11 iunie 2013

Ce a înţeles un eurobăsist, sau ce vrea să ne facă pe noi să credem


Emilian Isăilă, articol la Ziare.com (Constituţia, ultima confruntare între Băsescu şi Antonescu). Comisia de revizuire are 23 de membri, din care 9 de la PSD şi 6 de la PnL. Cum amendamentele trec de comisie numai cu minim 2/3 din voturi, singurul partid care le poate bloca oricum este PSD (minimul de voturi pentru blocaj este de 8, minimul pentru trecere este de 16).

Iată "tezele", aşa cum le-am putut eu descifra :

1. Doar Băsescu şi Antonescu se confruntă (Ponta e cumva deoparte)

Reiese din chiar titlul articolului, nu necesită comentarii suplimentare.

2. CCR devine respectabilă abia prin plecarea ultimului numit de Iliescu (de parcă pentru "înnoire" te poţi baza pe ceilalţi numiţi de PnL şi PSD):
"Odată cu plecarea şi ultimului judecător numit de Ion Iliescu, e vorba de Ion Predescu, putem spune că apare un suflu nou în ce priveşte controlul constituţionalităţii legilor. Această instituţie, după criza provocată vara trecută de către USL, a ieşit mai puternică şi mai respectată."
3. Dacă Ponta reprezintă prost România, asta ar fi ceva bun. Iar USL "e gata de scindare", pentru care ar fi suficiente câteva discuţii "externe" ale lui Ponta:
"Semnalele din aceste zile sunt în sensul că Victor Ponta joacă pe cartea Europei, iar ideile din capul lui Antonescu nu se vor concretiza într-o nouă lege fundamentală. Atât întâlnirea informală cu Tony Blair, cât şi scurta întrevedere cu Angela Merkel înseamnă în subtext o propunere pentru Ponta şi PSD de a trece de partea proiectului european, scoţând formaţiunea socialistă din zona populismului şi a discursului anti-occidental."
Şi majoritate parlamentară, cu cine va face PSD-ul ? Cu oamenii lui Băsescu, desigur (cei fugiţi din PnL şi PDL), cu unii de la PP-DD şi cu UDMR. Poate şi cu PDL. Un "guvern european" (n' aşa ?!).
 

4. Oamenii lui Băsescu şi Ponta de la CCR "n-ar vrea regionalizare", deci ar bloca reducerea cvorumului (cvorumul redus fiind singurul mod de a trece regionalizarea printr-un referendum nefraudat):
"Legea fundamentală a lui Crin Antonescu, pe lângă problemele politice, are una mare la Curtea Constituţională. Împotriva referendumului de 30% se strânge uşor o majoritate de cinci judecători, dacă nu de şase. Sunt patru dintre cei care s-au opus ordonanţei cu modificarea cvorumului în vara trecută la care se va adauga şi votul lui Daniel Morar."
...Şi cel al UDMR-ului, dar "l-am lipit" la Ponta (care îl are consilier pe Frunda, de la UDMR)
 

5.  CCR ar putea respinge ca neconstituţională legea de revizuire a Constituţiei, pe alt motiv decât neconformitatea cu Articolul 152 ("limitele revizuirii").
"O altă problemă a proiectului în care s-a băgat Crin Antonescu e aceea că nu ia în calcul rezultatul unui referendum votat cu 50% plus unu în care românii se pronunţă pentru un parlament unicameral cu cel mult 300 de membri."
N-o poate face.
 

6. CCR ar putea să şi oblige parlamentul să voteze o anumită chestiune, nu doar să respingă ceva votat deja:
"E foarte greu să existe o revizuire în afara acestor două teme, într-una există o decizie a Curţii Constituţionale, iar, în a doua, o decizie a poporului român nepusă în aplicare de aproape patru ani."
Nu scoate o vorbă despre regionalizare, principalul scop al revizuirii.
 

7. Ponta ar putea "călări" la infinit un PSD care cam începe să mârâie la el, iar actuala coaliţie "ar izola România" (nu, o scoate la mezat !):
"Victor Ponta a plecat pe un drum diferit de cel al lui Crin Antonescu. Cât de curând, va trebui să ia decizia finală în ce priveşte parteneriatul cu liberalii. Asta în cazul în care doreşte să se salveze politic şi să evite izolarea României pe plan internaţional."
Pe Ponta, cineva deştept de la PSD l-a setat pe "uzură rapidă" (doar n-o fi crezând Ponta că bizonii votanţi de PSD apreciază fineţurile astea eurosocialiste, condimentate cu eurobăsism ?!).
 

8. Ar conta (şi) electoral, în mod negativ, retorica "naţionalistă" a lui Căcărău. Patriotul autentic Viktor Orban ar putea fi comparat cu acesta, iar cei doi ar avea agende similare:
"Începând cu această săptămână, Crin Antonescu va simţi din ce în ce mai apăsat cât e de singur în peisajul politic european. Mai are doar un prieten de suferinţă, modelul lui politic, Viktor Orban, premierul Ungariei."
"Noroc" că Lech Kaczynski a murit, altfel - mai ştii ?! - pomenea de "gemenii polonezi ciudaţi" (clişeu europeist folosit până la atentatul de la Smolensk din 2010).

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: