31 octombrie 2013

"Duda zilei", septembrie-octombrie 2013


septembrie

1. Protestul împotriva exploatării aurului (cu cianură) la Roşia Montană este secundar pentru organizatorii săi (dar este folosit pentru impactul mediatic: "CIANURĂ !"). De fapt, ţintele sunt exploatarea gazului de şist (alternativa la Gazprom, ca şi gazul din Marea Neagră), şi "capitalismul". N-am prea auzit critici raţionale, cum ar fi cele privind participaţia prea mică a statului în afacerea (cu) RMGC, şi redevenţa mică, precum şi criticile privind intenţia de a se exporta gaze din producţia internă, inclusiv cele de şist, şi asta chiar mai înainte de se a asigura 100% consumul intern fără importuri din Rusia.
 
2.
Tiribombă Băsescu-USL: referendum "pentru Roşia Montană" cuplat cu alegerile europarlamentare. Propus iniţial de deputatul Tudor Ciuhodaru (PP-DD, ex-PSD).
   - ca să crească prezenţa la vot (alegeri europarlamentare: 2007 - 29,47%, 2009: 27,67%)
   - ca să fie o "încălzire" pentru referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei")
   - referendumul este inutil scopului anunţat, neputându-se valida, la un prag de validare de 50%


4. USL introduce, de fapt, noi dificultăţi pentru persoanele fizice din România. Străinii pot deţine şi cumpăra în continuare terenuri agricole, ca persoane juridice. România "trebuie" să liberalizeze piaţa terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014. Nicio persoană fizică nu mai are voie să deţină peste o sută de hectare. În situaţia în care vrea o suprafaţă mai mare trebuie să înfiinţeze o societate comercială cu obiect de activitate agricultura.
   "Nu intrăm în conflict cu legislaţia europeană că nu vorbim de reguli pentru persoanele fizice străine care vin să cumpere în România, ci vorbim de reguli pentru toate persoanele, fie că sunt români, maghiari sau austrieci. Stabilim un lucru care trebuia de mult stabilit în România."
   Ungaria a găsit soluţia apărării patrimoniului funciar naţional, România face ce-i zice UE...


5. Intenţii ale UE, declarate de comisarul Viviane Reding, de a subordona ("federaliza") sistemele juridice naţionale. De parcă nu-i de ajuns aiureala cu CEDO (= încă un prag de jurisdicţie, peste cel naţional). Compararea UE cu un stat federal, de parcă UE "ar trebui" să devină un stat !
   "Recunosc că acest pas ar fi unul foarte important spre federalizare. Statele Unite au avut nevoie de peste 100 de ani până când primele 10 prevederi ale Constituţiei au început să fie aplicate statelor de către Curtea Supremă."
 

6. Lăzăroiu face o corecţie cu un an a "profeţiei". Cu o lună în urmă spunea: "Acest cabinet va avea probleme mari începând cu această toamnă. S-ar putea să avem un alt cabinet."
   "Eu mi-aş dori ca dreapta unită, pe care noi avem misiunea să o coagulăm, să aibă timp până în 2016 să se construiască în opoziţie. Eu cred însă că, din decembrie 2014, evenimentele ne vor duce în Executiv."
   Cum gruparea băsistă FC-PNŢCD-(PMP) va semna un protocol cu gruparea disidentă din PnL (IRL), e clar că - dacă "profeţia" se va adeveri - majoritatea va mai conţine PSD, (posibil) PDL, şi UDMR. Dar mai înseamnă şi sprijinirea referendumului de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"), şi susţinerea eventualului candidat al PSD, cel puţin la al doilea tur de scrutin. Desigur, mai există şi un alt scenariu.
 

7. Pe tovarăşii popimii i-a apucat deodată lupta pentru pace - n-au zis nimic cât timp în Siria s-au adunat peste 100.000 de morţi.
   Popa Bergoglio: "Să se ridice cu putere pe întreg pământul strigătul păcii!”, a spus Suveranul Pontif, chemând cele 1,2 miliarde de catolici, pe ceilalţi creştini, credincioşii de alte religii şi pe atei să manifesteze împotriva războiului în Siria.
 
   Popa Daniel Ciobotea: "Deoarece în timpul prezent pacea este tot mai mult ameninţată, adresăm un apel la rugăciune pentru pace, în data de duminică, 8 septembrie 2013, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, apărătoarea celor aflaţi în nevoi şi necazuri, 'bucuria şi împăcarea lumii'. În acest sens, îndemnăm pe toţi ierarhii, preoţii, monahii, monahiile şi credincioşii din Patriarhia Română să înmulţească rugăciunile pentru pace."

10. Dorin Florea, prim-vicepreşedinte PDL: "Regionalizarea este fâsâită, ca şi Roşia Montană, ca şi CFR sau Oltchim".
   "Ce regionalizare vrei să facă ei
, când ăla fuge în stânga, ăla în dreapta, ăla spune că nu votează? Un popor întreg stă şi se cruceşte, toată ţara e în flăcări. Singurii rezolvaţi sunt cei din Dobrogea."
   De parcă aiurelile astea ne-ar fi necesare şi ar trebui finalizate - şi, mai ales, regionalizarea!
 

11. Băsescu nu se mai poate fofila: e complice pân' la capăt cu Ponta-USL, sau nu!
   "Premierul Victor Ponta a confirmat
, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată forma finală a scrisorii de intenţie pentru noul acord cu FMI *, urmând ca documentul să fie trimis joi board-ului Fondului, după aprobarea preşedintelui Traian Băsescu."
   *
(măsurile criticate de PDL, PFC, PMP...)


12. Falsa opoziție: PDL și UDMR.
   PP-DD apare ca singurul partid parlamentar de opoziție: nu a ajuns și la PP-DD varianta finală a scrisorii de intenție cu FMI. Nici nu a existat vreo întâlnire PP-DD - delegație FMI (PDL a participat la "consultări"). 
   Ponta: "De altfel, sub beneficiul confidenţialităţii am pus la dispoziţia domnului preşedinte Blaga, cum am făcut şi cu domnul preşedinte Hunor Kelemen, textul scrisorii de intenţie."

14. Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, dezvăluie (de parcă mai era necesar...) poziţia PDL, de aprobare a regionalizării "sistem USL". PDL ar fi vrut "manopera" la parlament, fără referendum constituţional, numind regiunile tot "judeţe", după comasarea lor. Bandiţii ştiu ei bine că lumea nu vrea regionalizare, de-aia au scăzut pragul de validare a referendumurilor la 30%.
   "Şi Ponta a venit la Putna şi a spus ce a vrut să auziţi, că şi el e de acord cu regiunea Bucovina. Să dea Dumnezeu, Victor, dar să ferească Dumnezeu să nu o faci !"
   Este grav că se imaginează frontiere ale regiunilor pe vechile "linii de fragmentare" de dinainte de 1918, tendinţă deja prezentă la actualele judeţe. Frontierele judeţelor ar fi trebuit să "şteargă" vechile frontiere interne, chiar dacă asta ar însemna o anumită dificultate (ca, de exemplu, includerea în teritoriul aceluiaşi judeţ a unor porţiuni din crestele Carpaţilor, din cursul inferior al Oltului sau al Dunării interioare).
 

15. Mitingurile şi marşurile "pentru salvarea Roşiei Montane" au ca scop real sabotarea independenţei faţă de Gazprom (prin renunţarea la gazele de şist) şi cooptarea de partea stângii a idioţilor utili non-USL, furnizându-le un pretext "onorabil" (n'aşa ?!) de a se alătura unei campanii aparţinând în mod clar stângii.
   Un lider al Noii Stângi, şi lector la SNSPA: "Mă aştept să se creeze o alianţă socială care, pe baza câştigării acestei lupte pentru salvarea Roşiei Montane să se poată mobiliza mai departe. Să nu uităm de gazele de şist. Nu ducem lipsă de cauze, politica românească în starea care se află ne oferă în fiecare zi una. Dar încă trebuie să mai lucrăm la încrederea reciprocă şi mobilizarea socială." 
   Se mai cer şi altele (mai ales de manifestanţi "individuali") - dar nu cred că vor fi revendicări gen renunţarea la regionalizare, la exportul de gaze din producţia internă, sau la actuala linie a României în chestiunile UE. Este, deci, o mişcare de protest "în sistem" (nu antisistem). 

16. Ponta are indicii că următoarea mare controversă politică va fi regionalizarea? O temă nepopulară, iar dacă PnL ar respinge regionalizarea, ar avea de câştigat.
   "Acum, sigur că sunt mai prudent şi vreau să mă asigur foarte clar că discuţiile pe care le am cu partenerii mei se şi concretizează. Adică, dacă mâine avem o manifestaţie la Galaţi, ca să nu fie cu Brăila, şi mă trezesc că zice cineva să fim cu manifestanţii, să nu mai facem regionalizare. Discuţiile despre regionalizare vreau să le avem foarte clare şi asumate de toată lumea, că altfel iar mă trezesc că, nu ştiu, vrea Ponta să facă regionalizare şi noi suntem cu poporul, împotriva regionalizării."


17. Opoziţia - cu excepţia PP-DD - tratează superficial noul acord "preventiv" cu FMI, prezentat în parlament, şi care anunţă lichidarea proprietăţii de stat, inclusiv în domeniul întreprinderilor rentabile. Regimul USL pare decis să obţină bani rapid, în orice condiţii, bani pe care are intenţia să-i "investească electoral". 
   PP-DD a părăsit sala la discursul lui Ponta fiindcă n-a fost consultat în prealabil, neprimind copia scrisorii de intenţie, precum PDL şi UDMR (care s-au întâlnit şi cu delegaţia FMI).
   PDL
este de acord cu... un nou acord cu FMI, dar (cică...) ar trebui "unul de dezvoltare, nu tip plasă de siguranţă".
   PFC
consideră un eşec al USL anteriorul acord cu FMI - "11 dintre cele 16 ţinte nu au fost îndeplinite", când de fapt asta este o realizare pentru economie, neaplicându-i-se integral reţeta jafului! Şi creditează clauzele din noul acord: "Cum a fost posibilă încheierea acordului? Şi în acest context, avem garanţia îndeplinirii unor noi condiţii din următorul acord?"
 

18. USL omoară economia reală ca să se menţină indicii macroeconomici de trecere la euro (că despre asta-i vorba !). Continuă aceeaşi linie a PDL din 2010, sper să "contabilizeze" corespunzător, când se va trage linia.
   "În primul semestru al anului, deficitul a ajuns la 1,1% din PIB, în concordanţă cu proiecţiile. Cu toate acestea, veniturile au fost realizate la niveluri mai mici, acest lucru reflectând în principal pierderile din sectorul bancar, declinul importurilor şi creşterea rambursărilor de TVA aferente exporturilor. Date fiind veniturile slabe şi presiunile de cheltuieli din ce în ce mai mari, întreprindem o serie de măsuri pentru realizarea ţintei de deficit. În eventualitatea unor venituri inferioare nivelurilor prognozate, autorităţile sunt determinate să realizeze ţinta anuală de deficit bugetar", se arată în scrisoarea de intenţie transmisă FMI.


19. Portul strategic Constanţa, la cheremul lui Mazăre.
   Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat miercuri, la finalul şedinţei de Consiliu Local, că a agreat cu premierul Victor Ponta listarea la Bursă a 15% din acţiunile portului Constanţa şi transferul, de la ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal, a încă 15 % din acţiuni, pe lângă cele 20% pe care autorităţile locale le deţin deja.
   "Noi am discutat cu premierul Victor Ponta ca să se scoată 15% pe bursă şi 15% să revină Consiliului Local Municipal iar statul să rămână cu 30%. Deci asta este forma agreată cu premierul, pentru moment." Totul va fi transparent. Cei de la Ministerul Transporturilor consideră că sunt în continuare jupâni”, a declarat Radu Mazăre.


20.
UE schiţează mai clar tentativa de a controla Internetul pe teritoriul sau. Mai întâi ar urma taxarea şi "reglementarea", apoi - controlul ca în China şi Iran. Dacă vroia doar "competitivitate" crea facilităţi pentru companiile europene din domeniu.
   Parisul va propune la Consiliul european de pe 24 octombrie ca Uniunea Europeană să taxeze companiile americane de Internet cu activități în Europa. Scopul ar fi să oblige companiile americane să plătească taxe Europei, dar și să permită apariția unor competitori europeni în domeniu, după cum rezultă din articolul publicat de Wall Street Journal. Franța a căutat sprijin pentru această inițiativă și în România.
   "Nu vrem să reglementăm Internetul. Vrem să reglementăm un număr restrâns de platforme de Internet, care în prezent blochează inovaţia."
 

21. Sistemul încearcă blocarea lui Dan Diaconescu*, să nu ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. PDL, PFC şi PMP vor veni cu candidaţi marginali, sub procentele lui Dan Diaconescu. Care ajuns în turul al doilea ar capitaliza votul de protest, cu şanse mari de victorie. Aşa că planul este un tur doi Căcărău vs candidatul PSD.
   Căcărău dă pretext PSD-ului să-şi anunţe candidatul prezidenţial: "Nu abandonaţi, staţi uniţi, PNL va duce preşedintele României în 2014 şi vă garantez că în 2016 avem prim-ministru". 

   * nu am certitudinea că Dan Diaconescu ar juca pentru PSD sau PnL (cum susţin unii), dar nici că va candida, aşa cum a afirmat că o va face 

22. EuroBăse nu pierde ocazia să le mai reamintească românilor că reprezintă politica de austeritate, respinsă - clar - la vot (nu ţine propaganda, românii asta au respins !). O problemă în plus pentru USL, care aplică aceeaşi politică de austeritate: acum, după victoria lui Merkel, va trebui să mimeze că n-ar urma întocmai linia BerlinBruxel. Dar EuroBăse are el grijă să facă pe paratrăznetul, mutând atenţia de la mişcările guvernului prin scalămbăieli mediatice.
"Excelenţă,
Doresc să vă adresez sincerele mele felicitări pentru victoria pe care Uniunea Creştin-Democrată a obţinut-o în alegerile generale legislative.
Această reuşită marchează confirmarea faptului că politicile partidului dumneavoastră i-au convins pe cetăţenii germani că direcţia pe care aţi adoptat-o şi pe care aţi susţinut-o în toţi aceşti ani este una de succes." 


23. Băsescu este implicat integral în schema USL-FMI care va jefui ce mai rămăsese de jefuit. Îţi place acum, bizon USL ? Sau cumva nu credeai că "ai tăi" îţi vor face aşa ceva ?! (Money.ro: Guvernul a promis FMI că vinde majoritarea companiilor deţinute de Ministerul Economiei - deci şi pe cele RENTABILE !)
 
A promulgat (fără a mai sesiza CCR, el sau alţii !) toate documentele acordului cu FMI - decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 45/2013 privind ratificarea Scrisorii de intenție semnate de autoritățile române la București, la 12 septembrie 2012 şi decretul privind Scrisoarea semnată de autoritățile române la București la 8 martie 2013.

24.
Încă o minciună de-a lui Ponta, demontată de un ministru. Acum, în cazul CFR Marfă. Ponta (iulie 2013): "Planul B este management privat, restructurarea companiei şi încercarea de a o aduce acolo unde era în 2008, adică pe profit, înainte să fie fraudată de PDL." 
   Ministrul transporturilor: "Dacă nu se finalizează privatizarea, se va relua procedura de privatizare. Este foarte simplu. Acesta este singurul plan B care este la dispoziţia noastră din punct de vedere legal." 
   Soarta CFR-urilor s-a decis încă din 1998, de când s-a spart ("restructurat") SNCFR. Dar însăşi modificarea anterioară (de la CFR la SNCFR) indică aversiunea faţă de continuitatea unei societăţi strategice şi intenţia de a o dezmembra. "SNCFR" - le puţea "CFR S.A.". Ca tot ce (mai) este românesc, de altfel...

 26. Consilierul economic al lui Ponta "explică" de ce "nu poate" România să-şi crească datoria publică până la 60% din PIB (deci, sub "criteriul Maastricht"). Pentru investiţii care ar asigura creştere economică, nu pentru altceva. USL va avea probleme cu baza sa dacă va continua aceeaşi politică de austeritate, al cărei scop real este atingerea parametrilor macroeconomici pentru trecerea la euro. În prezent, datoria publică este la sub 36% din PIB (Germania - de 80%), printre cele mai mici din UE. PDL a plătit electoral această europropagandă, se pare că acum s-a înscris USL (PSD?). 
   "Nevoia de ajustare fiscală şi de respectare a MTO (obiectivului pe termen mediu) convenit cu Comisia Europeană de atingere a deficitului structural de 0,7% din PIB în 2015 şi menţinerea ulterioară sunt stringente [...]" 

27. Ei, și dacă PnL o să spună că nu vrea regionalizare ? Ar da o lovitură electorală, regionalizarea este nepopulară. Iar PDL nu pierde ocazia să-și dea arama pe față. 
   Sulfina Barbu: "Înseamnă că dumnealor recunosc implicit că nu doresc regionalizarea României ? Eu cred că asta înseamnă. Că de fapt, PNL este împotriva regionalizării. Eu ca politican o să vă spun: dacă Partidul Național Liberal nu este de acord cu regionalizarea, trebuie să o spună răspicat și să își convingă colegii de alianță că este o idee proastă."
   Alin Tișe: "PDL a promovat și susținut în 2011 alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin, legea care este în vigoare și nu considerăm necesară schimbarea acesteia. Nu am văzut proiectul de lege depus de liberali, dar precizez că PDL este consecvent cu legea pe care a promovat-o în 2011."
 

28. Terorism de stat în Grecia - atacarea unui partid parlamentar. UE tace.
   "Guvernul de ocupaţie a formulat capete de acuzare fără precedent contra unor parlamentari şi va veni vremea să dea socoteală în faţa poporului. Acest guvern este o organizaţie criminală, care distruge patria, în colaborare cu troika. Antonis Samaras încearcă să arunce ţara în haos şi război civil. Asta nu se va întâmpla." (parlamentar al partidului Zorii Aurii, urmărit şi cu mandat de arestare emis pe numele său)
 

29. Parlamentul României, sub cenzura unui quasi-ong transnaţional. 
   Constituţia României (2003) - Parlamentul
   Articolul 61:
Rolul și structura - 1. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.
  Căcărău: "Probabil în cursul anului viitor, când vom avea forma definitivată, vom avea şi o consultare cu Comisia de la Veneţia. Rămâne o prioritate pentru USL. Noi am vorbit despre modificarea Constituţiei în campania electorală şi în prima zi în care am intrat în Parlament cu noua majoritate ne-am apucat de asta şi am şi făcut-o."

30.
Mascarada decurge conform scenariului prestabilit. Se vede treaba că schimbarea de majoritate de la CCR are sprijin extern - România nu are niciun membru în subcomisia APCE pentru alegerea judecătorilor de la CEDO, care a recomandat-o pe Iulia Motoc pentru postul alocat României. Totul, pentru scoaterea din cauză a lui Băsescu, care va avea acum alibiul că "nu mai are majoritate la CCR", deci "nu mai poate fi asociat" cu a doua confirmare a cvorumului de 30% sau cu o eventuală falsificare a referendumului de regionalizare ("de revizuire a Constituţiei"), precum cea din 2003
   "Judecătorul CCR, Iulia Motoc, este propunerea comisiei de specialitate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei către plenul APCE pentru funcţia de judecător la CEDO din partea României."
   "Pentru scoaterea din cauză a lui Băsescu" - ca să-i mai prostească în continuare pe băsălăi, cum că n-ar fi mână-n mână cu USL împotriva României.



octombrie

 1. Mai este doar o chestiune de timp până se va schimba majoritatea de la CCR, odată ce a fost aleasă ca judecător la CEDO Iulia Motoc, cu un scor care nu lasă niciun dubiu asupra faptului că mişcarea era demult pregătită, inclusiv pe plan extern (132 din 151 voturi, la APCE, unde România are zece delegaţi). Acum, Băsescu este "descărcat de gestiune", nu prea se mai poate spune că tot Echipa Băsescu de la CCR va reconfirma a doua oară cvorumul de 30%, "pe care el l-a contestat" (n'aşa ?!), şi că tot majoritatea lui va valida fraudulos un referendum fără cvorum îndeplinit, ca în 2003 (atunci au venit maxim 40% în două zile, validare cu "55,7%").
  
Şi totuşi, reconfirmarea cvorumului (şi a altor chestii) va fi pe faţă (CCR va discuta contestaţia pe 23 octombrie), cu Motoc încă la CCR, ori Bârsan (de la CEDO) va demisiona înainte de finalul mandatului (decembrie) ? Ca Motoc să facă loc unuia numit de parlament (deci, de USL).

2.
Doar n-o crede careva că i se va întâmpla ceva omului care răspunde de sarcina trasată din exterior pentru clica transpartinică de la Bucureşti (adică, regionalizarea; adică, Dragnea)...
   MEDIAFAX: "Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea."
  
Ce se începuse a fost circotecă (ca şi cealaltă), să creadă bizonu' c-ar fi un conflict real.


3. O fi analizat, dar nu s-a pronunţat. Treaba-i cu skepsis... 
   Băsescu: "Ieri, independenţa justiţiei s-a prăbuşit cu binecuvântarea lui Ponta, ceea ce mă face să denunţ pactul de coabitare. În acest moment, ce au făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România. Referitor la pactul de coabitare, voi face o analiză și în această după-amiază mă voi pronunța." 

4. FMI este îngrijorat şi "avertizează". Ce motive de îngrijorare, din moment ce (n-aşa?!) banii n-ar fi traşi de România, fiind doar un "acord preventiv". De ce, atunci, se angajează statul român - prin guvernul USL - să-şi lichideze proprietăţile şi să supraimpoziteze micii producători?
    "Perioada premergătoare alegerilor parlamentare şi următoarelor alegeri prezidenţiale oferă o fereastră pentru reforme. Cu toate acestea, se menţin riscuri politice. Mai exact, anumite interese ar putea conduce la tentative de întârziere a unor reforme structurale deja întârziate, în special cele legate de companiile de stat." 

   Ce zice FMI, de fapt: "Bă, au trecut alegerile, i-aţi prostit, acum şi furaţi-i, după cum ne-a fost înţelegerea!"

5. PnL face figuraţie la guvern? Are miniştrii puşi acolo la mişto? USL inventează "opoziţia în sistem"? O ordonanţă de urgenţă pleacă la Monitorul Oficial "fără ca PnL să-şi fi dat acordul pe textul final".
   Norica Nicolai:
"De aceea, vă spun categoric, alături de președintele Crin Antonescu, că nu putem fi de acord cu acest derapaj democratic care înseamnă insolvența precipitată a companiilor de media."
   Sorin Roşca-Stănescu:
"Este limpede că un nenorocit de articol, ca să nu spun criminal, poate genera tot ceea ce am consemnat mai sus. Cine răspunde? Eu cred că şi dacă din ordonanţă dispare respectivul articol, adevăratul vinovat trebuie identificat. Şi trebuie să plătească!"
 


6. Guvernul pune la cale, ilegal, favorizarea firmei (=căpuşei) care "a câştigat" licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă - acordarea suplimentară a unui termen de patru luni pentru achitarea sumei.
   Nu există o obligaţie legală ca graficul de plăţi să fie condiţionat de avizul Consiliului Concurenţei (banii vor fi returnaţi dacă nu mai are loc privatizarea). Ceea ce face guvernul este favorizarea unui interes privat, a doua mutare de acest gen, după ştergerea parţială a datoriilor CFR Marfă. După prima fază a licitaţiei, şi nu înainte.


7. Arminius joacă teatru - îşi dă demisia ca ministru al Economiei, dar ca parlamentar (şi "cetăţean") rămâne la adăpost de Justiţie prin votul colegilor săi senatori, care au respins cererea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva sa.
   "În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisie mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei."

8. PP-DD nu are clarificată afilierea la vreunul din curentele politice din UE. Înainte anunţase afilierea la "euroscepticii-soft" (EU Democrats), acum - la eurofederaliştii ALDE, la care este afiliat şi PnL. "Pe surse" apăruse un zvon că ar căuta să se afilieze la PPE.
Interviu Dan Diaconescu:
- Eurooptimist sau eurosceptic?
- Noi suntem la centru, nu avem un discurs împotriva Europei, dar nici nu mai acceptăm să ne calce în picioare. Probabil, vom fi în familia politică liberală, ALDE. Tot ce pot spune, în acest moment, e că ei ne tatonează, pentru a lua locul liberalilor, care vor pleca la PPE. E drept că UDMR și PDL fac opoziție la intrarea PNL în familia PPE, dar va fi o decizie de sus, pentru că popularii vor să aibă partide la guvernare, iar cu PDL nu sunt șanse. Dar, despre asta vorbim după alegeri. 

9. Bugetul de stat ar trebui să aibă o rubrică distinctă: "Europropagandă". În loc ca banii să vină de la Comisia Europeană, se scot de la buget alţii şi se raportează "realizărili apsorţiei". Alibiul este că acei bani (alocaţi diverselor programe) vor sosi... cândva, iar guvernul "doar simplifică sistemul". Alo! DNA, SRI, SIE! Sau p-aci n-aveţi voie să vă băgaţi nasu'?!
   “Guvernul României a aprobat un nou împrumut cu o valoare de 820 de milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene. Astfel, valoarea cumulată a împrumuturilor din Trezorerie alocate în acest an pentru efectuarea de plăţi către beneficiari se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei (*). Acum, când avem toate programele operaţionale deblocate, trebuie să intensificăm plăţile către beneficiari, să continuăm simplificarea sistemului şi să atragem sume cât mai mari din fondurile europene alocate pentru România.”
   (*) adică aproximativ 1,57 mld euro - nu poate fi doar cofinanţare, că doar n-om absorbi peste 6 mld euro doar în 2013


10. Se pregăteşte o majoritate PSD+UDMR(+alţii)? Va mai aduna totuşi PSD o majoritate de 2/3 ca să revizuiască Constituţia? Sau poate tocmai asta urmăreşte mutarea, asocierea UDMR cu USL la referendumul de revizuire.
   Gyorgy Frunda (consilier al lui Ponta), declaraţie în Ungaria, în ziarul de stânga Népszabadság:

 
  "O Ordonanţă de Urgenţă va completa legea existentă privind folosirea simbolurilor. Rezolvarea cazului nu va fi amânată, mai ales că premierul român a promis la Strasbourg, în faţa Consiliului Europei, că va asigura dreptul autorităţilor publice locale să îşi arboreze propriul steag. Ordonanţa guvernamentală va pune capăt unei serii de procese existente pe această temă."
   - Népszabadság (articolul)
   - Dragnea promisese deja, la Balvanyos


11. Cineva de la PDL (Igaş) vorbeşte despre trecerea PnL la PPE şi fuziunea PDL cu PnL. Se pare că planul e avansat, dacă se vorbeşte despre aşa ceva ca despre o posibilitate. Şi despre PnL ca fiind "de dreapta". 
   "Dacă vom ajunge în turul 2 în competiţie cu un alt candidat în afară de cel al PNL-ului, sunt convins că majoritatea membrilor şi susţinătorilor PNL se vor alătura proiectului nostru pentru că suntem un partid de dreapta şi promovăm valori de dreapta. Pe de altă parte, dumneavoastră aduceţi în discuţie o fuziune PNL-PDL. Nu ştiu dacă putem să o luam în calcul în momentul de faţă, mai ales prin prisma faptului că noi suntem înscrişi în PPE, ei sunt în ALDE. E adevărat, în interiorul PNL sunt curente care doresc o trecere a PNL spre PPE şi dacă se va întâmpla acest lucru se va întâmpla şi cu acceptul PDL şi aici putem discuta, eventual, de o unire a celor două forţe de dreapta." 

12. Poate fi crezut Ponta? De ce-l mai ţine consilier pe Frunda?
   Întrebat dacă Guvernul va emite un act normativ care să permită arborarea steagului secuiesc pe instituţiile publice, aşa cum a susţinut consilierul său György Frunda, Ponta a răspuns: "Guvernul României, nu. Poate Guvernul Ungariei". 

13. PDL se declară îngrijorat că preşedinţii de consilii judeţene, odată văzuţi cu sacii-n căruţă prin "descentralizarea Dragnea", nu vor mai face propagandă pentru regionalizare, ba poate nici "ceva mai mult" (ca la referendumurile din 2003 şi din 2012). 
   Dorin Florea, prim-vicepreşedinte PDL: "Gândiţi-vă ce opoziţie va fi din partea preşedinţilor de Consilii Judeţene îmboieriţi de acest proiect de descentralizare, la rezistenţa pe care o vor pune când se va discuta de regionalizare." 
   Nu văd aceeaşi îngrijorare la PDL (şi la ceilalţi) faţă de impopularitatea regionalizării în electorat. "Se bazează ei pe ceva?" 

14. Doi "viitori foşti posibili preşedinţi de centru-dreapta" îsi dau arama pe faţă. Subordonare faţă de Germania şi UE, şi regionalizare maximală, prin desfiinţarea judeţelor. Sunt convins că oricare din ei ar fi candidatul "centrului-dreapta", nu este decât un iepure, ca Dan Diaconescu să nu intre în turul doi, iar finala să se joace între Căcărău şi candidatul PSD (Ponta, cel mai probabil).
   Predoiu: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul."
    Ungureanu: "Conceptul descentralizării prin înfiinţarea regiunilor, important pentru dezvoltarea durabilă a României, a fost abandonat şi înlocuit cu surogatul creşterii puterii administrative a judeţelor, structuri evident depăşite."

15.
"Opoziţia" (PDL, PMP) bate câmpii cu "eşecul" privatizării CFR Marfă, care este de fapt un succes, fiindcă a rămas (încă) la statul român, nu s-a vândut pe o sumă derizorie, şi încă unei căpuşe crescute pe seama sa. Încă odată îşi dovedeşte tembelismul, presupunând că ce-i bine conform punctului de vedere FMI este văzut de electorat tot ca ceva bun. 

   Căcărău speculează momentul, dar trece sub tăcere faptul că omul său de la minister a declarat că se va relua privatizarea: "Salut decizia curajoasă şi fermă a ministrului actual al Transporturilor, Ramona Mănescu, care, fără a mai despica firul în patru, a aplicat foarte strict condiţiile contractuale şi legea." 

16. USL îşi joacă la barbut procentele de popularitate, mergând ca pe sârmă, între angajamentele către UE de a exporta gaze din producţia internă, şi propaganda electorală cu care a stârnit peizanii (pe care acum îi ia la bastoane) contra gazelor de şist. La Piaţa Universităţii umblă cu mânuşi, acolo-s les bobos, lume subţire, odată se sucesc dacă clownii politici dau rasol la reprezentaţie, nu prostimea din judeţele roşii care votează cu stânga by default.
   Teoretic, renunţând şi la exploatarea gazelor de şist, şi la exportul de gaze, se poate micşora dependenţa de Gazprom prin gazele din Marea Neagră. Dar sunt indicii că nu se va renunţa la ambele chestiuni.
 
17. UE interzice exporturile de carne de porc din România, începând din 2014 ("din cauza reducerilor bugetare, nu s-a asigurat monitorizarea pestei porcine"). În schimb, s-a obţinut reluarea exporturilor de carne în China (ce să vezi, s-au deblocat taman când a venit un guvern de stânga...).

18. Încercare de "legendare" a lui Predoiu ca non-băsist? Că să primească destule voturi, astfel încât Dan Diaconescu să nu intre în turul al doilea (bun, deci USL va avea candidat la preşedinţie, în acest caz, conform protocolului de funcţionare al USL, şi nu câte unul de la PSD şi de la PnL).
   Nu se leagă chestia asta cu "demascarea" lui Blaga, despre care Băsescu afirmă că l-ar fi contactat ca să afle "ce facem cu dreapta". Blaga nu avea de ce să-l mai contacteze pe Băsescu cât timp mai este la Cotroceni, poate cel mult ulterior, la stabilirea unor eventuale colaborări cu grupările băsiste ex-PDL.

   Băsescu:
"M-a deranjat că îmi dădea lecţii domnul Predoiu, când el a fost la mine, să mă roage, să vorbesc cu Victor Ponta să îl menţină şi în Guvernul lui. La mine a fost în cabinet şi nu la altcineva. Sigur că am vorbit şi m-a refuzat Ponta. Cu o anumită motivaţie, m-a refuzat. Omul ăsta să nu îndrăznească să îmi dea lecţii publice."
   Ponta:
"Oricum dl. Băsescu tocmai a vorbit de dl. Predoiu şi confirm că aşa e, a vrut să fie ministru."
   Predoiu:
"În ziua căderii guvernului MRU, în Parlament, dl Ponta mi-a făcut o ofertă verbal, ofertă pe care am refuzat-o pe loc."

19.
Mascarada eurocomunistă de la Câmpeni. "Moţii" - doar un cuvânt folosit abuziv de către organizatorii manifestaţiei. Iar adunarea se putea numi foarte bine "Marea Adunare a Ţării... Morţilor", din moment ce n-a abordat chestiunea pericolului regionalizării (temă convenită transpartinic, USL-PDL-UDMR), singura temă a mitingului fiind interzicerea exploatării resurselor naturale. Şi măcar de s-ar fi scos un cuvânt despre redevenţele foarte mici sau despre promisiunile PDL şi USL de a exporta gaze din producţia internă. Mascarada este promovată atât de mediul online de stânga, neasociat formal cu PSD sau USL, cât şi de oficine băsiste gen Naşul TV.
   "Proclamaţia de la Câmpeni" - textul integral


20. Facţiunea băsistă din PDL se declară (prin Falcă) de acord cu angajarea răspunderii guvernului USL-FMI pe legile "descentralizării", şi în dezacord cu Blaga ("Consider inacceptabilă angajarea răspunderii Guvernului USL pe un subiect atât de important cum este descentralizarea"). Dar... şi cu PMP şi PFC.
  
"Guvernul trebuie să decidă mai departe cum va fi el adoptat. Dacă va fi prin asumarea răspunderii guvernamentale, este foarte bine, va fi adoptată mai repede. Dacă de la PDL se dorește o nouă etapă a descentralizării, aceasta poate fi făcută ulterior, când vom ajunge din nou la guvernare, dar momentan trebuie să acceptăm această formulă a descentralizării, indiferent de culoarea politică."
 


21. Ia! USL la mutare.
   FMI zice
"nu a existat un termen-limită pentru privatizarea CFR Marfă, iar Romania şi-a îndeplinit obligaţiile din scrisoarea de intenţie, care au inclus iniţierea unui proces de privatizare a CFR Marfă".
   Acordul cu FMI expiră în doi ani, CFR Marfă a ajuns iar pe profit. Care este motivul reluării "de urgenţă" a privatizării?
 

22. Toate partidele parlamentare (deci, inclusiv PP-DD) acţionează pentru disoluţia statului.
   Comisia juridică
a Senatului a aprobat în unanimitate înfiinţarea "Parchetului european", care va putea să-şi bage "în mod legal" nasul în/prin anchete, în statele membre ale UE.
 

23. Echipa Băsescu de la CCR aşteaptă CEVA.
   Un "ceva" care ar putea însemna predarea majorităţii de la CCR către USL, conform planului, prin plecarea lui Motoc-CEDO, eventual înainte de 16 decembrie, limita mandatului judecătorului român de la CEDO (pe care îl va înlocui). Scopul? Alibi pentru Băsescu, gen "Nu mai am majoritate la CCR, de-aia trece neconstituţionalitatea urmăririi penale a crimelor comunismului şi ale 'revoluţiei', şi constituţionalitatea pragului de 30%".

   Data trecută
s-a amânat că n-a venit Motoc şi "n-a fost cvorum", acum au lipsit încă alţi doi din Echipă:
  
"Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat decizia privind sesizarea preşedintelui Traian Băsescu faţă de pragul de prezenţă de 30%, din Legea Referendumului. O decizie va fi luată pe 14 noiembrie, în şedinţa de astăzi nefiind îndeplinit cvorumul necesar. Judecătorii care au lipsit de la şedinţa de astăzi sunt Daniel Morar, Iulia Motoc şi Petre Lăzăroiu."
 

24. Berlinul, dezamăgit că Bucureştiul joacă tot cu Licuriciu'. Mă rog, cu excepţia PDL-ului, care trebuie să urmeze ordinele Berl... ăăă... PPE-ului.
   Deutsche Welle
("Liderii de la Bucureşti nu par scandalizaţi de spionajul NSA"): "Liderii de la Bucureşti care au ambiţia şi capacitatea reală de a exercita puterea locală ar putea vedea în monitorizarea NSA o confirmare a propriei importanţe. Iată de ce niciun lider nu a părut să fie scandalizat de dezvăluirile lui Snowden. În contextul acestei mentalităţi predominant sincroniste, supravegherea NSA ca posibilitate (căci nu ştim dacă s-a produs vreodată) nu lezează cu adevărat căci liderii politici din România aspiră, dimpotrivă, să se ”dezvăluie” în ochii serviciilor americane într-o lumină favorabilă."


26. Rusia se declară mulţumită de Obama.
   Vocea Rusiei:
   „Epurarea” de la Casa Albă este încă în desfăşurare. În acest context, ieşirea la rampă a lui George Soros este o încercare de a revigora clanul Clinton şi de a reafirma susţinerea oligarhiei financiare pentru viziunea acestuia asupra viitorului Americii şi lumii. Acest gest a devenit imperios necesar după ce clanul Clinton nu a reuşit, în ciuda unor eforturi colosale, să declanşeze o intervenţie militară americană în Siria şi deja devine clar că nu va reuşi să provoace un război împotriva Iranului.
   Se pare că Ilie Sârbu a hotărât că un pariu pe victoria finală a „clintoniştilor” este o idee bună, iar întâlnirea premierului cu vicepreşedintele american a cimentat filiera Soros - Biden - Ponta. Viitorul va arăta dacă miza a fost corectă sau nu. Astăzi, toate indiciile arată că liderii reali ai PSD au pariat pe un cal mort.
 


27. Obama şi-a cerut scuze pentru "ceva care nu a avut loc" (conform NSA). Aşadar, a confirmat cele spuse de Snowden, le-a dat greutate. Pentru cine lucrează Obama?! Deocamdată, Casa Albă n-a dezminţit "scuzele". 
   Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel în timpul conversaţiei de miercuri, preşedintele SUA argumentând că nu ştia de activităţile de interceptare. Poziţia oficială a Casei Albe sugerează că această ipoteză este adevărată. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că "Statele Unite nu monitorizează şi nu vor monitoriza comunicaţiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activităţi în trecut. 

28. PDL joacă în echipă cu USL şi cu Băsescu. Toţi contra statului român. Dacă n-ar vrea un tur doi al alegerilor prezidenţiale jucat între PSD şi PnL, ar merge cu Dan Diaconescu încă de la turul întâi. Dar oare nu tocmai de aceea vine cu un "semi-candidat" (Predoiu), şi mai vin şi băsiştii cu al lor ? Şi "nu susţine descentralizarea", dar susţine regionalizarea.   
   Boc: "Dacă dreapta nu se trezeşte la timp şi nu realizează această unificare atât de necesară, vom avea în turul doi al alegerilor prezidenţiale pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu, iar PDL se va înghesui să propună susţinerea pentru unul sau altul pentru a nu rămâne în afara jocului."
   Tişe: "Nu poate fi făcută descentralizarea României fără o reformă administrativă reală. O reformă administrativă reală nu poate fi făcută fără regionalizarea României, sunt proiecte care nu se pot face separat.


29.
Pepe-socialismul, ca sistem politic şi la nivelul UE. Alianţa dintre PPE ("centrul-dreapta") şi PES (eurosocialişti) devine evidentă.
   Presseurop
("Cum vrea Merkel să reformeze Europa): Joia trecută, conducătorii Partidului Popular European conservator s-au întâlnit pentru a delibera cu privire la alegerile europene. Mulţi au pledat pentru trimiterea în cursă a unui candidat conservator propriu. Merkel, în schimb – împreună cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy –, priveşte cu multă suspiciune această posibilitate. Nu vrea să spună cine este, după alegeri, favoritul ei pentru influentul post din fruntea Comisiei – poate întocmai Schulz?
   Un lucru e sigur: Angela Merkel poate profita de ajutorul social-democraţilor germani dacă vrea să-şi impună agenda politică în Europa.


30. Parlamentul USL, cu curu'-n două luntri.
  
Camera Deputaţilor respinge propunerea Comisiei Europene de creare a "Parchetului european", Senatul i-a dat un aviz de conformitate (a aprobat-o, adică) şi l-a comunicat la Parlamentul European. România este singurul stat ale cărui camere legislative au trimis avize contrare. Care se anulează reciproc, fiind câte un vot pentru fiecare cameră, pentru statele cu parlament bicameral, şi două voturi pentru statele cu parlament unicameral. La nivelul UE s-a creat situaţia respingerii propunerii, cu 19 voturi contra, din 54 (peste 1/3).

  
31. Gafă big time a Partidului Noua Republică. L-a invitat (ca "ideolog de partid"?) la congresul extraordinar care-i va defini "programul conservator" pe eurobăsistul Petre Guran, care va susţine un discurs intitulat “De ce merită şi trebuie să fim conservatori ?”. 
   Iată ce susţinea acest personaj prin 2005 (desigur, nu şi-a modificat vederile): 
   "Dacă în urmă cu 127 de ani poporul român se arăta dispus să plătească cu sânge pe câmpul de luptă suveranitatea politică a statului care îl reprezenta, astăzi același popor, în marea sa majoritate, se arată pregătit să pună capăt acestei suveranități în numele unei noi aventuri istorice."
    "Abia astăzi din proprie voință statul român se pregătește să renunțe de jure la o parte însemnată din formele suveranității națiunii române și este foarte probabil să renunțe cu desăvârșire la ideea de suveranitate națională".
    "Dar în mai puțin de doi ani națiunea politică română va fi istorie, peste mai puțin de zece, Bucureștiul, sediul unei autorități proconsulare, iar peste mai puțin de treizeci, Biserica Ortodoxă Română o obscură sectă într-o provincie tot atât de vag identificată pe hartă ca și astăzi."
 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: