03 mai 2011

Câteva sute de kilometri schimbă tot



Aşadar, s-a stabilit amplasamentul scutului antirachetă - la Deveselu, judeţul Olt.

Vechiul proiect din mandatul Bush a fost abandonat de către administraţia Obama, iar acum este vorba despre instalaţii mai puţin complexe, "care să nu ameninţe Rusia".

Iar amplasarea rachetelor de interceptare la Deveselu, în loc de zona Dobrogea, cum era proiectul iniţial, pare să se încadreze în această cerinţă. Câteva sute de kilometri schimbă situaţia strategică. "Unghiul util" sub care radarele de la Deveselu "văd" Rusia scade de la peste 90° (100%), la circa 45° (sub 50%). Motivul? Munţii Carpaţi, care se interpun în calea undelor.





Lansările din partea de nord a Rusiei nu sunt "văzute" de la Deveselu, dacă rachetele sunt de croazieră, "tip Tomahawk", şi zboară jos.

Desigur, radarul principal va fi în Polonia, dar vor fi şi la Deveselu radare. Rachetele cu rază scurtă de acţiune (pe care Rusia nu vrea să le pună în discuţie la negocierile de reducere a armelor nucleare) sau cele "tip Tomahawk", care urmăresc relieful, zburând sub nivelul radarului, vor fi mai greu de detectat, dacă vin dinspre Rusia.



"Rusia este în spatele fiecărui stat care reprezintă o ameninţare pentru SUA" 

Opiniile politicienilor de stânga privind participarea României la sistemul anti-rachetă, decisă de CSAT (2010):

"Nu ştiu, nu am văzut, nu pot să mă pronunţ". "Eu aş fi împotrivă"Ion Iliescu

"Consider firesc ca Parlamentul să fie informat asupra riscurilor unui astfel de proiect. Voi solicita o dezbatere a comisiilor parlamentare de politică externă şi apărare cu reprezentanţii Executivului pentru a fundamenta o decizie în ce priveşte scutul antirachetă". Titus Corlăţean

"Probabil că Rusia va obiecta la această chestiune, după cum a obiectat şi în cazul amplasării din Polonia. Singura chestiune este că noi nu avem enclave ruseşti pe teritoriul nostru, cum se întâmplă în zona respectivă cu Kaliningradul şi ca atare cred că ecuaţia ar trebui să fie mai simplă, însă nu mă aştept la o acceptare, deşi bănuiesc, fără să am date, că totuşi o anumită consultare între ruşi şi americani a existat pe acest subiect". Ion Mircea Paşcu

"Eu sunt convins că în viitorul foarte apropiat va exista chiar şi o implicare a Federaţiei Ruse într-un asemenea proiect, nu neapărat poate prin instalaţii de lansare, dar sigur prin colaborarea la accesul la date, transmiterea acestor date, semnalările, deci este un alt sistem decât cel care a provocat primele reacţii". Teodor Meleşcanu

16 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Chiar asteptam postarea asta .

"Rusia is back"

Astept momentul can Rusia va intra in NATO :(

Riddick spunea...

Dacă va avea Obama al doilea mandat, orice este posibil, inclusiv dizolvarea NATO. Lui Meleşcanu i-a luat-o gura pe dinainte.

Crystal Clear spunea...

Exact, Melescanu confirma....

Riddick spunea...

A dat Antonescu azi un comunicat: "PNL susţine decizia CSAT privind scutul, blabla...".

Mutarea sub cotul Carpaţilor e mâna lui Obama, sunt convins 100%.

Crystal Clear spunea...

Bineinteles , discutiile astea au aparut imediat ce Obama a anuntat renuntarea la scutul din Polonia, etc, etc.Mi-aduc aminte.
EuroBase a cuplat si el.Ne arunca praf in ochi....

Riddick spunea...

Sunt curios care va fi motivaţia pt. Deveselu (dacă va fi facută publică vreuna). Dacă vor zice că "e mai ieftin, acolo este deja o fostă bază aeriană", e trombon clar.

Crystal Clear spunea...

Cica Basescu i-a spus primarului sa-si "tina gura".
Mi se face greata cand aud astfel de afirmatii , de retardat :

"Beciu a declarat ca baza militara are aproximativ 700 de hectare si ca el a incercat inca din 2002 sa convinga autoritatile sa nu desfiinteze baza militara de aici."

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8581317-primarul-din-deveselu-unde-amplasa-scutul-antiracheta-presedintele-basescu-zis-tin-gura-nu-spun-locatia-finala-pana-nu-facuta-publica-mod-oficial.htm

Riddick spunea...

Era o baza importantă. Am auzit că are hangare subterane, protejate, şi piste de decolare în pantă, tot subterane - motorul era "ambalat", avionul ţinut pe loc, şi decola brusc, nefiind vulnerabil în această fază. Probabil şi ventilaţie forţată, pt. eliminarea gazelor.

Crystal Clear spunea...

Importanti sunt cei cateva sute de km diferenta...

Riddick spunea...

E mort din start sistemul. MORT.

Riddick spunea...

C'mon... "ameninţările din orientul mijlociu"... când tot ruşii le fac, cu mâna altora !

Crystal Clear spunea...

Un mare "Fâs" , a la Basescu ....

murfi spunea...

riddick
cred ca gresesti; nu are legatura cu carpatii; un radar va fi amplasat in cehia si unul la noi

din cauza curburii pamintului un radar nu "vede" in linie dreapta mai mult de citeva sute de km (tinta e foarte sus; daca e la nivelul solului direct vezi pe mare 20-30 km)

radarele astea sint cu reflexie pe ionosfera si sint de mare precizie (vad o minge de baseball la 5000km); anyway, obstacolele de soiul carpatilor nu au relevanta in cazul asta

sint de soiul asta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sea-based_X-band_Radar

Riddick spunea...

Posibil, murfi.

Mă gândeam că "înălţimea umbrei radar" de la un munte de 1000m, faţă de radarul aflat la 200 km, este de 10 km, la 2000 de km (teorema lui Thales în triunghi).

Mă refeream la radarul de proximitate (care ghidează racheta), nu la cel de detectare.

Crystal Clear spunea...

Ne explica cineva atunci DE CE a fost schimbat amplasamentul initial?

Detectarea nu se face prin satelit?
Scutul inseamna rachete care sa raspunda la ceea ce vede satelitul ,nu-i asa?

Urmaresc si eu parcusul unor camioane plecate cu marfa din Romania in alte tari cu businessTom-Tom si stiu cum se vad

Riddick spunea...

La radare e mai complicat - trebuie să identifice care este racheta cu încărcatură reală şi care sunt "decoys" ("momeli"), traiectoria pe care o urmează, şi viteza.

"Adevărul":

Cum funcţionează scutul antirachetă care va fi amplasat şi în România


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: