29 august 2012

Băsescu e de acord cu Merkel și Paleologu e de acord cu Severin



Merkel propune modificarea tratatelor UE, Băsescu se declarase de acord încă de la Consiliul European din decembrie 2011 (evident, fuge ca dracu' de tămâie de referendum, dealtfel ca tot eurocartelul PDUSLMR):

- Cealaltă variantă, cu amendarea tratatului, e mult prea complicată, ar necesita ratificarea amendamentelor în parlamente, iar în unele ar necesita referendum. Ar face dificilă adoptarea acum. Experiența ne arată că ar lua cel puțin un an jumătate. UE și zona euro au nevoie de decizii acum.
- Susținem că e necesară și modificarea tratatelor - dacă va exista un consens - nu e un consens, România ar susține și modificarea tratatelor. Ce nu se poate realiza prin modificarea protocolului 12 e aplicarea automată de sancțiuni. Pentru asta e necesară modificarea tratatului.
- Ar trebui dată mai multă putere Comisiei Europene, imposibil altfel decât prin modificarea tratatului Uniunii.
- Soluția imediată e modificarea protocolului 12 privind deficitul excesiv și să intrăm în proces de negociere privind modificarea limitată a tratatului UE, privind aplicarea automată a sancțiunilor.
- Noi susținem modificarea tratatului, plecând de la premisa că e nevoie de soluții imediate - modificarea protocolului 12.

Toader Paleologu: "Cred că, într-adevăr, e necesară integrarea în Constituție a acelor prevederi privind deficitul. Constituția noastră e rigidă, nu e ca alte Constituții care pot fi amendate de către Parlament sau de către un congres mai larg. În Franța se convoacă congresul constituțional și se face o reformă. Nu e necesar referendumul. La noi, din păcate, din câte înțeleg, va fi nevoie și de un vot în Parlament și de un referendum. Frica mea e că un referendum cu o întrebare atât de tehnică nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnică, pe care nu o înțelege toată lumea sau pentru care nu se pasionează toată lumea".

Adrian Severin:
"Ar fi o problemă - faptul că, în ce privește modificarea tratatelor, există o dificultate privind acceptabilitatea modificării de catre populație, mai ales în statele care trebuie să ratifice modificarea prin referendum. Aceasta e o problemă foarte dificilă, am o serie de idei pe care le-am discutat la Bruxelles. Trebuie găsită o modalitate care să convingă populația că aceste modificări sunt in interesul Uniunii și al cetățenilor europeni. În plus, o spun de pe acum, cred că trebuie să convenim de la început că modificările tratatelor vor fi supuse unui referendum european, iar statele care vor să organizeze referendumuri naționale să le organizeze răspunzând la o singură întrebare - dacă vor să plece sau să rămână într-o Uniune Europeană refondată. Ideea e că unii care pot opri mersul înainte al altora e o părere care trebuie respinsă".

(De văzut și asemănarea punctelor de vedere ale lui Ungureanu și Geoană).

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: