27 ianuarie 2012

Ungaria: FMI nu este comandantul nostru! Nu ne milogim pentru bani (Ziarul Financiar)



 Ungaria: FMI nu este comandantul nostru! Nu ne milogim pentru baniFMI şi Ungaria fac parte din aceeaşi familie, instituţia financiară nefiind comandatul Ungariei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Portfolio, adăugând că guvernul de la Budapesta are dreptul la un program financiar preventiv.

"Suntem într-o relaţie de familie cu FMI. Suntem acţionari la FMI, aşa că instituţia nu este comandantul nostru. Suntem acţionari minoritari, dar acţionari şi, de asemenea, membri UE. Nu ne milogim pentru bani, nu trebuie să fim forţaţi. Suntem o familie, avem dreptul la un program preventiv de sprijin", a spus Matolcsy, audiat în comisia de buget a Parlamentului.

Există unele aspecte asupra cărora executivul este de acord cu argumente aduse de Uniunea Europeană şi FMI, în timp ce altelele nu sunt acceptabile. Restructurarea unor companii de stat este în interesul Ungariei, a adăugat Matolcsy, dar disputa pentru schimbarea sistemului de taxe este generată de interesele altor state din cauza competiţiei.

"Există dezbateri în fiecare familie. Suntem rude, nu este un sistem feudal. Ungaria are nevoie de un program preventiv, nu de banii germanilor sau austriecilor", a spus el.

Ministrul a admis în timpul discuţiilor că există riscuri serioase pentru bugetul din acest an.

UE a declanşat procedurile de deficit excesiv împotriva Ungariei. Guvernul de la Budapesta are una sau două luni la dispoziţie pentru a convinge Bruxelles-ul că va menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB în acest an. UE estimează că Ungaria va avea un deficit de 3,25% în acest an, iar dacă autorităţile ungare nu reuşesc să respecte recomandările UE pot pierde accesul la fonduri de coeziune anul următor.

Ungaria vrea să-şi asigure un acord preventiv de finanţare de la FMI şi UE, însă discuţiile au fost îngreunate din cauza unor legi adoptate de Ungaria, în pofida opoziţiei UE.

http://www.zf.ro/business-international/ungaria-fmi-nu-este-comandantul-nostru-nu-ne-milogim-pentru-bani-9181751

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: