18 noiembrie 2011

Conform Institutului Ovidiu Șincai (al PSD), doar "fasciștii" nu vor Statele Unite ale Europei



Think tank-ul PSD, Institutul Social Democrat "Ovidiu Șincai", teoretizează dizolvarea statului național și redefinirea reperelor identitare naționale !

Perspective ale anului politic 2012

[...] Anul 2012 inchide, insa, un ciclu istoric, dincolo de ciclul electoral. Divortul dintre elite si masa este una dintre caracteristicile lui. O alta caracteristica este destructurarea tesutului social national si descompunerea unei natiuni presupus democratice intr-o pluralitate de oligarhii locale marcand emergenta unei Romanii neofeudale.

Pe acest fundal se constata ascensiunea fortelor politice anti-sistem amintind de dreapta radicala de nuanta fascizanta. Toate aceste procese se vor fi consumat ori finalizat in perioada 2004-2012. La capatul ei, constienti sau nu, romanii au nevoie de redemocratizare, renationalizare, remodernizare. In fata lor apare astfel, macar ca necesitate, perspectiva unei noi tranzitii – de la neo-cezarism si neo-feudalism la modernitatea cosmopolita euroconforma – fara de care Romania nu se poate reconecta la timpul si la proiectul istoric indispensabil cu valente globale care vizeaza edificarea Statelor Unite ale Europei. [...]

I. Contextul istoric al anului politic romanesc 2012

Anul 2012 ca eveniment electoral romanesc nu poate fi desprins de contextul politic intern si international. In expresia sa cea mai sintetica acest context este acela al unui „sfarsit de lume”, adica al incheierii unui ciclu istoric. Faptul este anuntat de agregarea crizei economice globale cu criza democratiei nationale si cu criza morala generala exprimand, printre altele, o criza de valori si de proiect. Globalizarea saraciei se asociaza cu si este potentata de sovinismul bunastarii, impreuna generand sentimentul ca decadenta este ireversibila, ca demnitatea umana este iremediabil pierduta si ca efortul social nu mai are sens. Reperele identitare fie se prabusesc, fie se delegitimeaza, fie indica tendinta de intoarcere la tribalismul originar. Egoismul celor care au si vor sa nu isi piarda acumularile, alaturat egoismului celor care nu au si vor sa scape singuri si pe seama altora de saracie, submineaza orice idee de solidaritate si orice politica calculata pe termen lung si imping spre fragmentare, destructurare și spre pierderea valorilor morale și umane.

Romanii nu fac exceptie de la aceste fenomene. Mai mult, daca omenirea incheie un ciclu istoric fara a fi inca limpede spre ce se indreapta, romanii incheie si ei un asemenea ciclu. Sunt aceste cicluri similare, sincronice sau anacronice? Indiferent de raspuns, dinamica romaneasca nu ramane in afara influentei dinamicii globale. Istoria s-a globalizat si Romania nu este in afara istoriei.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: