24 iunie 2012

Lobby pentru anularea dreptului de veto al statelor membre ale UE




Ministrul german de Finanţe vrea transferarea "mai multor competenţe" politice către UE, pentru ca statele membre să nu mai poată bloca deciziile
 


Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, consideră că este necesară "transferarea mai multor competenţe" în "domeniile politice importante" către Bruxelles, într-un interviu acordat revistei Spiegel, din care au fost publicate fragmente sâmbătă, relatează AFP.

"Trebuie să transferăm mai multe competenţe către Bruxelles în domeniile politice importante, fără ca fiecare stat naţional să poată bloca deciziile", afirmă ministrul.

De mai multe luni, cancelarul german Angela Merkel afirmă că rezolvarea crizei europene trece printr-o integrare aprofundată.

"Până în prezent, statele membre UE au aproape întotdeauna ultimul cuvânt. Acest lucru nu mai poate dura", subliniază Schäuble, potrivit publicaţiei, care afirmă că ministrul este favorabil unei transformări a Comisiei într-un adevărat guvern, unei consolidări a Parlamentului şi alegerii prin vot universal a preşedintelui Uniunii Europene.

"Europa viitorului nu va fi un stat federal după modelul Statelor Unite sau al Republicii Federale Germane", a apreciat Schäuble, continuând: "va avea o structură proprie" şi punerea ei în practică va fi o "experienţă captivantă".
Ministrul german de Finanţe a insistat şi asupra importanţei euro.

"Cu pericolul unei dezintegrări a zonei euro, la care de altfel nu subscriu, multe lucruri pe care le-am dobândit şi de care ne bucurăm ar putea fi puse la îndoială - fie că este vorba despre piaţa unică sau despre libertatea de circulaţie", a remarcat el.

"O dezintegrare a Uniunii ar fi absurdă", a afirmat el, adăugând că acest lucru "nu se poate, nu trebuie să existe şi nu va fi".

"Dacă vom avea parteneri suficienţi, sau dacă va exista un consens, n-aş vrea să ne facem iluzii, nu există un consens neapărat acum pe modificarea Tratatului UE, România ar susţine şi modificarea tratatelor" pentru decizii care nu se pot realiza doar prin modificarea Protocolului 12, cum ar fi aplicarea automată de sancţiuni.
"Pentru acest lucru este necesară modificarea Tratatului. De asemenea, în condiţiile în care vorbim de o guvernanţă economică la nivel european este clar că ar trebui dată mult mai multă putere Comisiei Europene. Şi noi susţinem acest lucru. Dar este imposibil să se facă acest lucru altfel decât prin modificarea Tratatului".

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"Europa viitorului nu va fi un stat federal după modelul Statelor Unite sau al Republicii Federale Germane", a apreciat Schäuble, continuând: "va avea o structură proprie" şi punerea ei în practică va fi o "experienţă captivantă".

Planul este si mai grav decat credem noi...

Riddick spunea...

Bine că mai ies la iveală variantele, să știm ce avem de făcut. Nr.1 - niciun vot cozilor de topor ale Bruxelului, indiferent ce teatru joacă pe aici, precum că ar fi în conflict, că ar avea viziuni diferite.

Crystal Clear spunea...

Bineinteles.

Tot ce vine de la Bruxelles e stricat !
Suntem suprasaturati de ipocritii si profitorii astia....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: