10 noiembrie 2013

Falsul euroscepticism al stângii


De fapt, se şi recunoaşte: "Antieuropenismul ar trebui convertit într-un profederalism european".

blog Gabriela Creţu (PSD):

Atelierele viitorului (solidarității europene)

Euroscepticismul cetățenilor este firesc; doar că trebuie să înțelegem că sunt două feluri de euroscepticisme. Unul se repliază în naționalism și anunță falimentul Europei. Nu cădeți în capcana lui! Nu suntem pregătiți să reprimim brusc pe cei vreo două-trei milioane de români care lucrează în UE, chiar dacă ne-am dori-o, nici să ne pierdem piețele externe. Celălalt euroscepticism vrea o altfel de Europă decât cea care este sau devine, o Europă mai bună; acel proiect este de construit.

Noi, din păcate, cred că am pierdut momentul. Optimismul european din anii 2000 s-a diluat pentru că am preferat să ne refugiem într-un discurs naționalist - paradoxal pentru un partid de stânga - în loc să luptăm împotriva transformării Europei dintr-o speranță, într-un monstru; adică, am eșuat în a explica oamenilor ce se întâmplă și de ce este necesară o stângă puternică la nivel European, în măsură să se opună avântului neoliberal. Asistăm doar, cu o anume complicitate, la finalul unui proces de destructurare a Uniunii Europene a păcii și solidarității; aceasta a fost!

Solidaritate, da! Dar cu ce mijloace!? Cum să o construim!?

Asistăm la o decuplare a politicii de putere! Avem parlamente care nu mai controlează nimic! Echilibrul dintre Politică (sistemul democratic ) și Economie (capitalismul financiar) este rupt. Vedeți bugetul! Ca parlamentar național nu dețin nicio pârghie prin care să influențez structura generală a acestuia pe capitole sau mărimea deficitului. La urma urmei, deficitul nu e în sine însuși un rău; creditul este motor al economiei; depinde cum este folosit. Noi ne-am angajat - prin voința neconstituțională a președintelui și lipsa noastră de reacție - să nu-l mai folosim!

În concluzie, ceea ce unora li se pare o complicitate între guverne și corporațiile transnaționale este doar forma în care cucerirea puterii politice de către cea economică este transparentă pentru oricine. Și noi vrem să aplicăm politici convenționale (protecționism) într-o lume total neconvențională !? Nu mai suntem pe o piață liberă și integrați economic!?

Dragi colegi,

Avem nevoie de o nouă utopie! Una care să-i facă pe oameni să gândească din nou Uniunea Europeană în mod pozitiv și să diferențieze stânga de dreapta.

Avem curaj!? Atunci uniunea politică ar fi un țel al statelor și o societate bună, scopul cetățenilor. Statul federal european, idee mai veche, poate redeveni un asemenea obiectiv, utopia care ar mai putea mobiliza cetățenii. Să înțelegem situația în care ne aflăm! A fi un stat într-o federație de state egale este mai bine decât un capitalism dependent. Acum, situația este mai rea decât a unei colonii. Într-o colonie, metropola plătește pentru propria ei siguranță (aparatul represiv) și construiește infrasctructura necesară exploatării; în situația de capitalism dependent, în care se află și România, e invers! Antieuropenismul ar trebui convertit într-un profederalism european.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: