31 decembrie 2012

"Duda zilei", noiembrie-decembrie 2012

noiembrie

1. De unde ştie (?) Consiliul Concurenţei ce comunică firmele între ele pe e-mail? Altfel, e bine dacă s-au descoperit fraude. 
"Firmele îşi comunicau datele cu care vor merge la licitaţii. Au fost cazuri în care au transferat texte de genul 'Uite care va fi oferta mea' ca să poată să vină cu preţuri, să aibă grijă să ştie cine o să vină cu preţuri mai mari la o licitaţie şi cine iese cu un preţ mai mare la o altă licitaţie. Comunicau pe mail." 

2. Tribunalul Covasna a respins acţiunea prefectului, care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost aprobat steagul judeţului. Preşedintele CJ Covasna spune: "Este o decizie la care m-am aşteptat, hotărârea Consiliului Judeţean este legală. Sunt multe judeţe în ţară care au steag". Prefectul motivase acţiunea arătând că singurul simbol al unităţii administrativ-teritoriale care poate fi aprobat este stema. Şi totuşi, mai sunt judeţe care încearcă să-şi facă "steaguri": Alba, Ialomiţa, Maramureş (poate şi altele). "Drapelul" judeţului Harghita a fost declarat ilegal de justiţie, dar preşedintele CJ instigă la folosirea lui în continuare. România este stat unitar, drapelele locale ar echivala cu o federalizare. La fel de alarmantă este şi situaţia "steagurilor municipiilor", deşi nu i se dă atenţie.
 
3. Quintus (preşedintele "de onoare" al PnL), mâncând rahat electoral.
"Sunt foarte apropiat prieten cu domnul Adrian Năstase şi sunt sigur că mai curând decât şi-ar închipui unii i se va face dreptate şi va reveni în rândurile oamenilor politici, ştergându-se această nedreaptă umbră care s-a aşezat peste cariera sa. Să mă ierte ceilalţi fruntaşi ai USL, nu mă refer la ei, că nu sunt încă în închisoare."


4.
Ambasadorul Italiei, despre interdicţia pe care o va introduce Ungaria la deţinerea de terenuri agricole de către străini şi promisiunile false ale guvernelor de la Bucureşti că vor încerca limitarea cumpărării lor în România. 
"Am discutat chiar zilele acestea cu ministrul Agriculturii despre această idee. Nu este chiar ceea ce ar vrea să facă guvernul, dar noi am subliat că nu acceptăm nici un fel de limitare în funcţie de naţionalitate. Bruxelles-ul nu va admite nici un fel de discriminare în acest domeniu."
Despre ce intenţionează Ungaria:
"Nu vom fi de acord niciodată cu punerea în aplicare a acestei legi. O ţară are posibilitatea să aibă reguli de acest fel, dacă îşi negociază acest lucru la înainte de aderare. România putea încerca să negocieze pe o perioadă de 10 ani facilitatea de a vinde terenuri agricole doar românilor, dar nu a făcut acest lucru şi acum e imposibil să mai introducă astfel de limitări."

5.
Ponta trimite semnale majorităţii PDL+UDMR de la CCR să accepte renunţarea la cvorumul de validare a referendumului, ori reducerea lui - altfel este necesară falsificarea prezenţei, ca în 2003, numai că acum scandalul ar fi mult mai mare. Pentru 2/3 la parlament e nevoie încă cel puţin de voturile UDMR, dar prevăd şi asocierea ARD. 
"În 2013, primul semestru, trebuie să avem finalizat textul de revizuire a Constituţiei, în aşa fel încât să intrăm în anul 2014 cu regiuni prevăzute în Constituţie, să intrăm cu o lege electorală, un cod electoral clar, cu un sistem al referendumului foarte clar şi nu va mai fi vorba că este contra lui Băsescu, domnul Băsescu îşi termină mandatul cel mai târziu în 2014." 
Frunda: "Cred că în următorii patru ani voi putea convinge România să o lase mai uşor cu statul naţional, pentru că minciuna are picioare scurte. Această regiune există de mai multe secole, aceste regiuni au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează tocmai pe aceste regiuni. Acesta e viitorul în Europa comună." 

7. Barack Hussein Obama a obţinut cel de-al doilea mandat prezidenţial. 

 
8. Lideri ai UDMR instigă la folosirea în continuare a unor simboluri interzise prin hotărâre judecătorească definitivă, precum "steagul secuiesc", şi anunţă un program de regionalizare similar cu cel al USL. 
Kelemen: "Se poate discuta de 14, 15 sau 16 regiuni, dar e important să ţii cont de relaţiile socio-culturale, de nivelul de dezvoltare din regiune pentru că altfel nu poţi fi performant, nu poţi să aduci bani. Cifra 16 ar fi un număr corect pentru România, Camera Regiunilor ar trebui să aibă un număr de 98-100 de persoane, cel mult o sută de membri, iar fiecare judeţ să aibă doi reprezentanţi în acest for."
Frunda: "Vă invit să mergeţi în secuime, să vedeţi - sau, dacă aţi fost anul trecut la Balvanyos sau la Tuşnad sau undeva, aţi văzut că aceste însemne există. Numai în perioada comunismului se făcea puşcărie pentru ele. Nu sunt interzise, sunt însemne locale pe care, potrivit legislaţiei europene şi româneşti în vigoare, poţi să le foloseşti."

10.
Căcărău reia chestiunea modificării legii electorale. Dacă reuşeşte revizuirea Constituţiei în varianta USL (deci, cu restrângerea atribuţiilor CCR), se va introduce votul într-un singur tur la alegerile legislative. PDL are o mare vină că l-a introdus la alegerile locale. Până în prezent nici PDL, nici USL, nu au dorit vot uninominal în două tururi (cel mai democratic), fiindcă la turul doi, acolo unde nu s-ar regăsi doi candidaţi de-ai lor, ci unul de la "al treilea partid" (PP-DD sau altul), acela ar avea cele mai mari şanse. 
"Cred că va trebui să lămurim lucrurile, să optăm pentru unul din cele două mari sisteme, sistem proporţional, sistemul de liste aşa cum a fost, sistem uninominal, pentru care eu votez, uninominal în două tururi. Ştiţi, vă aduceţi aminte, că împreună cu Victor Ponta am propus un aşa numit sistem uninominal pur, Curtea Constituţională s-a opus pentru că, desigur, el nu convenea în acest moment politic PD şi lui Traian Băsescu."

11. Năstase a devenit un fel de disident al USL, vorbeşte despre "recuperarea petrolului" începând din 2013, când expiră concesionarea perimetrelor către OMV. În acelaşi timp, USL (continuând ce începuse PDL) trage sforile pentru OMV, să exporte gaze din producţia internă, încearcă să vândă din acţiunile pe care le mai are statul la OMV-Petrom, şi nu face nimic pentru creşterea redevenţelor. Năstase mai consideră că actualul membru al USL, Tăriceanu, a introdus Fondul Proprietatea peste partea statului de la Petrom (diminuînd-o) pe vremea "regimului Băsescu". 

12. "Videanu in the sky with diamonds": 
"PDL are marea şansă ca în viitorul Parlament să fie partidul cu cel mai mare număr de parlamentari. USL nu-i convine, dar Constituţia defineşte foarte clar aspectele de nominalizare a primului ministru." 

13. Barroso şi Schulz instigă guvernele statelor membre UE la rebeliune împotriva naţiunilor:
"Sper că la Consiliul European şefii de guvern nu vor lua în considerare doar ceea ce, într-un sens limitat, definesc ca interes naţional şi că vor fi capabili să gândească european şi să înţeleagă cât de important este un compromis asupra bugetului multianual al Uniunii Europene." 
CE are tupeul să ceară o creştere de buget, dar predică austeritate pentru statele membre, "că e criză". 

14. Încă o confirmare că PP-DD nu joacă cu eurocartelul PDUSL.
Blaga: "Nu am negociat niciodată şi nu am ce negocia cu Dan Diaconescu, cu atât mai puţin formarea unui guvern. În acelaşi timp, toate partidele parlamentare trebuie să stea la masă în prima zi ca să stabilească, dacă nu altceva, conducerea Camerelor, conform algoritmului constituţional. Asta o vom discuta, dar nu guvern cu domnia sa." 

15. S-a decis - USL se va descărca electoral şi post electoral (la faza de implementare) de răspunderea privind "măsurili" UEiste. 
Ponta: "Preşedintele m-a informat că vrea să perticipe personal la Consiliul European. Domnia sa va participa la Consiliul European. Din punctul de vedere al Guvernului României propunerea recent prezentată de preşedintele Van Rompuy este o propunere inacceptabilă şi am prezent preşedintelui această opoziţie fermă şi nenegociabilă a României, invocând inclusiv dreptul de veto al României."

16.
Băsescu încearcă să camufleze relaţia de colaborare PDL-USL la adoptarea deciziilor UE. "Oficial", părţile se contrazic în public pe această temă.
"Nu-mi trebuie miniştri politici, mie îmi trebuie o echipă - în 2006 nu am avut-o din lipsă de experienţă - să fie în afara sălii, în spaţiile rezervate României şi când discutăm de ajustări de 0,01, de 0,03, să-mi poată spune repede efectele în bugetul de stat. Îmi trebuie o echipă de oameni cu laptop şi cu o bună cunoaştere a ceea ce le cer. Partea politică sunt capabil să o acopăr, îmi trebuie expertiză tehnică de la specialişti, pe care îi avem şi la misiune, şi în minister."

18. Băsescu crede că voturile vin de la Bruxel...
 "Aceste declaraţii antieuropene nu reprezintă poziţia oficială a României." 
Ponta profită că i se dă apă la moară: 
"Eu vreau să mai vorbesc totuşi şi despre fundamentul intrării noastre în UE. Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA. Am înteles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca şi alte ţări, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru ca UE presupune coeziune şi presupune dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subvenţii. Asta înseamnă că o să mâncăm produse din celelalte ţări."
 La Consiliul European se mai discută și despre "taxa UE", dar nu e în vederile PDUSL de a o bloca prin veto. O vor face alte state, care țin la interesul lor național. 

19. Rusia invită în mod semi-oficial USL în tabăra ruso-germană. 
Vocea Rusiei (Victor Ponta va trebui să aleagă între Berlin şi Washington): "Fiecare elită naţională din cadrul UE va trebui să aleagă între susţinerea „proiectului german” sau al unei viziuni alternative, susţinute mai mult sau mai puţin tacit de Washington care nu este deloc interesat de crearea unui stat federativ european sub controlul exclusiv al Germaniei. Judecând după poziţia adoptată de Traian Băsescu în problema bugetului comunitar, Berlinul îi este mai aproape de suflet. Mulţi analişti au rămas nedumeriţi de curajul lui Victor Ponta de a ameninţa Germania cu un veto, iar Berlinul a reacţionat dur şi imediat, atenţionându-l prin intermediul Deutsche Welle că dreptul de veto este, de fapt, unul formal şi rezervat ţărilor mai „şmechere” decât România. Comportamentul premierului român devine mult mai uşor de explicat dacă presupunem că în Palatul Victoria deja se simte gerul siberian care reflectă răcirea drastică a relaţiilor dintre Washington şi Berlin." 

20. USL se apropie de PDL în vederea trecerii regionalizării în Constituţie.
Anunţă 8 regiuni (similar variantei PDL de regionalizare) în loc de 14-15, câte avea în vedere iniţial (varianta era agreată şi de UDMR, care visa la o regiune majoritar ungurească, din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita).
Pe de altă parte, USL ar vrea şi trecerea votului cu un singur tur în Constituţie, pentru menţinerea monopolul politic al oligarhiei şi blocarea noilor partide.

Ponta: "Din punctul meu de vedere, singura posibilitate este de a merge pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, adică 8. Pentru lucrul ăsta avem nevoie de o modificare a Constituţiei. Dacă vorbim de modificarea Constituţiei, trebuie să punem la punct şi sistemul electoral. Noi, pe 9 decembrie vom vota pe baza unei legi proaste. CCR nu ne-a lăsat s-o modificăm că pierdea PDL prea tare. Deci în 2013 trebuie să punem la punct sistemul electoral."

 
21. Emil Constantinescu transferă asupra aderării la NATO greutăţile căpătate de România în urma implementării aberaţiilor UE. Demers deliberat, pe linia anti-NATO Berlin-Bruxelles-Moscova. 
''România s-a comportat ca un stat membru al NATO respectabil. A existat, însă, un preţ extrem de dificil pe care poporul român l-a plătit pentru reformele asociate acestui proces. Preţul a fost foarte greu - inflaţie fără precedent, şomaj, mărirea preţurilor, o viaţă dificilă, dar societatea a fost solidară în jurul acestui proiect. Aş vrea să apreciez solidaritatea la fel, fără precedent, a tuturor forţelor politice în jurul acestui proiect." 
Yo! Ţapule! A costat "doar" 800 de milioane USD, nu "un preţ greu" (doar soldaţii care au murit...). Cam cât averile unui grup parlamentar. 

22. Parlamentul European a votat raportul al cărui inițiator este Ioan Mircea Pașcu (PSD/S&D). Raportul trage sforile pentru așa-zisa "armată a UE. Textul raportului - aici.
Europarlamentarii din România au votat pentru raport în unanimitate (patru nu au votat deloc).
Lista de vot (click pe "All Member States", apoi pe "Romania").
 

23. Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) protestează că studiourile teritoriale ale TVR nu preiau clipul său electoral, intitulat "Transilvanie europeană într-o Românie federală".
"PPMT consideră inacceptabil
şi incompatibil cu principiile democratice faptul că mesajul electoral şi opinia politică a unui partid înregistrat în mod legal, şi care funcţionează perfect legal, să fie cenzurat într-o ţară care se autodefineşte ca fiind stat de drept."
Din textul clipului: "Vrem o Transilvanie europeană, într-o Românie federală. Vrem autonomie."

24. Momeala "păstrării judeţelor după regionalizare", demontată chiar de lideri USL. Varianta de regionalizare din programul USL menţionează că judeţele "nu se desfiinţează", un document PnL spune că judeţele rămân doar "într-o primă etapă". 
"E un model care a fost aplicat şi în Franţa. La început, regiunile au avut puteri firave, după care, încet, încet, timp de câţiva ani, au preluat din atribuţiile judeţelor. E un program care, pe termen lung, va duce la desfiinţarea judeţelor. Gradualitatea transferării atribuţiilor de la nivelul judeţelor, la nivelul regiunii ar urma să fie definită în viitoarea Constituţie", a afirmat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. Şi şeful judeţului, Horea Uioreanu vorbeşte de existenţa paralelă a judeţelor şi a regiunilor ca despre o „fază intermediară". „Chiar în programul USL se vorbeşte de această formă iniţială cu judeţe coordonate doar, pentru început, de la nivel regional. E o fază intermediară, pentru că lucrurile nu pot fi schimbate brusc. Da, se poate face fără probleme anul viitor".

26. Niciunul nu are "curajul" să spună "România nu exportă gaze din producţia internă !", în schimb vin cu abureli în faţa noastră, după ce s-a declanşat procedura de infringement. Dacă toţi producătorii de gaze erau de stat, nu era o problemă : ziceam "da" în lege şi "nu" la votul din consiliile de administraţie, dar acum OMV latră că vrea să exporte gaze româneşti. 
Ponta: "Ideea e următoarea: exportăm gaze româneşti, importăm gaze ruseşti la un preţ triplu. Sigur că avem o problemă cu legislaţia europeană care spune că trebuie să lăsăm să exportăm, dar pe de altă parte am şi o răspundere politică şi domnul Chiţoiu are sprijinul meu să găsim o soluţie." 
Băsescu: "Pentru linişte, vă pot spune că sigur Comisia Europeană îşi face treaba, pentru că odată intrat în Uniunea Europeană trebuie să respecţi regulile jocului, dar vă pot spune că în momentul de faţă nu există condiţii tehnice pentru ca România să poată exporta gaz, România doar poate primi gaz. Depinde de România când va avea aceste condiţii tehnice." 

27. EuroBăse, încremenit în europroiect. Dac-o mai ţine tot aşa îi scoate de patrioţi pe europlasticii de la USL.
"M-aş autocondamna dacă aş accepta formarea unui guvern antieuropean sau care să distrugă ce s-a construit timp de 8 ani". 

28. Un idiot de la "România liberă" agită sperietoarea ruperii României, şi dă şi "soluţia" împotriva ei: regionalizarea ("Nu vă bateţi joc de Ardeal şi de Marea Unire!")
"Aderarea la Uniunea Europeană şi descentralizarea (care va trebui făcută fie că vrem sau nu) vor schimba dramatic situaţia regiunilor istorice ale României şi, fără o strategie de dezvoltare naţională armonioasă, momentul în care nu maghiarii, ci românii transilvăneni vor ajunge la concluzia că Vechiul Regat este mai curând o ghiulea agăţată de piciorul lor care îi trage înapoi pe drumul lor spre Europa va veni în mod inevitabil. Şi atunci vor realiza că, la o populaţie de aproximativ opt milioane de locuitori (care va creşte în anii următorii ca urmare a migraţiei interne), cu un PIB consistent şi o economie dinamică, Transilvania poate fi un stat european viabil." 

29. "Independenţa instituţiilor". Bun, dar cum rămâne cu independenţa statului român? Discursul lui Băsescu de Ziua Naţională, despre o Românie văzută doar "în contextul construcţiei europene". Cât despre "distrusul instituţiilor naţionale", ciocu' mic, dacă vorbeşti de "Statele Unite ale Europei". 
"Tot astfel, realizăm şi noi astăzi, în contextul construcţiei europene, necesitatea edificării instituţiilor statului de drept, garanţia democraţiei în România, a orientării strategice a statului român, a integrării noastre depline în NATO şi în UE. Instituţiile statului român, construite pe regulile europene ale democraţiei şi statului de drept, asigură permanenţă, continuitate, forţă statului român şi-i dau şansa să realizeze idealurile de securitate şi prosperitate a naţiunii române. Iar românii au înţeles acest lucru şi au văzut cum după perioada de tranziţie, independenţa, reforma şi organizarea instituţiilor statului au devenit garanţii ale accesului egal la oportunităţi, la justiţie, la competiţii corecte şi unei economii de piaţă competitivă. Naţiunea este una, statul este unul, iar românii nu vor permite să le fie distruse instituţiile naţionale de dragul unei competiţii politice care se încheie oricum săptămâna viitoare."

30.
Atacuri la statul naţional şi unitar. 
UDMR: "Noi spunem acelaşi lucru din 1990: acest concept de stat naţional este perimat. De fapt şi Franţa a scos-o din Constituţie. România, prin specificul ei, prin aceste regiuni, prin multiculturalitate, prin multietnicitate, după părerea mea de mult nu mai este un stat naţional. Nu mă refer la unitatea statului român şi la integritatea teritorială. Ne referim la sintagma de stat naţional, care după părerea noastră este perimată şi ar trebui scoasă din Constituţie." 
PPMT: "Noua Constituţie a României să se bazeze pe o declaraţie comună emisă de delegaţiile comunităţilor teritorial-istorice şi ale minorităţilor naţionale care să funcţioneze ca şi consilii constituante ale regiunilor, prin care acestea îşi exprimă solidaritatea privind menţinerea noii patrii comune federale. Crearea României moderne a urmat o cale greşită din cauza respingerii principiilor federaliste cuprinse în Rezoluţia de la Alba Iulia, adoptată de reprezentanţii românilor din Transilvania la data de 1 decembrie 1918."

decembrie

1. ARD are o monomanie cu UE. Două comunicate în care apar referiri la UE, total gratuit. 
La unul din comunicate s-ar fi putut scrie "să nu fie slugile altora", iar la cel despre 1 Decembrie "propriu-zis" nu avea ce căuta UE (în noua constituţie a Ungariei, de exemplu, nu apar cuvintele "Uniunea Europeană", "Europa", "euro", "regiune"). 
Din comunicatul #1: "USL a ratat din nou exigenţele morale pe care le presupune interesul naţional şi demnitatea naţională. În acest fel, politicienii care le cer românilor să nu fie slugile Uniunii Europene sunt primii care murdăresc simbolurile naţionale şi sărbătorirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918." 
Din comunicatul #2: "Unirea de la 1 decembrie 1918 a adus România între statele moderne ale Europei. Astăzi, după 94 de ani, România este stat membru al Uniunii Europene. Marea Unire a fost începutul unui drum care continuă prin eforturile tuturor românilor. Locul României unite este într-o Europă unită acolo unde ţara a fost aşezată prin dorinţa şi munca tuturor românilor. Alianţa România Dreaptă este alături de naţiunea română şi de hotărârea ei de a rămâne unită în marea familie a naţiunilor europene." 

2. Căcărău se dă "zmeu" cu UE. 
"În privinţa UE vedem cu toţii că ne confruntăm nu doar cu o criză economică, la nivelul întregii Europe, ci şi cu nişte îngrijorări de natură instituţională. Nu România a generat criza economică ce afectează întreaga Europă, nu România a generat îndoielile care există în multe ţări europene în legătură cu funcţionarea actuală a instituţiilor comunitare. Cred că direcţia noastră de acţiune trebuie să fie aceea de a deveni un membru al UE cu un cuvânt cât mai greu de spus." 
Pâi, USL a mai fost de acord cu: ratificarea Tratatului de la Lisabona (2008), legea "Big Brother", crearea "armatei UE", taxa UE, uniunea bancară UE, tratatul fiscal, mecanismul de stabilitate fiscală UE, şi în general, cu tot ce vine de la Bruxel. Deci - verdict: mimă!

3. După alegeri, revine austeritatea, cu acelaşi scop ca în 2010 (trecerea la euro), dar de data asta recunoscut oficial, nu poveşti gen "măsuri anticriză". 
Bogdan Olteanu (viceguvernator BNR): ”Aşteptăm ca, după stabilizarea situaţiei politice ulterior alegerilor parlamentare, mediul politic să ia o decizie referitoare la un asemenea calendar, calendar realist atât în ceea ce priveşte situaţia din zona euro, cât mai ales în ce priveşte situaţia de la noi pentru crearea unei convergenţe reale, dar şi îndeplinirea condiţiilor formale. Odată gândit un asemenea calendar, odată negociat şi acceptat de elite şi de public, rămâne să fie gândite toate aceste scheme de finanţare.” 

4. Guvernul "antieuropean" al USL vrea să aibă (vorba lui Căcărău), "un cuvânt cât mai greu de spus în UE". De-aia, te pomeneşti, acceptă şi uniunea bancară UE, şi taxa UE (şi tot ce propune UE, în general). 2/3 din suma colectată ar merge la UE, doar 1/3 la bugetul de stat. Noroc că mai sunt state care îşi apără interesul naţional şi resping aberaţiile
P.R.-ul cretin aferent vrea să inducă impresia că "s-a negociat responsabil": "România susţine demersurile care vizează consolidarea instituţională a UE şi crearea unei veritabile uniuni bancare, bugetare şi economice. România susţine procesul de consolidare a guvernanţei din zona euro, dar consideră că acest proces nu trebuie să fie în detrimentul statelor aflate în afara zonei euro şi să ducă, astfel, la fragmentarea Uniunii. România va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzacţii financiare în măsura în care va exista un acord la nivelul Uniunii Europene." 

5. Blaga confirmă intenţia ARD* de a se trece regionalizarea în Constituţie. De-aia nu va mai fi nicio suspendare, ar fi haios să accepte CCR eliminarea pragului de validare doar la referendumul constituţional (că doar n-or crede ei că vin la vot >50% pro-regionalizare). 
"În actuala Constituţie, unităţile administrativ-teritoriale sunt definite ca fiind judeţele, oraşele, comunele, satele, unele oraşe fiind declarate municipii. Trebuie să introducem şi "regiunea" în Constituţie. Trebuie discutat, repet, de reorganizarea administrativ-teritorială, nu doar de regionalizare. Reorganizarea administrativ-teritorială este aceeaşi cu cea din 1968. Or, pentru aceasta, cred că Puterea şi Opoziţia, indiferent cine va fi Puterea şi cine va fi Opoziţia, vor trebui să stea de vorbă." 
* "Şi regiunea", deci exact varianta USL, care menţine şi judeţele, dar numai "într-o primă etapă". 

6. MAE "deconspiră" propaganda obamistă: atacul mai puternic este dat la Ungaria (e normal, lui Orban nu-i place să-i sufle alţii în ciorbă): 
"Astfel, discursul nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la 'provocări faţă de procesele constituţionale'. România nu (repetăm, nu) a fost asociată, în niciun caz, unei serii de state 'ale căror guverne ar fi devenit mai agresive în contracararea opoziţiei', aşa cum este relatat în mod eronat sau rău intenţionat în unele preluări de presă. În realitate, discursul menţionat citează România astfel: 'Sunt din păcate semne de declin democratic' ('democratic backsliding') în Ungaria şi provocări faţă de procesele constituţionale în România ... ('challanges to constitutional processes')." 

7. EuroBăse plasează altă minciună UEistă. Nu poţi fi pro-european şi pro-atlantist în acelaşi timp, ştiind că UE vrea dizolvarea NATO şi armata sa proprie. Nu poţi fi loial şi faţă de interesul naţional şi faţă de "statul federal european" propus de Bruxelles.
"Profil de premier: trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist. Asta nu exclude relaţia cu China, India. Domiciliul acestei ţări este în UE şi în NATO. Aici ne construim şi securitatea şi prosperitatea. Mi-aş dori ca cel pe care îl voi desemna premier, dar şi cei pe care partidele mi-i vor propune, să fie o personalitate care să fie loială interesului naţional."


8. ARD cere public Parchetului să ridice de la Birourile Electorale listele de alegători şi procesele verbale de constatare a rezultatului votului "pentru ca Parchetul General să poată verifica corectitudinea raportului dintre persoanele înscrise pe listele electorale şi procesele verbale încheiate în fiecare secţie de votare, pentru a identifica, în mod legal, cazurile de fraudă electorală".
Acţiunea ARD pare cumva pripită. Propaganda USL vuieşte că "Băsescu vrea să fure alegerile cu Parchetul şi serviciile". Dacă chiar asta ar intenţiona, ce-i cu această cerere a ARD, îl dă de gol? La ce nivel s-a decis în ARD această solicitare către Parchet?

9. Băsescu, preocupat de consolidarea majorităţii USL-UDMR (negociată anterior), îndeamnă ungurii să iasă la vot: "Este esenţial ca cetăţenii români de etnie maghiară să meargă la vot. Numai aşa drepturile şi interesele lor pot fi mai bine apărate. Cetăţeni români de etnie maghiară, mergeţi la vot!" 

10. Pregătirea de trimitere a UDMR către PDL. Ponta & Antonescu, Mircea Badea
S-a agitat tema asta, a asocierii UDMR la guvernare cu USL, apoi "în urma consultărilor din cadrul USL" se va decide că nu e potrivită această asociere, şi se va renunţa la ea ("datorită presiunilor PnL"). Reîncărcată cu imagine negativă, UDMR va fi trimisă spre ARD/PDL, spre a se lipi acolo antipatia cvasigenerală faţă de UDMR. Trompetele Soros (lăzăroii, turturicii, tăpălagii) vor zice "ce bine e, UDMR e tot din aceeaşi familie politică europeană (PPE)", blabla. Peste un an-doi, când USL va fi în dificultate datorită dezastrului economic, se va fi uitat flirtul postelectoral USL-UDMR. 

11. Vocea Rusiei îl atacă pe Ponta "în numele" lui Căcărău şi Voiculescu. Dar poate fi şi o "legendare" de genul alteia anterioare, care căuta să-l prezinte drept "pro-american":
Dacă acest scenariu este adevărat, alianţa cu UDMR nu este o „mutare în avans”, ci o „plată în avans” pentru ca Bruxelul şi Berlinul să nu intervină din nou în favoarea lui Băsescu. Evident, vor urma şi alte „plăţi compensatorii”. Nu este exclus ca negocierea „tranzacţiei” să se fi produs într-un cerc extrem de restrâns şi este foarte probabil ca nici Crin Antonescu şi nici Dan Voiculescu să nu fi ştiut de ea, ei fiind puşi acum în faţa unui fapt împlinit. Acest scenariu oferă explicaţii logice pentru toate evenimentele care s-au produs, dar nu se poate afirma cu certitudine că aceasta ar fi unica explicaţie posibilă.


12. Băsescu pleacă la Consiliul European din 13-14 decembrie pentru a susţine o poziţie comună cu USL - accentuarea subordonării României faţă de UE. Niciun comentariu în media din partea guvernului despre ce ar urma să susţină acolo România. 
Liderii UE vor discuta despre finalizarea Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM), primul pilon al Uniunii Bancare şi etapă esenţială în procesul de consolidare a UEM. Lucrările Consiliului European au fost pregătite de reuniunea CAG de marţi, la care România a fost reprezentată de secretarul de stat în MAE, George Ciamba.

13. Au început să se gudure pe lângă USL şarlele PDL/ARD. Declaraţii că “ARD susţine demersurile USL în vederea revizuirii Constituţiei şi regionalizării, ca şi alte proiecte de interes naţional” (Blaga, încă de dinainte de alegeri). 
Udrea (la România TV): "Eu personal aş susţine majoritatea pentru proiecte mari precum revizuirea Constituţiei, Parlament unicameral, schimbarea Legii electorale şi regionalizarea". Apoi a intrat în direct şi Ioan Oltean, cu un mesaj similar. 

14. Şmecheria (e irelevant cine o descrie - Băsescu, sau altcineva). Statul român va achita totuşi (indirect) "găurile" băncilor străine din România, prin banii pe care îi va plăti către Mecanismul European de Stabilitate. Că-i şi de dat bani, nu doar de hă-hă-hă-hăăăhăit, în uniunea bancară europeană. Se va stabili ulterior câţi, mult a fost până am pus botu'. Când a fost vorba despre recapitalizarea CEC Bank, s-a opus UE ("Este ajutor de stat!").
Ponta: "Nu sunt divergenţe între Guvern şi preşedinte privind poziţia României la Consiliul European"
(Q.E.D.).


15
. Între Băsescu şi USL s-a încheiat un armistiţiu, cu garanţii externe.
USL ar urma să nu-l mai suspende pe Băsescu, iar la schimb CCR (unde Băsescu are majoritate) ar trebui să accepte eliminarea cvorumului de validare a referendumurilor, de 50% prezenţă. De la toate referendumurile, inclusiv cel de demitere a preşedintelui, dar mai ales de la cel constituţional. USL vrea trecerea regionalizării în Constituţie, iar validarea referendumului este nesigură, din moment ce la alegerile generale de-abia au venit 41,7 %.
 

16. PnL îşi construieşte, ca şi PC, o imagine frauduloasă de "partid patriotic", respingând colaborarea guvernamentală cu UDMR, care va continua totuşi cu costuri de imagine reduse, la nivel parlamentar. Costurile mai mari ar urma să le suporte partidele de opoziţie care ar colabora cu UDMR în alt mod decât la moţiunile de cenzură. În diversele mesaje ale opoziţiei împotriva colaborării cu USL nu se menţionează explicit necolaborarea la revizuirea Constituţiei şi la regionalizare.

17.
Deţinutul Adrian Năstase va putea scrie pe blogul personal fără probleme, deşi numai din februarie 2013. Guvernul introduce posibilitatea de comunicare online "pentru toţi deţinuţii".


19.
Eram sigur atunci, acum a venit confirmarea. Acordul USL-UDMR s-a încheiat înainte de referendum, foarte posibil pe 21 iulie 2012. Exact în ziua când începea, acum 95 de ani, bătălia de la Mărăşeşti (1917), şi când Ponta s-a dus în "Secuime" să promită regionalizare şi să ceară sprijin din partea UDMR la referendum. Facţiunea uselistă PnLPCA3, mai agreată de Moscova, îl dă în gât pe Ponta. Au trecut în anonimat cei 95 de ani, nici măcar un comunicat de la MApN.


20. UDMR promovează o imagine de "patrioţi" pentru Voiculescu &Co, în contrast cu PDL, care a permis apariţia lui Tokes la congresul PPE (unde a cerut federalizarea României). 
"A doua condiţie era să renunţăm la amendarea articolului 1 din Constituţie - e vorba doar de sintagma de «stat naţional», ceea ce nu era de acceptat. Nu ni se poate spune despre ce avem voie să vorbim şi despre ce nu avem voie să vorbim. Nu poţi să ceri test de loialitate de la niciun cetăţean român, nici de la mine, nici de la altul. Asta a fost discuţia miercurea trecută, în cadrul discuţiilor cu USL. Eu am spus că e o condiţie pe care nu putem să o acceptăm, am considerat că luni continuăm discuţiile."

21.
Scârbele dracu', pe cine credeţi voi că păcăliţi?! "Nu vom susţine / dar vom susţine (prin participare)".
Blaga: "Nu văd niciun motiv pentru a susţine Guvernul Ponta II.
Când în sfârşit Guvernul se va ocupa de guvernare, PDL va participa la discuţiile vizând revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială, stabilirea Codului electoral."


22. După 23 de ani de la "revoluţie", avem tot un guvern şi un parlament pe placul lui Ilici. Care mai există, încă.
"În toate generaţiile sunt de toate, şi oameni oneşti şi... apar interese inevitabile. Am intrat într-o lume în care predomină interesul, proprietatea privată şi capitalul înseamnă interes privat şi se confruntă interesele celor ce au şi celor ce n-au. Deci am intrat într-o societate care are de toate şi unde confruntarea intereselor domină din spatele... şi confruntările politice, economice şi sociale." 


24. Comisia Europeană "acordă mai mult timp" statelor cu deficit bugetar "mare" pentru a-l reduce (şi dacă ies din calendar, CE ?!). De urmărit chestiunea. 
Comisia Europeană va propune Spaniei, Franţei şi altor câtorva ţări din zona euro mai mult timp pentru reducerea deficitului bugetar până la un nivel sub valoarea de referinţă de 3% din PIB, după cum a relatat publicaţia El Pais, care citează surse spaniole şi europene.
Astfel, Franţa ar putea obţine suplimentar un an, ceea ce îi va permite reducerea deficitului până în 2014, iar Spania ar putea să primească în plus un an sau doi.
 

25. Căcărău - inovator!
"Azi, în zi de Sărbătoare, le doresc din suflet un sincer LA MULŢI ANI tuturor celor care îşi serbează onomastica. Sfântul Cristian să vă ocrotească pretutindeni. Multă sănătate, fericire, împliniri şi realizări pe toate planurile. Pace şi linişte alături de cei dragi!".
Acesta este mesajul postat pe contul de Facebook al lui Crin Antonescu. Mesajul a primit zeci de SHARE-uri şi sute de LIKE-uri. Totuşi, deşi pe 25 decembrie se serbează şi onomastica Cristianilor sau Cristinelor, Sântul Cristian nu are legătură cu aceasta dată. Ulterior, în momentul în care mai mulţi utilizatori de pe Facebook au observat eroarea, mesajul a fost şters.

26. "Nu sunt" bani pentru avioane militare, dar se găsesc pentru "ajustarea" unor pensii de (minim) 2-3.000 de lei. 
"Se vorbeşte de foarte mult timp de dotarea cu avioane, de proiectele pe care le avem în derulare şi mi-aş dori şi eu să încerc să fac acest lucru, ca să se aloce bani pentru cheltuielile de capital, dar, în acelaşi timp trebuie să rezolv şi problema pensiilor militarilor în rezervă - dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine acest subiect, a fost destul de mult scandal pe acest subiect şi aşa cum primul-ministru a afirmat, pe bugetul din anul 2013, vom încerca să reparăm acele nedreptăţi care-i vizează pe militarii rezervişti, sigur, etapizat, pentru că bugetul nu permite ca toate sumele acelea, care ar trebui rezolvate, legat de ordonanţa cu privire la felul în care guvernul Boc le-a tăiat drepturile rezerviştilor, să o rezolvăm într-un singur an."

27. Ponta nu are în vedere doar modificarea sistemului electoral, ci şi a atribuţiilor Senatului. Ceea ce s-ar obţine numai prin revizuirea Constituţiei şi prin regionalizare. 
"Ori ne întoarcem la listă, lista fiecărui partid, cu 300 de deputaţi, iar Senatul trebuie să aibă ca atribuţii doar reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale, cu un număr mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare judeţ să aibă ca în America un număr de doi senatori." 

28. Institutul Cultural Român anunță inaugurarea a șapte filiale în "capitalele culturale ale provinciilor istorice ale țării". Prin organizarea ICR pe baze regionale se sugerează implicit neomogenitatea culturală, în locul promovării unității culturale. 

29. Căcărău îşi prosteşte proprii susţinători. De parcă nu tocmai el a promulgat pe 17 iulie legea care reintroducea cvorumul de validare pentru referendum(uri), pe 29 fiind ziua votului. Putea să mai ţină legea 20 de zile până să o promulge, dar probabil o nouă suspendare e utilă în toamna 2013, după votul la referendumul de revizuire a Constituţiei (revizuire susţinută şi de PDL). 
"Nu am foarte multe regrete legate de 2012, am un sentiment sincer de mulţumire faţă de Dumnezeu că mi-a dat puterea să îndur multe cât au fost de îndurat în fiecare zi. Regrete personale nu am. Sigur că rămâne un regret împărtăşit de 7,5 milioane de oameni că o pronunţare clară la urne, democratică, fără echivoc, a fost mistificată de o decizie a Curţii Constituţionale, dar asta nu are o conotaţie personală specială, ci este, repet, unul dintre cele 7,5 milioane de regrete." 

30. Unii de la PDL nici acum nu s-au dezmeticit.
Prim-vicepreşedintele PDL, Dorin Florea: "Noi trebuia să ne asumăm, că noi am guvernat. Preşedintele şi-a asumat responsabilitatea. Să ne amintim de punerea în dezbatere publică a proiectului legii sănătăţii, de pactul pentru educaţie. Era normal ca PDL şi UDMR, miniştrii lor, să o facă - era normal, pentru că partidele trebuie să vină cu variante. Din păcate, a decontat preşedintele. Dar nu el trebuia, ci partidul." 

31. Deutsche Welle (adică Germania) îi reproşează lui Băsescu că a trezit un curent eurosceptic în România prin fanfaronada cu care a anunţat şi gestionat "măsurili". 
"Ceea ce s-a alterat a fost mai curând relaţia intimă cu proiectul integrării europene. Preşedintele a pus austeritatea prezentă şi viitoare şi toate reformele implicate în legătură strânsă cu proiectul unei mai mari integrări europene. Preşedintele părea să asume ideea unei Europe Unite al cărei scop era acela de a rămâne un actor important pe scena globală. Or, aici s-a produs adevărata ruptură, nevăzută până astăzi. România nu s-a gândit niciodată pe sine ca un actor global şi nu a reuşit încă să se identifice pe deplin cu Europa. Decalajul era prea mare şi timpul prea scurt."

Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: