03 octombrie 2013

"Republica Cehă la răscruce — vremea deciziei"


AGERPRES:

Fostul președinte ceh Vaclav Klaus vrea ca țara sa să părăsească UE

Fostul președinte ceh Vaclav Klaus, eurosceptic declarat, propune în noua sa carte ca Republica Cehă să părăsească Uniunea Europeană, calificând în același timp proiectul de unificare continentală drept un 'imens eșec', a dezvăluit el pentru presă joi.

'Ultimul capitol al cărții mele încearcă să spargă un tabu politic ce încă există, mai exact posibilitatea de a părăsi UE', a precizat Klaus (72 de ani) în paginile cotidianului Dnes, preluat de France Presse. Pentru șeful statului ceh /2003-2013/, 'Uniunea Europeană este un imens eșec, fără a mai discuta despre prostii de genul monedei comune'.

Cu titlul de 'Republica Cehă la răscruce — vremea deciziei', noua carte a lui Klaus va apărea săptămâna viitoare. Economist de formație și mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Vaclav Klaus este cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare și abordarea foarte critică la adresa UE.

Calificându-se el însuși drept 'disident european', el îi reproșează UE mai ales 'deficitul democratic', excesele sale birocratice și reglementările supranaționale. 'Nu vorbiți de democrație când vorbiți de Uniunea Europeană. Este o entitate antidemocratică și un proiect antidemocratic', a declarat el pentru Dnes.

Potrivit lui, UE restrânge posibilitatea țărilor membre a decide liber pentru ele. 'În mod evident, poate fi vorba despre o decizie genială sau una stupidă, dar esențială este libertatea de a lua acestă decizie', a explicat el. Unul dintre artizanii trecerii la economia de piață după 'revoluția de catifea' din 1989, Klaus a ocupat posturile de ministru de finanțe /1989-1992/, de premier /1992-1997/, de șef al Camerei Deputaților /1998-2002/, după care a deținut cea mai înaltă funcție în stat până în martie 2013.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: