22 decembrie 2012

În Ungaria se poate, la noi - nu, că punem la conducere lacheii altora

Daniel Constantin (PC/USL) : "S-au încercat tot felul de negocieri la Comisia Europeană, de a modifica tratatul. E imposibil."
Stelian Fuia (ex-PDL): "Noi am acceptat prin tratatul de aderare această clauză, această obligație, ca la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piața terenurilor agricole. Și cine vorbește astăzi că vom putea impune un moratoriu de câțiva ani de zile se înșală."

Investitorii străini nu vor mai avea dreptul să cumpere terenuri agricole în Ungaria, prevede o lege votată săptămâna aceasta de parlamentul ungar şi calificată drept 'istorică' de guvernul de la Budapesta, transmite AFP.
 
"În viitor, numai cetăţenii unguri vor putea să cumpere terenuri agricole în Ungaria", se precizează într-un comunicat emis de Ministerul Dezvoltării. "Constituţia garantează că pământul ungar este un tezaur naţional, o moştenire a noastră comună (...) şi îl protejează de speculatori", mai menţionează comunicatul, concluzionând că votul din parlament este o "decizie istorică" şi "începutul unei noi ere pentru agricultură".

Actul normativ prevede atât interdicţia pentru străini de a achiziţiona terenuri agricole ungare, cât şi angajamente pentru protejarea resurselor forestiere şi de apă ale ţării.


Executivul primului ministru conservator Viktor Orban susţine că terenurile agricole ale Ungariei trebuie protejate de bancheri şi de marii speculatori pentru a-i sprijini pe agricultorii şi proprietarii funciari mici şi medii. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: