11 septembrie 2013

PSD: "Regionalizarea merge mână-n mână cu federalizarea (la nivel european)"


Eu aş zice, mai degrabă, că este o etapă prealabilă federalizării, prin disoluţia sentimentului identitar şi naţional şi înlocuirea lui cu o pseudo-identitate "regională".

Dan Luca (PSD Bruxelles, pentru EurActiv):

"E in acelasi timp un proces care se aliniaza cu actualele tendintele europene, si, desi nu ar trebui sa asteptam miracole cu privire la absorbtia fondurilor europene, o regionalizare cu o buna implementare va ajuta si la acest capitol.

In primul rand, nu trebuie sa uitam care sunt tendintele europene si globale. In Uniunea Europeana, tendinta este spre accentuarea principiului subsidiaritatii si spre federalizare, pe model german; asadar tendinte care merg mana in mana cu ideea de regionalizare. O regionalizare de succes va imbunatati implicit relatia noastra cu polul puterii europene - Bruxelles.

In al doilea rand, regionalizarea ar fi o mana cereasca pentru o serie de autoritati locale, mai mult sau mai putin vocale, care si-au dorit, indiferent de regiunea istorica in care s-au aflat, mai multa autonomie de actiune. Regionalizarea va insemna pentru autoritatile locale o oportunitate de a arata ca "se poate", ca isi pot gospodari bine localitatile, dar si o mare responsabilitate: succesul regionalizarii depinde de cat de serios isi iau autoritatile locale rolul in serios." [...]


P.S.D. Belgia (2011): 


MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ
O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene

 
[...] Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky.

Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.

Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: