03 octombrie 2013

Şi, totuşi... referendum(uri) în 2013 ?


Referendum de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"), cuplat cu referendumul de demitere nr.3, să vină mai multă lume la vot. Iar dacă USL se mişcă mai cu talent şi-şi plasează în timp util la CCR înlocuitorul lui Motoc (demisie Motoc de la CCR, cu sau fără demisie Bârsan de la CEDO), s-ar putea anula amânarea cu un an a cvorumului de 30%. Nu-i întâmplător că EuroBăse a făcut contestaţie la CCR pe acest subiect, iar aceasta se va discuta abia pe 23 octombrie. 

Mai poate fi şi un alt calcul: "mai bine acum - indiferent de prag - la anul foarte puţini ar mai fi favorabili regionalizării". Aşa că se fabrică pretextul.
Băsescu: "Ieri, independenţa justiţiei s-a prăbuşit cu binecuvântarea lui Ponta, ceea ce mă face să denunţ pactul de coabitare. În acest moment, ce au făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România. Referitor la pactul de coabitare, voi face o analiză și în această după-amiază mă voi pronunța. Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat şi ce nu, şi să văd dacă are rost să-l mai menţinem. Pentru că el nu e în afara legii, legile ar trebuie să substituie acest pact, problema e că el fiind semnat cu preşedintele României, care are o credibilitate construită legată de statul de drept, de respectarea unor politici externe, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea. Pactul nu ni l-a dat nimeni, era de mult conceput. Victor Ponta se dovedește mincinos până și cu un document important."
Update:

... sau, chestia asta (demisia): procedura e mai rapidă, iar manevra cu anularea amânării cu un an a cvorumului redus la 30% poate decurge în paralel, la CCR. Deşi scrisesem mai înainte că nu mă aştept să-şi dea demisia. O poate face acum, dar cu un scop contrar. Mai mulţi ar veni la alegeri prezidenţiale (cuplate cu referendumul de regionalizare), decât la un vot la referendumul de demitere, unde votanţii lui n-ar veni toţi.
”Foarte simplu, coabitarea este prevăzută în Constituție. Președintele este obligat să coabiteze cu primul ministru, indiferent cine este acesta și ce culoare politică are. Prin urmare, dacă Traian Băsescu se gândește să denunțe coabitarea cu Victor Ponta, probabil că ia în calcul demisia, astfel nu-mi explic. Poate că vrea să-și dea demisia din funcția de președinte al Romnâniei, ceea ce ar fi o veste bună pentru toată lumea și așa ocupa abuziv funcția”, a declarat Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, pentru pesurse.ro .

Ivan consideră că nu se vor creea blocaje instituționale între Cotroceni și Palatul Victoria, chiar dacă președintele va rupe pactul de coabitare.

”Nu a fost nicio legătură foarte strânsă. A fost o perioadă în care relațiile au fost firești, normale și civilizate, dacă Traian Băsescu nu poate să rămână în cadrul acesta civilizat, atunic ce să zicem, el o să facă scandal, noi o să ne facem treaba în continuare. Va fi mai mult zgomot de fond decât până acum, în rest nimic”, a mai precizat Ivan.

Un comentariu :

Riddick spunea...


Doar n-o crede careva că i se va întâmpla ceva omului care răspunde de sarcina trasată din exterior pentru clica transpartinică de la Bucureşti (adică, regionalizarea; adică, Dragnea)...

MEDIAFAX: "Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea."

Ce se începuse a fost circotecă (ca şi cealaltă), să creadă bizonu' c-ar fi un conflict real.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: