19 iulie 2013

România, intrată "oficial" în clubul eurofederalist


În buna sa tradiţie a "limbii de bumbac", MAE expediază rapid ştirea privind deplasarea lui Corlăţean în Spania, la Palma de Mallorca, la o reuniune semioficială a unui grup de 16 miniştri de externe din state UE, o variantă lărgită a Grupului pentru Viitorul Europei (format din 11 miniştri de externe din tot atâtea state-membre ale UE), Grup care militează pentru "un viitor federal" al Europei. 
"Reuniunea are un caracter informal şi se încadrează în dezbaterile mai ample de la nivel european cu scopul conturării unei viziuni pe termen mediu şi lung cu privire la funcţionarea Uniunii Europene şi perspectivele proiectului european."
În comunicatul MAE nu se menţionează explicit că la această reuniune se vor discuta tezele eurofederaliste ale Grupului pentru Viitorul Europei, asa cum reiese din ştirea despre eveniment publicată pe siteul MAE german (traducere):

Conferința de la Mallorca privind viitorul Uniunii Europene

La invitația ministrului de externe, Guido Westerwelle, și a omologul său spaniol, José Manuel García-Margallo, factori de decizie politică de nivel înalt se vor reuni în Mallorca vineri, 19 iulie şi sâmbătă, 20 iulie, la o masă rotundă privind viitorul Europei.

Șaisprezece miniștri de externe europeni, un vicepreședinte al Comisiei Europene, președintele și mai mulţi membri ai Parlamentului European sunt aşteptaţi la Palma de Mallorca, pentru a discuta cum poate face faţă Uniunea Europeană provocărilor actuale și viitoare.

Conferința va începe în după-amiaza din 19 iulie, cu o introducere a prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy. La încheierea programului, Prințul Felipe al Spaniei va organiza discuții cu participanții la masa rotundă, în dimineața zilei de 20 iulie.

Această întâlnire este destinată să se desfăşoare pe baza discuțiilor din Grupul pentru Viitorul Europei - care include 11 miniștri de externe europeni și care a prezentat un raport final comun în septembrie 2012 - și pentru a lărgi, în același timp, cercul de participanți, spre a include toate instituţiile de decizie din Europa.

Începerea conferinței va fi disponibilă în direct pe site-ul guvernului spaniol: www.lamoncloa.gob.es

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: