23 septembrie 2013

"Centrul-dreapta" este pe cale să-l bage pe Căcărău în turul doi, cu candidatul PSD


...În loc să meargă cu Dan Diaconescu încă de la turul întâi, şi la sigur în al doilea, unde ar capitaliza votul de protest. Dar, poate văd mai bine situaţia foştii (?) votanţi "de centru-dreapta" şi nu-şi vor dori un preşedinte provenit din USL.

Articol în Cadran Politic (site al "iniţiaţilor din PSD"):

Alegerile prezidențiale: linia de start și tendințe

[...] Deci, un eventual clasament ar putea arăta: 35% Crin Antonescu, 25% candidatul PSD, 15% Dan Diaconescu, 15% PD, 10% „candidatul pieței”.

Tendințe

Alegerile prezidențiale au ocazia de a confirma niște tendințe care vor reconfigura foarte mult spațiul politic:
  • Reducerea importanței ruralului. De ceva vreme, ponderea populației din zona rurală în totalul populației scade.
  • Va crește importanța internetului. Facebook a scos în stradă în București 10.000 de persoane, 6000 la Cluj, performanțe de care partidele politice nu au fost în stare. Un candidat Facebook are un potențial ridicat, cu toate șansele de a depăși 10%. Prelungirea protestelor afectează imaginea lui Victor Ponta.
  • Protestele au marcat „trezirea” generației post-revoluționare, cei care au crescut și s-au maturizat în libertate. Generația 20-30 are cu totul alte idealuri și aspirații, la care partidele încă nu au găsit răspuns. Activiștii de tip vechi a căror singură tehnică de convingere era găleata cu ulei și zahăr vor deveni irelevanți. „Competențele” lor nu mai sunt cerute de piață.
  • Aceste evoluții dezavantajează PSD, deoarece apare o nouă „stângă”, cu un mesaj mai modern și mai adecvat, și PD, tributar unui autoritarism desuet, de tip vechi, care susține vocal o „dreaptă” de tip neoliberal, opusă ideilor și aspirațiilor tinerei generații.
  • Oricâte greșeli ar face USL, PD nu poate profita. PSD are o poveste de succes economic, perioada Adrian Năstase, în care, economic vorbind, în România s-a trăit bine. PNL are perioada Tăriceanu în care „economia duduia”. Vorbim acum de percepții publice. PD a intrat în istorie prin tăieri de salarii și creșteri de taxe. Perioada PD nu are nici o poveste de succes, în nici un domeniu (din nou, vorbim de percepții publice), ceea ce face greu ca cineva să aibă nostalgii pediste și să și-i dorească înapoi la guvernare.
  • Alegerile costă. Autoritățile locale nu au interese directe în alegerile europarlamentare și prezidențiale, deci ROI este negativ pentru ei. Din aceasta cauză, vor fi avantajați candidați votați din convingere.

Un comentariu :

Riddick spunea...

UDMR va merge cu PSD la turul doi 1000%, indiferent de contracandidat.

Mark my words.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: