu Antonescu sau nu, liberalii au pierdut susţinerea mea. Cu cât pleacă mai repede din Guvern, cu atât mai bine, a declarat pentru gândul Radu Mazăre.
 
 
6. Degeaba transmite Ponta mesaje către nucleul dur din PSD dacă (încă) aliatul PnL îl lasă să vorbească singur. 
   "Adrian Năstase a fost principala ţintă a lui Traian Băsescu şi a acoliţilor săi Monica Macovei şi Daniel Morar începând din 2005. Este o nedreptate." 
   "Noi avem mai mult curaj decât ei. Şi când a fost vorba de Relu Fenechiu mai mult l-am apărat eu decât l-au apărat colegii lui."

7.
Băsescu se face purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, pe buzunarul consumatorului român de energie electrică, returnând legea care reduce subvenţiile la "energia verde" (incluse în preţul energiei la consumator). Este posibil ca USL nici să nu fi vrut să reducă schema de subvenţionare, ştiută fiind agenda eurosocialistă a "încălzirii globale", dar să folosească momentul pentru a indica "bizonului" cine este contra ieftinirii curentului: "Băsescu !" - deci, "dreapta", pe care şi-o asumă în mod fraudulos şi căreia îi atrage daune majore.
  
Şi, de asemenea, purtătorul de cuvânt al samsarilor, returnând legea care permite străinilor să cumpere terenuri agricole. Pentru... simplificare: "va duce, inevitabil, la îngreunarea procedurilor privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan". Recunosc, sunt surprins: mă aşteptam s-o promulge pâş-pâş, într-una din "zilele cu şpriţ şi sarmale" de sfârşit de an.


8.

#1.
Baba Reding (PPE, Luxemburg) fraternizează cu trădătorii "aliatului american". Anterior enunţase "necesitatea" unui serviciu de informaţii al UE. 

   ''Când au fost publicate dezvăluirile sale, am zis 'Mulțumesc, domnule Snowden', deoarece până atunci întâmpinam cele mai mari dificultăți în a convinge, îndeosebi în cadrul unor instanțe europene, că avem o mare problemă de rezolvat pe plan internațional pentru protecția datelor", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, în cursul unei dezbateri cu bloggeri europeni privind protecția datelor.
#2. Rusia observă corect: Germania pepe-socialistă îşi ia mâna de pe Băsescu.
   Berlinul se pregăteşte să spargă statele naţionale europene şi să înhame cioburile rezultante la plugul comun al Statelor Unite ale Europei, iar în aceste condiţii el are nevoie de linişte şi ordine pentru ca procesul să nu degenereze într-o serie de conflicte intra-europene. Publicaţia franceză Le Monde susţine că la ultima întâlnire a liderilor europeni, Angela Merkel a comparat anul 2014 cu anul 1914, deci Germania ia în calcul toate riscurile şi scenariile posibile.
   Când a băgat PD(L) în PPE, EuroBăse ştia clar că se-nhamă la căruţa germană, şi nicidecum la "Axă" (Washington-Londra-Bucureşti): de ce n-a ieşit din PPE, la ECR, cu conservatorii britanici?!
 


9.
"Soluţia Băsescu"
pentru unificarea dreptei (PDL n-a participat la şustă): refacerea alianţei DA şi susţinerea lui Căcărău. Şi dacă nu se sparge USL până la alegerile prezidenţiale (cum a afirmat consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu)? 

   "Dacă mergem separat la prezidenţiale va fi un dezastru, îl scoatem garantat preşedinte pe Ponta... USL se va rupe sigur şi relaţia cu liberalii o vom regla pe parcurs. Cred că unitatea dreptei trebuie să se realizeze repede. Dacă USL se rupe şi PNL vine alături de noi, atunci candidatul PSD la prezidenţiale are foarte puţine şanse." 

10.
Ce ar putea însemna declararea în unanimitate ca neconstituţională a legii descentralizării ("legea Dragnea") la CCR ?
   Un singur lucru: o schimbare de strategie a establişmentului PDUSL, în sensul că nu se vor mai acorda puteri mari actualelor judeţe, care ori vor fi desfiinţate prin revizuirea Constituţiei şi create regiunile, ori comasate prin modificarea legii administraţiei publice locale şi regiunile obţinute s-ar numi tot "judeţe". Prima variantă are şanse zero să fie aprobată fără o falsificare a referendumului,
ca în 2003, se pare că a doua varintă intră în calcul, şi deci devine absurdă o realocare de proprietăţi şi atribuţii de la judeţe la "judeţele mari" după doar 1-2-3 ani.
 


11.
Băsiştii pierd (imagologic) o bătălie, chiar dacă se ştie că adversarul măsluieşte lista sa de semnături.
  
Lansate ambele pe 9 ianuarie, petiţia "Evenimentul zilei" a strâns 6.173 de semnaturi, iar petiţia "Gâdea-Antena 3" - 91.836, cu perspective de a trece de 100.000 din 12 ianuarie.

 
12.
În zorul de a contracara propaganda băsistă, care susţine [1] că adjunctul secretarului de stat al SUA a venit "pentru a trage USL de urechi", Ponta divulgă faptul că subiectul principal a fost unul confidenţial. Ori, dacă este confidenţial, nu trebuie nici măcar amintită existenţa acestuia.
   "Eu ştiam care este subiectul principal şi de ce doamna subsecretar Nuland vine la Bucureşti. Este un subiect important în relaţia România-SUA despre care am discutat şi la ultimul CSAT cu preşedintele Băsescu, cu şefii serviciilor, e un subiect care e nepublic, confidenţial şi despre care nu putem să dăm detalii în acest moment, însă asupra căruia domnul ministru Corlăţean este de departe cel mai îndrituit să spună punctul de vedere al Guvernului, un punct de vedere constructiv în relaţia româno-americană."
   [1] Ah, ce naivitate: să crezi că socialistul Obama ar deranja un alt guvern (euro-)socialist, cel al USL!
 

13.
USL nu se sparge până la alegerile prezidenţiale, la care vine cu Căcărău. Posibil şi o listă comună USL la europarlamentare, odată cu care este programat referendumul constituţional. Se poate împiedica falsificarea acestuia, sau Sistemul a decis să-şi treacă regionalizarea "şi celelalte" chiar şi prin fraudă, pe faţă, ca în 2003 ? Alegeri prezidenţiale în noiembrie: opoziţia pierde o lună de campanie şi de popularizare a unui eventual candidat comun.
   Sau nu-i decât o
cacealma PSD, ca să eşueze referendumul şi să aibă apoi un pretext plauzibil de a veni cu propriul candidat, pe un mandat care ar menţine integral atribuţiunile preşedintelui?
 


14.
Propaganda jegoasă a lui EuroBăse.
   Critică orice la "Constituţia USL", numai regionalizarea - nu. Probabil ar milita pentru revizuire dacă USL ar accepta parlamentul unicameral, cu restul porcăriilor rămase în text.
   Aprobă
proiectul UE de sancţionare a statelor "care încalcă normele de drept şi valorile europene", deci presiuni suplimentare asupra statelor care "nu se aliniază".
   Ipocrit
(ca şi USL) pe tema "ungurilor care cumpără terenuri agricole", dar n-a contestat legea la CCR, nici nu s-a declarat de principiu contra accesului străinilor la fondul funciar.


15.
După Băsescu, este ceva anormal ca statele să-şi vadă de interese, în dauna aşa-zisei "solidarităţi" sau a oricăror altor "principii". Pentru asta sunt votaţi politicienii de către naţiunile lor!
   "Anul 2013 a întărit o tendinţă considerată prin Tratate ca fiind excepţia în ceea ce priveşte modul de reglementare a acordurilor la nivelul Uniunii Europene. În faţa provocărilor ridicate de criza economică declanşată în a doua parte a anului 2008, s-a consolidat în timp percepţia preeminenţei opţiunilor pragmatice individuale ale statelor în dauna solidarităţii comunitare. Nu credem că reafirmarea interguvernamentalismului şi restrângerea domeniului dreptului european numai din dorinţa de a cultiva tendinţe naţionaliste pot genera soluţii de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă în condiţii egal benefice pentru toate statele şi naţiunile membre ale Uniunii Europene."


16. SIE consideră a fi "ameninţări" la adresa României curentele politice care cer întărirea statelor naţionale şi nu disoluţia lor, aşa cum urmăreşte UE. Nu putem avea nicio garanţie că actualele structuri de stat lucrează pentru România.
    "Cel mai mare pericol extern [1] este legat de evoluţiile din UE spre o zonă de extreme în care lumea încearcă să se întoarcă la nişte soluţii vechi, nu spre viitor", a afirmat Meleşcanu, la Digi 24.
    Acesta a notat că acest gen de mişcări politice "pare să câştige teren" şi reprezintă o ameninţare pentru toata lumea, deoarece "se afectează principiile solidarităţii, colaborării" între ţările membre.
    "Fiecare va încerca să-şi rezolve problemele în interiorul frontierelor naţionale", a precizat acesta, adăugând că "ne putem aştepta la o creştere destul de importantă a reprezentării euroscepticilor" la alegerile pentru Parlamentul European.

    Meleşcanu are "loialităţi multiple". Înainte de a fi numit şef la SIE era vicepreşedinte la ARCoR (organizaţie de tip masonic, "anexă" a Clubului de la Roma).
    [1] deci,
nu "Rusia" este cel mai mare pericol extern pentru România, consideră SIE... pe drept!
 


17.
PDL îi propune o înţelegere lui Ponta (de fapt, PSD-ului) pe regionalizare, alternativă la "Constituția lui Crin Antonescu".
   6. Să declare că renunță la proiectul de revizuire a Constituției formulat de Crin Antonescu, proiect care va face mult rău românilor dacă va fi aplicat. Să înceapă de la 'zero' redactarea unui nou proiect de revizuire, care să aibă ca principal obiectiv implementarea concluziilor referendumului din anul 2009 - respectarea voinței poporului.
   7. Să organizeze o consultare largă pe tema descentralizării înainte de a elabora un nou proiect de lege pe această temă. Să nu-l mai lase pe Liviu Dragnea să facă un nou proiect care să dezorganizeze administrația din România și care să cadă la Curtea Constituțională. Guvernul singur nu are competența dovedită în teme esențiale precum descentralizarea.


18.
Să se fi prins "poporul PSD" că Planul prevede trântirea Constituţiei şi apoi o regionalizare care va desfiinţa actualele judeţe prin comasare ? Evident, fără revizuire sau referendum. 
   "Să ne spună și nouă cam ce sondaje au făcut ei pe tema asta? Cum arată cifrele? S-au uitat și ei dacă referendumul ăsta pentru Constituție are vreo șansă? Cum să ne pui în cârcă un asemenea obiectiv, după ce tu ai luat o decizie pripită, că decizia s-a luat în 2-3 săptămâni. Nu pregătești tu terenul, nu faci sondaje, o anunți așa, pur și simplu? Ori au pus acest referendum ca să îngroape Constituția ori au o altă strategie, de care noi încă nu știm."


19.
Băsescu gafează big time, declarând că "România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry", pe care Israelul o respinge, din moment ce prevede divizarea Ierusalimului, pe care Israelul l-a declarat capitala sa. Arabii au iluzia că pot obține la masa verde ce au pierdut în război.
   "Un capitol aparte este rezervat inițiativei de pace a secretarului de stat John Kerry și din acest punct de vedere vă asigur că România susține fără rezerve inițiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel și Palestina și ajungerea la o soluție care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce privește conflictul palestiniano-israelian, 'două state în pace și securitate'."
 


20.
Se schiţează o strategie de evitare a unui eşec al regionalizării, care este ca şi asigurat prin eşecul previzibil al referendumului de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"). Oligarhia nu-şi permite o oficializare a refuzării regionalizării de către români.
Variante de lucru: evitarea organizării referendumului pe prag de validare de 50% şi/sau "ajungerea la o soluţie de consens" (după care ar urma o susţinere transpartinică a referendumului).
   PDL cere "reluarea de la zero a discuțiilor în ce privește revizuirea Constituției" (se critică mai multe puncte, dar... nu şi regionalizarea). Alternativa: contestarea la CCR şi "scoaterea din termen" a datei referendumului.
   Fundaţia Soros cere să se renunţe la organizarea referendumului concomitent cu alegerile parlamentare europene.


21.
PSD semnalează (simulează?) un dezinteres pentru revizuirea Constituţiei şi lasă pentru PnL locul de "motor" pe acest subiect. Cu o zi înainte PDL ceruse reluarea de la zero a discuţiilor şi renunţarea la "Constituţia lui Antonescu".
   Dragnea: "Organizarea euroalegerilor şi a referendumului într-o zi, probabil cea mai bună soluţie."
   PnL: "Decizia USL este pentru două zile de referendum."


22.
Raportul MCV n-are absolut nicio miză internă (lumea nu mai dă nici doi bani pe ce zice Bruxelul), totuşi puterea şi opoziţia se laudă că ar fi ieşit bine în urma acestuia.


23.
Lichidarea (ultimelor rămăşiţe ale patrimoniului) statului, ca pretext al creării condiţiilor de trecere la euro.
   Băsescu: "România trebuie să se uite foarte bine la economia ei, să vadă dacă este suficient de competitivă pentru a intra în zona euro. Marea problemă este sectorul de stat, fie că vorbim de marile companii de transport feroviar, fie că vorbim de operatorii de energie sau producătorii de gaze. Aici trebuie folosit cuvântul de ordine restructurare, creşterea performanţelor în investiţii pentru modernizare. Sunt conştient şi de faptul că nu putem fi competitivi pe deplin până când sectorul de stat nu se diminuează, prin privatizări, parţiale sau majoritare. Obiectivele sunt acompaniate de un parteneriat cu FMI, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială şi programele care au fost şi vor fi convenite în continuare cu această troică parteneră cu guvernul României vor fi orientate spre atingerea acestor obiective. Integrare, integrare, integrare, singura şansă ca România să ajungă, în timp, la un nivel de performanţă economică, socială, de satisfacţie a populaţiei, care să fie cu adevărat la nivel european."


24. S-au coalizat contra României. "Broscoiul" e din aripa Udrea-Băsescu, dar nu mă aştept ca PDL să-l contrazică.
   Ioan Oltean: "PDL, văzând hotărârea USL de a organiza un referendum privind revizuirea Constituţiei în 24-25 mai, pe parcursul a două zile, nu se opune şi nu va boicota referendumul. Dimpotrivă! Va susţine prezenţa la vot a tuturor cetăţenilor, dar pentru a vota împotriva Constituţiei."
   Să vină fraierii să-l valideze, adică. Bă, da' proşti ne mai credeţi voi.


25.
Polşevicul Tusk este preocupat de soarta Ucrainei. Propune un plan.
   "În prezent, cel mai important lucru este să colaborăm în aceeaşi măsură cu autorităţile ucrainene şi cu opoziţia pentru evitarea unui scenariu sumbru, unui scenariu real, cel al destrămării Ucrainei."
   Pâi deocamdată au colaborat doar cu opoziţia, iar consecinţa pe care "vor s-o evite" pare mai degrabă un plan B, declanşat după ce Ucraina a refuzat să se subordoneze faţă de UE. 

   P.R. de cacao.


26.
Se găsesc pretexte pentru "scoaterea din termen" a referendumului constituțional "din luna mai". Acum - "vremea nefavorabilă". 

   "Am făcut o ședință a Biroului Comisiei și am discutat cu câțiva colegi din țară, care știam că trebuiau să vină mâine dimineață, dar, din cauza condițiilor meteorologice, am constat că nu putem face cvorum. Nu se poate. Nici eu de la Roman nu pot, ninge aici ca în povești. Am vorbit cu domnul președinte Crin Antonescu, cu domnul premier Victor Ponta și am stabilit lunea viitoare, la ora 11,00." 
   Le e frică să nu pice și cu prag de validare de 30%, darămite cu unul de 50%.


27.
Senatul României, implicat în subversiunea din Ucraina. Comunicat redactat la reuniunea președinților comisiilor de afaceri europene din UE, COSAC. Minciuna principală: că ar exista o majoritate pro-UE în Ucraina.

   Invită autoritățile Ucrainene, cărora le revine responsabilitatea principală, forțe ale societății și de opoziție să caute un dialog politic pașnic și să recurgă la această singură metodă pentru a face față crizei politice din țară;
   Își exprimă solidaritatea pe deplin la aspirația poporul Ucrainean de a deveni un membru cu drepturi depline al familiei Europene;
   Solicită Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Catherine Ashton, să se asigure că este constant pe ordinea de zi a Consiliului pentru Afaceri Externe cazul Ucrainei până ce criză politică este rezolvată și aspirațiile de integrare în UE ale societății Ucrainene sunt îndeplinite.


28.
Bugetul României, subordonat agendei UEFMI. USL aplică austeritatea pe care o critica prin 2010-2012. Menţinerea deficitului "în limita convenită", pe seama tăierii investiţiilor, nu însă şi a pomenilor de stat ("cofinanţări") pentru proiectele cu bani europeni - majoritatea de o utilitate publică discutabilă. 

   "Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013 s-a încheiat cu un deficit de 15,77 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită, de 15,9 miliarde lei (2,5% din PIB), ca obiectiv al politicii bugetare pe acest an şi aprobată la ultima rectificare bugetară", arată Ministerul Finanţelor.
   Autorităţile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.


29.
Sabina Fati, semnatara unor texte gen Manifestul Regionalizării (din 2001), vede un rol nou pentru Băsescu.
   "Traian Băsescu ar putea deveni liderul europenilor care vor să smulgă Ucraina din ghearele Rusiei, ar putea merge la Kiev, ar putea deveni un avocat al europenizării Ucrainei. Ar fi o ocazie pentru România de a ieşi din periferie, de a renunţa la spaimele pe care, îndeobşte, le au statele mici, timorate de vecinii puternici, care le-ar putea anexa oricând."
   În Ungaria, Viktor Orbán este din ce în ce mai imprudent, găzduieşte un summit est-european (Grupul de la Visegrad) cu tema "Ucraina".


30.
Ping-pong Băsescu-Ponta având ca miză transferul de votanţi de la PDL la Partidul Băsesc (PMP). Pentru electoratul USL anticorupţia nu reprezintă nimic, aşa încât Ponta îşi permite pentru moment să nu dea curs cererii. Este găsit vinovat Predoiu, de parcă stătea Codul Penal într-un om: a avut girul guvernului Boc I (PDL-PSD), şi nici n-a fost returnată legea de către Băsescu.
   Băsescu: "Dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema corupţiei."
   Ponta: "Codul Penal a fost adoptat la data de 22.06.2009 prin asumarea răspunderii Guvernului Emil Boc și a fost promulgat de dvs. la data de 17.07.2009." 
 

31.
Băsescu s-a dus la Berlin să dea raportu'. Are limbariţă, n-are stare, pocitania trădătoare. USL tace şi face, BNR la fel (alţi duşmani ! dovadă că nu-l contrazic...), însă ăsta iese el, ca păduchele pe frunte, să bată toba cu "Statele Unite ale Europei" şi cu trecerea la euro (scopul real al politicii de austeritate). Las' că-i bine, poate se trezesc mai mulţi văzând "agenda": jefuirea statului de suveranitate şi de patrimoniul său economic.
   "Eu personal ca om de centru-dreapta sunt un susţinător al creării cândva, cândva, a Uniunii Statelor Europene ca soluţie de a rămâne eficienţi şi foarte puternici în competiţia globală. Probabil o politică economică unică la nivelul uniunii, probabil o mai puternică integrare şi o comandă unică pe prinicipalele direcţii de dezvoltare vor fi soluţia de a sta în această competiţie extrem de puternică."
   "Obiectivul nostru este să intrăm în zona euro în 2018-2019. Cu certitudine criteriile de la Masstricht vor fi îndeplinite anul acesta."
   "Apropo, am fi foarte interesaţi dacă, spre exemplu, Deutsche Bahn ar privi către licitaţia care se organizează pentru privatizarea CFR Marfă. Vom privatiza marile companii de stat pentru că ni se pare că aici este cheia creşterii competitivităţii sectorului de stat."


februarie

2. Nu s-a stabilit când va avea loc referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei") şi câte zile va dura. Ori dacă va mai fi organizat în 2014.
   La şedinţa USL
s-au stabilit doar datele alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale.
   Update:
   Căcărău
"nu ştie încă", dar aflăm de la Ilie Sârbu: referendumul "s-ar putea" să dureze doar o singură zi, odată cu alegerile europarlamentare.
 


3. Ponta divulgă discuţii din CSAŢ. Acum, public. Altă dată, cine ştie căror structuri din afara României... 
   "Un sfert de oră, preşedintele ne-a vorbit despre ce rău facem că facem Departamentul pentru doctorul Arafat, adică are o chestie personală care i-a rămas. A întrebat de contractele lui domnul Ghiţă, dacă e adevărat, domnul Opriş i-a spus că nu e adevărat, evident, deci un nivel al discuţiilor ciudat, ca să nu mă exprim altfel. Dar problema lui Băsescu era de ce îl punem noi pe Arafat şef."
   Nu c-ar fi Băsescu vreun patriot.
 


4. Printre amendamentele rediscutate la Comisia pentru revizuirea Constituţiei n-a fost, desigur, cel privind regionalizarea (Articolul 3, alineatul 3: "Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii."). S-a trecut la următoarele articole, ba chiar s-a şi anunţat finalizarea rediscutării lor în comisie.

6. Stânga uzează de clişee grosiere de europropagandă, ambalate în "teme interne". Facilitate, ce-i drept, de tembelismul UEist practicat de fosta guvernare. "Au respins", zic ei, austeritatea "popularilor" (PPE). Adică spun exact invers decât votează prin organismele UE, unde se aliniază necondiţionat la toate măsurile şi directivele UE, şi continuă jaful patrimoniului de stat sub acoperirea troicii UE-FMI-BM. Şi încă ceva - deciziile majore ale UE se iau (încă) de coaliţia populari-socialişti. 
   "PSD vine în fața românilor cu o echipă puternică de candidați pentru Parlamentul European, o echipă capabilă să se lupte cu fermitate pentru drepturile românilor și pentru promovarea țării noastre în Europa. Vom continua, prin această echipă, să facem toate lucrurile bune pe care le-am îndeplinit pentru cetățeni în ultimul mandat. Până acum am fost o echipă unită care a obținut bani pentru România, a respins austeritatea, a contracarat minciunile PDL și dezinformările cu privire la ce se întâmplă în țară, a luptat pentru drepturile românilor în străinătate, a organizat evenimente importante pentru îmbunătățirea imaginii României în Uniunea Europeană. Românii trebuie să înțeleagă că orice vot poate răsturna raportul de forțe în UE, trecând astfel de la tăierile popularilor la măsurile de creștere economică ale social-democraților, care de altfel au dat roade în România, prin activitatea Guvernului Ponta."
 
7. Duşmanii Europoporului, demascaţi de Stolojan, "cap de listă" al PDL la alegerile europarlamentare. Basmul cu beneficiile apartenenţei la eurozonă nu mai ţine, dar... unii încă mai insistă.
   "Acum, dacă vă uitaţi, când se pune problema dacă România e pregătită să intre în zona euro sau nu, iarăşi avem o serie de voci care vin de data asta din cu totul altă parte: vin din sectorul financiar-bancar. Declaraţii: dom'le, România nici în zece ani nu va fi pregătită să intre în zona euro. Aceste voci din sectorul bancar sunt voci cărora nu le convine ca România să fie în zona euro. Cum să nu poată intra? România, ca şi orice alt stat membru din UE, poate intra în zona euro atât timp cât veniturile se află în corelaţie cu productivitatea."
 

8. Printre pancartele, declaraţiile şi lozincile de la mitingul PDL: "Eu nu voi încheia niciun pact de coabitare cu Ponta sau Antonescu, alţii au făcut-o", "Pentru democraţie, pentru Europa", "Mincinosul: Sprijin Bucovina-Regiune. Putna, 15 august 2013"...
  
Nu-i nevoie ca PDL să declare coabitare cu PSD, cu PnL sau USL, au deja TOŢI o alta: coabitarea cu eurodiktatele. România nu poate aştepta soluţii din partea lacheilor UEFMI, indiferent în ce proporţii s-ar combina ei între ei şi şi-ar da alt nume.


9. Băsescu, mai îngrijorat de o eventuală "taxare" din partea justiţiei, decât de indignarea publică faţă de ceea ce apare drept favorizarea separatistului Tokes. Încă o dată, "liderul" (autointitulat) al dreptei o subminează, asociindu-se cu idei şi acţiuni contrare interesului naţional. Al cărui apărător apare - în mod fraudulos - stânga, pe care Băsescu o ajută din nou.
   Întrebat, duminică, la plecarea din Primăria Cluj-Napoca, unde a avut o întrevedere cu Emil Boc, când va lua decizia retragerii Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, Traian Băsescu a spus că procesul-verbal este atacat în instanţă. "Deocamdată e atacat procesul-verbal în instanţă, trebuie să aştept decizia instanţei", a spus Băsescu.


10. Popularii (PPE) şi socialiştii (S&D) sunt principalele componente ale coaliţiei care asigură majorităţile din PE şi CE, recunoaşte şi Băsescu. Purtătorul de cuvânt al PSD bate câmpii cu "alungări".
   "Domnul președinte Traian Băsescu a apreciat că premisa constituirii într-un termen rezonabil a noii componențe a Comisiei Europene o reprezintă stabilirea în cadrul Parlamentului European a unei coaliții solide între principalele două formațiuni politice care vor rezulta din alegerile din luna mai a acestui an."
   "O victorie pentru USD la europene înseamnă alungarea prietenilor lui Băsescu de la cârma Europei. Sfârșitul dominației PPE în Europa înseamnă și sfârșitul tiraniei lui Băsescu în România."
 
   Concluzia: Votezi partide-sistem? Îţi meriţi soarta!

11. Băsescu ar chema românii "să se apere în stradă" contra taxei USL pe combustibil. Chiar dacă motivul ar fi justificat, acordul cu FMI (pe care l-a girat şi el) este pericolul mai mare. Iar lui Isărescu tot el, prin majoritatea sa parlamentară (PDL-PSD, 2009), i-a mai dat încă un mandat. Şi apoi, ce credibilitate are, de crede că lumea s-ar uita-n gura lui ?
   "Voi face ceva ce nu credeam că voi face, îi voi chema pe români să se apere în stradă de aceste abuzuri. Preşedintele nu-i mai poate apăra de această taxă abuzivă, guvernul are la dispoziţie ordonanţa de urgenţă."
   "Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi l-au făcut ei singuri."


12. USL (dar mai mult PSD) propune impozitarea diferenţiată a salariilor DUPĂ ce a plecat delegaţia FMI (cu care, altfel, discută în prealabil orice nouă măsură fiscală) şi DUPĂ mutările cu Iohannis şi USD.
   Praf electoral. Pentru fraieri.

14. Ponta ia sub control direct două întreprinderi strategice şi rentabile, Transelectrica şi Transgaz, taman în ziua în care a venit la Bucureşti comisarul european pentru energie. Sub control direct - ca să nu fie nicicum împiedicat jaful care se pune la cale: "privatizarea" acestora. 
Din motivare: "Ordonanţa a fost dată ca să putem desfăşura marile proiecte de interconectare cu Moldova şi Turcia şi să dezvoltăm infrastructura energetică. În plus, Ministerul Finanţelor urmează să promoveze Legea privind stabilirea redevenţelor, deci nu putea să fie şi cu reglementare, şi cu management. Este împotriva regulilor UE."
De asemenea, mai trece şi Agenţia Domeniilor Statului, care va supraveghea tranzacţiile cu terenuri agricole, multe dintre ele vizate de cetăţeni străini.

15.
USD (=USL-PnL) se angajează să revoteze în comisia de revizuire a Constituţiei acele amendamente găsite "cu probleme". Adică, revotare conform liniei date de CCR.
   Asta poate însemna mai multe lucruri:
- se caută un consens cât mai larg (trebuie 2/3 voturi la parlament)
- CCR nu a "atacat" amendamentele importante
- cum ar fi, de exemplu, regionalizarea sau "BNR - stat în stat"
- sau poate a decis că "judeţele ar fi în plus - rămân numai regiunile" (cum vor băsiştii)
- sau a scos de tot regionalizarea, să treacă referendumul ("urmând s-o rezolve mai târziu")
- este un anunţ neangajant, plenul având votul final, la care se pot ivi alte amendamente
- se arată prostimii: "ţinem cont de opiniile contrare, aşa că veniţi şi votaţi DA, vom veni cu textul cel mai potrivit"


16. CCR nu respinge amendamentele-cheie, precum regionalizarea sau "BNR-stat în stat", ci doar 26 de alte amendamente mai puţin importante.
   Partea bună este că s-a respins crearea subregiunilor şi a "simbolurilor" lor. Dar tot parlamentul va avea votul final.
   Românii au doar o singură soluţie: boicotarea referendumului. Atenţie la diversiunile care vor îndemna la prezentarea la not şi la "vot împotrivă": urmăresc validarea referendumului!

17. Unde plasează USL banii proveniţi din creşterea taxelor şi din "creşterea economică", dacă vrea să ţină salariile bugetarilor tot la nivelul din 2013?
   Ordonanţa de urgenţă care prevede că în 2014 salariile bugetarilor vor fi menţinute la acelaşi nivel cu cele din decembrie 2013, cu excepţia cadrelor didactice cu o vechime de până la 6 ani, ale căror salarii sunt majorate cu 10 la sută, fără a depăşi salariul de bază, a fost adoptată tacit de Senat.
   Corlăţean, la un eveniment organizat de socialiştii europeni: "Păstrăm în continuare un sistem de impozitare de cotă unică pentru diferite raţiuni, dar sensul unei cote de impozitare regresive sau progresive, care este în programul nostru de guvernare, votat în Parlament, este un lucru la care trebuie să ne gândim foarte serios şi să-l punem la momentul oportun în practică."

19. Băsescu are vise de mărire. Cine dracu'-i mai dă ăstuia sau slugilor lui puterea, vreodată ?
   "Nu, dar sunt bun de prim-ministru. Aș fi un prim-ministru, cu experiența pe care o am, extraordinar de bun, dar nu mă pregătesc pentru asta", a spus Băsescu, la TVR, întrebat dacă se pregătește să devină premier. El a reiterat că după încheierea mandatului vrea "să crească" un partid, care să aibă ca obiectiv modernizarea statului și creșterea competitivității României. Întrebat când ar trebui să acceadă la Putere respectivul partid, Băsescu a spus că în 2016.


20. Ponta reafirmă statutul României, de lacheu al UE. Adică, al structurii care susţine şi instigă tentativa de lovitură de stat din Ucraina. 
   "Astăzi, ministrul de Externe, domnul Corlăţean, este la Bruxelles cu o poziţie foarte clară a Guvernului României, şi anume România susţine în totalitate, şi aplică, şi este solidară cu toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul alianţei Nord-Atlantice. Deci, tot ceea ce se decide astăzi la Bruxelles, că facem împreună cu partenerul strategic SUA şi cu UE facem. Dacă e vorba de sancţiuni, dacă e vorba de orice măsură prin care să se oprească violenţele, România este un partener fidel şi foarte hotărât din acest punct de vedere, lucru pe care l-am spus tot timpul şi lucru pe care şi preşedintele Băsescu şi eu, ca prim-ministru, şi Parlamentul, dacă va fi întrebat, vorbim cu o singură voce: suntem de acord toţi cu acest lucru." 
   Într-un puseu de paranoia, UE visează să trimită "forţe de menţinere a păcii" în Ucraina.

21. Ianukovici ori e nătărău, ori e complicele şobolanilor de Maidan. În loc să lichideze puciul UEist, stă de tangouri cu ei. Merge din capitulare în capitulare, şi ăia tot nu sunt multumiţi.
   Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri un acord de ieşire din criza din Ucraina, care prevede, printre altele, alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev. Tot vineri, parlamentul Ucrainei a aprobat o lege ce permite eliberarea Iuliei Timoşenko.


22. Ucraina - reiese tot mai clar că avem de-a face cu o circotecă. Devenise evident din momentul când nu s-au pus în funcţiune la Kiev tunurile cu apă, când afară erau minus 10-15 grade. Acum apare pe Maidan deţinuta evadată Timoşenko (s-a îngrăşat în puşcărie), care declară că va candida la "alegerile prezidenţiale" deşi are cazier penal. Evadase... din penitenciarul din Harkov, oraş unde se regrupaseră forţele pro-Ianukovici. Măi, să fie ! Ce mai coincidenţă (n'aşa ?!).
   EuroBăse se pregătea să recunoască prin CSAŢ regimul Europuciului, Ponta s-a fofilat.
   Putin, tace. Deocamdată...
   Una peste alta: dacă se rupe Ucraina, "partea rusească" ar putea avea graniţă cu România pe sectorul Galaţi-Chilia, iar rachete nucleare tactice (cu rază scurtă) ar putea fi amplasate mai aproape de noi cu sute de kilometri. Başca, firmele din UE ar migra din România în "EUcraina" (partea de vest).

23. Trepăduşii UEişti de la Bucureşti au început - în mod greţos - să legitimeze Europuciul de la Kiev.
   EuroBăse:
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, salută cele mai recente evoluţii din criza internă profundă traversată de Ucraina în ultimele luni. Încetarea violenţelor, renunţarea la reprimarea în forță şi excesivă a protestelor cetăţenilor ucraineni sunt precondiţii pentru revenirea la un climat de linişte, necesar lansării unui proces politic amplu de stabilizare internă a ţării."
   Căcărău: “Trebuie să jucăm un rol mai accentuat, un rol mai concret, un rol mai direct în toate aceste chestiuni care ne privesc pe toţi şi pe noi, românii, în mod special.”
   Corlăţean: "Noi urmărim cu mare interes succesiunea evenimentelor din ultimele săptămâni din Ucraina şi salutăm acordul de pace şi încetarea violenţelor." 

   (Ponta era la baschet, dar se exprimase deja în mod similar)

24. PnL se pregăteşte să treacă în opoziţie, dar încă nu este clar dacă va mai sprijini sau nu revizuirea Constituţiei (şi, deci, regionalizarea). Momentul este propice pentru a se evita un eşec al referendumului, pe care oligarhia nu şi-l permite: ar fi oficializarea refuzului românilor de a accepta regionalizarea.
Jurnalist: Care sunt șansele ca noul proiect al Constituției să treacă la un eventual referendum?
Klaus Iohannis: Nicio șansă. Nici nu cred că se va ajunge acolo.
Jurnalist: Exprimați în clipa de față poziția PNL sau a dumneavoastră personală?
Klaus Iohannis: Poziția mea personală. M-ați întrebat, personal, ce părere am și v-am spus personal că am părerea că nu are nicio șansă.
Jurnalist: Deci se renunță, sau veți propune să se renunțe la acea variantă cu alegeri europarlamentare simultan cu referendum pentru revizuirea Constituției, lucru anunțat în USL la începutul lunii ianuarie?
Klaus Iohannis: După părerea mea, strict personală, sunt șanse mari ca să nu avem referendum pe Constituție.
Jurnalist: Odată cu europarlamentarele?
Klaus Iohannis: Da.
Jurnalist: Motivarea ar fi?
Klaus Iohannis: Motivul ar fi că acest proiect a fost însușit de USL. Dacă USL intră în dificultate sau se rupe, atunci cine ar mai susține acest proiect?


25. Cui pe cui se scoate: Hidroelectrica reintră în insolvenţă, scăpând astfel de vânzarea parţială pe bursă, convenită cu FMI. De văzut "argumentarea" reluării procedurii de la Bursă, în cazul în care ieşirea din insolvenţă va avea loc după expirarea acordului cu FMI. Presupunând că nu va urma un altul.
   Hidroelectrica reintră în insolvenţă. Acesta este consecinţa unei decizii de astăzi a Curţii de Apel care a admis contestaţiile unor creditori, printre care şi aşa-zişii "băieţi deştepti" din energie. Informaţia a fost confirmată pentru HotNews.ro de Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica. Sentinţa este definitivă.
   Cum să devină "insolventă" o societate care are cele mai mici costuri de producţie la energie şi ale cărei investiţii majore s-au făcut deja, având amortizările încheiate? Ei, "cum?" - prin guvernări care sunt contra interesului naţional.


26. Lui Tăriceanu nu-i vine să creadă că ăia cu care bătuse palma au votat contra liniei lui, la partid. Şi-a luat-o peste bot la fel ca Ilieşiu.
   Manevra pe care o face (gen PnL-Câmpeanu 1994) are rolul de a trage voturi de la Căcărău, să nu prindă turul doi cu omul de la PSD (Isărescu ? Ponta ? Oprescu ? Maior ?), şi să intre omul lui PontaBăsescu în locul lui.
   Fante puriu, cu papion
   Ce mare om, ce mare om...


27. "Mare victorie". Adică, România a aşteptat până acum, să-i dea voie UE să elimine vizele pentru "Republica Moldova". Nici măcar după venirea "anticomuniştilor" (2009) nu s-au eliminat. Să vedem după alegerile de acolo din acest an ce va mai fi, sunt un fel de referendum pe chestiunea aderării la UE, pe care clica europeistă de la Chişinău n-a catadicsit să-l organizeze.
   De facilitatea ridicării vizelor vor beneficia doar cetăţenii moldoveni care au paşapoarte biomerice, numai 15% dintre cetăţenii Republicii Moldova având astfel de paşapoarte, a menţionat Tanja Fajon pentru presa română de la Strasbourg. Aplicanţii vor putea rămâne până la 90 de zile (din 180) în statele UE, în scopuri turistice sau în vizită, nu şi pentru a lucra, a precizat raportoarea.


28. A ajuns s-o recunoască şi Germania: la Bruxel n-avem reprezentanţi reali (n-avem oricum, câtă vreme nu sunt afiliaţi la ECR sau la EFD).
   Deutsche Welle: "Indiferent de motivaţiile deputaţilor din România, se desprinde însă faptul că opţiunile societale ale românilor cu înclinaţii conservatoare nu mai sunt deloc reprezentate la Bruxelles. Dacă România privită de aproape pare mai curând o societate cu reflexe conservatoare, ea dă la Bruxelles aparenţa neverosimilă a unei lumi revoluţionare, aflate în avangarda gândirii progresiste. E clar că asistăm la un mare dezechilibru, pe care modul cu totul greşit în care sunt tratate alegerile europene nu va reuşi să-l corecteze."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: