16 mai 2012

Václav Klaus despre derogările irlandeze la Tratatul de la Lisabona



Declaraţia preşedintelui privind negocierea Protocolului guvernului irlandez la Tratatul de la Lisabona

Pe ordinea de zi a Guvernului Republicii Cehe din data de 16 mai este inclus documentul intitulat "Propunere de negociere a Protocolului privind preocupările poporului irlandez în legătură cu Tratatul de la Lisabona". Unii îşi vor aminti că cetăţenii din Irlanda au respins la un referendum, în iunie 2008, Tratatul de la Lisabona. Statele membre ale Uniunii Europene - în scopul de a pune în aplicare acest acord - au încheiat un angajament politic prin care oferă garanţii Irlandei, ca răspuns la preocupările care ar fi contribuit la respingerea acestui acord de către Irlanda. Acesta se referă mai ales la protejarea dreptului la viaţă (chestiunea anti-avort), suveranitatea fiscală şi neutralitatea Irlandei. Protocolul irlandez şi garanţiile conţinute în el au intrat în vigoare odată cu Tratatul de aderare a Republicii Croaţia la Uniunea Europeană.

În calitate de preşedinte al Republicii Cehe am înțelegere față de preocupările irlandezilor privind posibilele consecinţe negative ale Tratatului de la Lisabona, şi, prin urmare, nu am niciun motiv de a nu sprijini cererile lor. De aceea - dacă guvernul ajunge la un acord privind Protocolul - îl împuternicesc imediat pe ambasadorul Republicii Cehe, doamna Vicenova, să semneze acest Protocol.

Dar eu consider că este necesar să se amintească faptul că, chiar și Republica Cehă a negociat înainte de ratificarea Tratatului de la Lisabona, protocolul adiţional care garantează inviolabilitatea status quo-ului financiar de după război în ţara noastră [problema sudeților/decretele Beneš]. Spre deosebire de irlandezi, care sunt capabili să își afirme interesele şi priorităţile lor, în cazul nostru parlamentul național a adoptat un document similar complicat.

Prin urmare, în acest context, fac apel la autorităţile constituţionale şi la reprezentarea politică a statului, nu cu o cerere de susţinere a intereselor altei ţări, cu toate că este pe deplin justificată, ci cer să fim capabili să promovăm și să protejăm interesele țării noastre pe scena internaţională.

Václav Klaus, 15 mai 2012

http://www.klaus.cz/clanky/3097

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: