19 septembrie 2013

Apsorţia va fi aceeaşi, cu sau fără regionalizare


Aceeaşi irelevanţă a regionalizării, şi pentru alte state din UE.

Ziarul Financiar:
  
„Superconfuzia regionalizării“: câte regiuni „finanţează“ UE, opt sau zece?

Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constan­tin Apostol, a susţinut ieri că pentru finanţarea UE în exerciţiul financiar 2014-2020 România şi-a făcut programarea pentru opt regiuni, iar fondurile vor fi alo­cate conform acestei programări.

Doar că în urmă cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta a arătat că guver­nul va opta pentru 10 regiuni. În toată dis­cu­ţia despre regionalizare cuvântul de or­di­ne a fost mereu „fondurile europene“ care ar urma să fie absorbite mai bine, dacă sunt împărţite la nivel de regiuni. Dar problema ridicată de Apostol este: câte regiuni?

„România şi-a făcut programarea pe opt regiuni. Nu putem merge pe alta“, a spus Apostol. 

El a arătat că documentele progra­mati­ce pentru finanţarea europeană 2014-2020 sunt pentru opt regiuni, iar banii vor fi alo­caţi de UE pe documentele programatice.

„Nu putem sta pe loc un an sau doi ani până se stabilesc noile regiuni“, a spus Apostol.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat, încer­când să aducă lumină, că, cel mai devreme, noile regiuni administrative ar putea intra în funcţiune la 1 ianuarie 2015, după ce va fi validat referen­dumul pentru revizuirea Constituţiei, iar dacă se va vorbi de un alt profil regional, finanţarea va fi extrasă din regiunea mai mare.

El consideră că ar trebui ca, în perioa­da următoare, consiliile de dezvoltare regio­nală să adopte deciziile privind alocarea de fonduri europene prin consens, asigurându-se astfel un acces egal al cetăţenilor la aceste fonduri.

Un asemenea mod de lucru ar asigura o funcţionabilitate foarte bună în regiunile de dezvoltare şi ar determina negocieri între membrii consiliilor de dezvoltare, a spus Nechifor, care con­sideră că, în alte condiţii, s-ar putea con­stitui majorităţi de conjunctură care nu sunt benefice nici­uneia dintre autorităţi.

Constantin Apostol a participat ieri în localitatea suceveană Salcea, la o întâlnire a autorităţilor din Suceava şi Botoşani care au decis înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară Suceava-Boto­şani pentru absorbţia fon­durilor Uniunii Europene în perioada 2014-2020.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: