26 aprilie 2013

Germania îl demontează pe Căcărău ca "lider naţionalist-eurosceptic"


Deutsche Welle:

Bănuiala firească este că liderul PNL, Crin Antonescu, îl admiră pe Viktor Orban mai curând pentru că nutreşte o viziune eroică despre politică şi nu pentru că el personal ar avea ceva fundamental de apărat.


Putem înţelege acum mai bine diferenţa dintre Ponta şi Antonescu. Primul trece cu tact peste stilul autorităţii pe care îl adoptă comunicarea de la Bruxelles şi îl neutralizează prin zâmbet şi aprobare totală. Cel de-al doilea ar dori, dacă ar fi prim ministru să-şi clameze în prealabil suveranitatea pentru ca abia apoi să spună ce are de spus. Dar ce are de spus?
Bănuiala este că PNL nu are de făcut propuneri formidabile şi că suveranismul este mai curând o simplă postură decât o politică reală. Fidesz-ul din Ungaria, de exemplu, a propus un veritabil proiect de societate care se opune viziunii de la Bruxelles nu prin stilistica, ci prin chiar scopurile sale.
Există o superficialitate, o lipsă de metodă şi de stăruinţă care atenuează şi cele mai rele pulsiuni. În orice caz, dacă privim atent la PNL , partidul care manifestă cel mai ferm suveranism (pe care criticii săi nu au ezitat să-l numească „anti-occidentalism”), remarcăm că nu are ceva substanţial de reproşat Comisiei Europene.
Ce impută, în definitiv, Crin Antonescu Comisiei de la Bruxelles cu excepţia susţinerii lui Traian Băsescu? Există un proiect politic pe care l-ar propune şi care se loveşte de comisarii europeni? Poate că în cercuri mici, liberalii au tot felul de opinii, dar în mod public şi organizat ei nu au propus nicio idee menită să suscite mari dispute. Bănuiala firească este că liderul PNL, Crin Antonescu, îl admiră pe Viktor Orban mai curând pentru că nutreşte o viziune eroică despre politică şi nu pentru că el personal ar avea ceva fundamental de apărat.

Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: