20 noiembrie 2010

Václav Klaus: Note pentru Summit-ul NATO de la Lisabona



Note pentru Summit-ul NATO de la Lisabona

Domnule Secretar General, dragi colegi,

Permiteţi-mi să spun, foarte pe scurt, câteva cuvinte despre subiectele propuse pentru această cină de lucru de către Secretarul General.

Republica Cehă s-a pregătit pentru un alt sistem de apărare anti-rachetă în ultimii ani, dar sprijinim noul sistem de apărare antirachetă organizat de NATO şi controlat de NATO. Suntem pregătiţi să luăm parte activ la dezvoltarea sa. Suntem convinşi că sistemul de apărare antirachetă coordonat de NATO este indispensabil pentru menţinerea securităţii zonei nord-atlantice.

Suntem, deasemenea, în favoarea consolidării cooperării NATO cu Rusia în domeniul apărării antirachetă şi în alte domenii de interes comun. Am fost încântaţi că preşedinţii Obama şi Medvedev au semnat un tratat de dezarmare important la Praga la inceputul acestui an. Salut faptul că în timpul acestei summit are loc Consiliul NATO-Rusia. Ne confruntăm cu aceleaşi tipuri de provocări de securitate şi prin dialog şi cooperare practică putem construi un grad mai mare de încredere reciprocă cu Rusia. Apreciez că acest lucru a fost una dintre priorităţi pentru Secretarul General Rasmussen. Dar trebuie să adaug un comentariu. În ţara mea, o ţară ex-comunistă, sunt considerat ca cel care vorbeşte în favoarea unei relaţii raţionale şi pragmatice cu Rusia. Dar, auzind aici declaraţii prea simple şi prea neîntemeiate cu privire la parteneriatul cu Rusia, cred că trebuie să găsim argumente mai puternice şi mai profunde.

Václav Klaus, cină de lucru NATO, Fiera Internacional de Lisboa, Portugalia, 19 noiembrie 2010

http://www.klaus.cz/clanky/2720

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce inseamna sa fii un politician si un diplomat extraordinar in acelasi timp !!!!



Am vazut pe Hotnews despre ceva schimburi de replici Basescu Sarkozy

Riddick spunea...

E dat dracu' moş Klaus... :)))

Crystal Clear spunea...

Asa e !
:)))


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: