13 iunie 2013

Ungureanu "nu poate trage concluzii", deci face o ironie


(2012, interviu Al Jazeera):
  David Frost: Este, într-adevăr, extrem de interesant. Dar ce părere aveţi despre Germania? Simţiţi uneori că Germania are cam prea multă putere în Europa, sau chiar aşa şi este?
  Mihai Răzvan Ungureanu: Germania este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României în cadrul Uniunii Europene, este una dintre principalele destinaţii ale experţilor români. Eu, însumi, am crescut într-o cultură germană şi mă mândresc cu acest lucru, deci sunt foarte fericit să văd că Europa se sprijină pe umerii Germaniei, pe umerii Franţei, sau ai Marii Britanii, de asemenea - şi aş putea acum cita aşa toţi cei 27 de membri ai Uniunii Europene. Deci nu pot să fac în nici un caz vreun comentariu sau să trag vreo concluzie.
"Nu poate trage concluzii", dar deşi pare că îl atacă pe Ponta, reia atacul acestuia la ministrul culturii, care criticase "eurodiktatul fiscal" de inspiraţie germană, chestiune ratificată la parlament inclusiv de USL, dar a cărei introducere în Constituţie este susţinută numai de PDL, Forţa Civică şi de Băsescu (deocamdată).
El a spus că i se pare "şi mai interesant faptul că unul dintre miniştrii cabinetului, ministrul Culturii, care este şi profesor universitar, culmea, a încercat cu ultimele sale puteri să îi atragă atenţia doamnei Merkel că data viitoare când se vede cu domnul Ponta să fie mai bine pregătită, că nu reuşeşte să treacă examenul întâlnirii cu premierul". "E foarte adevărat, nici doamna Merkel nu e pregătită, ca o naţiune întreagă, naţiunea noastră, care nu e pregătită să se întâlnească cu premierul Ponta (...) Nu suntem pregătiţi pentru domnul Ponta, poate ne lasă şi-şi caută o naţiune care să-l poată înţelege", a mai spus Ungureanu.
Ce declarase ministrul: "Germania încearcă să exporte un model de disciplină fiscală care mi se pare că e nepotrivit pentru toate celelalte ţări din UE. Germania e o ţară industrială cu un ritm de dezvoltare economică ce nu poate fi reprodus nici de Franţa şi Italia, cu atât mai puţin de România. Atunci, a aplica într-o ţară ca Romania un deficit structural de 0,5% înseamnă să refuzi generaţiilor viitoare, copiilor noştri, orice şansă de convergenţă cu nivelul de prosperitate măcar mediu din UE. Mie mi se pare că Romania nu trebuie să devină doar un discipol care urmează pe alţii oricât de înţelepti ar fi, cred că trebuie să adăugăm vocea noastră, viziunea noastră."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: