28 octombrie 2013

Fracturarea hidraulică a creierului


BURSA:

     345 DE CUTREMURE FĂRĂ LEGĂTURĂ CU GAZELE DE ŞIST

     Procedeul de exploatare a gazelor de şist este numit "fracturare hidraulică".
     Nu cred că este aşa de important că fracturarea hidraulică poate să conducă la contaminarea apei, la soluri toxice şi radioactive, la poluarea aerului, la cutremure şi alunecări de teren, la cancer şi boli incurabile pentru oameni şi animale, la dis­trugerea florei şi a faunei - pericole consemnate în Raportul prezentat Parlamentului European din 25.09.2012.
     Cred că aceste ameninţări considerabile pălesc în faţa riscului ca fracturarea hidraulică să ne fractureze encefalul, pentru că fără encefal nu prea mai contează nici cutremurele, nici cancerul, nici poluarea.
     Că nu ne mai dăm seama.
     Primul afectat de fracturarea hidraulică a creierului pare să fie premierul Victor Ponta - urmăriţi-i, cu răbdare, coerenţa în exprimarea din şedinţa de Guvern de vineri, ca să vedeţi la ce mă refer:
     "O să vă rog, după ce prezentaţi în guvern, după aceea, domnule ministru, să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, poate, totuşi, în lucruri serioase, cum e siguranţa oamenilor din zona seismică, îi ascultăm pe specialişti, şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii, ca să fie vedete."
     Mie nu mi se pare că un absolvent de facultate, după ce îl ridică pe "după ce" la pătrat şi îşi pierde predicatul, ilustrează sănătate mintală, combinând pe "a spune prostii" cu "a bate câmpii" şi să-i rezulte "să baţi televizoarele cu prostii".
     Veţi spune "Ei, na!, s-a exprimat şi el prolix, a luat-o de colo şi a ajuns dincoace, aşa e el când nu plagiază, dar, se-nţelege?, da, se înţelege!, prea eşti băsist!"
     OK.
     În aceeaşi zi, fostul premier Emil Boc dă semne asemănătoare:
     "Eu constat că Victor Ponta a dat jos un guvern susţinând poziţia împotriva gazelor de şist, iar astăzi este campionul acestor gaze de şist."
     Hidraulica îi provoacă lui Boc o fractură cerebrală: ce au săracele gaze de şist cu penibilul guvernării PDL, unde a devenit prim ministru, că n-a avut Băsescu pe altul la fel de servil?!
     Ştim cu toţii că gazele de şist n-au fost decât pretextul populist să fie trântit Cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu - o prelungire inutilă a guvernării Boc.
     Veţi spune "Te iei inutil de Ponta, dezgropi morţii lui Boc, te-au plătit liberalii".
     OK.
     Ca şi când ar mai fi nevoie să-l critici pe Boc...
     Pe de altă parte, o emisferă din encefalul lui Boc ţine minte corect.
     Da, în programul de guvernare de anul trecut, Cabinetul Ponta îşi propunea să instituie un moratoriu la exploatarea gazelor de şist, până la finalizarea studiilor de la nivel european, în timp ce, acum, după întâlnirea cu reprezentanţii companiei americane Chevron, Ponta declara marţi, la Washington, că Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gazele de şist.
     Este limpede că fracturarea hidraulică i-a-ntors pe dos puşculiţa cerebrală, comună cu Crin Antonescu, care, marţi, a spus un "da" hotărât gazelor de şist.
     Liberalul, însă, a pus condiţia să fie respectate normele din ţările civilizate, ştiind în mod indubitabil că normele pentru exploatarea gazelor de şist nu sunt încă elaborate.
     Adică, un "nu" hotărât, după un "da" hotărât, rezultând un lider politic foarte hotărât între "da" şi "nu" - aici nu şovăiala, ci dimpotrivă, caracterul "hotărât" ţine de fractura hidraulică.
     De altfel, senatorul PNL Mihaela Popa a cerut demisia prefectului de Vaslui, după intervenţia în forţă a Jandarmeriei în Comuna Pungeşti; doi senatori ai PNL Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, şi-au declarat opoziţia faţă de aprobarea de către premierul Victor Ponta dată exploatării gazelor de şist, după ce, la începutul anului iniţiaseră modificarea Legii Petrolului, astfel încât să fie interzisă exploatarea gazelor de şist.
     Mă rog, aici fractura trece din mintea copreşedinţilor USL, provocând o falie în alianţă şi se scurge în rândurile membrilor PNL.
     Mda, nu ştiu ce o să spuneţi.
     Sper că veţi fi scăpat neatinşi.
     Apropo de cele 345 de cutremure numărate la Galaţi ministrul cercetării Mihnea Costoiu a afirmat: "Cauza principală a cutremurului este una tectonică".
     În Dicţionarul limbii române, cuvântul "tectonic" este definit drept "Care este caracteristic pentru mişcările scoarţei terestre"; iar cuvântul "cutremur" este definit drept "Mişcare bruscă şi puternică a scoarţei pământului".
     Adică, Mihnea Costoiu ne dezvăluie uimitoarea descoperire a Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, observată după citirea Dicţionarului.
     Nu ne spune de ce a numărat 345 de cutremure la Galaţi, după un cutremur în Vrancea.
     Dar ne spune altceva, ca să ne lase cu gura căscată:
     "Nu este vorba de foraje, pentru că acestea se fac la adâncimi mai mici decât cele la care se produc seis­mele".
     Care foraje?!

MAKE

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: