06 noiembrie 2011

Ilie Șerbănescu: Ce rost mai au băncile străine? (Business24)



"Poate pana la urma se recunoaste ca totusi modul in care Polonia si chiar Ungaria traverseaza aceasta perioada de tulburari prelungite tine si de pozitia statului in sistemul bancar. Adica nu conteaza ca in Polonia statul controleaza cel mai mare grup bancar, nu conteaza ca in Ungaria statul este prezent in cea mai mare banca?"

Aceste cuvinte nu apartin vreunui analist cartitor, animat de porniri nationaliste demodate, ci d-lui Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR si fost presedinte executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata in Romania. Si au fost rostite intr-un context precis: Romania este dezavantajata in fata crizei prin faptul ca statul nu mai are un cuvant relevant de spus pe piata bancara.

Mai concret, in timp ce bancile straine lasa firmele romanesti fara oxigen exact cand acestora le este mai greu, si este cazul indeosebi al firmelor mici si mijlocii, statul nu mai dispune de o banca puternica prin care sa compenseze asemenea stari de lucruri pentru businessul din tara.

Nu stim cati din membrii conducerii BNR impartasesc aceste opinii. Probabil cei mai multi au opinii contrare! Dar de unde stim asa ceva? Evident, nu participam la reuniuni ale conducerii BNR, dar vedem cu ce s-au soldat aceste reuniuni.

Multi dintre actualii membrii ai conducerii se aflau in mandat si pe vremea cand s-a matrasit catre capitalul strain intregul sistem bancar din Romania. Si nu ne amintim sa se fi opus cineva acestui proces. Ba, a fost blagoslovit din partea acestora cu aplauze si multe, multe baliverne.

Iata baliverna nr. 1: misiunea mantuitoare a capitalului bancar strain, in conditiile lipsei de bani de pe piata interna! Caci, ni s-a tot spus, Romania n-are bani pentru a-si finanta dezvoltarea si este bine ca sunt cat mai multe banci straine care vin cu bani pentru asemenea finantari.

Au trecut insa anii si ipotetica promisa dezvoltare nu a venit catusi de putin de la bancile straine. "Baietii destepti" de la Banca Nationala se fac ca nu vad cum sta treaba! Rar vreum surub din aceasta tara se invarte gratie vreunei finantari din partea unei banci straine sau ca s-ar ara cumva vreun hectar cu o astfel de finantare este chiar exclus!

Cu finantari de la bancile straine isi fac niscai bastani case si isi iau fraierii obiecte de consum. Fraierii, pentru ca trebuie sa fii chiar fraier - spre a nu spune idiot - sa iei 1 leu de la o banca, indiferent pentru ce, cand esti obligat sa-i dai 3 inapoi! Si, astfel, Romania nu s-a putut dezvolta. Ba, a dat inapoi structural si chiar in cifre absolute.

Atunci minunatele banci straine au oprit aducerea de bani de la mamele lor. Si, imediat, statul roman a fost pus sa inlocuiasca pe piata aceasta finantare disparuta cu bani imprumutati pe cheltuiala sa de la FMI. BNR iar s-a facut ca nu observa!

Dar de fapt cu mult mai rau, s-a constituit in placa turnanta a intretinerii in prosperitate a bancilor straine mantuitoare pe seama populatiei si a economiei, adica pe seama celor care de la acestea asteptau, ca prostii, mantuirea.

BNR a luat bani de la FMI, i-a dat bancilor straine pentru ca acestea sa imprumute statul. Mecanism prin care bancile straine prospera fara sa mai fie nevoie sa se implice in creditarea cu risc a economiei! Aceasta, dincolo de faptul ca BNR protejeaza bancile (repetam, bancile straine) de suportarea de catre acestea macar a unei parti din vina de a fi contribuit la crearea situatiei nesustenabile din economie in urma creditului de consum fara noima pe care l-au promovat, aruncand toata povara ajustarilor asupra celor care profitasera cel mai putin sau poate chiar nevinovati: contribuabili, salariati, pensionari.

BNR o tine pe a ei! Nu vede nimic!

Dumnezeu insa nu bate cu batul! Lovitura au dat-o chiar bancile straine, prin suspendarea practic a aducerii de bani din afara pentru creditare in Romania si inghetarea finantarii pentru mediul de afaceri romanesc si populatie!

Ca urmare, deja depozitele constituite de la populatie au depasit creditele acordate acesteia. Cu alte cuvinte, bancile straine din Romania opereaza in mod net exclusiv cu bani stransi de pe piata interna, rapind integral sustinatorilor lor de la Banca Nationala argumentul ca s-ar afla aici pentru a finanta dezvoltarea tarii in conditiile lipsei de fonduri interne.

Singura operatiune de anvergura care se desfasoara acum in Romania este urmatoarea: bancile straine din Romania colecteaza bani de la populatie si de la firme romanesti cu dobanzi derizorii, imprumutandu-i statului roman cu dobanzi comparativ aiuritor de mari, pentru ca acesta sa-si plateasca creditul de la FMI!

Placa turnanta a acestei operatiuni este Banca Nationala. Bietul deponent roman, fara optiune, tine si statul roman, si Banca Nationala, dar nu intelegem de ce sa tina si bancile straine care nu-si mai gasesc chiar nici un rost!

Ceea ce, de asemenea, nu este de inteles in aceste conditii ar fi de ce exista atata preocupare ca acordul de la Bruxelles privind salvarea euro ar putea, prin recapitalizarea bancilor europene, sa afecteze creditarea in Romania!

Singura preocupare ar fi sa nu fim pusi din nou de minunatul tandem FMI-Uniunea Europeana sa finantam noi bancile strane din Romania sa se recapitalizeze, indiferent de forma in care am fi obligati sa facem acest lucru. Din nou pe seama noastra si spre fericirea lor!

http://www.business24.ro/bnr/profit/ilie-serbanescu-ce-rost-mai-au-bancile-straine-1501031

18 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Foarte bun articolul ! O sa-l preiau si eu

Riddick spunea...

Sunt curios dacă trece de parlament ordonanța cu crearea băncii-punte, care ar prelua "temporar" riscurile unor bănci, dacă ar apărea.

Crystal Clear spunea...

Banca punte - se infiinteaza pentru a crea o cale simpla de furt direct din averea populatiei Romaniei catre starinatate. Se creaza infrastructura pentru a fi utilizati cat mai eficient ca si sclavi.

Crystal Clear spunea...

De ce oare sunt atat de putini cei care trag semnale de alarma ?
Cum este posibil ca 99% din jurnalistii romani sa nu spuna NIMIC sau chiar sa fie de partea dusmanilor Romaniei ?

Este un lucru care ma sidereaza pur si simplu.
Incerc si eu sa mai traduc cate ceva, in foarte putinul timp liber pe care-l am, dar lucrul asta ar trebui facut de jurnalistii si intelectualii care au ca meserie cultura romaneasca

Riddick spunea...

Subiectul nu va putea fi evitat la discutarea ordonanței la parlament, doar dacă nu se va dori adoptarea prin acceptare tacită, după trecerea a 45 de zile. Pun pariu că așa se va încerca, aranjează bine pe toată lumea, nu mai trebuie să se vină cu tiribombe gen "așa cere Comisia Europeană, blabla". Nu suntem în stare să recapitalizăm CEC, tot la obiecțiile CE, o facem pe jumătate, statul nemaitrăgând dividendele anuale...

Crystal Clear spunea...

Asa cum au facut si cu legea recent aprobata prin care ofiterii SRI devin procurori. Nu este in regula!

Riddick spunea...

Ei, nu tocmai. Legea aceea specifică faptul că ofițeri SRI pot desfășura cercetări penale, asistați de procurori. Nu mai rețin, dar parcă se referea la cauze în care sunt implicați militari. Noua procedură penală lasă liber pt. cine poate desfășura cercetarea penală, legea doar a specificat. Nu văd nimic critic aici, în varianta că SRI este controlat de statul român și nu de altcineva.

Crystal Clear spunea...

"în varianta că SRI este controlat de statul român "
asta este schepsisul...
La asta ma gandeam si eu, la abuzuri, nu la altceva.
Pana acum SRI n-a dovedit ca se implica in pastrarea independentei Romaniei.... :economica, bancara, si de stat. George Maior provine de la PSD...Razvan Ungureanu-inteleg ca e pregatit ca viitor presedinte....
Totul e putred

Crystal Clear spunea...

Poate sunt eu mai radicala si pesimista astazi.....

Riddick spunea...

MRU nu are nicio șansă la președinție, ever. Foarte ciudate numirile de directori, să vedem rapoartele la parlament, ultimul parcă a fost prin 2004. Au zis că vor veni, probabil în primele luni din 2012.

Nici în procurori nu se poate avea încredere, nici în polițiști, care fac cercetări penale.

Crystal Clear spunea...

Ai dreptate ! In ultima saptamana am avut un exemplu "perfect" de implicare a tuturor:politisti, avocati,psihologi, etc.
Sunt ingrozita si poate din cauza asta speriata. Romania este o tara lasata de izbeliste.Totul porneste de la parlament, legi si mentalitate ca rod al educatiei : comuniste de 50 de ani+ europeiste de 20 de ani....

Riddick spunea...

Rectificare: nu 2004, ci 2006 (raportul SRI pe anul 2006, adică).

Anonim spunea...

Am citit articolul. Am citit(cu placere)si ''schimbul'' de comentarii intre ''seful'' blogului(felicitari pentru ce face) si Crystal Clear. Am gasit articolul ca fiind foarte tardiv si ilustrind ipocrizia autorului;Riddick, poti gasi ''pozitii''mai vechi ale revolutionarului(printre altele) Ilie Serbanescu despre privatizare, privatizarea bancilor, rolul capitalului strain etc. etc.
Pe fond, eu vad asa: a trecut, de mult timp, vremea CONSTATARILOR. Trebuie sa facem ceva, inteligent dar suficient de ferm pentru a ''frina'' alunecarea spre neant a coloniei Romania ! Nu mai continui caci voi obliga administratorul sa nu posteze ce am scris, ceea ce nici n-ar fi o problema pentru mine . Salutari !

Riddick spunea...

Salutări !

Scrie, dacă e ceva important. Cu făcutul, cine? Naţia mioritică ?

Nu avem încă un partid naţional, ne mişcăm în paradigma PDL-USL (pepeişti-eurosocialişti), adică Echipa No. 1 şi Echipa No. 2 a Bruxellesului.

Crystal Clear spunea...

@anonim
Ai dreptate cu Ilie Serbanescu.Nu stiu de ce s-a sucit ,dar e bine ca a facut-o .
Poate ne stragem mai multi si desfiintam mitul mioritic...

troaca spunea...

Este de neimaginat ce s-a intamlat cu economia Romaniei dupa anul 1989.Parca a luat Dumnezeu mintile romanilor.Cum este posibil ca acesti conducatori ai statului sa instraineze toate obiectivele strategice de interes national?Oare au fost si sunt si astazi,toti,in slujba intereselor straine?De ce au tradat interesul national si au transformat Romania intr-o colonie?

Riddick spunea...

Eu mi-am pus întrebările astea când vedeam cum "falimentează" BCR și Bancorex. Dar parcă nici atunci nu îmi venea să cred.

Crystal Clear spunea...

Nici mie nu-mi venea sa cred.
Socul cel mai mare l-am avut dupa alegerea lui Basescu in al doilea mandat, cand am vazut ce face ISP.....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: