04 aprilie 2012

Nr.2 al think-tank-ului PSD cere integrarea Rusiei în sistemul de securitate european şi euro-atlantic



Adrian Severin, vicepreşedinte şi director coordonator al Fundaţiei Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", despre participarea României la subminarea NATO:

[...] Dincolo de aceasta, insa, ca tara de linia intai la frontiera rasariteana a UE si a NATO, Romania ar trebui sa inteleaga ca neutralizarea pericolelor securitare avandu-si originea la Kremlin poate fi realizata in mod efectiv si durabil mai ales prin cresterea nivelului de securitate al Rusiei. Or, din perspectiva Romaniei, a UE si a NATO asa ceva se poate obtine prin trecerea de la parteneriatul circumspect cu Rusia ori si mai rau, de la logica Razboiului Rece la integrarea Rusiei in sistemul de securitate european si euro-atlantic. Daca Rusia lui Vladimir Putin pare a fi renuntat la doctrina cancelarului Gorceakov, pe care dadea semne a o promova Rusia lui Boris Eltin, este acum necesar ca respectiva abordare sa fie promovata de UE care, raportandu-se la Moscova, sa spuna : „Europa nu se ofenseaza, Europa se asociaza!”


Intre o putere globala hard decadenta (Rusia) si o putere globala soft emergenta (UE) interesele strategice pot fi convergente, complementare sau / si compatibile. Pe o asemenea baza se poate construi. Aceasta presupune, insa, secularizarea relatiilor cu Rusia si resetarea lor in termenii securitatii comune care impun eforturi solidare spre realizarea interoperabilitatii legislative, politice, institutionale, economice si chiar culturale.


Actionand din interiorul aliantelor sale si de aceea putand fi decomplexata, Romania ar trebui sa dedramatizeze si dezideologizeze raporturile cu Rusia, pentru ca astfel sa-si procure contextul in care sa propuna redefinirea securitatii Rusiei, a UE si a vecinatatii lor comune in termenii unei unitati coerente. Daca ar reusi-o Romania ar aduce o contributie semnificativa si pozitiva la echilibrarea interesului strategic al Rusiei cu cel al UE pentru Moldova, prevenind transformarea acesteia intr-un teren de confruntare strategica si salvgardandu-i perspectivele europene.  

http://www.corectnews.com/politics/republica-moldova-un-vecin-strategic-uitat


Ceva similar susţinea şi Nr.1 de la Institut, Adrian Năstase, în 2002:

În al doilea rând, UE trebuie sa-si defineasca cât mai curând pozitia fata de centrele de putere. Care este viitorul relatiei trans-Atlantice, care ar fi cea mai buna politica fata de Rusia, cum putem aborda China? Cum putem mentine echilibrul între acesti actori, mai ales în ceea ce priveste Rusia si SUA? În al treilea rând, cum îsi va juca Europa rolul în diversele crize internationale. Consider ca aceia care vor reusi sa aduca pacea în Orientul Mijlociu vor deveni unii dintre viitori leaderi ai lumii.
 
România preconizeaza o Uniune constituita ca o federatie de state-natiuni. Sustinem consolidarea dimensiunii comunitare; acest lucru presupune o întarire a institutiilor europene direct responsabile de implementarea politicilor comunitare, mai ales a Comisiei Europene.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: