21 septembrie 2013

Băsescu nu mai "vrea să profite" de pragul de 30%?


O contestaţie (a lui Băsescu) la Curtea Constituţională, privind modificarea pragului de validare a referendumurilor (scăzut de la 50% la 30%).

Şi asta, după ce Echipa Băsescu de la CCR a aprobat modificarea iniţiată de USL:
Băsescu are o majoritate de minim 5:4 dintre judecătorii de la CCR, putând ajunge şi la 6:3, dacă se asociază şi cel numit de UDMR. Dintre cei trei care au semnat opinia separată, pe doi i-a numit personal (pe Morar şi Zegrean, Minea fiind numit "de PDL", la parlament; eh, pe vremea când Boc era portavocea lui Băsescu la partid). El a declarat de mai multe ori că "este împotriva" reducerii pragului de validare la 30%, deşi se dăduse de gol ("ca să profit de pragul de 30%" - la referendumul-bis pe care îl va anunţa).

Dar Băsescu l-a mai numit pe unul dintre judecătorii de la CCR, pe Petre Lăzăroiu. Cum de nu apare şi el, ca al patrulea, la opinia separată ? S-a "defectat" ?

Nu prea cred. Pentru validarea referendumurilor, este necesară o majoritate de 2/3 (adică de 6 voturi din 9), cerută de legea de funcţionare a CCR. Clica PDUSL vrea să se valideze, ÎN ORICE CONDIŢII, referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"). Chiar prin falsificarea procentului de participare, ca în 2003. Iar Băsescu trebuie scos din cauză, ca să poată spune "pâi, eu nu (mai) am majoritate la CCR". Ca să-i prostească în continuare pe cei care-l mai pot crede. Lăzăroiu nu apare nici ca al treilea - făcând rocadă cu Minea - ca să nu devină evidentă falsa eschivă băsistă.
Pe 1 octombrie Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va vota un nume din lista de trei persoane propuse de guvernul României pentru a ocupa un post de judecător la CEDO. Printre ele, cu şansele cele mai mari, este şi Iulia Motoc, din Echipa Băsescu de la CCR. Iar 5:4 devine "oficial" minoritate, 4:5.

AGERPRES:

Traian Băsescu: Un cvorum de 50% plus unu la referendumul de revizuire subliniază forţa juridică a Constituţiei

"În concepţia suveranităţii populare fiecare cetăţean este deţinătorul unei porţiuni de suveranitate, iar voinţa majorităţii reprezintă cvorum esenţial pentru asigurarea caracterului democratic de modificare a voinţei puterii constituante originare. A modifica voinţa puterii constituante originare, neţinând cont de principiile generale, intangibile ale statului român, prin utilizarea unor instrumente legale inferioare ca forţă juridică, aduce atingere Art. 1 şi Art. 2 din Constituţie."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: