30 iunie 2012

"Duda zilei", mai-iunie 2012



mai

1.  USL are de gând "să dea cep" bugetului
USL anulează planul de investiţii de 4 de miliarde de euro, de la Ministerul Dezvoltării. Banii vor ajunge, în trei tranşe lunare, la pensionari dar şi la bugetari, pentru reîntregirea salariilor şi recuperarea sporurilor pierdute în ultimii ani. Anunţul a fost făcut, la emisiunea "România 60 de minute", de la România TV, de social-democratul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.


2.  Ce este cu cele 5 miliarde de euro din rezerva ministerului de finanțe ?

USL susține că este vorba de o sumă împrumutată pentru care plătim dobândă, guvernul susține că suma este prevăzută (şi) pentru creșterea salariilor bugetarilor.


3.  Europupcurismul conduce România. Băsescu, butonat de la Bruxel şi Berlin. Treaba e plecată de la Berlin, la cererea Moscovei, ŞI TOATĂ LUMEA O ŞTIE.

"Noi ne solidarizăm cu colegii noştri din UE şi, spre exemplu, nu vom da curs invitaţiei de a participa la summitul central şi sud-est european de la Ialta, din 11-12, dar vom fi reprezentaţi de ambasador. Pentru noi Ucraina este un stat important. Sigur, în acelaşi timp, nouă ne este foarte clar că nu ne putem amesteca în justiţia altui stat".


4.  Business as usual. USL are de gând să continue prăduiala.
"Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene".

 
5.
  Ministrul desemnat al economiei (USL): "Se reia privatizarea CupruMin, gazele se scumpesc din 2013"
"Licitaţia CupruMin va fi reluată după ce Ministerul Mediului va da avizul de mediu. În termen de patru luni trebuie să reluăm şi să finalizăm. Reevaluarea de la CupruMin se va face sigur, după ce va primi avizul de la Mediu. Toată procedura de licitaţie se reia de la capăt. Termenul pentru Oltchim este ca, până luna iunie, să aibă management privat şi la sfârşitul lui septembrie privatizare".

 

6.  Maimuţoiul este încărcat din nou, precum Omul-Ghiulea de la circ în tunul cu arc: Staţi cu fruntea sus şi fiţi "ungurenii" mei !
"Cu mulţi dintre dumneavoastră am stat de vorbă şi foarte mulţi au venit spunându-mi: Avem speranţă în tine. Vă mulţumesc pentru aceasta investiţie, parteneriatul nostru rămâne in continuare valabil. Staţi cu fruntea sus şi fiţi ungurenii mei. Vă mulţumesc !"


7.  Ministrul Marga nu este doar un lobbyst al "Statelor Unite ale Europei", al Germaniei şi al R.P. Chineze, ci şi al Rusiei:

"Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi. Doi prorectori conduc lumea: Putin şi Ratzinger. Sunt multe acorduri cu Rusia, ele cam stau în rafturi. Există multe idei preconcepute în Rusia faţă de noi şi invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care îmi spunea că ruşii cred că vor să cucerească teritorii. Şi i-am arătat cât de greşită e aceasta percepţie. Aceasta idee nu există indiferent cine e la guvernare".


8.  ATENTAT LA DEMOCRAȚIE !
Establișmentul încearcă să se perpetueze la putere prin alegeri într-un singur tur. Ba chiar și formulează explicit această idee. PDL a obținut alegeri locale într-un singur tur, acum USL încearcă metoda și la alegerile generale.
Victor Ponta: "Această formulă este utilă în fata ascensiunii mișcărilor populiste din Europa, care pot câștiga o reprezentare parlamentară care va influența în sens negativ continuarea democratică și deciziile politice pe care România le va adopta".
Zoe Petre: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în Parlament".
 

9.  Guvernanți isteți, un "proiect" semeț. 'Aideți, la lopeț' ! Ziua Victoriei - tot pe 9 mai, precum Rusia și URSS.
Băsescu: "Sărbătorim astăzi Ziua Europei, moment de celebrare și de bilanț al unui proiect care a înregistrat, cu fiecare an, progrese pe care le simțim în societate și în viața fiecăruia dintre noi. Ziua Europei este o zi de sărbătoare pentru Uniunea Europeană, pentru statele membre, pentru cetățenii care au investit împreună în proiectul unei Europe unite.
Ponta: "Această zi specială este cel mai bun prilej să vă asigur că suntem cu adevărat determinaţi să lucrăm împreună pentru binele României şi al Europei. Astăzi celebrăm Ziua Europei! Se împlinesc 62 de ani de la primul pas făcut în direcția unei Europe Unite,  o Europă în primul rând a solidarității - principiul fundamental pe care se sprjină viitorul construcției europene şi, din nefericire, principiul cel mai puternic lovit de austeritatea ultimilor ani
". 

10.  Igaș și cu Ponta se întrec - care să dea mai de perete ușa suveranității naționale.
Igaș: "Acest demers de a invita specialişti europeni să verifice modul de lucru în punctele de frontieră a fost făcut şi în perioada în care eu eram ministru de Interne. Practic, solicitarea primului-ministru este o continuare a solicitărilor pe care le-am făcut şi eu în calitate de ministru de Interne şi chiar am avut reprezentanţi în număr de patru din partea Franţei".
Ponta:"Pentru Schengen, din punctul de vedere al Guvernului României, există deschidere totală de a avea experţi, consilieri olandezi sau europeni de orice tip, atât la Poliţia de Frontieră, cât şi la serviciile vamale, pentru a dovedi că suntem deschişi, că nu avem nimic de ascuns şi că nu suntem criticabili, aşa cum erau vechile autorităţi". 

11.  Deutsche Welle a decis: suntem niște troglodiți, niște retrograzi, fiindcă nu știm să apreciem monstruozitatea instalată de Oprescu chiar la intrarea Muzeului Național de Istorie
Reacţia publicului larg la statuia lui Traian din faţa Muzeului de Istorie din Bucureşti pune în evidenţă un conservatorism încăpăţânat care se opune oricărei tentative de înnoire urbanistică. Statuia împăratului Traian pare să aibă soarta Coloanei lui Brâncuşi. În doar câteva zile monumentul plasat pe treptele Muzeului de Istorie de pe Calea Victoriei din Bucureşti a provocat cele mai neprielnice comentarii şi caracterizările cele mai ofensatoare. Există deja un folclor on line prolific care se întrece într-un turnir al ofenselor. Între spiritul public şi opera de arată pare să dăinuie, la fel ca în epoca lui Brâncuşi, un decalaj greu de acoperit. Se pare că publicul larg, deşi ne aflăm deja la începutul secolului XXI, nu a reuşit încă să asimileze conceptul artei moderne. Deşi modernitatea ea însăşi ţine de trecut, unul mai apropiat parcă de Renaştere decât de „instalaţiile” contemporane, publicul românesc trăieşte arta în termenii unui mimetism naiv.


12.  Măsurile "erau necesare", dar numai pentru proiectul megaloman de trecere la euro. Desigur, nu asta s-a spus, ci s-a folosit termenul "măsuri anticriză". Cezar Preda (PDL):
"Toate măsurile luate în anii 2010, 2011 erau mai mult decât necesare. România, după 150 de ani, a intrat într-o criză fantastică ce afecta statul naţional român. Ne-a găsit total nepregătiţi. Şeful statului şi-a asumat aceste măsuri, dintr-un om care participa la toate adunările a ajuns să nu mai poată ieşi din palat, el suferă că nu iese, dar nu contează. În sufletul lui e durere, dar ţara a trecut de criză. Noi am gândit aceste măsuri şi trebuia să le explicăm. Noi, PDL, cu multe pisici şi maimuţe puse în post de miniştri. De-aia ne arată lumea cu degetul, că n-am fost în stare ca partid să ducem mesajul sănătos şi serios. Nimeni nu crede un mesaj sănătos decât dacă e dat de un om sănătos, nu de un om care nu a muncit niciodată. Am văzut oameni puşi pe ministere care habar n-au să conducă un om, dar să te duci între oameni şi să le explici că trebuie să facem asta. Nu faci asta încălţat cum vrei tu, ci te duci în cizme în mijlocul oamenilor".
 

13.  Agenda comună USL-PDL: jaful și subminarea intereselor naționale. Ponta declară că se reia vânzarea Cupru Min, acum ambalată propagandistic:
"Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiţii de mediu şi a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiţii avantajoase şi pentru noi, sau a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acţiuni la Cupru Min către o autoritate locală, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judeţean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecţia mediului". Întrebat dacă o decizie va fi luată în acest an, premierul a răspuns "categoric da". Premierul a declarat anterior Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.
 

14.  Încercări disperate de a anula rezultatul voinței electoratului din Grecia, după eșecul manevrei cu legea electorală:
Tentativă de a impune iar un guvern tehnocrat "pentru câteva luni".
Eurozona - mesaj amenințător către politicienii greci: nu vor mai primi niciun ban în cadrul programului de ajutor dacă nu vor pune în aplicare reformele cerute de creditori - Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Comisia Europeană o dă la-ntors (și-a dat seama că tonul inițial slăbea poziția celor două partide ale sistemului, care tocmai au pierdut majoritatea).
 

15.  Revoluția națională începută în Ungaria de Viktor Orban și de Fidesz a ajuns să fie comparată de tonomatele Soros cu rocada în sistem - instalarea guvernului USL:
Uniți printr-o linie toate punctele de mai sus și constatați că iese? Nu-i așa că sea­mănă izbitor cu debutul la guvernare al FIDESZ, în Ungaria, la a cărui super-ma­joritate legislativă vi­sează și USL? Iar date fiind pro­ble­mele cu resursa umană (vezi selecția miniștrilor în noul guvern) și pre­vi­zibila imposibilitate de a pune în prac­­tică promisiunile mai luxuriante ale mem­brilor coaliției (scăderi de CAS cu măriri de drepturi sociale, reducerea de TVA în sectorul ali­mentar), mi-e teamă că după ale­ge­rile din noiembrie, dacă nu cumva mai devreme, vom vedea și cealaltă față a FIDESZ-ismului. Adică nu doar discreta, dar ferma gâ­tuire a vocilor din societate neplăcute puterii, dar și apelul la naționalism economic, rai­durile fiscale asupra băn­cilor și com­pa­niilor energetice, spargerea și națio­na­li­zarea pilonului II de pensii, amnistii fis­cale ne­me­ritate pentru diverse categorii-cheie (funcționari publici, presă) sau di­verse impozite progresive pe avere care vor produce puțin pentru buget, dar foarte mult în termeni de emoție populară și susținere pentru politicile peroniste ca­re se întrevăd.

16.  Hrebenciuc recunoaște că dezordinile din Piața Universității din 2012 au fost orchestrate de opoziție:
“Uitaţi-vă la revoluţiile din nordul Africii. Am încercat şi noi ceva de genul ăsta în ianuarie, unele subiecte ne-au reuşit, altele, nu. Dar nu intru în detalii… De foarte multe ori ne-a ajutat internetul pentru că acolo poţi fi necunoscut. Eu nu văd online-ul ca pe o campanie directă. Eu mă refer la campania persuasivă, la manipulare. Nu te întrebi cum a apărut Piaţa? E o mare bătălie pe bazele de date. Unii umblă după CNP-uri, eu umblu după adrese de email. O mulţime dacă stă 2-3 zile în piaţă, începe să-i placă. Apar chioşcurile cu băutură…. Nu ştiu câţi postaci au alte partide, dar la noi sunt puţini, nu avem mai mult de cinci, dar şi aceia doar în perioadă de campanie.”

17.  Ponta vrea să spargă majoritatea PDL-UDMR (de 5:4) de la Curtea Constituțională, care ar putea bloca votul uninominal cu un singur tur, făcând o ofertă pentru UDMR:
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că USL va susţine modificarea proiectului legii electorale astfel încât minorităţilor care sunt "semnificative" într-un judeţ, adică reprezintă 6% din populaţie, să le revină un mandat în Parlament, în acel judeţ, dacă reprezentanţii nu câştigă unul în alegeri. El a menţionat că USL va fi dispusă să susţină o astfel de modificare dacă aceasta va fi susţinută şi de PDL şi UDMR. Potrivit afirmaţiilor sale, această prevedere ar urma să se aplice în judeţele unde minorităţile naţionale reprezintă 6 la sută din populaţie, Ponta subliniind că în judeţele Harghita şi Covasna minoritatea care se va încadra în aceste prevederi va fi cea română. Victor Ponta a arătat că în colegiile unde niciun reprezentant al respectivei minorităţi nu a obţinut niciun mandat în urma rezultatului votului, va fi atribuit un mandat candidatului care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
 

18.  USL a arvunit lăutari din societatea Ciuvică, să cânte "prietenia româno-rusă": 
Totodată, a fost discutată propunerea părţii române de constituire a unui Forum bilateral al societăţii civile, care să permită o mai bună cunoaştere a celor două societăţi, respectiv dezvoltarea relaţiilor inter-umane şi la nivelul societăţii civile.


19.  Madame Blogary dă ca sigură intrarea în vigoare a votului uninominal majoritar într-un singur tur, cu consecințe negative imediate pentru PDL. Deși acest sistem de vot poate fi oprit, iar eu cred că va fi oprit. Și dacă ăsta este planul, anihilarea PDL, care s-a dovedit în ultima vreme destul de reticent la a se subordona unor personaje parașutate de la Cotroceni, gen Ungureanu ? Tabula rasa, cu aranjorii pe post de ctitori ai Dreptei ?
"Votul uninominal majoritar va trece și e bine să treacă iar dacă prețul adoptării sale este dispariția PDL de pe scena politică, fie! Să nu acuzăm PSD și PNL, să nu acuzăm sistemul electoral pentru impotența și prostia dreptei, pentru faptul că a rămas prizoniera unor personaje de anvergura transpirată și pe tocuri a unor Blaga sau Udrea. Pentru a rezista tăvălugului USL, e nevoie de o dreaptă unită, e nevoie de personaje politice de anvergură, e nevoie de structurile teritoriale ale PDL. Dacă însă dreapta politică va salva PDL din acest prizonierat și PDL va reuși să inspire și să mobilizeze prin liderii săi de la centru și prin structurile sale teritoriale, atunci PNL va găsi ocupată partea dreaptă a scenei politice și planul PSD-PNL de a împărți scena politică în două va eșua. Dar pentru ca asta să se întîmple e nevoie de o nouă platformă politică, cu MRU în frunte, care să aducă la un loc, să mobilizeze și catalizeze energiile de dreapta și structurile PDL".


20.  Băsescu speră că își va găsi "majoritatea lui" în parlament, pentru regionalizare (a bătut palma cu USL deja, pe acest subiect). Majoritate în electorat nu o vor avea nici el, nici USL, la un referendum constituțional care va conține regionalizarea.
„Mai am două mari restanţe, dincolo de Constituție, care trebuie revizuită şi ea - Legea Sănătăţii şi legea de reorganizare administrativă a ţării. Sper ca după alegeri să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătății chiar înainte de alegerile din noiembrie. Încă aceste două legi le-aş mai lăsa după celelalte şi pot spune că am lăsat ceva în urma mea".
 

21.  PDL, complice la "democrația" care manufacturează majorități convenabile oligarhiei. Este invocat referendumul din 2009 și pus sub tăcere cel din 2007.
"Poziţia PDL este aceeaşi din totdeauna: da, dacă respectăm voinţa poporului, 300 de parlamentari, Parlament unicameral şi vot uninominal", a declarat Vasile Blaga. Preşedintele Senatului a negat că PDL ar urma să propună "scrutin în două tururi"."Nu, propunem ce v-am spus: reducerea numărului de parlamentari la 300, vot uninominal dintr-un singur tur şi Parlament unicameral".
( Niciodată nu s-a votat la vreun referendum pentru un singur tur de scrutin. Iată întrebarea din 2007: “Sunteți de acord ca începând de la primele alegeri care vor fi organizate, deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi ?” )
 

23.  "Uite popa, nu e popa!". Băsescu, despre fondurile-fantomă de la Banca Europeană de Investiții și eurodiktatul fiscal:
"Cel puțin în cazul României există situația în care nu putem utiliza banii de la Banca Europeană de Invesții din cauza constrângerilor pe deficit bugetar. Trebuie să găsim o formulă pentru a găsi banii necesari dezvoltării. Să ne calculam deficitele pe CASH, nu pe ESA, în așa fel încât banii care ne-ar veni pentru investiții de la Banca Europeană de Investiții să nu ne împingă în situația de deficit excesiv".
 

24.  Purtătorul de cuvânt al PDL admite în public o viitoare înfrângere la alegerile generale:
"PDL este în opoziţie, dar prezenţa PDL în opoziţie este temporară. Ne uităm la ce face Guvernul Ponta şi înţelegem toţi că vom reveni la putere mai repede decât ne aşteptăm. Eu cred că în minimum un an, maximum trei ani, PDL va fi din nou partid de guvernare. Sper să avem noi timpul să învăţăm lecţiile pe care prezenţa la guvernare şi căderea electorală a noastră în sondaje ni le-a dat. Când vom reveni, vom fi mai buni decât am fost, nu pentru noi, ci pentru români".
 

26.  Justificarea lui Ponta. De ce l-a demis abia după ce a aflat despre descinderea DNA, și nu după ce directorul respectiv a trimis adresa în care susținea că "nu există vreun prejudiciu" ?
"Dacă cineva greșește, eu îl eliberez imediat din functie și pun la dispoziție toate documentele. Nu înseamnă că o să pun doar îngeri în funcție. Din 150 de oameni nu pot fi toți perfecți, dar cine greșește este dat afară imediat și pus la dispoziția instituțiilor statutului, nu ca la PDL".

 
27.  Băsescu - lobby în Germania. Problema restituirii proprietăților este una controversată.Mesajul preşedintelui României a fost calificat de premierul Bavariei, Horst Seehofer, drept “un mesaj cu valoare istorică”. Participanţii au apreciat că mesajul reprezintă un semnal aşteptat de comunitatea saşilor transilvăneni, considerându-se a fi o sursă de inspiraţie pentru alte comunităţi de etnici germani care provin din state vecine Germaniei, aflate odinioară în spatele Cortinei de Fier. Poziţia României a fost calificată drept un exemplu de pragmatism şi determinare în sensul soluţionării unor probleme istorice încă nerezolvate cum ar fi restituirea proprietăţilor confiscate de către regimul comunist sau despăgubirile pentru etnici germani deportaţi la muncă forţată în fosta Uniune Sovietică după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

28.  Poate continua cu anii un proces penal la care una dintre părți (statul/MADR, în cazul de față) nu este prezentă ? După actualul ministru al agriculturii, se pare că da.
”Astăzi, având în vedere avertismentul pe care mi l-a dat un fost ministru, m-am interesat şi eu de câte ori a fost Ministerul, în această perioadă de patru-cinci ani de zile la procesul respectiv, cu domnul Voiculescu. Şi am constatat cu mare surprindere că domnul ministru care astăzi ţipa să nu se retragă Ministerul Agriculturii n-a trimis pe nimeni nici măcar o dată la proces – nu numai dânsul, nici alţi miniştri. În patru ani de zile, MADR nu s-a prezentat nici măcar o dată la proces. Vă anunţ că, mâine, Ministerul va avea pe cineva la procesul respectiv, pentru prima dată".
 

29.  Unde este fostul șef de cabinet al lui Blejnar ? Care este starea lui ? Au început să circule zvonuri. 

30.  Băsescu latră aceeași arie antiromânească:
"Poziţia comună a României şi a Germaniei referitoare la strategiile pentru configurarea viitorului Uniunii Europene. În acest sens, domnul Preşedinte Traian Băsescu şi oficialii germani şi-au exprimat încrederea în viitorul unei Europe unite, care să asume necesitatea integrării sporite, nu doar în plan economic, ci şi în plan politic".
 

31.  PDL nu contestă explicit nereprezentativitatea parlamentului ales într-un singur tur de scrutin, ci orice altceva, chestiuni colaterale. Ce nu se contestă nu poate fi declarat drept prevedere neconstituțională. Invocă referendumul din 2009 ("parlament unicameral și maxim 300 de parlamentari"), dar îl face uitat pe cel din 2007, care cerea alegeri cu două tururi de scrutin. Nu-i exclus chiar și un blat, Ponta "nu a vrut" redesenarea colegiilor, care ar deveni acum posibilă după un verdict favorabil contestației.

iunie

1.  Croitoru ne spune că suntem proști, dar o face mai discret, ne menajează. Proști sunt chiar și cei care au crezut că măsurile sunt necesare (erau, dar nu lor și nu României !), și că nu au rolul de a pregăti trecerea la euro prin ajustarea parametrilor macro, ci sunt "măsuri anticriză".
De ce crede Lucian Croitoru, BNR, că bugetarii nu au reacţionat violent atunci când le-au fost tăiate salariile:
"În sectorul bugetar, nu uitaţi că România a avut un deficit de cont curent, foarte mare, aproape 14% în 2007, acum oscilează între 4% - 5%, iar deficitul României trebuia redus pentru a arăta disciplina de care suntem capabili în aria fiscală şi pentru că nu se puteau susţine altfel. A fost un exces între 2004 şi 2008. Publicul chiar cred că a avut acest bun simţ şi intuiţie. Oamenii au această înţelepciune, după părerea mea, în România".


3.  Secretarul general al PnL (ex PC): "PnL nu s-a opus niciodată regionalizării, ci modului în care PDL voia să realizeze acest proces":
"Ceea ce prietenii aceştia, care azi se vopsesc în toate culorile, ceea ce au încercat ei să facă nu avea nici o legătură cu regionalizarea adevărată. PDL nu voia să împartă ţara pe regiuni, ci s-o împartă în voievodate. Ei voiau 8 voievodate, să pună 8 voievozi, să conducă ţara asta cu mână de fier şi să controleze ei resursele financiare pe care să le dea cu precădere primarilor lor. Ceilalţi nu ar fi contat, numai ei cu neamul lor".

Din 2010: "PSD și PnL propun o modificare complexă a Constituției în toate domeniile în care Legea fundamentală trebuie corectată și pusă în acord cu Constituția UE. Cele două partide consideră că sfârșitul anului 2011, începutul anului 2012 ar constitui termenul până la care noua lege fundamentală ar trebui finalizată".

5.  România ar putea înlocui Bulgaria în proiectul South Stream. Rusia a anunțat pentru 2012 începerea construcției.
Bulgaria şi Gazprom nu se înţeleg pe tema tarifelor de tranzit al gazelor propuse de grupul rus. Totodată, partea bulgară se arată îngrijorată privind profitabilitatea proiectului, deşi Gazprom a promis Sofiei un preţ cu 11% mai redus al gazului transportat prin South Stream, potrivit sursei citate. Astfel, dacă cele două părţi nu se vor înţelege, Bulgaria ar putea fi înlocuită de România pe traseul gazoductului, deşi o astfel de decizie ar creşte preţul proiectului, notează Kommersant. Ministrul bulgar al economiei, Delian Dobrev, a declarat luni că Sofia ar putea amâna semnarea acordului pentru începerea lucrărilor de construcţie a South Stream până la 15 noiembrie, termenul limită impus Gazprom de către preşedintele rus Vladimir Putin. Lucrările ar trebui să înceapă în luna decembrie. Dobrev a afirmat că negocierile continuă, însă Bulgaria nu este pregătită să semneze acordul din moment ce Rusia a stabilit noi condiţii în privinţa finanţării South Stream înainte de a accepta oficial reducerea preţului la gaze.


7.  După Papion, greșeala ar fi că nu s-a ales mușteriul care trebuie, nu că s-a pus în vânzare un obiectiv strategic care ar putea fi exploatat 100% în interesul statului român.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul Ungureanu nu şi-a luat măsurile de protecţie necesare în cazul privatizării companiei miniere Cuprumin Abrud, iar eşecul este atât vina fostului ministru al Economiei, cât şi a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu.
"Privind Cuprumin, după părerea mea eşecul s-a datorat incompetenţei incredibile de care au dat dovadă ministerul şi ministrul Economiei din Guvernul Ungureanu care a pornit o privatizare ce în mod normal ar fi trebuit să decurgă în regulă dacă ministerul, Guvernul, şi aici este şi vina primului ministru, dar lipsa lor de experienţă şi-a spus cuvântul, dacă şi-ar fi luat măsurile de protecţie necesare. Despre ce este vorba? Un set de garanţii de bonitate a acestei firme", a spus Tăriceanu.


8.  Pentru Băsescu, este urgent și necesar ca românii să strângă cureaua pentru salvarea unei valute străine (euro), cere ratificarea eurodiktatului fiscal:
"Am convingerea că veţi înţelege necesitatea urgentării adoptării proiectului de lege sus menţionat, acest lucru fiind un mod de a ne îndeplini angajamentele asumate faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană".
 

11.  Ungureanu dă semnalul reluării diversiunii gen Alianța Civică - adică acea diversiune care a împiedicat crearea unui partid de dreapta puternic. Se asociază și vuvuzelele sectei din PDL, care vrea cu orice preț evitarea unui bilanț intern.
În opinia fostului premier, este "momentul propice" regrupării forţelor politice din centrul şi dreapta spectrului politic românesc, regrupării cetăţenilor care cred în principiile autentice de dreapta "într-o forţă politică nouă în care să se regăsească partide, asociaţii, cetăţeni".
"Este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice existente, inclusiv în PDL, pe seama rezultatelor electorale înregistrate ieri (duminică - n.r.) şi aceasta pentru că nu vrem socialism în România", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

12.  Ponta a primit invitație de la Van Rompuy pentru summitul UE. Ce este - o încercare de aplanare a "conflictului" premier-președinte, ori o intervenție în favoarea premierului ? Iar dacă invitațiile au fost trimise în același timp, atunci de ce tot circul ăsta ?
Preşedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga a catalogat declarația ca fiind fără efect: ”Este o declaraţie politică a Parlamentului României şi atât. Dânşii, dacă voiau, puteau să propună un proiect de hotărâre a Parlamentului”.
În schimb, premierul Victor Ponta a precizat că şi el a primit de la preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, invitaţia şi programul reuniunii de la Bruxelles, din 28 iunie. 


13. Ponta minte: Consiliul European nu a transmis o invitație nominală pentru reuniunea din 28 iunie - deci nici lui una personală, așa cum pretinde.
Serviciul de presă al Consiliului de Miniștri de la Bruxelles, cel care este însărcinat cu logistica acestei reuniuni, spune că a trimis o circulară în toate capitalele europene, prin care statele membre sunt rugate să specifice, să comunice la Bruxelles, care va fi componența delegației naționale, a fiecărui stat în parte, în 28 iunie, și cine va fi șeful delegației. Toate acestea sunt date utile pentru logistica reuniunii.
 

14.  Amabilități la ședința Comitetului Director PDL.
Pinalti către Baconschi: Ce te ţii, bă, de scaun?
Baconschi: Numele Baconschi este un brand.


15. Din motivația unuia dintre guvernele care vor dizolvarea României în UE, referitoare la modificarea subordonării ICR : combaterea "efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanență, sentimentul de apartenență la națiunea română a celor stabiliți vremelnic în alte state". 

17.  Grecii s-au lăsat prostiți, votând pe primul loc pe PPEiștii de la Nea Dimokratia, complicii socialiștilor (PASOK). Care PASOK o dă cotită, vor să coopteze și pe alții, sunt conștienți că merg pe gheață subțire cu doar 40% susținere în voturi, legea electorală trucată manufacturând false majorități.
Alexis Tsipras, liderul stângii radicale (Syriza), a recunoscut că a pierdut alegerile și a refuzat să dea curs invitației venite din partea liderului de dreapta, Antonis Samaras, de a forma o coaliție de unitate națională.
Liderul socialist Evangelos Venizelos a declarat că participă la formarea unui guvern de coaliție pro-european doar dacă va fi implicat și partidul radical Syriza.
 

18.  Se pregătește pas cu pas jaful final la Hidroelectrica, adică vânzarea. "Băieții deștepți" din capul "lanțului trofic" nu se vor mulțumi cu firimițe obținute cu chiu, cu vai, contract cu contract, ci vor acces permanent la vânzarea și cumpărarea de energie ieftină, profitabilă.
19.  Deputatul PSD Ion Stan a devenit incomod și a intrat în conflict cu Ponta
Convergență USL-PDL ? Ion Stan l-a criticat pe Băsescu, numindu-l agent de influență (al "Statelor Unite ale Europei").
„Nu plec din PSD că nu-i mai place lui Ponta de ochii mei. Aici am stat 20 de ani, aici rămân. Ce am de spus voi spune în continuare, nu mai am nicio reţinere, nu e o problemă că nu mai sunt preşedinte".
 

20.  Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase.
Ori este foarte norocos, ori este o înscenare ca la carte (dar care să fie scopul ei ?). Nu pare o înscenare (deși există dubii), glonțul a intrat și a ieșit prin gât (nu doar l-a "șters"), și e de calibru mare (.45). Probabil cu vârf rotund, un element salvator.
Dar de ce nu i s-a solicitat (conform legii) să predea toate armele letale, fiind în cercetare penală, ca în 2006 ? 


21.  Irelevanța permutărilor majorității guvernamentale între PDL și USL - aceeași agendă europeistă, de subordonare a României. Moțiunea Blaga - singura moțiune depusă, deci moțiunea care dă linia PDL începând cu 30 iunie 2012, arată și irelevanța schimbării echipei de la vârful PDL - principalele puncte sunt subordonarea față de UE și PPE. Nu se vorbește direct despre regionalizare, doar aluzii. În schimb, a vorbit azi Ponta despre ea. 
"În viziunea PDL, politica externă trebuie să fie amplu conectată la priorităţile de etapă ale Uniunii Europene. Demersurile noastre vor fi convergente cu orientările politice în plan european promovate de Partidul Popular European, sens în care vom asigura o coordonare eficientă şi sistematică cu membrii familiei politice europene din care facem parte". 

22.  Deci, ce "a obținut în plus" USL de la FMI ? 2-3 amânări ale jafului sistem "felii de salam" (etape de câte 10-15%) la 2-3 întreprinderi (strategice) ?
Board-ul FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu România
 

23.  Ce se vrea.
Liderii celor mai mari puteri din zona euro au promis, în cadrul unei întâlniri de la Roma, că vor transforma Uniunea Europeană într-un "super-stat", cu o monedă unică, scrie Daily Mail.
Planul, care ar urma să fie oficializat săptămâna viitoare, în cadrul unui summit de la Bruxelles, a fost catalogat drept "un moment definitoriu" în istoria Uniunii.
La întâlnirea de ieri de la Roma, premierul italian Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele francez Francois Hollande au convenit că noua măsură reprezintă "o viziune pe termen lung, pentru o mai bună integrare".
"Lecţia pe care am învăţat-o în urma crizei este că avem nevoie de mai multă Europă, nu de mai puţină", a declarat Merkel, în timp ce Rajoy a militat pentru o "uniune politică, bancară şi fiscală" în Europa.
 

24.  A trecut o zi de la congresul fondator al partidului Noua Republică și nu a fost publicat programul politic. 

25.   Senatul i-a creat lui Voiculescu un pretext prin care să își mascheze fuga de justiție.
Plenul Senatului a decis retrimiterea propunerii legislative la comisia de specialitate, pentru întocmirea unui raport suplimentar. Propunerea de lege primise iniţial un raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru buget, ceea ce l-a determinat pe senatorul Dan Voiculescu, unul dintre iniţiatorii proiectului, să îşi prezinte demisia din acest for.Momentul ales de Dan Voiculescu pentru a muta dosarul la Tribunal este foarte bine ales. Procesul era aproape de final, după ce expertiza contabilă a relevat ţeapa imobiliară pe care ar fi dat-o senatorul. La următorul termen expertul contabil al lui Dan Voiculescu trebuia să apară în faţa instanţei pentru a arăta modul în care a calculat prejudiciul. Prin demisia din Senat, Dan Voiculescu îşi pierde calitatea de parlamentar şi nu mai poate fi judecat la Înalta Curte.
 

26.  Ponta (reia ideea):
"Președintele reprezintă statul în exterior, însă la Bruxelles nu este vorba de reprezentare în exterior".
Aiurea. Nu ne mai reprezintă nimeni, nu sunt decât niște eurocolaboraționiști infecți.
 

27.  Deci, tot Bruxelul a decis cine merge să se gudure (de parcă ar fi contat, având ambii aceeași agendă comună, europeistă).
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, că Secretariatul General al Consiliului European a confirmat că delegaţia României la summitul din 28-29 iunie va fi condusă de premierul Victor Ponta. Mai mult, invitaţia la Consiliului European pe numele primului-ministru urmează să vină astăzi de la Bruxelles, împreună cu ecusoanele de acces pentru membrii delegaţiei pe care o va conduce. "Sigur, de la Secretariat a venit confirmarea că aceasta este delegaţia, cea condusă de Victor Ponta. Delegaţia condusă de primul-ministru este înregistrată la Bruxelles".
 

28.  Articolul 80 se referă la președintele republicii, nu la un trădător care uneltește pentru "Statele Unite ale Europei".
"Aş vrea să mai ştiţi un lucru, agenda Uniunii Europene de astăzi este mult mai subtilă decât pare. Aduceţi-vă aminte că, de mai bine de un an şi jumătate - şi, probabil, trebuie să mă scuzaţi că îmi arog acest drept de a susţine că am fost unul dintre liderii UE care au spus că soluţia noastră pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. În mod subtil, documentul care se va discuta astăzi şi nu va apărea în concluzii este despre cedare de suveranitate. Este, de fapt, cel mai important subiect, care nu este parte a concluziilor. Sigur, el nu este aşa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, se va vorbi despre unificarea fiscalităţii, se va vorbi despre prioritizarea la nivel european a investiţiilor, se va vorbi de creşterea autorităţii Băncii Centrale Europene, deci suntem în sfera pe care Articolul 80 o atribuie indiscutabil Preşedintelui, aceea care vizează suveranitatea".


29.  Pentru Răzvan Theodorescu, România este o țară de categoria a doua.
"Până nu vom afla exact ce s-a întâmplat de la o comisie de specialitate, e prematur să ne pronunţăm. Din punctul meu de vedere, însă, dacă Victor Ponta este de vină, el trebuie să îşi ceară scuze. În alte părţi ale Europei, pentru acest lucru demisionezi. La marginea Europei, unde suntem noi, îţi ceri numai scuze, îţi ceri iertare şi mergi înainte. Situaţia politică în România este de aşa natură, încât o demisie a primului-ministru ar complica lucrurile. Eu nu cred că Victor Ponta este atât de vinovat. Poate a făcut-o, dacă se va dovedi că a făcut-o, din inexperienţă, nu din rea-voinţă".
 

30.  USL și PDL colaborează între ele împotriva românilor. Ați văzut-o deja la "legea Big Brother" și la eurodiktatul fiscal. Auplanificat pentru după alegeri revizuirea Constituției (regionalizare, limită de deficit, etc.). "Conflictele" lor regizate au rolul de a polariza electoratul doar către aceste două variante ale eurocartelului, precum în Grecia - Nea Dimokratia și PASOK.
Blaga: "Atâta timp cât singura grijă a USL este să confişte statul, instituţiile lui, să pună sub semnul întrebării decizii ale instituţiilor statului care nu le convin, ca cea a Curţii Constituţionale, să inventeze «grăjdeni» de câte ori au nevoie, pe ultimul îl cheamă Pop, fostul ministru al Educaţiei, nu vom putea colabora. În schimb, în Parlament, pe probleme de interes naţional, de fiecare dată vom colabora".


*   *   *

DUDA ZILEI (microblog):
2012  ian-feb mar-apr  mai-iun


UPDATE

iulie

1.  Ponta pune România pe Axa Berlin-Moscova
Guvernul României şi cel al Poloniei se vor reuni în perioada următoare în şedinţă comună şi vor stabili un parteneriat de consultare reciprocă înaintea fiecărei reuniuni a Consiliului European, a declarat premierul Victor Ponta.El a arătat, la Antena 3, că România şi Polonia pot construi o "axă" de colaborare, precum Franţa-Germania, având în vedere poziţia geografică, statutul similar de membri UE şi NATO, istoria asemănătoare. Ponta a afirmat totodată că premierul polonez Donald Tusk reprezintă pentru el un model, atât din punct de vedere al absorbţiei fondurilor UE, cât şi al modului în care a rezolvat conflictul Guvern-Preşedinţie privind participarea la reuniunile CE.
Aleksandr Dughin: "Crearea axei Berlin – Moscova, ca o construcţie occidentală portantă a Imperiului Eurasiatic, presupune câţiva paşi serioşi privind ţările Europei de Est situate între Rusia şi Germania". 


2.  O posibilă explicație a scrisorii primite de Ponta la Cotroceni: suprapunerea referendumului constituțional cu alegerile generale și (eventual) prezidențiale, ca să nu se mai fure grosolan ca în 2003, când s-a validat referendumul, deși participarea reală a fost de sub 40%, cumulată în două zile.
Iar ce spune Băsescu, invocând respectarea referendumului din 2009, este pentru mobilizarea electoratului PDL, de fapt urmărindu-se - transpartinic - modificări mult mai vaste (regionalizare, limită maximă de deficit, etc.).
 

3.  Zgonea: 1) "Forța națiunii europene stă în forța fiecărui parlament național". (care "națiune" ?!) 2) "Pot sesiza și mama Curții Constituționale".
Băsescu: "Prin acţiunile Guvernului şi ale majorităţii parlamentare se încalcă grav valorile Uniunii Europene" (nu și Constituția ?!)
Marga: "Evoluţiile politice din România sunt expresia exerciţiului democratic parlamentar".
Ungureanu: "Ceea ce se întâmplă astăzi îmi aduce mie aminte, ca istoric, de momente negre din perioada interbelică" (numai de până atunci ?)
Serviciul de presă al Comisiei Europene spune că este vorba în România despre lupte politice interne care nu ating cadrul UE și nici Mecanismul de Verificare și Cooperare privind justitia și corupția.
Cioloș tace.
Barroso tace.
 

4.  Prostie solemnă... sau altceva ? Devalorizarea leului mai înseamnă și acces mai ușor la activele scoase la mezat.

Ministrul de finanțe: Deprecierea leului poate aduce venituri mai mari la buget
"Sigur că nouă nu ne convine un curs depreciat, dar unele impozite şi taxe se calculează şi în funcţie de curs, deci ele înseamnă că ar genera venituri mai mari la bugetul de stat, dar nu ne ghidăm după acest parametru".
 

5.  USL știe că referendumul de demitere nu se va valida.
Destituirea conducerii Institutului Național de Statistică o dovedește.
UPDATE: Ordonanța de urgență emisă de guvern elimină condiția de validare a referendumului (adică, prezența a minim 50% din cetățenii cu drept de vot).
ACEST NOU TIP DE REFERENDUM, ÎN CARE O MINORITATE POATE FI "MAJORITARĂ" S-AR PUTEA APLICA ȘI LA REVIZUIREA CONSTITUȚIEI (CU REGIONALIZARE). ACUM AR FI DOAR REPETIȚIA GENERALĂ, CA SĂ NU SE MAI FURE PE FAȚĂ, CA ÎN 2003.

6.  Tăriceanu divulgă linia - România să nu fie condusă de lideri legitimi, ci de lachei:
"Va fi sfârșitul ceaușismului, al ideologiei prezidențialismului, obsesiilor unui om care se considera șeful statului situat deasupra legii. Va fi sfârșitul ideii de comandant suprem".

7. Ponta a obținut imunitate guvernamentală:
"Acum vom avea eliminate toate blocajele care ne-au ţinut în loc de când am început actul de guvernare şi cu atât mai mult trebuie să dovedim că putem să funcţionăm într-adevăr fără să avem tot timpul grija unei plângeri penale - domnul ministru de Externe -, a contestaţiilor tuturor actelor pe care le adoptăm şi a sabotajului instituţional"

8.  Baconschi (știți... "Numele meu e un brand") vorbește în numele PDL despre posibilul candidat la președinție, în cazul eșecului la referendum. Ungureanu, evident.
"E nevoie de o resetare a scenei politice. Ea nu poate fi operată subit. Referendum - dacă învinge NU - avem o primă contrapondere la tirania majorităţii de încropeală. Apoi PDL, Noua Republică şi PNŢCD se aliază electoral pe o platformă comună cu ICCD. MRU contra Antonescu, în cazul nefericit că românii sceptici stau şi de data asta acasă la referendum, în vreme ce USL îşi mobilizează electoratul captiv. Nu cred că există altă soluţie".
 

10.  Au început strâmbele. Iorgulescu (PnL): "Se poate face contestație după referendum, dacă cifra de participare este sub cea cerută în decizia CCR".
PDL e așteptat la cotitură de omul UDMR de la CCR, care va valida referendumul, alături de cei patru de la USL (5/9), dacă se va desfășura conform OUG nemodificate, chiar contrar deciziei de azi a CCR.
 

11.  De fapt, Gitenstein face jocul lui Ponta și al USL.
Retrăgând ordonanța neconstituțională nu apare un vid de legislație. Există legea referendumului, nr. 3/2000. Convocarea parlamentului în ședință extraordinară nu oferă garanția conformării la decizia CCR. Se poate reuni parlamentul și se poate tărăgăna legiferarea până pe 28 iulie, și trimisă legea la promulgare pe 29 iulie.
Ce spune Gitenstein în finalul comunicatului e apă de ploaie, dă o aparență de imparțialitate :
"Dacă devine evident că Parlamentul nu doreşte sau nu se poate reuni şi acţiona imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind referendumul".
 

12.  Guvernul USL le spune altora care este "poziția României" față de "viitorul Europei", numai nouă nu, orice dezbatere la nivel național fiind blocată, deși subiectul este extrem de grav.
"Ministrul Andrei Marga a prezentat oficialului german poziţia României referitoare la propunerile privind aprofundarea construcţiei europene, conţinute în raportul ministrului german de externe, Guido Westerwelle, vizând procesul de reflecţie asupra viitorului Europei. Cei doi oficiali au evidenţiat că ambele state împărtăşesc o viziune comună asupra viitorului Europei, bazată pe o integrare unitară, incluzivă şi aprofundată a tuturor statelor membre".
 

13.  "Își joacă VIAȚA" ? (n-are importanță continuarea...)
Ponta: "Băsescu își joacă viața și libertatea. Iar pentru el viață fără putere nu se poate".
 

14.  Guvernul, prins cu încă o minciună. Agenția de PR a Guvernului rus a trimis un comunicat în numele Guvernului Ponta.
Deși Guvernul român a negat existența unui contract cu agenția în cauză, lăsând totuși să se înțeleagă că au existat discuții în acest sens, o serie de documente publicate în presă arată fie că G+ Europe și-a asumat singură afirmațiile lui Victor Ponta, fie a fost mandatată să exprime un punct de vedere în numele premierului român. Ancheta realizată de jurnaliștii de la TVR Info a scos la iveală existența unui document expediat de John Vanpool, angajat al filialei din Bruxelles al agenției G+ Europe. În doar câteva ore, e-mailul trimis de compania de PR în numele premierului român a ajuns la marile agenții de presă din Occident. Pe rând, AFP, Reuters sau DPA au scris despre „aventurile” premierului român la Bruxelles.
 

15.  USL e mână-n mână cu UDMR (care a votat pentru suspendare), nu a anulat HG a cabinetului Ungureanu, doar a retras apelul din instanță. Ce ar urma, regionalizare cu Ținutul Secuiesc ?
Prima măsură a Guvernului Ponta va fi anularea hotărârii privind înfiinţarea liniei în limbă maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, anunţa USL în aşteptarea învestirii noului executiv. USL a fost acuzat că a uitat de promisiunea făcută. Acesta este şi motivul pentru care am cerut părerea actualului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu: „Nu am ajuns să mă ocup şi de acest subiect, dar din câte ştiu eu de înainte de a veni la minister, universitatea a acţionat în judecată Guvernul şi a cerut anularea hotărârii, iar instanţa, pentru început, a suspendat aplicarea acesteia. În ultima zi de activitate, guvernul interimar a introdus recurs la Curtea de Apel, apoi Guvernul Ponta a retras această cerere de recurs. Ar fi un nonsens să intervenim acum, când cazul este în instanță".
 


16.  Adică, să intrăm și noi în faliment ! 
Economistul-șef al BNR: "Dacă România este în prezent îndreptăţită să încaseze o sumă netă de circa 4 miliarde euro/an de la bugetul comunitar (presupunând un grad de absorbţie de 100% a fondurilor europene alocate), să comparăm această sumă cu zecile de miliarde alocate anual, ca pachet de asistenţă financiară, Portugaliei". 

17.  Băsescu, din nou, propagandist penibil al UE:
"Naționalismul este un concept care nu poate funcționa în interiorul Uniunii Europene.
Sunt indivizi la USL care cred că naționalismul va fi tolerat în interiorul Uniunii Europene.
Ei nici azi nu înțeleg că UE e o poveste despre democrație și valori".

18. 
Dac-o mai ține mult așa începe să mă facă curios.
"Pe 29, dacă voi fi demis, veţi vedea, chiar şi pe televiziunile care susţin USL-ul fără rezerve, ce i se va întâmpla României în Europa".
 

20.  Hai, Ponta, cramponează-te, inventează ceva...
Ponta: "Decizia Comisiei de Etică de la Universitate este POLITICĂ"

Dovezile plagiatului


21. 
Ponta promite UDMR-ului că regionalizarea (în viziunea USL, aproape federală) va ține cont de cererile sale.
De fapt, e convenită deja transpartinic, iar după alegeri se va trece la anularea condiției de validare a referendumului constituțional, ca să nu mai fure pe față, ca în 2003. Atunci se vor defini clar taberele pro și contra România, pentru prima nu prea ne-am străduit să avem partide, chibițăm falsa luptă din PDUSL.
"Trebuie să formăm ca unităţi administrativ-teritoriale regiuni care să aibă preşedinte regional, consiliu regional. La Bucureşti să rămână Apărarea, Justiţia, Politica externă, iar toate celelalte lucruri, care ţin de dezvoltare economică, sănătate, să meargă la alt nivel decât la Bucureşti. Este obligaţia noastră, a tuturor - şi aici vorbesc şi de USL, şi de UDMR şi de celelalte partide care vor fi reprezentate în Parlament - ca pe parcursul anului 2013 să găsim soluţia care la 1 ianuarie 2014 să ne permită o descentralizare reală".
 

22.  Ponta se gudură pe lângă Berlin și Bruxel - interviu în Der Spiegel:
"Sunt un european responsabil; viitorul României va urma calea Europei unite. Legăturile strânse cu Germania, un prieten special al nostru de mulţi ani, sunt de o importanţă deosebită pentru noi".
 
Textul original 

23.  Entelectualii USL scriu la Bruxel. Toată liota (aproape), unii mai făceau pe endependenții.
"Suntem acum profund îngrijoraţi de reacţiile externe la recentele evenimente politice din ţara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepţii eronate cu privire la situaţia curentă şi va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupaţi de recentele acuzaţii care pretind că Parlamentul şi Guvernul României ar fi subminat statul de drept şi independenţa justiţiei în încercarea de a-l demite pe preşedintele Traian Basescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanţi de seamă ai Uniunii Europene işi exprimă poziţia ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars".

24.  Un lider PSD lansează amenințări cu moartea.
"Dacă va continua (Traian Băsescu - n.r.) să se agaţe, sub masca unor forme juridice, de putere, va avea parte de un sfârşit tragic", a avertizat fostul ministru şi senator PSD, luni seara, la emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3. Alexandru Athanasiu nu a explicat ce înţelege prin "sfârşit tragic" şi nici cum ar putea avea loc acesta.
 

26. 
#1 - USL pune la cale violențe în București. Câteva mii de "revoluționari" sunt trimiși să spargă mitingul de astăzi al PDL.
#2 -
Ce vrea, de fapt, să spună ? Comisia de la Veneția cere anularea cvorumului de validare a referendumurilor ! După NU-urile francez și olandez din 2005.
"Eu nu am avut niciun fel de reacţie, nici când s-a spus referendum majoritar, nici când s-a spus 50 plus 1. Nu am făcut vreun fel de presiune la CCR. Greşeala USL a fost că n-a modificat legea pentru toate tipurile de referendum, au făcut o exceptie doar pentru destituirea preşedintelui. Şi atunci CCR a spus simplu, dacă pe un primar il destitui cu jumătate plus unu din listă, trebuie să avem o uniformitate a legii. Cred că dincolo de interese, ar trebui să privim la experienţa Comisiei de la Veneţia şi să facem toate referendumurile cu jumătate plus unu din cei care se prezintă la vot".
 

27.  Se relansează campania de propagandă pentru primirea de emigranți (evident, arabi și africani) în UE, chiar de către comisarul european pentru migrație:
"Ţările europene trebuie să recu­noască, în cele din urmă, în mod cinstit, că, la fel ca Statele Unite, Canada şi Australia, şi ele reprezintă un pământ al imigranţilor. Totuşi, în ciuda acestui lucru, nu facem suficiente investiţii pentru a-i integra pe nou-veniţi în şcolile noastre şi la locurile noastre de muncă. Îmbătrânirea populaţiilor europene este fără precedent în istorie. Numărul muncitorilor va scădea ameţitor şi s-ar putea micşora cu aproape o treime până la jumătatea secolului, cu consecinţe imense pentru modelul social european - cu oraşele pline de vitalitate, care promovează un anumit tip de raporturi între generaţii, în care cei bătrâni se bazează într-o foarte mare măsură pe cei tineri. Şi, în timp ce istoria sugerează că ţările care îi primesc pe imigranţi, cu energia şi vibraţia lor, sunt mai buni competitori pe plan internaţional, Europa adoptă tactica opusă, prin întărirea graniţelor".
Scrisoarea de protest a lui Geert Wilders

28.  Băsescu repetă oferta către USL - demisie contra revizuirii Constituției "conform referendumului din 2009". Numai că nu e vorba doar de atât, se va urmări introducerea regionalizării și a limitei de deficit. USL intenționează transformarea Senatului în "Camera Regiunilor" (gata, "parlament unicameral" !). Pentru revizuirea Constituției va fi nevoie de 2/3 din voturi la parlament, iar cu actuala lege electorală USL nu le va putea avea fără PDL. Va accepta PDL o revizuire fără parlament unicameral, dar cu regionalizare ? Ba bine că nu !
"La un procentaj în care vin 48-49% şi diferenţa este foarte mare, nu am decât soluţia să le propun politicienilor, ca de altfel şi românilor, să le reînnoiesc propunerea pe care am făcut-o lui Antonescu şi lui Ponta încă de la sfârşitul anului trecut. Le retrimit scrisoarea: măi, oameni buni, haideţi să discutăm revizuirea Constituţiei cu punerea în aplicare a referendumului din 2009 şi cu scurtarea mandatului meu, în aşa fel încât odată cu alegerile legislative, care poate nu vor mai putea avea loc în noiembrie în condiţiile astea, trebuie să aibă loc cel mai târziu în februarie 2013 odată cu legislativele".
 

29.  USL și-a adus pitecantropii să vadă conacul.
„Uite, faianţă! Asta e faianţa lui Băsescu! O placă d-asta trebuie să iau şi eu acasă, că sunt banii mei aici!”, spune un domn respectabil, cu pălărie albă. Lumea nu-l mai ascultă. Vârtejul de curioşi întră în bucătărie. Se deschid sertare, ba o femeie curioasă deschide până şi uşa de la cuptorul cu microunde „să vadă cum e înăuntru”. „Ia uite, ce masă de bucătărie mică!”, strigă altcineva. Vârtejul porneşte apoi prin alte culoare, săli de baie şi dormitoare. Se fac poze „la sala de forţă”, după care, atrasă de umiditatea sporită şi clipocitul discret al apei, mulţimea de curioşi ajunge în punctul terminus al călătoriei, pentru a vedea minunăţia: piscina. Locul în care o doamnă trece de bariera invizibilă trasată de organizatori, pentru a se îmbăia în apa azurie. Se descalţă de sandalele albe cu talpă de plută şi păşeşte –destul de timid – pe treptele de marmură care coboară înspre adâncurile piscinei. „Cum e apa, doamnă?” „Cum să fie, nu e prea bună!”, spune vizitatoarea care cere un prosop pentru a-şi şterge picioarele ude până la genunchi. „E piscina noastră, avem dreptul să facem o baie!”, mai spune ea, după care se strecoară cu dexteritate printre însoţitoarele stupefiate de la RAAPPS care, după câteva secunde de uimire, o dau în consemn pe doamnă la jandarmi: „Veniţi repede, avem o nebună care a intrat în piscină!”.
 

30.  Rusia instigă la acțiuni ilegale în România, prin postul de radio (și siteul) Vocea Rusiei.
„Comportamentul liderilor USL va arăta dacă ei sunt dispuşi să trădeze încrederea şi speranţele electoratului propriu sau
dacă îşi vor asuma riscurile şi beneficiile unei lupte politice până la capăt. Din punct de vedere politic, juridic şi moral, USL dispune de multe opţiuni în vederea continuării luptei politice şi toată problema ţine exclusiv de calităţile volitive ale liderilor acestei formaţiuni politice. Dacă nu o vor continua lupta, alegătorii români vor trebui să se obişnuiască cu ideea că soarta lor depinde nu de votul popular, ci de deciziile luate de Traian Băsescu şi Viktor Orban".
 

31.  Adrian Severin bate șaua: 
"Ori poate că există pe undeva un grup de reflecție trans-național care, neavând încredere în nici unul dintre protagoniștii actuali ai scenei politice românești, dorește o schimbare generală de distributie? Nu știm încă cine vor fi noii juni primi și noile primadone dar este posibil ca ele să fi intrat deja la repetiții. Până la trecerea lor pe afișul oficial al spectacolului, publicul trebuie prins într-un vârtej de evenimente atât de aiuritor încât nimeni să nu fluiere nici noul repertoriu nici noii actori". 

august

1.  Amânarea deciziei CCR nu înseamnă decât un singur lucru: nu există 6 voturi din 9 (conform legii CCR) pentru invalidarea referendumului. Dar nici pentru validare.
Ponta și Rus intră în concediu, parlamentul se întrunește tocmai pe 21 august.
Va urma ceva.
 

2.  Perfect previzibil - decizia Curții Constituționale a fost luată cu majoritatea de 5/9 a USLDMR. Nu sunt semne că s-ar putea aduna 6 voturi din 9 (pentru validare sau nevalidare) până pe 12 septembrie.

3. 
Ponta, despre afirmația MAI privind numărul alegătorilor:
”S-a dovedit că afirmaţia nu a fost adevărată”.


4.  Antonescu confundă intervalul (mai bine de o lună, nu doar două săptămâni), iar autorii sunt cei cu care se vede el zi de zi.
"Trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara". 

6.  Pivniceru la Justiție. 

7. 
#1 Antonescu vede dublu - CCR ar fi dat două decizii !
Există O SINGURĂ decizie a CCR, falsificată de scribii USL plantați acolo, falsurile au fost posibile datorită imbecilității lui Zegrean. Dacă eram în locul lui făceam plângere penală contra falsificatorilor (da, dar după ce semnasem ca primarul...).
"Este nevoie ca instituţiile să nu se lase intimidate şi aici mă refer, în primul rând, la Guvern, care a dat senzaţia, trebuie să o spun, unei anumite timidităţi şi anumitor ezitări. Primul este Guvernul care are două lucruri, în această privinţă, de făcut: unu, să facă exact ceea ce i-a cerut Curtea Constituţională în decizia sa din 2 august, prima decizie, şi ceea ce s-a explicat foarte clar, fără niciun fel de loc de interpretare, în motivaţia Curţii".
#
2 Antonescu "speră":
"Traian Băsescu şi aceşti oameni de mine nu scapă, decât dacă mă omoară, ceea ce nu e cazul, sper".

8.  Căcărău dă directive de la Cotroceni: Cvorumul de la referendum (reglementat de legea referendumului) se stabilește după listele de la alegerile locale (reglementate de legea alegerilor locale).
"Un lucru despre care se discută mult şi confuz: cvorumul pentru referendum se stabileşte strict prin raportarea la listele pentru locale. Listele electorale permanente cuprind numai oamenii cu domiciliul stabil în România".
 

9.  USL a pus la cale un false flag, anchetarea de către poliție (deci - MAI, deci - USL !) a persoanelor care au votat în grup, cu primarul Radu Mazăre, minciună care să servească propagandei USL conform căreia "Parchetul este subordonat politic lui Băsescu".
Parchetul: "Poliţia a făcut audieri în cazul Mazăre, Parchetul nu a dispus şi nu a efectuat audieri".
Ponta, folosind informația falsă, a trimis o scrisoare către ambasadele de la București, în care susține că Parchetul a declanșat o campanie de intimidare a votanților.
 

10.  Ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe, declară că va ignora un text "fals" apărut în Monitorul Oficial, adică erata CCR la documentul inițial, falsificat de trepădușii USL plantați la CCR.
„Acea erată reprezintă un fals în cadrul CCR. Când ai un document publicat în MO şi când după un timp o hârtiuţă cu un rând jumate două cu o semnătură pentru domnul Zegrean şi care vine şi schimbă la 180 de grade conţinutul dat de plenul CCR înseamnă că este un fals”.
 

11.  Parlamentarii USL nu vor accepta introducerea în dezbatere a solicitării Parchetului ÎCCJ în cazul fostului ministru Victor Paul Dobre şi nici nu vor vota în favoarea începerii urmăririi penale a acestuia. 

12.  USL face o mutare destinată pieței interne - captarea electoratului naționalist și eurosceptic.
Delegația europarlamentarilor PSD va cere audiere (impeachment) pentru comisarul european Viviane Reding.


13.
  Severin instigă la război civil (în formă soft):
"Discuția cu Președintele Băsescu și cu Președintele Barroso nu mai are de ce fi purtată; ori
nu mai are a fi purtată în termenii de până acum. Destul e destul ! Președintele-interimar, Guvernul și Parlamentul au de discutat doar cu națiunea și de promovat doar proiectele care o interesează. Toți cei care se opun acestui curs trebuie dați la o parte. Cu blândețe, dacă se poate. Prin forță, dacă este nevoie".
Despre cum vede Severin "interesul național în Europa federală", citiți aici și aici.
 

14.  Curtea Constituțională declară că se va pronunța în privința referendumului conform legii CCR, adică cu (minim) două treimi. Numai că nu precizează și când o va face. :)))
"Hotărârea nr.3 din 2 august 2012 a fost dată în materia soluţionării contestaţiilor introduse în legătură cu procedura referendumului şi nu în materia valabilităţii referendumului, asupra căruia Curtea urmează a se pronunţa în baza art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992".


 15.  Căcărău simte că-i fuge pământul de sub picioare, pe măsură ce se apropie oficializarea eșecului referendumului, și îl presează pe Tonta să schimbe procurorul general. Că o face și în public, prin aluzii, arată dimensiunea crizei din USL.
„Îi cer domnului premier Victor Ponta, ministru interimar la Justiţie, să sprijine şi el acest demers de clarificare.
Am văzut o declaraţie a premierului cu care nu pot fi de acord, în care îi cere lui Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii României. Sper că e vorba doar de polemică poltică şi nu o vorbă de ministrul al Justiţiei pentru că dacă cineva terorizează vreun cetăţean al României trebuie de îndată luate măsurile pentru ca el să fie împiedicat să o facă iar dacă nu, şi unii cetăţeni au probleme, atunci autorităţile statului, ministrul Justiţiei de exemplu, şi nu domnul Traian Băsescu, sunt cei îndrituiţi şi obligaţi să ia măsuri.”
 

16.  Pivniceru nu renunță la postul de ministru al justiției (girat de PnL), deși s-a compromis prin colaborarea cu fiul infractorului Adrian Năstase.
"Eu nu iau în calcul această variantă, pentru că nu toţi suntem şantajabili. Faptul că cineva m-a fotografiat ieşind din blocul în care locuiesc şi intrând în alt bloc, urcându-mă într-o maşină care nu am ştiut a cui este, nu găsesc că este un lucru incriminant.""Vreau să fiu un om liber. Eu sunt un om simplu, nu-mi place să fiu urmărit. Nu am voie să vorbesc cu cine vreu eu?"
"Eu nu-l cunosc pe Andrei Năstase. Era un şofer în maşină cu care nu am făcut cunoştinţă".


 17.  Căcărău își leagă de gât pietroiul Pivniceru. Care minte, încercând să protejeze partidul care girează postul de la justiție și care a propus-o (PnL):
"Nu m-o sunat nimini pe mini, că doar n-oi fi acuma mare penelistă".
"
I-am dat un telefon, pentru că am văzut-o foarte afectată de această anchetă. I-am spus: Welcome to the club".
 

18.  Se pare că "nu s-a înțeles", nu este nimic de centralizat, trebuie prezentate listele actualizate existente la 10 iulie (conform legii). Concret: documentarea bazei legale a referendumului.

19.  MAI (= PSD-Ponta) îl învârte-n foi de viță pe Căcărău (doar nu credeai că vei fi lăsat să ajungi președinte, imbecilule !), va trimite la CCR doar sugestii despre ce ar trebui să se modifice la listele electorale.
"Noi o să prezentăm CC o situaţie pe categorii de persoane care trebuie radiate - c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care şi-au schimbat domiciliul, că sunt persoane care şi-au pierdut drepturile electorale - şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni".
 

20.  Ponta, deci n-ai trimis nimic !
Deci, ce spui tu nu contează ! Scurt !
"Nu am trimis CCR liste electorale dintr-un motiv pe care l-am facut inteligibil - nu sunt la noi, ci la Parchetul General".
 

21.  Ungureanu se face că nu înțelege că propaganda USL urmărește captarea electoratului naționalist și eurosceptic. Mă rog, ce mai rămâne în afara PP-DD, care deocamdată este singura alternativă la PDUSLMR. Votul PRM de la turul doi l-a făcut președinte pe Băsescu în 2004, votul naționalist și eurosceptic va hotărî majoritatea la toamnă. Chiar nu înțelege PDL că vectorii de comunicare ai USL îl prezintă ca pe o unealtă a UE ? (de parcă USL n-ar fi tot același lucru...).
"România în opinia domnului Antonescu este o colonie. Cum să fie România o colonie când este membru egal cu toţi ceilalţi membri din comunităţi de democraţii internaţionale, europene sau trans atlantice, UE şi NATO, comunităţi ale căror valori ne-am angajat să le respectăm prin tratatele noastre de aderare? Asta înseamnă pentru domnul Antonescu politica externă românească şi imaginea României în lume. Numai o minte îmbâcsită de ceauşismul cel mai negru poate să gândească în felul acesta".
 

22.  Ponta: "Regimul Traian Băsescu se va încheia greu, cu bătălie mare, cu pierderi mari, dar nu mai este nicio cale de întoarcere". 

23.  Nu trebuie votată revizuirea Constituției, prevăzută pentru 2013 sau 2014. Pe lângă trecerea în text a regionalizării și a limitei de deficit (eurodiktatul fiscal), iată că se mai vrea și o Curte Constituțională "pe comandă" (comanda oligarhiei, judecătorii de la ÎCCJ au fost căftăniți de pe vremea lui Ilici, majoritatea). Momeala pentru votanții PDL ar putea fi parlamentul unicameral, dar de fapt se va trece la planul USL, Senatul fiind transformat în Camera Regiunilor.  
Geoană: "Într-un fel, şi-au semnat şi actul de condamnare pentru că este evident pentru mine că la o modificare a Constituţiei, când va fi ea făcută, actualul model de algoritm politic pentru desemnarea judecătorilor la Curte va trebui să fie înlocuit probabil cu un sistem gen american, unde la Curtea Supremă se judecă atât speţe constituţionale, cât şi speţe de natură civilă sau penală".

24.  Ministrul de interne instigă la dezordine.
"Am dispus astăzi Inspectorului General al Jandarmeriei să îi identifice pe domnii aceia care se ocupă de comunicate de presă care nu au nici o legătură cu realitatea şi care nu respectă exact activitatea Jandarmeriei. Vreau să îi asigur pe cetăţeni că pot să protesteze şi să îşi exprime părerile fără nici o teamă şi fără nici o repercusiune din partea organelor de ordine, sigur, respectând legea".
Primul comunicat
Al doilea comunicat
 

25.  Ghișe - "tribunus plebis".
Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români.

Proiectul de hotărâre propus de Ghişe şi remis AGERPRES prevede că Parlamentul a luat act de hotărârile BEC şi CCR, constată că sunt îndeplinite prevederile articolul 10 din legea 3/2000 a referendumului şi că preşedintele României a fost demis de către popor. De asemenea, proiectul prevede că legislativul constată că funcţia de preşedinte al României este vacantă, iar în termen de 90 de zile Guvernul va organiza alegeri pentru această funcţie.

Textul
 
26.  Eurocartelul PDUSLMR.
USL, care criticase clasa pregătitoare, o putea desființa. Fusese introdusă de Funeriu, cel care a dat drumul ONG-urilor la clasă, peste elevi, contrar legii.
Dar nu, iată că ministrul educației face apel la părinți:
"Este prima dată când avem clasa pregătitoare, aveam până acum grupa pregătitoare, dar ea nu făcea parte din sistemul de învățământ. Părinții au obligația să trimită în clasa pregătitoare copiii pe care îi au acasă. Pregătirea pentru clasa pregătitoare a început foarte târziu - achiziționarea mobilierului, materialului școlar, pregătirea cadrelor didactice. Este o trecere între ce a facut copilul la grădiniță și ce va face copilul în clasa întâi".
 

27.  Ponta nu stăpâneşte partidul. A dat dispoziţie (cică... ) să fie cvorum, dar s-a dat plecat, la o adică, ca să nu apară că ăia nu mai ascultă de el.
Cu ocazia Congresului al XXIV-lea al Internaţionalei Socialiste, care are loc o dată la patru ani, începând de luni, premierul Victor Ponta este prezent la Cape Town, în Africa de Sud, conform informaţiilor din site-ul Executivului din România. Însă este cel puţin ciudat că evenimentul începe de fapt joi, la data de 30 august.
 

29.  Va trebui explicat odată anul 2010 - s-a vrut trecere la euro "în 2015" sau măsuri anticriză ? Că singura explicație validă e că nu ieșeau bine parametrii macro, altfel nu era o calamitate, ceva. UNPR, detașat de la PSD ca să deconteze PDL "măsurili", apoi readus la bază.
Emil Boc: "Ceea ce astăzi au cei de la USL este rezultatul muncii guvernării de centru-dreapta din perioada anterioară, cu costurile politice pe care le-am plătit".
Cât adevăr în aceste vorbe...

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: