20 mai 2012

Democrație la preț redus


"Având în vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat și bugetele locale, și pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ inițiat, ca alegerea primarilor să se facă identic cu cea a președinților consiliilor județene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj".
Din Expunerea de motive a inițiatorilor modificării legii electorale pentru alegerile locale (alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin).


LEGE privind modificarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale

61 deputati+senatori
deputati fara grup:Ciuhodaru Tudor, Zoicaş Gheorghe
deputati PD-L:Alecu Valeriu, Andronache Gabriel, Ardeleanu Sanda-Maria, Avram Marian, Bărbulescu Daniel-Ionuţ, Blaga Iosif Veniamin, Bot Octavian, Brînză William Gabriel, Cionca-Arghir Iustin-Marinel, Fuia Stelian, Gheorghe Tinel, Göndör Marius-Sorin, Gospodaru Gabriel-Dan, Hogea Gheorghe, Ialomiţianu Gheorghe, Leşe Doru Braşoan, Lubanovici Mircea, Militaru Constantin Severus, Movilă Petru, Negruţ Clement, Niţu Adrian Henorel, Novac Cornelia Brînduşa, Olar Corneliu, Pandele Sorin Andi, Pardău Dumitru, Popescu Cosmin Mihai, Postolachi Florin, Riviş-Tipei Lucian, Rogin Marius, Roman Gheorghe, Seremi Ştefan, Stroian Toader, Ştirbeţ Cornel, Vladu Iulian
deputati PSD:Coclici Radu Eugeniu, Covaci Dorel, Cristea Victor, Damian Ioan, Drăghici Sonia-Maria, Dumitru Ion, Duşa Mircea, Luca Ciprian-Florin, Mocanu Vasile, Nistor Laurenţiu, Nosa Iuliu, Petrescu Petre, Popeangă Vasile, Răţoi Neculai, Resmeriţă Cornel-Cristian, Roman Ioan Sorin, Stragea Sorin Constantin
deputati PNL:Horj Pavel
deputati Mino.:Mircovici Niculae, Popov Duşan
deputati Independenti:Stan Nicolae
senatori PD-L:Badea Viorel Riceard, Dobra Nicolae, Pereş Alexandru
senatori PSD:Crăciun Avram

Nu săriți repede - "Da, au inițiat-o dinozaurii de la PDL...", fiindcă iată cum sună Punctul de vedere al Guvernului (Boc), care se arată îngrijorat că pot exista, totuși, situații în care ar fi posibil al doilea tur de scrutin:
II. Observații: [...] De asemenea, și dispozițiile art. 98 din legea Nr. 67/2004 trebuiau corelate cu modificările propuse, prin eliminarea posibilității organizării unui al doilea tur de scrutin în cazul în care unul din candidații aflați în situație de balotaj, decedează, renunță sau nu mai îndeplinește codițiile prevăzute de lege pentru a fi ales.
III. Punctul de vedere al Guvernului:  Având în vedere considerentele menționate, Guvernul susține adoptarea acestei inițiative legislative cu luarea în considerare a observațiilor de la pct. II.
Nu știu să fi fost contestată modificarea la Curtea Constituțională, deși acum i-ar fi prins bine USL-ului un precedent care să valideze acest tip de vot, în vederea alegerilor generale organizate tot pe principiul unui vot uninominal majoritar cu un singur tur de scrutin.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Ce infect e siteul de la Camera Deputaților, ca și cel de la Senat, nu dau și texte în format .html cu documentele, doar facsimiluri în format .pdf (poze, adică, nu cumva să poți da rapid copy/paste cu ceea ce vrei să pui în evidență din acele texte).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: