27 iulie 2011

PDL vrea să îşi pună bucureştenii în cap



În zelul sau de a îndeplini directivele aberante trasate de la Bruxelles, PDL e pe cale să îşi pună în cap bucureştenii, chiar înainte de alegeri. În articolul din România liberă, în loc de "Primăria capitalei" trebuie citit "majoritatea din CGMB", controlată de PDL (nu că n-ar vrea şi cei de la USL, dar PDL iese primul în faţă la primitul de şuturi):

Primăria Capitalei vrea să-i amendeze pe bucureştenii care nu colectează selectiv deşeurile şi să-i răsplătească pe cei care reciclează. Asociaţiile de locatari sunt împotriva proiectului.

Asociaţiile de locatari şi persoanele fizice din Bucureşti riscă să plătească amenzi între 1.000 de lei şi 2.000 de lei dacă nu sortează hârtia, plasticul, sticla şi metalul, potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Până în 2012, firmele de salubrizare trebuie să dea asociaţiilor de proprietari şi celor care locuiesc la case containere sau saci de plastic pentru colectare selectivă şi să stabilească un orar pentru ridicarea deşeurilor sortate.

Proiectul prevede amenzi de până la 2.000 lei pentru locatarii care nu fac colectare selectivă, plus creşterea facturii de salubrizare cu 50%, şi de până la 5.000 de lei pentru operatorii de salubrizare care nu respectă programul de colectare sau nu dotează asociaţiile şi proprietarii cu saci sau containere.

Pe de altă parte, primăria vrea să-i recompenseze pe cei care fac colectare selectivă. În funcţie de cantitatea sortată, facturile de evacuare a deşeurilor pot scădea cu până la 25%. Cantităţile minime sunt 0,75 kg de persoană pe lună pentru hârtie şi carton, 1 kg pentru mase plastice şi PET-uri şi 0,5 kg pentru sticlă. În plus, cu contravaloarea deşeurilor reciclate se pot construi spaţii verzi sau alte facilităţi pentru locuitori, spune viceprimarul Mircea Raicu.

Proiectul, elaborat pentru alinierea la cerinţele UE de colectare a deşeurilor, a stârnit însă nemulţumirea asociaţiilor de locatari. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, spune că, aşa cum este conceput, proiectul nu e în favoarea colectării, ci a firmelor de salubrizare. "Cum poţi să obligi populaţia să colecteze şi să o ameninţi, când nu-i pui la dispoziţie dotări?" întreabă el. Opaina crede că primăria este cea care ar trebui să pună la dispoziţie containere şi să le supervizeze. În plus, spune el, facturile nu vor scădea pentru că „nu stă nimeni să facă contabilizarea" cantităţilor de deşeuri.

Cât despre amenzi, „ori lumea o să dea cu ouă în ei când vin să ia amenda, fie n-o să dea amenzi de frică", mai spune reprezentantul asociaţiilor. Proiectul de hotărâre urma să fie adoptat în şedinţa de astăzi a CCMB, dar votul va fi amânat, pentru că documentul nu a fost depus la timp, potrivit viceprimarului Raicu.

7 comentarii :

Anonim spunea...

Dacă eu sînt ecologist, vreau reducerea poluării şi intenţionat aleg un mod de viaţă care înseamnă cît mai puţine deşeuri, adică nu cumpăr ziare (citesc doar de pe internet) şi cumpăr cît mai puţine lucruri în ambalaje de unică folosinţă, poate nu izbutesc să strîng 0,75 kg hîrtie şi 1 kg mase plastice de deşeuri pe lună. Asta înseamnă că voi fi amendat?
În 2008 ajunsesem la concluzia că una din poruncile "ecologiste" ale Uniunii Europene este: Produceţi cît mai multe deşeuri!
http://wp.me/pjejF-8L

Riddick spunea...

E foarte grav ce se întâmplă, aştept reacţia oamenilor. Cică trebuie 1,6-1,8 miliarde euro investiţii la nivel naţional, dacă se renunţă la ghenele de gunoi şi se fac puncte de colectare. Să le vad eu pe pensionare ieşind iarna pe viscol cu găleata până la punctul de colectare. Se vor umple lifturile de mirosuri şi de zeamă scursă din găleţile de gunoi.

Anonim spunea...

Aş mai adăuga o chestie: cei care se încălzesc cu lemne (sursă regenerabilă şi ieftină), deseori folosesc şi deşeurile (hîrtii, cartoane) la încălzire. E o chestie foarte ecologică şi economică, nu mai trebuie duse deşeurile alea la nu ştiu care centru de selectare (cu cheltuielile aferente), iar de acolo deseori ajung la o centrală termică, construcţia centralelor termice care vor folosi deşeuri fiind prezentată ca o chestie foarte ecologică. Adică dacă o centrală termică aprobată de primărie arde cartoanele e O.K., dar dacă oamenii singuri ard cartoane să se încălzească vor fi amendaţi că nu-şi îndeplinesc planul la deşeuri predate Statului. Chiar şi gunoaiele devin o resursă care trebuie exploatată doar de băieţii deştepţi care au primit "licenţă" de la Stat. Prevăd pentru viitor declanşarea unei vînători împotriva amărîţilor care caută diferite resturi prin gunoaie. Cunosc un caz de persoană care mi-a spus că în timpul iernii s-a încălzit, printre altele, cu cartoane aruncate de alţii, în viitor aşa ceva ar putea fi declarat infracţiune. Trebuie să aibe şi poliţiştii comunitari un obiect al muncii!

Riddick spunea...

Când trăia bunică-mea, strângea ziare pentru foc (mai mult pentru aprins focul). Nu prea se aduceau în casă niciunul, doar "România liberă" şi "Magazin", pe timpul lui Ceauşescu. S-a bucurat când am dat jos din pod doi baloţi cu o colecţie din "Sportul popular" (de-a lui bunică-miu, anii '50-'60).

Se poate rezolva chestiunea gunoaielor prin incinerare, dar e (înca) destul de costisitor, mai bine punem oamenii să facă gimnastică cu galeţile pe scări.

cristoiu spunea...

In loc sa maraim,am face bine sa colectam selectiv deseurile.Europenii o fac de peste 20 de ani ,si au gasit solutii pentru toate,inclusiv pentru cei care stau la blocuri cu topogan.Bag seama ca ramanem conservatori in tot ce ne face sa depunem o activitate care sa intereseze si comunitatea ,nu numai familia.(mai ales ca de fapt ne intereseaza si ne avantajaza pe toti).La noi,ca si la ei acum peste 20 de ani,treaba asta nu se poate face decat cu amenzi.

Riddick spunea...

Chiar crezi că se colectează selectiv peste tot în Europa ?

cristoiu spunea...

Europa este mare ,dar nu despre asta este vorba.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: