26 mai 2011

Sfârşit de privatizare în Ungaria (Euranet)



Dupa ce a luat o serie de masuri care au ajuns sa contrarieze Uniunea Europeana, Ungaria mai vine cu o noutate.


Dupa anul 1989, Ungaria a privatizat o buna parte a economiei, atragand multe companii de nivel mondial. Astfel, intre anii 1990 şi 2001, veniturile obţinute din privatizari au atins aproximativ opt miliarde de dolari.

Partidul de guvernamant Fidesz s-a angajat sa protejeze activele de stat, in special pe cele considerate drept "strategice", din domeniul energiei şi alimentarii cu apa. Deşi nu s-a precizat clar ce inseamna protejarea acestor companii, acest lucru ar putea însemna mentinerea lor sub controlul statului.

Un alt exemplu de privatizare vine din Polonia. Acolo, trezoreria a vandut actiuni in valoare de aproximativ 80 milioane euro în cadrul unei oferte publice iniţiale la banca BGZ. Vanzarea este considerata un semiesec intrucat valoarea a fost de numai un sfert din suma maxima estimata la inceputul procesului de privatizare.

Guvernul avusese in vedere vanzarea intregii participatii de 37% detinuta in cadrul bancii care acorda credite pentru sectorul agricol, dar pretul mic al actiunilor a dus la micsorarea participatiei scoasa la vanzare. Chiar si asa, oficialii polonezi sunt multumiti de faptul ca banca va putea fi tranzactionata la Bursa de la Varsovia.

Vanzarea face parte dintr-un plan ce vizeaza obţinerea a 15 miliarde de zloti din vanzari de active detinute de stat in acest an pentru finantarea deficitului bugetar si reducerea datoriei. Guvernul va scoate de asemenea la vanzare actiuni din cadrul bancii PKO şi a unei companii producatoare de carbune.

Cert este ca in continuare o buna parte din statele est europene isi pun in continuare sperante in privatizare pentru atragerea de bani. Chiar daca in mod evident momentul pentru vanzari de active nu este cel mai propice.

http://www.euranet.eu/rum/Programul/Programe-in-romaneste/Sfarsit-de-privatizare-in-Ungaria

2 comentarii :

Dan spunea...

Iar statul roman in timpul asta mai vinde o bucata din Petrom. Cat despre apa, a vandut-o de mult, cel putin in Bucuresti...

Riddick spunea...

Când au fost inundaţiile din 2005, autorităţile nu aveau planurile cu digurile şi cotele de nivel, ca să estimeze cam până unde ar înainta apa. Fiindcă la privatizarera institutului de îmbunătăţiri funciare, nu au făcut copii după acele documente, rămase în arhivă.

Se pare că documentele din care reiese că Germania are o datorie nerambursată faţă de România au rămas în arhiva BCR, după privatizare (vindere):

http://riddickro.blogspot.com/2010/10/tara-de-tampiti.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: