13 iunie 2012

Gazprom începe să preia Petrom



...Că doar ăsta era și planul inițial (mutările critice se fac în mai mulți pași, să nu se prindă bizonu' și să dea jos de la putere agenții facilitatori). Ca și în cazul celuilalt plan, complementar, de transport al petrolului rusesc prin România, cu risc permanent de poluare. Bulgarii au renunțat la un proiect similar (chiar de dimensiuni mai mici), conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Focus Energetic: Gazprom vrea rafinărie

Compania petrolieră rusă Gazprom Neft, divizie a gigantul Gazprom, este interesat să cumpere rafinării petroliere în Europa şi Asia, a declarat directorul general de la Gazprom Neft, Aleksandr Diukov, transmite RBC, preluat de Agerpres. Pe piaţa din România sunt zvonuri că Gazprom Neft ar dori să preia Arpechim, precum şi peste 100 de benzinării de la Petrom.


Asta era de prin iarnă:
Statul roman va prelua in scurt timp rafinaria Arpechim de langa Pitesti, discutiile purtate in acest sens cu OMV Petrom fiind in faza finala, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu, citat de Agerpres.
"Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu OMV. (...) Cel mai tarziu in aprilie, Arpechim va functiona sub tutela statului roman", a declarat prefectul, care a precizat ca informatia privind preluarea i-a parvenit inca de la sfarsitul saptamanii trecute.

Gheorghe Davidescu sustine ca negocierile privind posibila preluare a rafinariei de catre stat au fost intarziate nu de reprezentantii OMV Petrom, ci de unii functionari din interiorul Ministerului Economiei.


"Am aflat ca erau frane si piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost chiar atat de refractari, functionarii din minister sunt cei care au tergiversat"', a afirmat prefectul.


Davidescu a mai spus ca, dupa preluare, urmatorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim.
‎ 
2011. Minciuni, minciuni, minciuni. Acum - direct Gazprom, fără interpuși.
Petrom a dezminţit, joi, informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar negocia pentru vânzarea a 139 benzinării către compania sârbă NIS, controlată de divizia Gazprom Neft a gigantului rus Gazprom, potrivit unui comunicat al Petrom.
'Compania evaluează în mod constant performanţa benzinăriilor din reţeaua proprie în vederea optimizării acesteia', este menţionat în comunicat.

Conform informaţiilor apărute în presă, Petrom, controlată de austriecii de la OMV, ar analiza varianta vânzării a circa 130 de benzinării, aproape un sfert din întreaga sa reţea de distribuţie a carburanţilor, purtând negocieri în acest scop cu compania sârbă NIS.


Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV.


Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: