25 iunie 2012

Țările Visegrad: "Nu ne dați la semnat propuneri făcute noaptea, pe grabă"



Cred că visegrazii nu pot conta pe polșevicii lui Tusk și pe "naționaliștii de stânga" ai lui Fico (cel care a băgat Slovacia în eurozonă la 1 ianuarie 2009). Rămân doar Ungaria și Cehia. A doua nu se știe cât timp, la toamnă sunt alegeri parlamentare (parțiale, la senat) iar la anul alegeri prezidențiale.
 
České Noviny / ČTK  (22 iunie 2012) : Țările V4 sunt reticente în a decide cu privire la integrarea în UE - prim-ministrul ceh Nečas

Praga - Statele Visegrad 4 (V4) nu își pot imagina a fi forţate să accepte la viitorul summit UE propunerile pentru aprofundarea integrării europene, elaborate în grabă, "noaptea, târziu", a declarat azi premierul ceh Petr Nečas. 

Nečas a declarat după o întâlnire a prim-miniştrilor statelor V4 (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia), că nu era o idee concretă de integrare aprofundată şi că doar s-a vorbit despre ea, sub forma diverselor speculaţii mass-media.

Nečas a spus că este de neconceput că la reuniunea reprezentanţilor UE statele ar trebui să voteze sau să accepte un angajament politic pe baza "unor documente distribuite pe loc, acolo, sau a unora care au fost aduse cu puțin timp înaintea summitului".

Nečas a subliniat că este necesar să se aştepte propuneri concrete, să fie studiate temeinic şi numai apoi să se ia o decizie.

Nečas a declarat că prim-miniştrii V4 nu cred că a rămas un timp atât de scurt încât este necesară luarea unei decizii concrete la viitorul summit.

Reprezentanţii UE se întâlnesc la Bruxelles săptămâna viitoare. Reuniunea se concentrează pe aprofundarea uniunii politice şi crearea unei uniuni bugetare.
 

"Slovacia sprijină propunerile pentru un grad mai mare de integrare, dar diavolul este întotdeauna ascuns în detalii", a spus prim-ministrul slovac Robert Fico.
 

Fico a subliniat problema frecvent discutată, cea a uniunii bancare.

"Cu toate acestea, nu ar trebui să fie definită astfel încât băncile-mamă aflate într-o situaţie financiară dezastruoasă să încerce să-și rezolve problemele lor în detrimentul companiilor fiice sănătoase, cum ar fi cele din Republica Cehă şi din Slovacia", a declarat Fico.

"Vom urmări fiecare propunere. Vom adopta o abordare europeană a lor, dar vom asculta, de asemenea, de propriile noastre interese. Ele, de asemenea, sunt importante pentru noi", a declarat Fico.

Potrivit mass-mediei europene, un grup de zece miniştri de externe din ţările UE, inclusiv cel polonez, a venit recent cu o propunere informală de instituire a unei federaţii europene inspirată după cea americană.

Ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg este de părere că UE nu poate evita în viitor formarea unei federaţii.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: