28 februarie 2013

Cristoiu vede ceva, dar nu vede tot


M-aş duce ceva mai departe de scenariul descris de Ion Cristoiu, şi care ar conţine o suspendare a lui Băsescu, de data asta urmată de o demitere.
Traian Băsescu şi-a dat seama că trebuie să coboare în arenă.
Anunţul de ieri înlesneşte această coborîre.
Dar nu numai atît.
Dacă tot revine în politică, n-ar fi, oare, mai bine să revină anul acesta?
Altfel zis, n-ar fi, oare mai bine pentru Traian Băsescu să fie suspendat?!
Ca preşedinte demis, Băsescu nu ar fi de folos nici pentru PDL, nici pentru un eventual nou partid de dreapta. Le-ar trage în jos mai mult decât o face acum, când nu le conduce din punct de vedere formal. Discuţia ar avea sens doar dacă îşi dă demisia sau îşi încheie mandatul la termen.

Miza reală

Un referendum de demitere, suprapus cu cel de revizuire a Constituţiei, ar aduce mai multă lume la vot, mărind şansele de validare a celui constituţional (care ar include şi regionalizarea). Altfel, variantele ar fi invalidarea sau falsificarea cifrei de participare, ca la cel din 2003.

De asemenea, Băsescu ar fugi de răspunderea schimbării majorităţii de la Curtea Constituţională, noua majoritate de după numirile celor trei noi judecători putând aproba modificarea sau reducerea pragului de validare a referendumului (au apărut propuneri în acest sens). La vară expiră mandatele a trei judecători numiţi la CCR în 2004, printre ei fiind şi Aspazia Cojocaru. Unul, numit de preşedinte (Iliescu), ar trebui înlocuit de preşedintele care s-ar afla la Cotroceni la acel moment.

Aritmetica de la CCR

În vara trecută Băsescu a avut o majoritate de 6:3 la CCR, dar acum este altceva, fiind vorba de aprobarea sau nu a modificării cvorumului de validare a referendumurilor. CCR a respins tentativa, anul trecut. Dintre cei şase, unul pleacă sigur (Aspazia Cojocaru), iar cel din partea UDMR poate fi considerat trecut de partea noii alianţe (tacite) USL-UDMR. Deci, 6-2=4 (din 9). Refacerea avantajului ar putea avea loc doar prin numirea unui judecător de aceeaşi orientare, iar pentru aceasta ar trebui ca Băsescu să se afle atunci la Cotroceni. Bineînţeles, ipoteza este valabilă doar dacă Băsescu-PDL se opun sincer modificării cvorumului. Au apărut semne că nu.

Incertitudini

Congresul PDL se va încheia cu Băsescu încă în funcţie, iar victoria taberei Blaga pare inevitabilă. Iniţial, congresul era planificat pentru luna mai. Iar referendumul constituţional pentru iunie-iulie. Propunerea cu mai venea dinspre tabăra Blaga, iar devansarea a fost cerută de apropiaţii lui Băsescu din conducerea PDL. Cam în acelaşi timp s-a mutat data referendumului constituţional spre septembrie-octombrie. Cineva are nevoie de timp, pentru organizare. Trece şi vara, şi noile numiri de judecători. 

Iar eu văd o demisie ori o demitere a lui Băsescu în intervalul aprilie-august.

6 comentarii :

Corectorul spunea...

Greșit!
Numirea judecătorului CCR din partea președintelui poate fi realizată prin decret emis în intervalul martie-mai 2013; cu 3 luni înainte de expirarea mandatelor (iunie), președintele CCR anunță vacantarea posturilor, iar luna viitoare nimeni și nimic nu-l împiedică pe TB să procedeze la numirea preferată, inclusiv dacă s-ar mai pune de-o suspendare.

Riddick spunea...

Interesant ! De urmărit.

M-aş fi aşteptat ca anul trecut să-şi fi dat demisia judecătorul numit de Ilici, tocmai în interimatul lui Căcărău. Ori nu şi-au dat seama, ori nu i-a interesat, ori mizau că trece referendumul (validare), ori de fapt nu sunt acolo două tabere când e vorba de chestiuni "sensibile".

Corectorul spunea...

Ar fi fost o soluție ingenioasă demisia lui Acsinte Gaspar în perioada interimatului de la Cotroceni. Nu mi-a trecut prin cap una ca asta(ar fi fost interesantă motivația împricinatului de la CCR pentru demisia galopantă, probă de imparțialitate tardivă)
Acum, în locul Președintelui Traian Băsescu, aș numi-o la CCR pe Monica Macovei și aș râde 9 ani pe vaporul "Moștenirea". :)

Riddick spunea...

MM e (cică) utilă la partid. Cel actual, ori un altul. Nu cred că ar fi, dar asta e percepţia lor.

Riddick spunea...

Simultan sau nu ? Ce majoritate va fi la CCR când se va discuta (dacă va contesta cineva din parlament) modificarea cvorumului de validare ?

În iunie expiră mandatele a trei judecători de la CCR (numiţi de PSD şi Iliescu, în 2004). Doi vor trebui numiţi de parlament şi unul de Băsescu. Parlamentul deja pare că ar fi stabilit persoanele - Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu. Cel care ar putea fi numit de Băsescu se zvoneşte că ar fi Cristian Diaconescu.

Astă-vară Băsescu avea o majoritate de 6:3. Dar dacă s-ar pune chestiunea reducerii sau eliminării cvorumului de validare a referendumurilor naţionale (cel constituţional e avut în vedere), se schimbă treaba. Dintre cei şase putem să-l scoatem pe cel numit de UDMR şi pe Aspazia Cojocaru (îi expiră mandatul). Aşadar, minoritate, 4:5 (dacă PDL ar fi contra "umblării" la cvorum - cel puţin declarativ). O numire decalată a celui de-al treilea (care ar reface majoritatea pro-PDL) poate da pretextul - "Pâi nu oamenii 'noştri' au aprobat modificarea cvorumului".

Aici se joacă un punct important, Băsescu va căuta să camufleze că e pentru "umblatul" la cvorum. Sau poate că se va juca totul pe faţă, poate nici nu va fi o sesizare la CCR, nici măcar din partea PP-DD.

Riddick spunea...

Băsescu l-a nominalizat pe Morar la CCR, dar deja au apărut zvonuri că Morar ar urma să intre în politică (deci, n-ar mai fi la CCR).

Rămân la părerea mea. Se va "prelucra" referendumul constituţional cu regionalizare, fie pe faţă, ca în 2003 (falsificarea prezenţei, la cvorum de validare de 50%), fie se va folosi un artificiu - suprapunerea cu referendumul de demitere al lui Băsescu, ca să vină mai multă lume la vot (cu orice cvorum).

Oare degeaba CSM a plasat avizul pentru procurori pe 3 iunie ? Ca să se apropie referendumurile (august-septembrie). Băsescu ar urma să-i respingă, Ponta ar denunţa "coabitarea", ar veni cu alt set de procurori, apoi evenimentele vor fi mai mult sau mai puţin succesive - CSM ar da un nou aviz, Băsescu va respinge iar, parlamentul ar declanşa suspendarea şi ar stabili data referendumurilor. Totul, cu ştirea şi cu voia lui Băsescu, să fie clar !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: