03 martie 2013

Moţiunea Udrea - minciuni, logoree, lozinci


Elena Udrea vine la convenţia PDL cu moţiunea "Noul Partid Democrat Liberal. O Nouă Românie".

Comentariile mele (cu roşu) la unele pasaje. Moţiunea Macovei am comentat-o aici.


Partidul Democrat Liberal a pierdut 1 milion de voturi de la alegerile locale la alegerile parlamentare. Unul dintre principalele motive este că liderilor de la centru le-a lipsit curajul să explice guvernarea. Cei care şi-au asumat responsabilitatea conducerii partidului au abandonat scena naţională şi s-au retras în colegiile lor, iar PDL a arătat ca un partid incapabil să dea un viitor ţării. Din păcate, nimic nu s-a schimbat după alegerile generale. Partidul este în defensivă, merge înapoi şi pare incapabil să facă o opoziţie vizibilă.
  • N-au explicat fiindcă nu au crezut că este necesar. De fapt, nici nu i-a interesat impactul electoral, ei erau acolo ca să implementeze eurodiktatele.
De ceea, propun să avem vicepreşedinţi regionali. Aceştia vor urmări adaptarea partidului la noile realităţi politico-administrative şi vor avea un rol decisiv în revitalizarea şi dinamizarea relaţiei centru-filiale.
  • Se ia ca pe un dat inevitabil regionalizarea, fără rezerve.
Este bine că ţara se schimbă din punct de vedere administrativ. Noul Partid Democrat Liberal trebuie să se schimbe şi el odată cu România, astfel încât să poată să participe la modernizarea României europene activ, pe teren, nu să fie spectator în tribună.
  • Bine, pentru cine?! Participare? deocamdată alături de USL, care dă "directivele".
A doua zonă este zona ONG-urilor apropiate de PDL (în special Institutul de Studii Populare) care pot deveni pepiniere pentru tineri profesionişti. Obiectivul este de a crea o reţea plecând de la această fundaţie. Spre exemplu, tinerii care se implică cel mai mult vor fi recompensaţi cu posturi pe lângă europarlamentari ai PDL sau vor fi promovaţi pentru burse la universităţi de prestigiu din Uniunea Europeană.
  • Cointeresarea trepăduşilor, adesea direct de către sponsorii externi ai PDL.
Radicalizarea discursului public şi politic a devenit instrumentul principal al mobilizării electoratelor de partid. Spirala escaladării conflictului – pentru care responsabilitatea este a întregii clase politice - a culminat cu suspendarea totală a regulilor de joc politic, cu suspendarea legilor care guvernează statul de drept ajungându-se până acolo unde a fost subminată și pusă în pericol chiar cea mai mare realizare a întregii clase politice din ultimii 20 de ani: statutul european al României.
  • Că doar nu vă aşteptaţi la menajamente în lupta politică, are şi stânga clientelă de instalat în sistem, de abonat la bani publici. Iar dacă voi credeţi că lumea v-ar vota pentru "mai multă Europă", e afacerea voastră.
Guvernarea se va asigura prin coaliţii, iar Noul Partid Democrat Liberal este deschis egal pentru colaborare faţă de orice forţă politică indiferent de orientarea ideologică, atât timp cât păstrează un cadru european de acţiune și asumă ca obiectiv că românii vor fi cu adevărat cetăţenii europeni, când vor avea nivelul de trai din UE.
  • Adică PDL nu ar face coaliţii cu eurosceptici sau naţionalişti, ci tot cu lachei UE.
Refacerea Alianţei DA este un proiect posibil, un proiect care, în trecut, a dovedit că are succes electoral și care poate fi refăcut alături de oamenii din PNL care cred în drumul unei forţe de dreapta puternice; însă pentru acest proiect Noul Partid Democrat Liberal are nevoie să se consolideze pe sine.
  • Cam cât de idioţi ne credeţi? "Oamenii din PnL" au fost vreo 45 din 1400 de delegaţi la congresul PnL.
PSD este un partid cu care dialogul politic este necesar pentru orice proiect mare de dezvoltare a României. Trebuie acceptat că discursul care califică PSD ca reprezentând stânga post comunistă nu mai este actual şi credibil și este nevoie de o abordare pragmatică care să ofere o viziune comună de acţiune partidelor de stânga și celor de centru-dreapta în ceea ce privește liniile majore de dezvoltare a ţării.
Modernizarea este acceptată de societate şi este solidă dacă se clădeşte pe tradiţiile şi pe spiritul naţional. Înnoirea nu exclude asumarea spiritului conservator al tuturor lucrurilor. Consolidarea unei identităţii europene înseamnă mai ales promovarea spiritului naţional.
  • Aceeaşi abordare ca şi Severin. "Identitate europeană"?
Consolidarea rolului european al României este un obiectiv politic strategic, în lipsa căruia Noul Partid Democrat Liberal consideră că nu poate fi gândită real nicio viziune pentru România. România este stat european, iar asta înseamnă că trebuie să-și consolideze rolul politic în UE și să asigure românilor un nivel de trai similar cu cel al cetăţenilor europeni. 
  • Las' că vor gândi alţii după voi, care doar aplicaţi ce zice Bruxelul.
Primul lucru pe care trebuie să îl impunem în dezbaterea publică şi asupra căruia trebuie să încercăm să creăm un consens naţional este ideea că România poate merge înainte şi poate construi o economie europeană doar prin proiecte majore. Proiecte mici înseamnă rezultate mici şi o economie mică şi dependentă. Trebuie să fim capabili să dezvoltăm proiecte majore, de interes naţional, pentru că asta înseamnă rezultate majore şi o economie europeană.
  • Economie naţională sau economie europeană?
Consolidarea economică a României nu poate avea loc fără consolidarea capitalului naţional, iar una dintre direcţiile principale ale unei viziuni economice naţionale pentru următorii 10 ani trebuie să pună în centru conservarea şi consolidarea patrimoniului economic naţional. România trebuie să fie atentă cu înstrăinarea resurselor sale economice.
  • De-aia aţi prăduit prin privatizări gen Cupru Min?
Din păcate timp de mai bine de 15 ani după Revoluţie, guvernele PSD şi PNL au dus o politică de dezindustrializare, adică de închidere şi vânzare la fier vechi a unor fabrici care fie erau profitabile, fie puteau fi profitabile.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: